Citesc si ma minunez de afirmatiile aberante ale unor catastrofisti in ceea ce priveste iesirea Greciei din zona euro.
1. Iesirea din zona euro nu presupune parasirea UE de catre Grecia, decat in cazul in care SIRIZA doreste asta ca o "lectie" pentru creditorii europeni.
2. Grecia nu este obligata sa pareseasca NATO daca iese din zona euro. Exista tari care sunt membre NATO dar nu sunt membre UE.
3. Revenirea la drahma va fi o catastrofa doar pentru cei care joaca "destine" si bani la bursa, poate pentru bogatii Greciei. Grecul de rand, cetateanul nu va fi afectat mai mult de cat este in prezent si pe asta mizeaza si Tzipras cand se gandeste la referendum.
4. Grecia nu este la primul default din istoria sa, are experienta in acest domeniu. Exista si alte tari care au ajuns la default, Argentina a trecut printr-un default si n-a disparut de pe harta lumii.
Nu inteleg cui face bine agitatia asta, eu nu-mi doresc ca Grecia sa treaca prin acest proces, dar procesul este necesar, ca un exemplu, pentru toti nemernicii care se imbogatesc fara efort, pentru toate guvernele si politicienii care cred ca UE este o pestera a lui Ali Baba, de unde daca sti "formula" magica, poti sa profiti de munca celor care considera munca o activitate normala, nu o obligatie pecuniara. UE a reactionat normal si corect la "criza" greaca, iar daca UE reuseste sa treaca peste aceste anomalii, grecesti, englezesti, unguresti, italienesti chiar si romanesti, va demonstra ca poate face fata oricarei incercari, financiare, comerciale, militare etc.
Poate ca in urma referendumului, Grecia n-o sa mai vrea in UE. Militar? la NATO nu poate renunta, are un motiv serios, Turcia, Economic? o sa devina stat asociat la UE si va putea sa exporte ce vrea in Rusia sau China, uleiul de masline are cautare in aceste tari. Poate ca in randul grecilor exista o anume frustrare, "mama democratiei" sa fie aruncata din barca tarilor democrate? pare nefiresc, atipic, dar grecii au mai trecut prin asta, au renuntat la democartie pentru dictatura, au avut si razboaie civile, au fost mai comunisti ca romanii si inca mai sunt, au o traditie in doctrina asta. Desi initial cand am deschis acest totpic am crezut ca Grecia, "buturuga mica" poate rasturna carul UE azi nu mai cred ca aceasta "buturuga" poate sa dezechilibreze senilele tancului european. UE si-a facut lectiile intre timp, a luat in calcul iesirea Greciei din zona euro, si-a calculat pierderile, iar grecii uita ca "tiparnita" de euro nu le apartine. Le urez grecilor, daca aleg sa iasa din zona euro, din UE (NATO este exclus, dar poate ca Turcia le recunoaste neutralitatea) sa traiasca asa cum au trait si pana acum, liberi, independenti, au ei un cuvant care devineste o persoana, ce-si produce tot ce are nevoie, fara ajutor extern, UE n-o sa dispara odata cu defaultul Greciei, in cel mai rau caz va ramane un vis frumos, dus mai departe de statele care chiar cred in acest concept si care zic eu, au stat la baza acestei uniuni.