Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Grecia, Buturga Care Este Pe Cale Sa Rastoarne Carul Ue
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Marduk
Citesc si ma minunez de afirmatiile aberante ale unor catastrofisti in ceea ce priveste iesirea Greciei din zona euro.
1. Iesirea din zona euro nu presupune parasirea UE de catre Grecia, decat in cazul in care SIRIZA doreste asta ca o "lectie" pentru creditorii europeni.
2. Grecia nu este obligata sa pareseasca NATO daca iese din zona euro. Exista tari care sunt membre NATO dar nu sunt membre UE.
3. Revenirea la drahma va fi o catastrofa doar pentru cei care joaca "destine" si bani la bursa, poate pentru bogatii Greciei. Grecul de rand, cetateanul nu va fi afectat mai mult de cat este in prezent si pe asta mizeaza si Tzipras cand se gandeste la referendum.
4. Grecia nu este la primul default din istoria sa, are experienta in acest domeniu. Exista si alte tari care au ajuns la default, Argentina a trecut printr-un default si n-a disparut de pe harta lumii.
Nu inteleg cui face bine agitatia asta, eu nu-mi doresc ca Grecia sa treaca prin acest proces, dar procesul este necesar, ca un exemplu, pentru toti nemernicii care se imbogatesc fara efort, pentru toate guvernele si politicienii care cred ca UE este o pestera a lui Ali Baba, de unde daca sti "formula" magica, poti sa profiti de munca celor care considera munca o activitate normala, nu o obligatie pecuniara. UE a reactionat normal si corect la "criza" greaca, iar daca UE reuseste sa treaca peste aceste anomalii, grecesti, englezesti, unguresti, italienesti chiar si romanesti, va demonstra ca poate face fata oricarei incercari, financiare, comerciale, militare etc.
Poate ca in urma referendumului, Grecia n-o sa mai vrea in UE. Militar? la NATO nu poate renunta, are un motiv serios, Turcia, Economic? o sa devina stat asociat la UE si va putea sa exporte ce vrea in Rusia sau China, uleiul de masline are cautare in aceste tari. Poate ca in randul grecilor exista o anume frustrare, "mama democratiei" sa fie aruncata din barca tarilor democrate? pare nefiresc, atipic, dar grecii au mai trecut prin asta, au renuntat la democartie pentru dictatura, au avut si razboaie civile, au fost mai comunisti ca romanii si inca mai sunt, au o traditie in doctrina asta. Desi initial cand am deschis acest totpic am crezut ca Grecia, "buturuga mica" poate rasturna carul UE azi nu mai cred ca aceasta "buturuga" poate sa dezechilibreze senilele tancului european. UE si-a facut lectiile intre timp, a luat in calcul iesirea Greciei din zona euro, si-a calculat pierderile, iar grecii uita ca "tiparnita" de euro nu le apartine. Le urez grecilor, daca aleg sa iasa din zona euro, din UE (NATO este exclus, dar poate ca Turcia le recunoaste neutralitatea) sa traiasca asa cum au trait si pana acum, liberi, independenti, au ei un cuvant care devineste o persoana, ce-si produce tot ce are nevoie, fara ajutor extern, UE n-o sa dispara odata cu defaultul Greciei, in cel mai rau caz va ramane un vis frumos, dus mai departe de statele care chiar cred in acest concept si care zic eu, au stat la baza acestei uniuni.
Diogene
Devreme ce țările UE nu au dezvoltare convergentă, decalajele cresc (dacă Grecia ar fi acceptat austeritatea ar fi devenit extrem de săracă), actuala UE este un cancer ce trebuie extirpat. Avem nevoie de UE alternativă. Italienii, spaniolii știu foarte bine acest lucru. Noroc că prostia românească nu contează.
Marduk
QUOTE(Diogene @ 28 Jun 2015, 04:50 PM) *
...actuala UE este un cancer ce trebuie extirpat. Avem nevoie de UE alternativă...

Cum vezi "transplantul" asta? prin extirparea "polipilor" cancerosi? sau prin rezectie generala? Care ar fi alternativa la UE in opinia ta?
abis
QUOTE(Diogene @ 28 Jun 2015, 04:50 PM) *
(dacă Grecia ar fi acceptat austeritatea ar fi devenit extrem de săracă)

Daca nici conditiile astea nu sunt acceptabile, grecii sunt nebuni, no offence.

Pe scurt, li se cere asa:

- Sa-si reformeze institutiile care colecteaza si administreaza taxele, ca sa reduca enorma evaziune fiscala

- Sa reformeze institutul de statistica (ala care a mintit) si curtea de conturi, care nu verifica ce se face cu banii publici

- Sa consolideze bugetul tinand cont si de institutiile extrabugetare si agentiile independente

- Sa taie zecile de exceptii si privilegii de la impozite si contributii si sa mareasca baza de contributie pe criterii de echitate (venituri egale, impozite egale)

- Sa aplice legea salarizarii unitare si sa faca un sistem de pensii echitabil, care in timp sa fie legat de contributii

- Sa-si reformeze piata muncii (contractele colective de munca, regimul concedierilor) NUMAI DUPA CE fac un studiu de bune practici europene si ILO si nu inainte de sfarsitul lui 2015

- Sa nu mai vanda energie sub costuri si sa-si intareasca reglementatorul din energie

- Sa-si faca o strategie anticoruptie si sa puna in aplicare verificarile declarațiilor de avere si de interese pt functionarime

- Sa-si faca o strategie de privatizari si o instituție care sa administreze actiunile statului la companiile de stat

Reducerile de pensii si limitarile de salarii sunt foarte laxe si graduale, cu termene de finalizare a reformelor in general pana in 2019-2022. Adica lucruri de bun-simt, cum ar deveni tara lor "extrem de saraca" implementand asemenea "dictate" nu imi este clar deloc.
Marduk
rofl.gif Am citit intrebarea adresata de guvernul Tsipras, palikarilor eleni: "Ar trebui ca propunerea care a fost înaintată de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, la reuniunea Eurogroup din 25 iunie 2015, şi care constă din două părţi care împreună constituie propunerea completă, să fie acceptată?" (Adevarul)
Tsipras, guvernul, politicienii si bogatasii Greciei se folosesc de un procedeu doctrinar comunist: "dusmanul din exterior". Tsipras si partidul sau nu gaseste acesti dusmani in interiorul Greciei, el indreapta atentia grecilor catre dusmanul UE, care a adus Grecia in situatia actuala, printr-un viclesug financiar, varat fortat pe gatul grecilor, ca o bulina amara si respingatoare, dar care odata inghitita aducea imediat fericirea prin bunurile si serviciile cumparate cu banii europenilor. Au venit atatia bani in Grecia incat nimeni nu mai stie unde au ajuns, boomul imobiliar, lucrarile in infrastructura, turism etc. au ridicat nivelul coruptiei, care la randul ei a creat peste noapte o clasa superbogata, pe care Tsipras nu vrea, deocamdata, s-o deranjeze, desi se defineste ca fiind de stanga. Eu cred, asemeni multor altora, ca intrebarea trebuia sa fie una simpla: "Stimati cetateni ai Greciei ce moneda doriti sa folositi in viitor, drahma sau euro?". Prezenta in intrebare a a denumirii esacte a institutiilor europene si internationale care au adus "catastrofa" peste greci, mi se pare o indreptare a atentiei mai mult catre politica viitoare a Greciei, nu catre problemele financiare ale tarii, ale grecului de rand. Nu vreau sa dau nici un pronostic, dar sunt foarte curios sa vad daca raspunsul grecilor, corespunde cu parerea personala despre greci.
Diogene
QUOTE(Marduk @ 30 Jun 2015, 10:22 AM) *
..
Tsipras, guvernul, politicienii si bogatasii Greciei se folosesc de un procedeu doctrinar comunist: "dusmanul din exterior". Tsipras si partidul sau nu gaseste acesti dusmani in interiorul Greciei, el indreapta atentia grecilor catre dusmanul UE, care a adus Grecia in situatia actuala, printr-un viclesug financiar, varat fortat pe gatul grecilor, ca o bulina amara si respingatoare, dar care odata inghitita aducea imediat fericirea prin bunurile si serviciile cumparate cu banii europenilor.

Poți să explici cât pierdea economia greacă datorită euro?

Spre deosebire de alții foarte proști, grecii au compensat din aceste pierderi ale apartenenței la un sistem prost alcătuit cu aceste datorii pe care nu le vor onora în veci.

Eu aștept reacția francezilor. Până când vor tot merge cu deficit comercial de 50 miliarde euro pe an (mai rău ca al românilor)? Mai ales că le cam taie macaroana chinezii în Africa. Le-o taie și africanii înșiși.
Marduk
QUOTE(Diogene @ 1 Jul 2015, 10:56 AM) *
Poți să explici cât pierdea economia greacă datorită euro?

Nu, nu pot, nu este domeniul meu, insa pot sa afirm ca datorita euro, grecii nu mai puteau utiliza drahma pentru a compensa aceste pierderi, euro este controlat de alti membri ai UE.
QUOTE
...grecii au compensat din aceste pierderi ale apartenenței la un sistem prost alcătuit cu aceste datorii pe care nu le vor onora în veci.

Nu cred ca este vorba de "compensare", grecii au experienta in astfel de situatii si profita si ei cum pot. Pe de alta parte as aminti de SUVERANITATE, despre care tot am discutat pe un alt topic, grecii tin foarte mult sa fie independenti, sa nu le impuna nimeni nimic, sa poata sa faca ce vor cu drahma lor, or apartenenta la zona euro le-a rapit grecilor tocmai acest sentiment national, ca sunt un stat suveran, situatie de care germanii si altii inceraca sa profite, ceea ce este inacceptabil pentru un grec.
QUOTE
Eu aștept reacția francezilor...

Eu astept reactia "fondatorilor" UE, o reactie care in opinia mea trebuie sa fie comuna, in ceea ce priveste viitorul UE si al euro, cu sau fara PIGS. Franta poate reprezenta o problema, dar nu atat de mare ca tarile din PIGS.
abis
QUOTE(Marduk @ 1 Jul 2015, 12:37 PM) *
Nu, nu pot, nu este domeniul meu, insa pot sa afirm ca datorita euro, grecii nu mai puteau utiliza drahma pentru a compensa aceste pierderi

Se vede ca nu este domeniul tau. Poti sa iti justifici aceasta afirmatie? Cum poti "compensa" pierderile prin moneda?

Iti spun eu: nu ai cum. Pur si simplu singura solutie, in cazul in care bati moneda proprie, este sa o devalorizezi. Ce inseamna asta? O scadere mascata a tuturor salariilor, pensiilor, a tuturor veniturilor oamenilor din tara. Pur si simplu cu aceiasi bani cu care inainte cumparai o paine astai nu mai poti lua decat o felie... Moneda iti permite doar sa scazi salarii si pensii fara ca oamenii sa se prinda imediat, atata tot, in rest nu ai nici un avantaj.


PS: Tisipras a cedat, se pare
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/G...ta+creditorilor
Marduk
QUOTE(abis @ 1 Jul 2015, 12:48 PM) *
...Cum poti "compensa" pierderile prin moneda?

Cred ca domnul Isaresc stie mai bine, poate din aceasta cauza incearca sa ne explice ca nu suntem inca pregatiti pentru zona euro.
QUOTE
Iti spun eu: nu ai cum... Pur si simplu singura solutie, in cazul in care bati moneda proprie, este sa o devalorizezi...

mwah1.gif rofl.gif No comment.
QUOTE
PS: Tisipras a cedat, se pare

N-a cedat, trage de timp, isi lasa o "kerkoporta" deschisa, in caz ca grecii zic NEI la referendum, ceea ce in opinia mea nu se va intampla.
abis
QUOTE(Marduk @ 1 Jul 2015, 01:04 PM) *
mwah1.gif rofl.gif No comment.

Cand nu stii ce sa zici, razi ca isteata in targ... Nu prea inteleg ce vezi amuzant. hh.gif

QUOTE
N-a cedat, trage de timp, isi lasa o "kerkoporta" deschisa, in caz ca grecii zic NEI la referendum

S-ar parea ca asa e, incearca sa mai traga de timp

13.16: Tsipras cere in scrisoarea trimisa creditorilor masuri denuntate deja drept neacceptabile de acestia: mentinerea TVA scazut in insule, taieri mai mici la bugetul Apararii, intarzierea reformei pietei de munca, amanarea pana in Octombrie a legislatiei care ar prevede cresterea varstei de pensionare pana la 67 de ani in 2022

13.06: Oficiali din Zona Euro au declarat pentru Reuters a ca sunt pesimisti fata de propunerea Greciei: "Grecia cere externsia unui program care a expirat deja", spun acestia sub anonimat. Mai mult, ei resping unele din cererile lui Tsipras, precum mentinerea unei TVA scazute in insulele grecesti sau mentinerea unui supliment pentru cei mai bogati dintre pensionari. De asemenea, formularea din scrisoarea lui Tsipras privind "reformarea pietei muncii incepand din aceasta toamna" e considerata mult prea vaga

13.03: Ministrul german de Finante, dus rece pentru Tsipras: "Nu exista o baza pentru negocieri serioase cu Grecia in acest moment. Oferta Grecia nu e clara".

Marduk
QUOTE(abis @ 1 Jul 2015, 01:26 PM) *
Cand nu stii ce sa zici, razi ca isteata in targ...

"Iti spun eu: nu ai cum. Pur si simplu singura solutie, in cazul in care bati moneda proprie, este sa o devalorizezi."
abis
.... dupa care ai oprit lectura si ai ratat continuarea.....


Marduk
Nu, dar mi-a ajuns ce-am citit inainte: "Cum poti "compensa" pierderile prin moneda?" Deci solutie exista iar Tsipras pare dispus s-o foloseasca indiferent ce zic europenii. Sa vedem ce vor vota grecii.
Diogene
Pur și simplu presa românească ne-a stropit cu fecale zicând că Grecia și-a mușcat limba și s-a apucat la lins dosul occidentalilor. Ca să nu-i jignească pe români care fac asta fără întrerupere. Nemții se tem de contagiune.
abis
QUOTE(Marduk @ 1 Jul 2015, 05:45 PM) *
Nu, dar mi-a ajuns ce-am citit inainte: "Cum poti "compensa" pierderile prin moneda?" Deci solutie exista

Nu, nu exista.

Vezi vreo diferenta intre a scadea veniturile pur si simplu (cum a fost la noi cand au scazult salariile si pensiile), a le scadea prin inflatie ori a le scadea prin taxe crescute? In final tot pierzi, intr-o forma ori in alta. Nu ai cum sa "compensezi", pierderea exista indiferent daca faci sau nu jonglerii cu moneda.

Daca ar fi asa simplu ai vedea un adevarat concurs intre tari, care isi devalorizeaza moneda mai mult si mai repede. Nu mi se pare ca Zimbabwe care isi devalorizeaza moneda in ritm record ar duce-o prea bine.
abis
Ca sa lamurim o neintelegere. Greciei NU i se cere să plătească acum sau în viitorul apropiat datoria integrală. Nici vorbă de una ca asta, i-ar fi oricum imposibil. De cinci ani când s-a ajuns la înțelegerea denunțată recent de guvernul Tsipras, datoria asta a fost deja tăiată, restructurată, întinsă pe decenii bune. Mai mult, Grecia are/ar fi avut ajutor constant în a-și rostogoli ratele - adică creditorii erau cât se poate de dispuși să îi acorde împrumuturi cu care să plătească serviciul datoriei.

Ceea ce cer însă creditorii este un set de reforme care să asigure că Grecia continuă să fie solvabilă, că pe termen lung poate plăti datoria asta. Că nu se înfundă și mai rău în datorie, asta pentru că niciunui creditor, pe niciun temei moral, și cu atât mai puțin legal, nu i se poate cere să dea un împrumut cuiva care se leagă să NU îi poată plăti. Aia n-ar mai fi împrumut. Grecia nu are decat o singura obligatie: sa arate ca isi poate echilibra cheltuielile. Ca nu va continua sa cheltuiasca mai mult decat are, pentru ca nimeni nu are obligatia de a subventiona Grecia. Daca Grecia ia de una singura deciziile potrivite pentru a demonstra ca isi poate echilibra cheltuielile cu veniturile, foarte bine; dar cum Grecia nu a facut-o, cei de la care cere bani ii spun un lucru foarte simplu: "ca sa fim siguri ca ne poti restitui imprumutul, ar trebui sa cheltuiesti atat cat incasezi, nu mai mult; uite, poti sa reduci cheltuielile aici, aici si aici". Dar Grecia spune "nu, voi dati-mi bani, eu voi continua sa cheltuiesc mai mult decat incasez, iar datoria catre voi nu o voi plati niciodata"

Pai in conditiile astea cine si de ce ar mai imprumuta Grecia?

Și sa nu uitam că troika aia hulită stă pe bani publici, nu pe altceva. Deci Grecia ar vrea sa primeasca bani din impozitele europenilor, dar grecii sa nu plateasca impozite; sa primeasca bani din fondurile publice ale altora, dar ei sa nu aiba grija de propriile fonduri publice.

Pur si simplu nu are nimeni obligatia sa subventioneze Grecia. Nu este nimeni obligat sa dea bani nici Greciei asa cum, daca ma imprumut eu de la o banca si nu imi restuitui imprumutul, degeaba ma plang ca alte banci nu vor sa ma mai imprumute.
Marduk
QUOTE(abis @ 1 Jul 2015, 08:45 PM) *
Nu, nu exista...

"...Pur si simplu singura solutie, in cazul in care bati moneda proprie, este sa o devalorizezi."
Moncher te contrazici, or exista solutie or nu exista. Daca este o singura solutie, inseamna ca exista macar una, nu ca nu exista niciuna.
Marduk
QUOTE(abis @ 2 Jul 2015, 12:14 PM) *
Ca sa lamurim o neintelegere. Greciei NU i se cere să plătească acum sau în viitorul apropiat datoria integrală. Nici vorbă de una ca asta, i-ar fi oricum imposibil...

Nu cred ca exista neintelegere pe tema asta, Grecia trebuie sa-si PLATEASCA DATORIILE. Ceea ce este curios este ca Syriza un partid de stanga, condus de un premier tanar si ambitios, educat in doctrina de stanga nu se "infrupta" din averile bogatasilor din Grecia. Posibil sa-i fie frica de un conflict intern politic, au mai trecut prin asta, iar din cate am observat, putini greci au uitat ce s-a intamplat in urma razboiului civil. Exista o divizare a societatii grecesti, iar tematica politica este dezbatuta patimas de multi dintre greci.
abis
QUOTE
or exista solutie or nu exista

Nu exista.

Este numai o aparenta, pentru ca aceasta "solutie" inseamna saracire, nu altceva.


Uite, explicat "ca la prosti": http://www.vice.com/ro/read/criza-din-grec...te-de-scurt-413
Marduk
QUOTE(abis @ 2 Jul 2015, 01:52 PM) *
Nu exista. Este numai o aparenta, pentru ca aceasta "solutie" inseamna saracire, nu altceva.

Da dar multe tari s-au folosit de "aparenta" asta pentru a amana sau a scapa de faliment, parca Argentina a fost intr-o situatie asemanatoare, cred ca nici azi n-au rezolvat toate problemele cu creditorii. Tsipras nu vrea sa "rostogoleasca" datoriile, pentru ca va fi obligat sa ia masurile politico-economice pe care le solicita creditorii. Modul in care incearca sa evite responsabilitatea, referendumul, arata ca nu vrea sau nu poate sa umble la averile celor bogati.
Marduk
QUOTE(abis @ 2 Jul 2015, 01:52 PM) *

Pertinent, clar, obiectiv etc. mi-a placut.

"Politicile lui Tsipras ar fi fezabile dacă ar avea monedă proprie, considerând că ar mări inflaţia prin tipărirea de bani..."
abis
Deloc nu iti place sa citesti continuarea cand dai de juma' de fraza ori de idee care pare sa iti confirme preconceptiile.


Singura soluţie a grecilor ar fi să iasă din zona Euro şi să se întoarcă la drahmă, putând astfel să tipărească bani. Însă soluţia asta nu e deloc fezabilă, câtă vreme s-ar putea traduce lejer printr-o catastrofă economică pentru greci. În primul rând scade puterea de cumpărare şi, după toate probabilităţile, vor creşte preţurile la tot ce înseamnă produse de import, ceea ce ar înrăutăţi şi mai mult situaţia

Adica, pe intelesul tau: Tsipras vede intoarcerea la drahma ca pe o solutie, dar acest lucru nu este o solutie ci ar fi o catastrofa.

PS: De pe Hotnews

Kostas Karamanlis, fost premier al Greciei a cerut conationalilor sai, intr-un interviu televizat, sa voteze DA la referendum pentru a pastra locul tarii in Europa.

La fel a pledat si un alt fost sef al guvernului elen, Antonis Samaras, care a spus ca “nu-l vom lasa pe Tsipras sa ne duca inapoi la drahma. Ar fi un dezastru, ar ucide economia"


Nu l-au intrebat pe marduk, ca le spunea el ca drahma este solutia....
Marduk
QUOTE(abis @ 2 Jul 2015, 04:49 PM) *
...idee care pare sa iti confirme preconceptiile...le spunea el ca drahma este solutia....

Moncher cate tari din UE se folosesc inca de moneda nationala? este o tragedie ca Cehia sau Ungaria nu vor sa renunte la moneda lor? nici polonezii nu se inghesuie sa schimbe zlotul pe euro. De ce crede toata lumea ca daca grecii trec la drahma vine apocalipsa in Grecia? or s-o duca mai greu ca acum, dar nu mai greu ca sub ocupatia turca, germana, in razboiul civil sau in timpul dictaturii. Sa vedem ce iese la referendum, deocamdata biserica greaca a cerut poporului sa raspunda cu DA la referendum, in contradictie cu NU-ul cerut de Tsipras.

abis
QUOTE(Marduk @ 3 Jul 2015, 01:06 PM) *
este o tragedie ca Cehia sau Ungaria nu vor sa renunte la moneda lor?

Compari mere cu pere. Pentru Grecia ar fi o tragedie dpdv economic sa iasa din zona euro. De ce nu vor autoritatile din Cehia sau Polonia nu stiu, ca nu m-a interesat subiectul, banuiesc ca din nationalism stupid, spune-mi tu care este adevarul. Dar sper sa nu vii cu ideea ca vor sa aiba posibilitatea sa isi devalorizeze oricat moneda... smile.gif

Si apoi spune-mi si de ce Muntenegru, care nu face parte din UE, prefera sa foloseasca Euro si nu o moneda nationala.

QUOTE
De ce crede toata lumea ca daca grecii trec la drahma vine apocalipsa in Grecia? or s-o duca mai greu ca acum, dar nu mai greu ca sub ocupatia turca, germana, in razboiul civil sau in timpul dictaturii

Nu or sa o duca mai greu ca sub ocupatie turca, or sa o duca la fel... biggrin.gif

Serios: nu poti compara situatia din sec XIX cu cea din sec XXI... In timpul ocupatiei nu existau apa calda, curentul electric, benzina, internetul, hartia igienica... Este o comparatie absurda sa zici ca nu le va fi mai greu acum decat acum 200 de ani. Nu cred ca vreun grec din ziua de astazi a trait pe pielea lui cum traiau stramosii sai acum 200 de ani.

Ia gandeste-te oare cati turisti ar mai merge in Grecia...
exergy33
QUOTE(abis @ 3 Jul 2015, 01:50 PM) *
De ce nu vor autoritatile din Cehia sau Polonia nu stiu, ca nu m-a interesat subiectul, banuiesc ca din nationalism stupid ...

Deci in opinia ta a avea o moneda nationala, o moneda proprie, inseamna un gand stupid ? unsure.gif
abis
Exergy33,

In conditiile in care faci parte din Uniunea Europeana mi se pare normal sa te aliniezi cu toate celelalte state din cat mai multe puncte de vedere. Asa cum economiile tarilor din UE sunt convergente, investitiile reciproce sunt masive, calatoriile dintr-o tara in alta se fac cu usurinta, legislatiile tarilor respective tind sa devina asemanatoare - nu vad nici un motiv pentru a pastra monede separate. Ideal ar fi ca Parlamentul European sa fie inzestrat cu capacitatea de a legifera, de a aproba legi valabile in toate tarile membre; ca politica externa si politica de aparare ale UE sa devina unice, sub coordonarea comisarilor respectivi; ca aceasta Comisie Europeana sa devina un adevarat guvern al UE; ca parlamentele nationale sa aiba rolul limitat pe care il au acum, la noi, consiliile judetene. Prosperitatea si libertatea pot fi castigate mai lesne impreuna decat de fiecare separat. Unirea face puterea...


Cand granitele arata asa, nu vad nici o justificare pentru ca de-a lungul aceleiasi strazi sa platesti cu monede diferite

exergy33
Mie mi se pare normal sa existe si monedele nationale in paralel cu moneda unica europeana.

A nu se intelege gresit. Nu vreau sa iau apararea Greciei ... in nici un caz. Tara asta a cazut intr-o groapa asa de mare incat "macaraua europeana" are nevoie de multi ani pentru a o trage afara.
Cred ca totusi Basescu a avut ceva dreptate atunci cand a afirmat ca daca nu implementa politica de austeritate ar fi existat pericolul ca Romania sa fi ajuns in situatia Greciei.
abis
QUOTE(exergy33 @ 3 Jul 2015, 04:59 PM) *
Mie mi se pare normal sa existe si monedele nationale in paralel cu moneda unica europeana.

Si cum ar functiona? Te duci la magazin si vezi pretul atat in lei, cat si in euro? Si platesti cum vrei, fie in lei, fie in euro? Iar daca la casierie nu are destul maruntis, sa platesti in euro si sa primesti restul in lei? Sau cum ar functiona doua sisteme monetare in paralel? Nu prea inteleg.

QUOTE
Cred ca totusi Basescu a avut ceva dreptate atunci cand a afirmat ca daca nu implementa politica de austeritate ar fi existat pericolul ca Romania sa fi ajuns in situatia Greciei.

Si eu sunt de aceeasi parere. A fost dificil, insa a fost decizia corecta atunci.
Marduk
QUOTE(abis @ 3 Jul 2015, 05:27 PM) *
...Te duci la magazin si vezi pretul atat in lei, cat si in euro? Si platesti cum vrei, fie in lei, fie in euro?...

Dap, exact asa este in UK. Nu stiu cum functioneaza la britanici, dar am vazut ca se poate.
Marduk
QUOTE(abis @ 3 Jul 2015, 01:50 PM) *
Compari mere cu pere....De ce nu vor autoritatile din Cehia sau Polonia nu stiu, ca nu m-a interesat subiectul...

mwah1.gif rofl.gif Moncher, o dai cotita, nu crezi ca este un subiect interesant? Eu nu pot sa-ti spun care este "adevarul" dar cred ca este vorba de SUVERANITATE, o mare problema inca nerezolvata de UE.

QUOTE
...apoi spune-mi si de ce Muntenegru, care nu face parte din UE, prefera sa foloseasca Euro...

Din acelasi motiv din care Bulgaria si-a "conectat" leva de marka germana.
QUOTE
...In timpul ocupatiei nu existau apa calda, curentul electric, benzina, internetul, hartia igienica...

Serios, iar tu crezi ca daca grecii se retrag din zona euro, o sa fie o penurie de aceste produse de care pomenesti?
QUOTE
...Nu cred ca vreun grec din ziua de astazi a trait pe pielea lui cum traiau stramosii sai acum 200 de ani.

Acum 2000 de ani in unele orase din Grecia si Imperiul Roman exista apa curenta in casele celor bogati, sistem de canalizare, bai publice, drumuri pavate etc.
QUOTE
Ia gandeste-te oare cati turisti ar mai merge in Grecia...

Cred ca turismul va creste pentru ca va fi mai ieftin in drahme, cum a mai fost.
Cla
Parerea mea: Nu e vorba de euro sau drahme.
Turismul va creste din cauza oamenilor care au fost acolo si s-au simtit bine.
Si daca pot sa fac un bine cu banii lor, de ce nu? Ce sa caute prin Maledive, daca Egeea e frumoasa ?
abis
QUOTE(Marduk @ 3 Jul 2015, 06:16 PM) *
Moncher, o dai cotita, nu crezi ca este un subiect interesant? Eu nu pot sa-ti spun care este "adevarul" dar cred ca este vorba de SUVERANITATE, o mare problema inca nerezolvata de UE.

Da, o fi chestia asta cu suveranitatea - o mare problema, intr-adevar, cat timp sunt suficient de multi anacronici pentru care suveranitatea este ceva ce pare mai important decat lucurile care conteaza cu adevarat...
QUOTE
tu crezi ca daca grecii se retrag din zona euro, o sa fie o penurie de aceste produse de care pomenesti?

Nu stiu daca o sa fie penurie de hartie igienica... Dar multe lucruri pe care ei le considera importante fie vor lipsi din magazine, fie vor avea preturi prohibitive.
QUOTE
Acum 2000 de ani in unele orase din Grecia si Imperiul Roman exista apa curenta in casele celor bogati, sistem de canalizare, bai publice, drumuri pavate

Acum 2000 de ani erau alti oameni... Acum 2000 de ani germanii erau in epoca de piatra iar americanii nici nu existau. Si??
QUOTE
Cred ca turismul va creste pentru ca va fi mai ieftin in drahme, cum a mai fost

Sa te duci in Grecia ca sa mori de foame acolo?
http://www.presalibera.net/efectele-crizei...te_1830698.html

Nu ai doar preturi in drahme; ai inconvenientul schimbului valutar, ai magazine goale, ai hoteluri care nu-si pot aproviziona bucataria, ai pericolul permanent al grevelor care te pot bloca in vreun aeroport ori pericolul sa nimeresti in confruntari de strada.... Deja zeci de mii de oameni isi anuleaza rezervarile in Grecia inca de anul asta.

Si chiar admitand, teoretic, ca turistii nu vor fi mai putini... Daca vor plati mai putin decat acum, asa cum zici tu, tot rau va fi pentru Grecia...
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 09:45 AM) *
Da, o fi chestia asta cu suveranitatea...cat timp sunt suficient de multi anacronici pentru care suveranitatea este ceva...

Oxi, suveranitatea tarilor din UE nu are legatura cu existenta "anacronicilor", are legatura cu istoria acestui continent, unde majoritatea statelor a luptat pentru SUVERANITATE. Oxi poti sa stergi cu buretele aceasta istorie, plina de razboaie, morti, raniti, eroi, al caror ideal abia s-a implinit odata cu retragerea trupelor sovietice. La fel ca pentru greci, suveranitatea reprezinta pentru multe popoare europene, ceva sfant.
QUOTE
... Dar multe lucruri pe care ei le considera importante fie vor lipsi din magazine, fie vor avea preturi prohibitive.

Oxi, lucrurile si produsele nu vor lipsi din magazie, vor fi doar mai scumpe. UE nu are de gand sa impuna o blocada Greciei, cel mult niste sanctiuni, dar nici asta nu se va intampla, pentru ca UE nu vrea sa piarda pozitia strategica a Greciei.
QUOTE
Acum 2000 de ani erau alti oameni...

Oxi, asta este cea ce crezi tu, acum 2000 de ani ca si azi, oamenii sunt la fel, doar stiinta si tehnologia au avansat.
QUOTE
Sa te duci in Grecia ca sa mori de foame acolo?

Oxi, grecii n-au murit de foame nici in vremea ocupatiei turcesti. Grecia are o agricultura dezvoltata, dovada este ponderea produselor agricole in exporturile sale. Eu abia astept sa ma reantorc in Grecia cu drahme in buzunar sa mananc ieftin la o taverna umbrita de vita de vie.
QUOTE
Nu ai doar preturi in drahme; ai inconvenientul schimbului valutar, ai magazine goale, ai hoteluri care nu-si pot aproviziona bucataria, ai pericolul permanent al grevelor...

Oxi, aceste afirmatii sunt anacronice fata de situatia reala ce va urma in Grecia.
QUOTE
... Daca vor plati mai putin decat acum, asa cum zici tu, tot rau va fi pentru Grecia...

Oxi, poate pe termen scurt sa existe probleme dar odata trecut "pragul" catre drahma lor, lucru de care nu sunt pe deplin convins ca se va intampla, atunci situatia va reveni la normal, adica exact ca atunci cand in Grecia circulau in paralel atat drahme cat si euro.

L.E. Poate ca in cele din urma "scortosii" din UE vor accepta ca modul in care traiesc greci, poate fi o optiune sanatoasa pentru intreaga Europa.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jul 2015, 10:16 AM) *
La fel ca pentru greci, suveranitatea reprezinta pentru multe popoare europene, ceva sfant.

Iar lucrul asta este cat se poate de pagubos.

QUOTE
lucrurile si produsele nu vor lipsi din magazie, vor fi doar mai scumpe

Asta ramane sa vedem in saptamanile si in lunile urmatoare. Daca ne uitam la ce se intampla acum, din ce relateaza cei din Grecia deja multe lucruri lipsesc, rafturile sunt goale, pentru ca in lipsa banilor (bancile sunt inchise inca) magazinele nu se pot aproviziona.

Din raspunsul tau inteleg ca nu ai citit ce iti aratam mai sus. Mai incerc si cu asta, probabil ca nici acum nu vei citi, pentru ca tu oricum stii mai bine fara sa te informezi. Realitatea care iti contrazice preconceptiile nu exista...

http://www.biziday.ro/2015/07/06/adio-grecia/

QUOTE
UE nu are de gand sa impuna o blocada Greciei, cel mult niste sanctiuni, dar nici asta nu se va intampla, pentru ca UE nu vrea sa piarda pozitia strategica a Greciei.

Facem pariu?

UE trebuie sa lase Grecia sa suporte toate consecintele incapatanarii sale. Daca o trateaza cu manusi, maine si altii (italienii, spaniolii, romanii sau de ce nu francezii sau oricare altii) se vor gandi ca este o idee buna sa te imprumuti cat mai mult si apoi sa faci referendum daca mai dai banii inapoi sau nu...

QUOTE
acum 2000 de ani ca si azi, oamenii sunt la fel

Da, cum sa nu, de-aia acum italienii, grecii, irakienii si egiptenii sunt in fruntea ierarhiei cand vine vorba despre orice (nivel de viata, dezvoltare economica, forta militara, stiinta, conducere politica) iar germanii, englezii, scandinavii si americanii sunt in semi-salbaticie.

QUOTE
Grecia are o agricultura dezvoltata, dovada este ponderea produselor agricole in exporturile sale ... poate pe termen scurt sa existe probleme dar odata trecut "pragul" catre drahma lor, lucru de care nu sunt pe deplin convins ca se va intampla, atunci situatia va reveni la normal

Nu ma astept ca grecii sa fie multumiti pe viitor doar cu masline si lapte de capra. Aproape toate lucrurile care susțin nivelul de trai al grecilor, de la smartfoane la haine, mașini, legume, carne, ciment, petrol și multe altele, se cumpără cu euro și dolari, nu cu drahme. Fiindcă cele mai multe dintre ele sunt produse în afara Greciei. Iar pe astea trebuie sa dea euro sau dolari, nu drahme.

Să simplificam putin ca sa vedem ansamblul.

Grecia vrea mașină, Germania vrea să facă plajă la Egee. Bun. Mașina costă 30 000 de euro, plaja costă 3000 de euro. Germania va cumpăra drahme de 3000 de euro. Poate să cumpere 5 drahme sau un miliard de drahme, însă nu va da mai mult de 3000 de euro, fiindcă nu are de ce. Germania nu scoate din buzunar mai mult de 3000 de euro. Grecia ia alea 3000 de euro, pe care a plătit 5 drahme sau 10 miliarde de drahme, și își ia de ele a zecea parte dintr-o mașină. Dacă Grecia vrea ca Germania să-i dea mai mulți euro, atunci trebuie să producă mai mult, să producă chestii apetisante, pe care Germania să le vrea și să fie dispusă să plătească. Tipăritul banilor nu rezolvă situația.

De ce ar avea nevoie europenii de drahme? De ce ar da euro pe ele? Ca să le ia acasă și să le expună în vitrină? Nu. Au nevoie de drahme ca să cumpere cu ele servicii și produse grecești. Dacă serviciile și produsele grecești sunt puține și proaste, și europenii vor avea nevoie de puține drahme. Degeaba tipărești bani dacă nu produci ca să acoperi banii respectivi în produse și servicii.

QUOTE
Poate ca in cele din urma "scortosii" din UE vor accepta ca modul in care traiesc greci, poate fi o optiune sanatoasa pentru intreaga Europa

"Optiune sanatoasa" sa consumi mai mult decat produci, sa te imprumuti ca sa suplinesti diferenta si sa refuzi sa iti platesti datoriile? Dar, ar fi interesant sa faca toata Europa asa...
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 11:11 AM) *
...lucrul asta este cat se poate de pagubos.

Nu cred, UE trebuie sa accepte DEMOCRATIC, restructurarile cerute de tarile membre, nu sa impuna conditii de neacceptat.
QUOTE
...ramane sa vedem in saptamanile si in lunile urmatoare.

Corect, deocamdata nu putem vorbii decat despre lipsa banilor.
QUOTE
Realitatea care iti contrazice preconceptiile nu exista...

Despre ce realitate vorbim? Din articolul cu pricina nu mi-a placut deloc afirmatia asta: "… Apoi referendumul… altă chestie idioată…" un democrat, care contesta dreptul poporului in a-si exprima opinia fata de o decizie importanta pentru tara, se descalifica. In rest ! eu nu cred ca Tsipras este idiot, este un politician, care poate crede in vointa poporului de a urma calea ce-a grea, fara ca restrictiile sa le fie impuse de altii.
QUOTE
Facem pariu?

Oricand, UE nu va impune nicio sanctiune, UE se teme de contaminare, iar propunerile grecilor pentru creditori, pe asta se vor baza. Cata vreme Tsipras a spus clar ca referendumul nu este pentru iesirea din UE, e clar ca Syriza si Tipras propun alte reguli pentru UE, iar peste Canalul Manecii britanicii par sa fie de acord ca UE trebuie sa se transforme in alt fel de uniune. D.p.d.v. democratic Tsipras are dreptul sa faca propuneri, mai mult, eu cred ca Grecia isi va plati creditorii, dar nu cum vor acestia, fara asumarea comuna a riscului creditarii.
QUOTE
UE trebuie sa lase Grecia sa suporte toate consecintele incapatanarii sale...

De ce? pentru ca vrea sa schimbe regulile jocului facut de creditori?
Marduk
@ abis
QUOTE
...Daca o trateaza cu manusi, maine si altii...

DA, dar in acelasi timp poate si creditorii se vor gandi de 100 ori inainte sa acorde un credit. Dar ca sa nu se inteleaga ca as fi de acord cu modul in care procedeaza guvernul grec de stanga, pur si simplu UE si-a demonstrat neputinta in a rezolva problemele financiare ale uniunii, iar Tsipras a profitat de conjunctura si-a mers la referendum, pentru ca-i cunostea pe greci.
QUOTE
Da, cum sa nu, de-aia acum italienii, grecii

Moncher, OMUL in adancul sau a ramas acelasi animal capabil sa-si transmita gandurile, ideile cu ajutorul cuvintelor. PUNCT.
QUOTE
Nu ma astept ca grecii sa fie multumiti pe viitor doar cu masline si lapte de capra.

E nu au doar masile si branza, Grecia are ceva productie proprie, nu prea are resurse, dar productie are.
QUOTE
...pe astea trebuie sa dea euro sau dolari, nu drahme.

O sa-i ia de la europeni.
QUOTE
Grecia vrea mașină, Germania...

Germania vrea sa vanda masinile care le produce, e un cerc vicios la care zic eu trebuie sa raspunda toti europenii la fel. O mare familie cu unii copii incapatanati si mai nesarguinciosi si altii deschisi, muncitori etc. ce facii cu copii care nu corespund? ii dai afara pe usa? ii bati? ii obligi? Trebuie ca UE sa inteleaga ca nu asta este calea comuna, trebuie sa invatam sa traim cu cetatenii PIGS si tiganii asa cum sunt ei, nu sa-i obligam sa se schimbe peste noapte, sa devina germani, olandezi, englezi, sau nordici.
QUOTE
...Tipăritul banilor nu rezolvă situația.

Nu stiu, pentru mine banii sunt materiali, deci poti sa-i ai sau sa nu-i ai. Poti sa traiesti fara bani.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jul 2015, 03:10 PM) *
Corect, deocamdata nu putem vorbii decat despre lipsa banilor.

Deocamdata bancile raman inchise in Grecia, iar germanii spun ca nici nu poate fi vorba de o noua reducere a datoriei. Tsipras a reusit doar sa enerveze pe toata lumea si orice propunere noua va face maine, va fi primita cu neincredere si scepticism.

QUOTE
Din articolul cu pricina nu mi-a placut deloc afirmatia asta: "… Apoi referendumul… altă chestie idioată…" un democrat, care contesta dreptul poporului in a-si exprima opinia fata de o decizie importanta pentru tara, se descalifica

Nu orice dorinţă şi nu orice adevăr se pot supune votului popular, în caz că liderii aleşi au o minimă responsabilitate politică şi nu vor doar să se ascundă sub „fustele” frumos colorate ale democraţiei.

Nu votăm dacă pământul e rotund sau plat, dacă ne convine că suntem muritori sau nu, dacă e mai bine să fim fericiţi sau nefericiţi, dacă vrem să ne fie greu în viaţă sau uşor (în fond, asta i-a întrebat guvernul Syriza pe greci), dacă vrem să ni se mărească salariile şi pensiile sau nu, dacă trebuie sau nu să ne plătim datoriile sau ar fi mai bine să ni le plătească alţii. Nu votăm non-sensuri, lucruri evidente sau adevăruri pe care oricum nu le putem schimba. Nu votăm, de asemenea, ce şi cum trebuie să facă alţii cu banii lor şi în ce condiţii specifice (decât dacă vrem să aratăm că suntem şi obraznici) şi, fireşte, nu ne putem pronunţa asupra „obligaţiilor” altora de a ne ajuta într-o problemă care ne priveşte.

QUOTE
UE nu va impune nicio sanctiune, UE se teme de contaminare

Tocmai pentru ca nu doreste o contaminare UE este obligata sa lase Grecia sa se confrunte cu ceea ce doreste... Pur si simplu UE nu mai da bani Greciei. Daca Grecia nu vrea austeritate, foarte bine, sa nu aiba austeritate. Sa plateasca 13 sau 14 salarii, mii de sporuri, sa nu perceapa nici o taxa, dar sa o faca din banii proprii, nu din banii altora. Nu obliga UE pe greci sa ia nici o masura, daca Grecia nu doreste; dar nici Grecia nu poate obliga UE sa ii mai dea bani. Sa se descurce Grecia doar cu banii ei. Asta nici nu este "sanctiune", nu-i asa?
QUOTE
OMUL in adancul sau a ramas acelasi animal capabil sa-si transmita gandurile, ideile cu ajutorul cuvintelor. PUNCT.

Si care o fi legatura cu ce discutam noi numai Allah stie....
QUOTE
Germania vrea sa vanda masinile care le produce

Bineinteles. Si vrea euro pe ele, nu drahme. Ce sa faca cu drahmele?!
QUOTE
Poti sa traiesti fara bani.

Excelent - spune-mi si mie cum, si de maine nu mai muncesc.
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 05:01 PM) *
...Tsipras...orice propunere noua va face maine, va fi primita cu neincredere si scepticism.

Sa vedem ce propuneri va face, pana una alta sunt si politicieni care il felicita pentru indrazneala sa.
QUOTE
Nu votăm ....Nu votăm non-sensuri...adevăruri pe care oricum nu le putem schimba...

Cred ca este clar ca nu sustin ideea ca Grecia sa nu-si plateasca datoriile, dar poporul grec si orice alt popor are dreptul de a alege calea pe care doreste s-o urmeze.
QUOTE
Tocmai pentru ca nu doreste o contaminare UE este obligata sa lase Grecia sa se confrunte cu ceea ce doreste...

Asa si trebuie sa faca, Grecia se poate intoarce la drahma, nu este o catstrofa cosmica, poate ca bursele vor avea de suferit, investitorii etc. dar asta chiar ma incanta sa stiu ca toti acesti jucatori, pariori dpendenti de bursa, care vor sa creeze realitatea in care traim, au de pierdut din cauza grecilor.
QUOTE
...Nu obliga UE pe greci sa ia nici o masura, daca Grecia nu doreste; dar nici Grecia nu poate obliga UE sa ii mai dea bani. Sa se descurce Grecia doar cu banii ei. Asta nici nu este "sanctiune", nu-i asa?

Nu, nu-i sanctiune, e ca in zicala "nu mor cai cand vor cainii, dar nici cainii cand vor caii" Grecia poate supravietui fara banii UE, iar UE poate exista daca Grecia iese din zona euro.
QUOTE
...numai Allah stie....

Alah este mare si puternic, preslavit fie numele sau. smile.gif
QUOTE
...Ce sa faca cu drahmele?!

Sa le colectioneze!
QUOTE
Excelent - spune-mi si mie cum, si de maine nu mai muncesc.

Fara bani nu fara munca.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jul 2015, 06:00 PM) *
Sa vedem ce propuneri va face, pana una alta sunt si politicieni care il felicita pentru indrazneala sa.

Am vazut - de pilda, neonazistii lui Le Pen si altii asemenea lor.
QUOTE
nu sustin ideea ca Grecia sa nu-si plateasca datoriile, dar poporul grec si orice alt popor are dreptul de a alege calea pe care doreste s-o urmeze

Nu i-a impiedicat nimeni sa aleaga ceva... Insa nu poti alege daca sa iti platesti datoriile sau nu. Ce-ar fi sa fac si eu un credit la Alpha Bank (sau la orice alta banca greceasca) si apoi sa fac referendum la mine in familie cu nevasta si cu copilul ca sa stabilim cand platim, cat platim si mai ales daca platim? Si dupa referendumul nostru Alpha Bank sa fie obligata sa ne mai dea niste bani...
QUOTE
poate ca bursele vor avea de suferit, investitorii etc. dar asta chiar ma incanta sa stiu ca toti acesti jucatori, pariori dpendenti de bursa, care vor sa creeze realitatea in care traim, au de pierdut din cauza grecilor.

Probabil ca nu stii ce inseamna sa cada bursele si investitorii sa isi piarda banii, altfel nu te-ar bucura un asemenea scenariu.
QUOTE
Grecia poate supravietui fara banii UE, iar UE poate exista daca Grecia iese din zona euro.

Cu a doua parte sunt 100% de acord.

Discutia nu se pune in chestiuni de supravietuire - in fond, si Somalia poti spune ca supravietuieste, dar nu-i nici o bucurie sa ajungi ca Somalia. Problema grecilor este ca intr-un fel sau altul modul de viata cu care sunt obisnuiti nu poate continua indiferent daca au votat NU ori daca votau DA. Daca acceptau planul creditorilor le-ar fi fost mai usor; asa, s-au imbatat cu iluzii de care in curand se va alege praful.

Nu se poate si cu slaninta in pod, si cu varza unsa.
QUOTE
Sa le colectioneze!

Un raspuns care nu face decat sa confirme ce spuneam: cu drahemele (daca le vor tipari) grecii se afunda si mai rau in mizerie.

Nu au decat o singura cale, indiferent ce voteaza: sa isi echilibreze cheltuielile statului cu veniturile pe care le obtine acelasi stat. Cum anume fac asta, este treaba lor, nu au decat sa decida.
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 07:31 PM) *
Am vazut...altii asemenea lor.

De remarcat doua tari, Argenina care a trecut printr-o astfel de experienta si n-a disparut de pe fata pamantului, Turcia si Israelul!!
QUOTE
...Insa nu poti alege daca sa iti platesti datoriile sau nu...

Cine spune asta? bineinteles ca poti sa iei o astfel de decizie, dar trebuie sa accepti si consecintele ce decurg din ea.
QUOTE
...dupa referendumul nostru Alpha Bank sa fie obligata sa ne mai dea niste bani...

S-ar putea sa-ti dea daca prezinti niste extragarantii. Iti dai seama ce orizonturi s-au deschis in fata lui Tsipras? acest politician poate acum sa faca reforme radicale in Grecia, sa ia de la biserica, de la bogatasi, de la europenii care au proprietati, vile si chiar insule in Grecia.
QUOTE
Probabil ca nu stii ce inseamna sa cada bursele si investitorii sa isi piarda banii

Stiu, nu ca specialist, dar ca unul care este impotriva acestor "speculanti", ca unul care doreste restructurarea finatelor mondiale, a profiturilor imense realizate de o mana de oameni in detrimentul catorva miliarde.
QUOTE
Discutia nu se pune in chestiuni de supravietuire...Problema grecilor este ca intr-un fel sau altul modul de viata cu care sunt obisnuiti nu poate continua...

Banuisc ca ai vazut filmul "Zorba Grecul", dupa cum sti acolo era vorba de un investitor serios, un englez care venise sa exploateze lemnul de pe un din sutele de insule grecesti. N-am sa mai amintesc ce-a patit investitorul coltos cu grecul zbanghiu, dar finalul este pur si simplu apoteotic. Ai dreptate in cazul Greciei nu se poate vorbi de supravietuire ci de convietuire in stil grecesc intr-o Europa care sa nu mai depinda de o moneda a carei valoare depinde de cateva tari industrializate. Exista diferente insurmontabile, cel putin in urmatorii 50-100 de ani, intre nord si sud, ce alegem? sa schimbam nordul sau sa schimbam sudul? sau sa lasam ca fiecare tara sa detina propria moneda schimbul comercial intre tari urmand sa se faca in euro, moneda care sa circule in paralel in toate tarile europene.
QUOTE
...ce spuneam...grecii se afunda si mai rau in mizerie
.
Nu cred, am vazut mizerie mai mare in Romania decat in Grecia.
QUOTE
...sa isi echilibreze cheltuielile statului cu veniturile pe care le obtine acelasi stat...

Corect. Am speranta si increderea ca o vor face, chiar daca investitorii si creditorii vor fi obligati, intr-un fel sau altul, sa danseze syrtaki.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jul 2015, 08:30 PM) *
De remarcat doua tari, Argenina care a trecut printr-o astfel de experienta si n-a disparut de pe fata pamantului, Turcia si Israelul!!

Uite ca nu stiu ce declaratii au dat Turcia si Israel pe tema asta.

Daca te lauda Argentina, Venezuela, Nicaragua si altii de astia eu zic ca mai bine te gandesti ce ai gresit....

QUOTE
Iti dai seama ce orizonturi s-au deschis in fata lui Tsipras? acest politician poate acum sa faca reforme radicale in Grecia, sa ia de la biserica, de la bogatasi, de la europenii care au proprietati, vile si chiar insule in Grecia.

A cerut populatiei sa respinga reformele prin referendum si acum crezi ca va face reforme.... Hai sa fim seriosi!
QUOTE
Stiu, nu ca specialist, dar ca unul care este impotriva acestor "speculanti", ca unul care doreste restructurarea finatelor mondiale, a profiturilor imense realizate de o mana de oameni in detrimentul catorva miliarde

Mai bine las-o moarta ca te faci de ras... Se vede ca nu ai habar despre criza din anii treizeci si despre cum functioneaza economia...

QUOTE
Banuisc ca ai vazut filmul "Zorba Grecul", dupa cum sti acolo era vorba de un investitor serios, un englez care venise sa exploateze lemnul de pe un din sutele de insule grecesti.

Am citit cartea dupa care a fost facut filmul. De regula prefer asa... Era grec investitorul, din diaspora, cum s-ar zice. Daca vrei comparatia, da, Tsipras face totul praf.
QUOTE
Exista diferente insurmontabile, cel putin in urmatorii 50-100 de ani, intre nord si sud, ce alegem? sa schimbam nordul sau sa schimbam sudul?

Exista diferente uriase intre Bucuresti si Zalau. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne separam ori sa avem monede diferite. Nu trebuie sa schimbam nici nordul si nici sudul, trebuie doar ca fiecare sa invete sa fie responsabil cand vine vorba de propriul buget, in rest, sa traiasca fiecare cum vrea. Daca nu le convine, sa plece.
Dar daca pleaca sa nu se astepte sa le mai dea nordul bani.

Pana la urma, nu este obligatoriu sa faci parte din UE. Daca nu le convine, sa se care. Si sa continue sa creeze Statele Unite ale Europei doar cei care sunt dispusi sa se inhame la treaba asta. UE trebuie sa devina cat mai curand SUE.
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 08:52 PM) *
Daca te lauda Argentina, Venezuela, Nicaragua...

Argentina din cate stiu si-a revenit, despre celelalte doua nu pot sa comentez.
QUOTE
...crezi ca va face reforme.... Hai sa fim seriosi!

Este obligat sa faca reforme, dar sa vedem ce reforme o sa faca. Unii vad o conspiratie ruseasca, altii o accentuare a extremelor, dreapta-stanga, altii vad orice in afara de simplitatea lucrurilor.
QUOTE
...Se vede ca nu ai habar despre criza din anii treizeci si despre cum functioneaza economia...

Au fost mai multe crize, ce-a din '29 s-a declansat ca toate celelalte pe fondul lacomiei investitorilor a speculatilor bursiere. N-am habar dar asta nu ma impiedica sa nu fiu de acord cu jocul bursier.
QUOTE
...Daca vrei comparatia, da, Tsipras face totul praf.

Poate ca Tipras face totul praf doar pentru ca nu mai poate schimba nimic din atitudinea UE, ce pierde? Occidentul a mai pierdut odata partida cu grecii, tot pentru ca a incercat sa le impuna grecilor ceva inacceptabil de catre acestia.
QUOTE
...Daca nu le convine, sa plece...Dar daca pleaca sa nu se astepte sa le mai dea nordul bani.

Cred ca si-au asumat asta prin referendum.
QUOTE
Pana la urma, nu este obligatoriu sa faci parte din UE...

Corect.
abis
QUOTE(Marduk @ 6 Jul 2015, 09:38 PM) *
Este obligat sa faca reforme, dar sa vedem ce reforme o sa faca.

Sau poate pleaca la fel ca ministrul ala de finante... Si ii lasa pe altii sa faca reformele, iar el sta in opozitie si critica... Este si asta o varianta.

Tsipras a fost un bou de la inceput: si-a imaginat ca daca ia puterea o sa santajeze UE ca sa primeasca bani; o sa ameninte cu iesirea din zona euro, cu relatii speciale cu China si Rusia si europenii se vor speria si vor da bani Greciei. Iar cand a vazut ca nu merge cu santajul, era deja tarziu si acum actioneaza ca o gaina fara cap.

E prins la mijloc: Grecia nu poate continua ca pana acum fara bani de afara. Dar a primit mandat prin referendum sa nu faca schimbari si sa continue ca pana acum. Si spatiul lui de manevra s-a redus drastic. Nu poate impune grecilor planul dorit de creditori pentru ca la referendum a fost respins de greci care nu vor schimbari, dar nici nu poate obtine finantare pentru a continua ca pana acum deci ajustarile sunt inevitabile. Nu stiu pe unde o sa scoata camasa.

Ia uite aici: http://ziarulunirea.ro/topul-pensiilor-din...uropeana-54988/

Este din 2012, intre timp s-a mai schimbat cate ceva probabil, dar pensiile in Grecia erau mai mari decat in Germania, Franta, Austria, Danemarca, UK, Finlanda.... De unde? Din contributiile grecilor? Sa fim seriosi... Din banii UE! Si daca UE nu le mai da bani pentru ca Tsipras nu are chef de reforme, la ce valoare vor scadea pensiile grecesti? Daca acceptau reformele, ar fi scazut mult mai putin ca primeau in continuare fonduri de la UE, asa la cat vor ajunge? Le va fi mai bine daca or sa aiba de luna viitoare pensii doar din banii stransi din contributiile platite de greci?

QUOTE
Au fost mai multe crize, ce-a din '29 s-a declansat ca toate celelalte pe fondul lacomiei investitorilor a speculatilor bursiere. N-am habar dar asta nu ma impiedica sa nu fiu de acord cu jocul bursier.

Mai bine nu mai spune nimic pe subiectul asta, daca nu stii de ce este importanta bursa si de ce lacomia este un lucru bun pentru economie.

QUOTE
Poate ca Tipras face totul praf doar pentru ca nu mai poate schimba nimic din atitudinea UE

Nu UE trebuie sa isi schimbe atitudinea ci Grecia. UE a pompat deja sute de miliarde in Grecia, deja a anulat o mare parte din datorii, deja a restructurat o alta parte din datorii ca sa le fie mai usor sa plateasca, deja i-a ajutat pe greci cu mai mult decat meritau
QUOTE
Occidentul a mai pierdut odata partida cu grecii, tot pentru ca a incercat sa le impuna grecilor ceva inacceptabil de catre acestia.

Adica? La ce te referi?
QUOTE
Cred ca si-au asumat asta prin referendum.

Cred ca cei mai multi habar nu aveau pentru ce voteaza. Nu poti sa faci un referendum intr-o saptamana si sa ai un raspuns clar, informat, bine gandit... Nici macar nu au tradus ca lumea propunerile creditorilor...



PS:
22.30 Premierul spaniol Mariano Rajoy, cu privire la Grecia: "Solidaritate da, dar nu fara responsabilitate" (AFP)
22:16 Premierul olandez: Daca Grecia nu accepta reformele dure, "s-a terminat" (Reuters)
20:40 Angela Merkel: Conditiile prealabile pentru o revenire la negocieri nu sunt reunite
20:35 Francois Hollande, dupa intalnirea cu Angela Merkel: Usa este deschisa pentru negocieri, Tsipras trebuie sa faca propuneri serioase


Pe intelesul lui Tsipras: noi nu-ti mai dam bani decat daca faci ceea ce au spus grecii sa nu faci. Tu decizi.
Marduk
QUOTE(abis @ 6 Jul 2015, 10:01 PM) *
...poate pleaca...ii lasa pe altii sa faca reformele... Este si asta o varianta.

Exclus ca stanga sa piarda puterea in Grecia, dupa atatia ani de dominare a dreptei, guvernarea de stanga e un triumf al grecilor care cred ca asta este calea de urmat. Pot sa-ti spun ca acest "nationalism grecesc", care a dus in cele din urma la guvernarea Syriza a fost promovat de guvernarea de dreapta.
QUOTE
Tsipras a fost un bou de la inceput...

Moncher, Tsipras este un om de stanga, iar in Grecia stanga are traditie, istorie si ceva de reprosat tuturor celor care au dus Grecia in situatia asta. Bou sau taur, Tsipras nu avea cum sa joace altfel acest rol. Cat despre santaj, eu zic ca atat grecii cat si euro-grupul, s-au folosit de santaj, asta deoarece nu mai aveau altceva de propus.
QUOTE
E prins la mijloc: Grecia nu poate continua ca pana acum fara bani...

Corect. Sa vedem de unde va lua acesti bani, poate sa tipareasca drahme, sau se imprumuta de la turci, rusi sau evrei.
QUOTE
...de ce lacomia este un lucru bun pentru economie.

Moncher, LACOMIA nu este buna la nimic.
QUOTE
Nu UE trebuie sa isi schimbe atitudinea ci Grecia...

Eu sunt convins ca si UE are de schimbat cate ceva, pe ici pe colo, adica prin partile esentiale.
QUOTE
Adica? La ce te referi?

Marea schisma, ocuparea si pradarea Constantinopolelului de catre cruciati, caderea acestui oras grecesc in mainile turcilor etc.
QUOTE
Cred ca cei mai multi habar nu aveau pentru ce voteaza...

Asa crezi tu, mie din ce-am vazut la tembelizor mi-au parut ca stiu foarte bine ce vor. Grecii sunt nationalisti, radicalizarea lor a venit pe fondul propagandei de stanga referitor la "dusmanul din afara" recte UE care le-a facut numai rau, incercand sa le faca bine. Eu tot mai astept o "revolutie", momentul in care Syriza si Tsipras se vor indrepta catre bogatasii greci, armatorii care conduc o flota si un sistem de navlosire cu mult peste nevoile unei tari ca Grecia, de profit nu mai vorbesc se poate vedea cum traiesc acesti samsari al navlosirii.
QUOTE
Pe intelesul lui Tsipras: noi nu-ti mai dam bani...

Sa avem rabdare sa vedem ce zic bruxellezii azi.
abis
QUOTE(Marduk @ 7 Jul 2015, 09:43 AM) *
dupa atatia ani de dominare a dreptei, guvernarea de stanga e un triumf al grecilor care cred ca asta este calea de urmat

Asa arata triumful grecesc de astazi



Tsipras le-a promis grecilor că în 24 de ore după referendum va încheia un nou acord cu FMI şi UE. Dupa ceasul meu, cele 24 de ore au trecut. Unde este acordul?

QUOTE
Sa vedem de unde va lua acesti bani, poate sa tipareasca drahme, sau se imprumuta de la turci, rusi sau evrei.

Daca tipareste drahme nu il ajuta cu nimic. Ti-am explicat mai sus de ce. Banii tipariti fara acoperire in produse si servicii se devalorizeaza rapid si nu faci nimic cu ei. Explica-mi si mie cum iti imaginezi tu ca prin tiparire de moneda poti pastra pensiile la 1600 de euro, ca eu unul nu inteleg ce vrei sa argumentezi.

QUOTE
Eu sunt convins ca si UE are de schimbat cate ceva, pe ici pe colo

Desigur. UE trebuie sa inceteze sa mai pompeze bani in gaurile negre, adica in tari care nu respecta ceea ce UE le cere... Asa cum a fost cazul Greciei. Daca tu persoana fizica vrei sa iei credit de la o banca, ai un plafon maxim de indatorare; odata atins, nici o banca nu te mai imprumuta. Asa ar trebui sa se actioneze si in cazul statelor: daca ai atins un prag maxim de indatorare, sa calculeze FMI sau UE care este ala, nu mai primesti nici un credit si te descurci cu ceea ce castigi... UE si FMI au gresit ca au tot dat bani Greciei desi se stia sau se banuia ca Grecia masluieste statisticile oficiale, ca sa iasa bine... Insa eu aici tot vina Greciei o vad, in primul rand. Cred ca este mai vinovat cel care minte si ia bani, decat cel care da.

QUOTE
Marea schisma, ocuparea si pradarea Constantinopolelului de catre cruciati, caderea acestui oras grecesc in mainile turcilor etc

Adica tu vrei sa spui ca ocuparea Constantinopolului de catre turci a fost o partida castigata de greci contra Occidentului care a incercat sa impuna grecilor ceva inacceptabil pentru ei?!

Ma rog, ce-a fost acum 600 de ani nu prea este relevant in discutia despre situatia Greciei de astazi...
Marduk
QUOTE(abis @ 7 Jul 2015, 09:55 AM) *
Asa arata triumful grecesc de astazi

E greu cand te pui cu cei mari si puternici, dar daca decizi prin referendum ca vrei sa ai optiunea de a alege, atunci trebuie sa fi pregatit sa induri ceea ce va urma.
QUOTE
Tsipras le-a promis grecilor că în 24 de ore după referendum va încheia un nou acord...Unde este acordul?

Mai sunt de facut niste modificari dupa declaratiile bruxellezilor, de montat matritele la tiparnita de drahme, desi am auzit ca grecii au una si pentru euro.
QUOTE
Daca tipareste drahme nu il ajuta cu nimic...

Mi-ai explicat dar eu nu vreau sa accept explicatiile tale, orice tara din UE poate avea moneda proprie, daca doreste. Cand grecii au trecut de la salariile si pensiile primite in drahme pe euro banuiesc ca a fost o paritate, la fel se va intampla si acum dar in sens invers. Inflatie!? sigur va fi, dar nu ma astept la un dezastru national, la imigranti greci care sa aslteze, in barci pneumatice Europa.
QUOTE
Desigur. UE trebuie sa inceteze sa mai pompeze bani in gaurile negre...

Sau daca-i "pompeaza" s-o faca prin programe, licitatii etc. controlate de la Bruxelles nu de la Atena sau Bucuresti.
QUOTE
... Insa eu aici tot vina Greciei o vad, in primul rand. Cred ca este mai vinovat cel care minte si ia bani, decat cel care da.

Depinde de intentiile si dobanzile celui care da, camatarii spre exemplu, sigur si cel care cere si nu-si calculeaza veniturile are partea sa de vina.
QUOTE
Adica tu vrei sa spui ca ocuparea Constantinopolului de catre turci...

Nu, invers, occidentul i-a lasat pe greci in mana turcilor, ajutorul promis n-a mai venit niciodata, oare de ce?
QUOTE
...ce-a fost acum 600 de ani nu prea este relevant in discutia despre situatia Greciei de astazi...

Este, pentru unii care doar iarta dar nu uita, sau invers.
abis
QUOTE(Marduk @ 7 Jul 2015, 11:27 AM) *
E greu cand te pui cu cei mari si puternici, dar daca decizi prin referendum ca vrei sa ai optiunea de a alege, atunci trebuie sa fi pregatit sa induri ceea ce va urma.

Nu poti decide prin referendum chiar orice. Repet:

Nu orice dorinţă şi nu orice adevăr se pot supune votului popular...
Nu votăm dacă pământul e rotund sau plat, dacă ne convine că suntem muritori sau nu, dacă e mai bine să fim fericiţi sau nefericiţi, dacă vrem să ne fie greu în viaţă sau uşor, dacă vrem să ni se mărească salariile şi pensiile sau nu, dacă trebuie sau nu să ne plătim datoriile sau ar fi mai bine să ni le plătească alţii. Nu votăm non-sensuri, lucruri evidente sau adevăruri pe care oricum nu le putem schimba. Nu votăm, de asemenea, ce şi cum trebuie să facă alţii cu banii lor şi în ce condiţii...


Indiferent de rezultatul la referendum, Grecia nu are ce sa aleaga, tot aia va trebui sa faca. Referendumul a fost inutil, o pierdere de vreme, raspunsul nu conteaza: Grecia tot trebuie sa isi reduca cheltuielile pe de-o parte, iar pe de alta sa isi creasca veniturile... Pur si simplu este ca si cum as vota eu cu familia daca mai platim rate la banca: indiferent ce votam, ratele tot trebuie sa le platim.

QUOTE
am auzit ca grecii au una si pentru euro

Nici Grecia si nici alte state nu au dreptul sa tipareasca euro. Nici macar Germania nu poate tipari euro.

QUOTE
Mi-ai explicat dar eu nu vreau sa accept explicatiile tale, orice tara din UE poate avea moneda proprie, daca doreste

Ca nu vrei sa accepti realitatea este strict problema ta. Daca preferi sa te imbeti cu apa rece, eu nu te pot impiedica.

Fireste, orice stat, daca vrea, poate iesi din zona euro. Nu-l tine nimeni cu forta. Dar uite ca, surprinzator poate pentru unul care recunoaste ca nu se pricepe dar are pareri ferme despre orice, nici un stat care a adoptat euro nu se grabeste sa renunte la moneda comun. Nici macar Grecia.

QUOTE
Cand grecii au trecut de la salariile si pensiile primite in drahme pe euro banuiesc ca a fost o paritate, la fel se va intampla si acum dar in sens invers. Inflatie!? sigur va fi, dar nu ma astept la un dezastru national, la imigranti greci care sa aslteze, in barci pneumatice Europa.

Nu, vor merge pe uscat, nu cu barca. Inflatie inseamna ca veniturile grecilor, fie ca vorbim despre salarii ori pensii, se vor prabusi. Nivelul lor de viata va scadea dramatic. Daca acum le este greu, in viitor le va fi mult, mult mai greu. Vor primi din ce in ce mai multe drahme cu care vor putea cumpara din ce in ce mai putine lucruri. Dar, fireste, nu le va fi mai greu decat in perioada ocupatiei otomane, probabil... Cine stie... O sa vedem. Pana una-alta, cica vreo 30% din rezervarile turistilor pe august-septembrie in Grecia au fost deja anulate...


QUOTE
invers, occidentul i-a lasat pe greci in mana turcilor, ajutorul promis n-a mai venit niciodata

Asta inseamna ce ziceai tu, ca Occidentul a mai pierdut odata partida cu grecii? rolleyes.gif

Cla
QUOTE(abis @ 7 Jul 2015, 10:53 AM) *
Nici macar Germania nu poate tipari euro.

Cine zice asta ?? Pot tipari cât vor, dar la limitele lor de resurse.
Americanii o fac altcumva: Tiparesc dolari nelimitati ca sa le mearga bine si sa controleze piata de titei/ulei.
Nasol pt ei e doar ca li se baga chinezii si rusii printre picioare.

abis
QUOTE(Cla @ 7 Jul 2015, 04:13 PM) *
Cine zice asta ??

Eu, si daca zic eu inseamna ca exact asa este si nu altfel.

Singurul organism care tipareste Euro este Banca Centrala Europeana.

https://www.ecb.europa.eu/ecb/html/index.ro.html
abis
Cred ca, pentru a nu ne indeparta de subiect, este momentul sa facem un scurt rezumat: Grecia vrea să i se șteargă datoriile și să primească bani în continuare ca să-și permită să cheltuie mai mult decat produce. Refuză să-și plătească datoriile și refuză să elimine deficitul.

În ultimii 20 de ani Grecia a avut permanent deficit, un deficit mediu de 17% din venituri. Adica a cheltuit mai mult decat a produs, iar diferenta a obtinut-o din imprumuturi.

Acum ce vrea Grecia? Refuză să-și plătească datoriile dar vrea în continuare împrumuturi (în fapt, ajutor nerambursabil lunar, căci împrumutul acordat cuiva care refuză să-și plăteasxă datoriile e ajutor nerambursabil).

În același timp, Grecia refuză să crească veniturile sau să scadă cheltuielile (așa-zisa austeritate). Vrea să aibă deficit în continuare. Iar deficitul nu-l poate acoperi dect din alte împrumuturi.

Grecii nu vor să fie iertați de datorii și apoi sa fie lăsați în pace. Vor să li se șteargă datoriile și să li se dea bani în continuare, ca să cheltuie mai mult decat produc. Pînă cand, nu au spus. Căci nu vor să aducă cheltuielie și veniturile la același nivel (ceea ce numesc ei "austeritate"). Probabil pentru totdeauna.

In conditiile astea, cei care pana acum au tot dat bani cu imprumut au spus gata, ajunge, nu mai dam bani.

Si acum sunt aratati cu degetul ca nu au inima pentru bietii greci.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.