QUOTE(Marduk @ 3 Nov 2011, 10:11 AM)
De 5 ori pana in prezent, cel mai rasunator faliment al statului grec a fost imediat dupa independenta.
Adica, cam cu cata vreme in urma?
Uita-te in jur, crezi ca romanii de azi sunt la fel cu romanii de dupa Independenta? Eu zic ca nu; grecii de ce ar face exceptie?
Parca si Romania este in aceiasi situatie, consuma mai mult decat incaseaza, care ar fi salvarea?
Romania are datorii mult mai mici; are deficit mult mai mic. In plus, a luat masuri curajoase (postex in cateva minute pe topicul dedicat lui Boc ceva legat de asta) care o feresc deocamdata de o situatie similara
Solutia cea mai rationala ar fi ca fiecare sa cheltuie atat cat are pentru consum, nu sa se imprumute pentru asta.
Daca la nivel individual avem grija de urmasii nostri si incercam sa agonisim pentru a le lasa o mostenire (o casa, un cont bancar, un teren agricol, fiecare dupa pricepere si posibilitati), de ce la nivel statal sa procedam altfel? Adica, in loc sa le lasam mostenire o tara cu drumuri bune, cu orase frumoase samd sa le lasam niste datorii, pe care trebuie sa le plateasca ei pentru ca noi am mancat si am baut mai mult decat ne permiteau castigurile? Despre asta este vorba...
Un om care se imprumuta ca sa toace bani la carciuma si trebuie ca mostenitorii sa plateasca datoriile pe care le-a facut, este privit ca un tata denaturat. Este exact acelasi lucru...
Nu-i cunosti pe greci, ei prefera sa si-o faca cu mana lor decat sa le zica altii ce au de facut.
Nu stiu, o sa vedem. Daca aleg nu, vor avea satisfactia ca si-au facut-o cu mana lor: somaj masiv, recesiune cronica, inflatie uriasa.
Nu se compara cu Grecia, mai ales cu insulele grecesti, ca sa nu mai vorbim de alte aspecte.
Discutabil - insa criteriul principal va fi siguranta. De ce sa risti sa fii blocat vreo trei zile pe vreo insula pentru ca marinarii sunt in greva? Ori pe un aeroport pentru ca fac greva controlorii de trafic? Ori sa fii agresat pe strada pentru ca politistii sunt la demonstratie? Ori sa te trezesti cu capul spart pentru ca traseul turistic pe care l-ai ales se intersecteaza cu cel al unor turbulenti care se razboiesc cu fortele de ordine?
Lumea este larga, avioanele ajung oriunde in timp scurt, destinatii fascinante sunt pe tot globul, chiar nu exista un motiv pentru care fluxurile de turisti catre Grecia trebuie sa ramana neaparat masive...
Faptul ca grecii cumpara tot ce inseamna produs industrial, armament, masini, utilaje agricole etc. din occident, iar occidentul vrea sa vanda mult pentru a produce mult, pentru a avea prosperitatea pe care o au, cred ca-i baga pe ambii in aceiasi oala
Atunci cand cumperi, trebuie sa ai bani. Cine castiga si cine pierde daca grecii cumpara produse germane cu bani imprumutati de la germani, pe care nu-i restituie? Evident, cei care pierd sunt numai germanii. Este firesc ca la un moment dat, daca grecii nu-si platesc datoriile, sa nu le mai dea nimic, nici bani, nici produse.
Exista o singura mare diferenta, am putea spune culturala, educationala, in timp ce grecul nu prea le are cu corectitudinea, germanul se asteapta ca grecul sa-i dea banii pe ceea ce i-a vandut.
Asta-i motivul pentru care Grecia merita ceea ce i se intampla acum... Si pentru care ar merita si mai multe...