1,618033
16 Feb 2005, 02:04 PM
QUOTE |
Ci secta as numi pe cei fatarnici, cei care se aseamana cu sistemul iudaic din sec.I, cei care pretind ca sint ceea ce nu sint |
Exact!
lamb, raman la opinia mea cu privire la betelisti. Poate ca pentru unii dintre ei, mai ales cei veniti de la coada vacii, traiul decent de la Betel este un lux. Dar pentru mine ar fi atat o coborire a nivelului de trai, cat si o fundamentala problema: limitarea libertatilor personale.
Nu e chiar asa de usor pentru un agent infiltrat sa reziste in atari conditii, sa stii!
Whatever, as dori sa trecem peste acest subiect, oricum nu putem decat specula si nu doresc - eu cel putin - sa alunec cu discutia pe aceasta panta.
Cat despre site-ul altermedia... m-am mai pronuntat o data cu privire la ei. Au agenda lor personala, si au o atitudine de ura fatisa fata de martori. Deci si fata de mine si de prietenii mei. Daca tu vrei sa te asociezi cu ei, fie! Sunt si alte cai, mult mai benigne, de raspandire a cunostintei despre transfuziile de sange decat cu asocierea cu pseudolegionarii moderni.
Daca insa tu esti de acord cu urmatorul citat, ca de exemplu cu cuvintele citate, atunci poti colabora in continuare cu ei...
sau daca nu tu le-ai dat articolul, cine li l-a dat.
QUOTE |
CINE NU II cunoaste, macar din vedere, pe Martorii lui Iehova? Cui nu i-au batut la usa doi sau trei oameni bine imbracati, politicosi si invitand la “un studiu biblic gratuit” (caci, nu-i asa, 17 secole de teologie crestina valoreaza mai putin decat “studiul individual” al unui oarecare)? Daca i-ai acceptat o data in casa, sau le-ai primit materialele, nu mai scapi usor… Amabili daca gasesc teren propice, sau insistenti pana la agresivitate, tupeisti si obraznici cu cei care le rezista, de multe ori batjocoritori la adresa unor lucruri considerate sfinte de altii, Martorii lui Iehova sunt o secta care practic, spune Biserica Ortodoxa, datorita interpretarii distorsionate a Bibliei, nici nu poate fi considerata o denominatiune crestina. Pe deasupra, Martorii dispretuiesc simbolurile statului, drapelul, imnul, fortele armate, autoritatile, considerate de ei “instrumente de guvernare ale Satanei”, ca si traditiile si elementele de identitate, vazute ca lucruri neimportante si lumesti. |
Fata de o astfel de atitudine, eu aleg sa tac din gura.
LATER EDIT: si pentru ca m-am enervat, arunca, te rog, un ochi pe
restul paginii principale a altermedia: un atac impotriva islamului, o expunere laudativa a teoriei anarhiei si un contraatac la comemorarea Holocaustului prin falsa contrabalansare cu un act cinic al americanilor - bombardarea Dresdei (de parca nazistii nu ar fi inceput, cu nivelarea Londrei si a altor orase!). Daca inca mai ai incredere in ei.... atunci... asta e.
lamb
16 Feb 2005, 02:57 PM
Draga 1,6
Reactia ta fata de cei din trustul Altermedia nu e cu nimic mai deosebita fata de a celor care ne numesc pe noi o secta si spun ca facem tot felul de rele. Hai sa incercam sa ne ridicam deasupra unei astfel de atitudini, ok? Poate ca oamenii aia de la Altermedia au niste puncte de vedere mai ciudate. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i condamnam din start. Chiar crezi ca nu fac nimic bun?
Eu zic ca e un lucru bun faptul ca au iesit in public cu articolul ala despre bombardarea Dresdei. La urma urmei trebuie sa recunoastem ca suntem intoxicati pe toate caile cu informatii despre Holocaust, dar nimeni nu vine sa vorbeasca despre suferintele poporului german dupa ce americanii, britanicii si rusii au inceput sa bombardeze sistematic tara lor. Apoi sa nu uitam ca statutul Londrei in razboi nu era deloc similar cu cel al Dresdei, fapt care face comparatia ta nefericita.
De gazat sau de ars evrei in strada nu stiu ca cei din Altermedia s-o faca, asa ca m-as retine sa-i numesc atat de repede neonazisti. Hai sa urmam ceea ce zicea Isus si sa ne abtinem sa-i judecam pe oameni, mai ales ca nici nu prea stim multe despre ei. Nu e bine nici sa facem supozitii de genul ca eu le-as fi dat articolul. Chiar ei spuneau acolo ca au fost contactati de 2 Martori. Sa fi fost cei din AJWRB? Am auzit ca sunt si prin Romania.
Ce au pus ei acolo in paragraful ala introductiv, e adevarat ca nu constituie tocmai un compliment la adresa noastra, dar daca vrem sa fim sinceri trebuie sa recunoastem ca avem destui frati care corespund in intregime acelei descrieri. Chiar daca asta ne doare, eu raman convins ca recunoasterea adevarului e mult mai benefica in comparatie cu o cosmetizare continua si exagerata a imaginii noastre.
PS. Ca sa incheiem discutia despre securistii din Betel eu spun doar atat. Am informatii clare care demonstreaza legatura unor Martori romani aflati acum la varful organizatiei din tara noastra si din Republica Moldova care au avut relatii stranse cu securitatea inainte de 1989 si care au continuat aceste relatii si dupa aceea.
lamb
17 Feb 2005, 02:45 PM
O sugestie pentru toti batranii sau betelistii care monitorizeaza acest forum
E posibil ca in viitor oricare dintre noi sa ajunga la indoieli serioase si sa doreasca sa paraseasca organizatia. In plus nu avem nici o garantie ca lucrurile vor merge intotdeauna bine intre noi si Societate. Trecutul a dovedit ca Watchtower isi arunca la cos oamenii pe care i-a folosit ani de zile ca pe un servetel murdar. Nu putem sti niciodata ce se va intampla maine.
Pentru asta insa ar fi bine ca cei care sunteti batrani, supraveghetori itineranti sau betelisti si care monitorizati acest forum sau altele similare, sa actionati acum construindu-va fiecare o protectie. Cum? Ei bine, daca aveti acces la dosarele congregatiei sau dosarele confidentiale din Betel ar fi bine sa faceti copii la tot ce va cade in mana si sa stocati aceste copii intr-un loc sigur (de exemplu rapoarte ale comitetelor judiciare, samd).
O atitudine prudenta este una de tipul "si daca s-ar intampla sa ...". Cu aceasta atitudine veti putea evita in viitor regretele pe care le-au trait unii frati care au fost tratati ca adevarate nulitati din partea Societatii atunci cand au vrut sa paraseasca organizatia. Avand astfel de documente va fi mult mai usor de tratat cu batranii intr-un eventual caz de plecare pe viitor folosind la negocieri metoda 'daca voi ma lasati in pace si eu va las in pace'. Vorba aceea: 'e mai bine sa ai si sa nu-ti trebuiasca decat sa-ti trebuiasca si sa n-ai'.
Raymond Franz, fost membru in Corpul de Guvernare a facut copii la un munte de documente importante mergand pe aceleasi principii. Sunt sigur ca pe multe dintre ele nici nu le-a aratat inca. Va rog eu faceti la fel, adunati oricat de mult material puteti, chiar daca pentru moment nu va foloseste.
De asemenea, un mic reportofon plasat in buzunarul hanei sau in geanta poate face minuni. Daca stiti ca se apropie o intrunire sau o conversatie importanta inregistrati-o in secret. Societatea face la fel in cazul convorbirilor telefonice, le inregistreaza fara a-i spune interlocutorului, asa ca nu e nimic incorect daca si voi veti face acelasi lucru.
E adeavrat ca toate acestea pretind munca si efort dar e bine sa va ganditi la ele ca la o asigurare de masina. S-ar putea sa nu o folositi niciodata, dar cat de utila se dovedeste ea intr-un accident? Asadar nu amanati, procedand astfel veti salva multe lucruri frumoase din viitorul vostru.
juju
17 Feb 2005, 04:37 PM
bine, bine dar cu credinta cum ramine?
ca material vad ca stam foarte bine...
bdl
17 Feb 2005, 10:42 PM
In concluzie,
E mai bine la CIA......macar acolo esti platit sa faci asa ceva.....
1,618033
18 Feb 2005, 09:30 AM
bdl, lucrurile nu stau chiar asa cum sunt enuntate mai sus. Dar fiecare are o perceptie proprie - unii vad doar organizatia - i.e. scheletul, mecanismele, rutinele si regulile - altii vad mai sus de organizatie - i.e. oamenii, sperantele, iubirea, calitatile si comunitatea.
Evident, when it all comes down to it, si se ajunge la un conflict de putere intre diversi lideri locali, se trece din planul omeniei, al crestinismului samd, pe planul politelor platite si al nimicniciei umane. Nu ma indoiesc ca asta are loc in orice organizatie umana, fie ea religioasa sau nu. De aici insa si pana la a crea imaginea unei supercorporatii care controleaza totul, este cale lunga.
lamb
18 Feb 2005, 09:48 AM
QUOTE (1 @ 618033,18 Feb 2005, 09:30 AM) |
Lucrurile nu stau chiar asa cum sunt enuntate mai sus. Dar fiecare are o perceptie proprie - unii vad doar organizatia - i.e. scheletul, mecanismele, rutinele si regulile - altii vad mai sus de organizatie - i.e. oamenii, sperantele, iubirea, calitatile si comunitatea.
|
1,6
Trebuie sa recunosc ca pe forumuri am in vizor doar mecanismele, rutinele si regulile, pentru ca aceste lucruri fac din Watchtower o organizatie care s-a indepartat foarte mult de modelul crestinismului timpuriu. Forumurile sunt instrumentul prin care se poate actiona cel mai bine pentru a le arata oamenilor realitatea si nu o imagine super-cosmetizata de baietii din Comitetul de Redacatare.
Nici una din toate marsaviile la care au fost supusi mii Martori de catre liderii miscarii nu se intampla in secolul intai. Asa ca s-o lase mai moale baietii cu pretentia "noi suntem singurii care urmam cu fiedlitate modelul biblic de crestini". Pana nu o vor lasa mai moale, ma voi folosi de orice forum ca sa arat ipocrizia si siretenia acestor oameni. Si voi indemna si pe altii sa faca la fel. Cred ca e mai bine asa, decat sa incerc ceea ce vrei tu si anume sa-i atrag pe membrii altor religii intr-o organizatie care se bazeaza in principal pe control, impunere cu forta si uniformitate. Daca e vorba sa aratam pana la ce punct ajunge Watchtower cu controlul, nu cred ca o sa ai multe argumente prin care sa dovedesti ca Societatea nu exercita un control strict si invadator in vietile noastre.
1,618033
18 Feb 2005, 10:14 AM
lamb, dar de unde ai ajuns tu la concluzia ca eu incerc sa atrag pe cineva spre o Organizatie?
Eu incerc sa li-l arat oamenilor pe Isus, atat cat pot. Restul este alegerea lor. Daca ei considera ca se pot apropia de Isus alaturi de Martori, le sunt alaturi! Daca considera ca se pot apropia de Isus pe alte cai, le sunt alaturi.
Ma intereseaza scopul, nu mijloacele...
Si nu in ultimul rand, ma intereseaza iubirea, nu dreptatea. Dreptatea oamenilor este nebunie, laolalta cu intelepciunea lor.
dixit, exit.
Noa
18 Feb 2005, 10:33 AM
QUOTE |
Dreptatea oamenilor este nebunie, laolalta cu intelepciunea lor |
Bine zis 1.61
Lamb, noi am am discutat pe chestia asta, chiar daca la un moment dat sa zicem ca te-ar auzi si pe tine cineva (sau pe altii care mai sintem) si ar avea loc niste schimbari, cine poate garanta ca mai tirziu nu se vor corupe din nou.. si daca l-ar schimba pe Jaracz care cica el face legea pe acolo .... urmatorul crezi ca va fi mai breaz ?
Eu ramin la ideea ca o conducere umana nu va putea sa satisfaca dorintele oamenilor, oricite intentii bune ar avea.
Speranta nu ne putem pune in ei cu tot cu schimbarile pe care le-ar putea face, ci doar in Yah prin Isus Cristos.
Si chiar daca Organizatia este cum este ( ca structura, mecanisme, reguli etc), asa cum s-a mentionat mai devreme ar fi mai frumos sa vedem dincolo de ea, dincolo de cei aflati in fruntea ei... sa ii vedem pe oameni care se straduie sa urmeze pasii lui Isus, sa vedem calitatile lor bune, sa vedem iubirea din mijlocul lor....
lamb
18 Feb 2005, 10:57 AM
QUOTE (1 @ 618033,18 Feb 2005, 10:14 AM) |
Daca ei considera ca se pot apropia de Isus alaturi de Martori, le sunt alaturi! |
Cand spui "alaturi de Martori" te referi la unii Martori individuali sau la organizatie ca intreg? Nu de alta, dar daca tu crezi ca oamenii se pot apropia de Isus prin intermediul acestei organizatii, atunci inseamna ca ai ramas un idealist, ceea ce e admirabil, dar nu intotdeauna benefic.
Eu am incetat sa mai cred ca Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova ii poate ajuta in vreun fel pe oameni sa se apropie de Isus. Stii de ce? Deoarece organizatia asta are ca scop principal un cu totul alt lucru. Istoria ei moderna demonstreaza clar ca cei din Corpul de Guvernare si din imediata lor apropiere si-au propus mai degraba sa tina sub control o masa de cateva milioane de oameni, folosind tactici menite sa faca acest lucru cat mai insesizabil pentru ei, decat sa ii indrume spre Cristos.
Societatea ne face sa credem ca suntem DESTEPTI deoarece ne ofera argumente pentru absolut orice doctrina, indiferent daca acestea sunt macar rationale sau logice. Ni se induce ideea ca suntem PROSTI daca nu intelegem suficient "hrana spirituala" pe care ei ne-o trimit. Ne fac sa credem ca suntem SALVATI promitandu-ne viata eterna si ne AMENINTA cu excluderea si moartea in Armaghedon daca spunem sau facem altceva decat ne invata ei. Toata aceasta combinatie e de fapt o arma incredibil de puternica in a stapani masele si nicidecum o cale spre Cristos. Esti de acord?
1,618033
18 Feb 2005, 12:15 PM
Pai nu pot fi de acord, caci din ce am examinat din istoria Martorilor, eu disting sinceritate, iar nu rea-vointa. Disting corupere in timp, iar nu intentii rele. Disting betia puterii, iar nu cautarea cu orice pret a puterii.
Ca aerul tare de la Brooklyn corupe, sunt de acord. Nu sunt de acord cu atribuirea de intentii satanice celor care conduc, caci nu le au.
Cat despre apropierea de Isus printr-o organizatie- orice vehicul este corect atat timp cat isi implineste sarcina. Da, in opinia mea, Martorii lui Iehova sunt un vehicul corect pentru aceasta sarcina. Si ferice de cel care, daruit cu intelepciunea de sus sa vada peste aceasta organizatie, nu sta sa isi critice fratii, si nici sa le dea un sut in fund pentru a sari din acest vehicul, ci incearca, ori sa il indrepte in directia buna, ori sa ii ajute si pe altii sa creasca in credinta si iubire mai mult decat ar fi in stare in limitele acelui vehicul.
Vine un timp cand trebuie sa pleci dintr-o organizatie, daca ea nu te mai ajuta - sau poate chiar te tine pe loc - sa avansezi spre exemplul lui Isus. Orice pierdere ar fi un gunoi, atat timp cat o faci pentru Isus. Dar sa ramai in ea si sa te aliezi cu dusmanii ei crezi ca le va face bine celor pe care doresti sa-i iluminezi? Eu ma indoiesc profund.
Personal inchei aceasta discutie aici, pentru ca nu mai am nimic de spus. Nu sunt de acord cu faptul ca martorii ar fi "singura" cale spre Adevar si fericire vesnica, dar nici cu afirmatia ca martorii ar fi o cale spre distrugere si nefericire. In realitate, sunt una dintre multele cai umane de cautare a Divinului. Si una buna, daca este sa ma intrebi pe mine, cu toate neajunsurile sale. Dar de care, evident, nu DEPINDE salvarea cuiva.
lamb
18 Feb 2005, 01:45 PM
Asta e sofism 1,6. Nu orice vehicul este corect doar pentru ca isi implineste sarcina. In calcul intra multi alti factori. Cat de sigur este vehicolul ala? Cat de tare polueaza fonic si gazos? Cat combustibil consuma? S.a.m.d.
Doctrina falsa a Sclavului Fidel si Prevazator pe care isi intemeiaza autoritatea cei din Watchtower, colaborarea cu ONU in calitate de NGO, scandalurile de pedofilie, eroarea calcului 607 - 1914, interpretarea gresita cu privire la sange si multe alte probleme fac din vehicolul care este Organizatia Martorilor lui Iehova unul foarte periculos. Unul cu o directie complet stricata, cu un sistem de franare nefunctional, care polueaza mult si consuma afectiv multimi de oameni. Cu greu m-ai putea convinge ca e un vehicol care ma poate duce in siguranta aproape de Cristos.
Ca organizatie religioasa am inceput deja sa ne autodistrugem. Imi aduc aminte cu usurinta de vremuri in care ceea ce conta cel mai mult era faptul de a-i iubi pe ceilalti, asa cum spunea Cristos. Vremuri in care Martorii ii vizitau pe cei bolnavi si ii ajutau pe cei in nevoie. Vremuri in care orfanii erau prima lor grija. Vremuri in care faptul de a fi inactiv insemna sa fii intrebat "cum te putem ajuta" si nu o vizita de la batrani care sa te intrebe daca te mai consideri Martor si abia asteapta sa exprimi vreo indoiala ca sa te poata exclude. Vremuri in care dezbaterile in jurul mesei erau permise si diferentele de opinie nasteau intelegeri mai corecte.
Vremurile alea au disparut. Alea erau vremuri in care oamenii isi dedicau viata lui Iehova si lui Isus. Astazi isi dedica viata Organizatiei. Astazi citesti doar in Turnul de Veghe si sa te fereasca Dumnezeu sa indraznesti sa citesti altceva. Dezbaterile deschise te pot duce la speculatii si poti ajunge exclus pentru apostazie. Nimeni nu mai simte ca este responsabilitatea lui personala sa ajute un bolnav sau un necajit din congregatie. Mai degraba cei bolnavi si necajiti sunt priviti ca avand aceste probleme deoarece sunt slabi spiritual. Adesea astfel de oameni sfarsesc prin a fi exclusi. Batranii nu mai sunt slujitori demult. Cuvantul "batran" a devenit un titlu pentru care cei mai multi lupta cu orice mijloace ca sa si-l conserve. Care batran de azi i-ar spala picioarele unui pacatos. Si poate cel mai tare ne distruge regula evitarii totale a celor exclusi sau dezasociati. Cunosc destui parinti care au parasit organizatia doar pentru ca aceasta le interzicea sa pastreze legatura cu copiii lor care fusesera exclusi.
Organizatia Martorilor lui Iehova este o bomba pe roti si nicidecum un vehicol ce te-ar putea duce la Cristos. Ma dezic de faptul de a-i urca si pe altii la bordul ei. Cred ca le fac un bine prin asta! Iar daca in vreun fel o pot dezamorsa in timp ce ma aflu in interiorul ei la viteza mare, atucni cu atat mai bine!
1,618033
18 Feb 2005, 01:47 PM
...imi pare rau ca situatia la tine in congregatie este cea pe care o descrii.
La noi nu e chiar asa.
In realitate, este destul de multa caldura.... Ca e loc de mai bine, evident. Dar in nici un caz nu au loc vanatori de vrajitoare. Cel putin nu luna asta...
lamb
18 Feb 2005, 03:45 PM
Sper sa fie asa cum spui si nu doar o optica indusa puternic de Watchtower. Oricum imi permit sa am unele indoieli. Sunt sigur ca orice incercare cat de mica de a face o dezbatere cu membri din congregatia ta, despre unele din ideile tale te-ar pune definitiv in colimatorul batranilor, nu-i asa?
Eu am fost pana acum membru in 6 congregatii si pot sa spun ca ideile din postul precedent erau valabile peste tot. Evident cu o freceventa mai mare sau mai mica. De aceea spun ca e bine sa fim atenti ca sa nu ne furam singuri caciula. Realitatea e mai cruda decat vrem noi sa credem. Vorba aia: "Welcome intro the real world!"
Dar hai sa schimbam subiectul. Iata o problema de logica: conform doctrinei Watchtower cei care fac parte din marea multime vor fi testati atat in perioada de dinainte de Armaghedon cat si la sfarsitul domniei de o mie de ani. In schimb cei din clasa unsa vor fi testati o singura data - inainte de Armaghedon. Dupa aceea ei nu vor mai fi supusi nici unui test. Despre Iehova se spune ca este un Dumnezeu drept si impartial. Dar asa ar proceda oare un Dumnezeu drept si impartial? Imi scapa mie ceva sau doctrina oficiala e gresita?
lamb
21 Feb 2005, 11:29 AM
Stiri noi de prin lume:
The Australian Medical Association a salutat decizia Curtii Supreme care a dispus efectuarea unei transfuzii de sange unui Martor al lui Iehova de 15 ani, in ciuda opozitii familiei acestuia.
Supreme Court DecissionCe ne puteti spune despre discursul lui David Sinclair? Ce idei interesante ati auzit acolo cei care ati fost?
Noa
21 Feb 2005, 11:49 AM
First of all... vreau sa mentionez ca sala a fost arhiplina si au fost invitate congregatii nu numai din Bucuresti (Constanta, Dolj si au mai fost si altii)
Cuvintarea s-a numit „Dorim intr-adevar sa traim sub Regatul lui Dumnezeu ?” si s-au mentionat 6 factori pe care ar trebui sa ne straduim sa ii indeplinim pentru a putea trai sub acest Regat + multe exemple incurajatoare.
O sa revin mai tirziu pentru a discuta mai multe despre acesti factori.
Noa
22 Feb 2005, 09:53 AM
Cei 6 factori dezbatuti la cuvintarea de simbata si pe care orice martor (si nu numai) ii cunoaste si de care ar trebui sa tina cont sint :
1. Noua personalitate-----> Ef. 4:24-24
2. Vorbirea noastra-------> Ef. 5:3,4; Ev.13:15
3. Aspectul nostru---------> 1 Petru 3:3,4
4. Destinderile-------------> Rom. 12:2
5. Materialismul------------> Ev.13:5
6. Lucrarea de predicare--> Pe linga bine cunoscutele versete ref. la predicare s-a mai adus in discutie si 1Cor. 10:33
lamb
22 Feb 2005, 11:34 AM
Aspecte importante de altfel. Watchtower invata destul de bine in fiecare din aceste domenii. Cu siguranta a fost un discurs captivant dat fiind ca a avut multe idei practice si nu doctrine ciudate si argumentate intortocheat. Toata stima pentru lucrurile bune.
Un titlu inedit aparut in ProSport:
Sibienii au fost momiţi de Martorii lui Iehova
lamb
22 Feb 2005, 03:14 PM
Barbatii Martori ai lui Iehova sunt adesea recunoscuti pentru faptul ca poarta cravata ori de cate ori sunt la intruniri sau in lucrarea de predicare. Pe de alta parte Organizatia Martorilor poarta un razboi deschis impotriva a tot ceea ce ea catalogheaza ca fiind practici sau invataturi pagane.
Insa, cravata pare sa aiba origini dintre cele mai pagane. Istoricii spun ca inca de pe vremea dinastiei Quin din China, cravata era folosita de barbati drept simbol falic, iar aceasta semnificatie s-a mentinut pe parcursul a mii de ani.
Nu mai departe de 1900, Sigmund Freud a elucidat mai clar acest aspect cand a spus ca "in visele bărbaţilor cravata apare ca simbol al penisului... deoarece cravatele sunt lungi şi caracteristice numai bărbaţilor".
Chiar scopul cu care este folosita o cravata ne arata semnificatiile ei. Lordul Lichfield a scris: "Barbatii se imbraca elegant atunci cand vor sa atraga femeile. Este ca si in cazul ritualelor de imperechere la animale. Cravata nu este folosita pentru nimic altceva decat pentru a atrage, pentru a-l face pe un barbat mai sexy, deci are un pronuntat caracter falic".
Oare daca am trimite aceste materiale Corpului de Guvernare ne-am trezi cu o directiva care sa interzica cravata, asa cum au facut cu zilele de nastere sau nu?
aurel
22 Feb 2005, 09:30 PM
De multa vreme mi s-a parut si mie ca argumentele impotriva zilelor onomastice, precum si altele, sunt similare cu cele pe care le-ai mentionat despre purtarea cravatei.
Daca s-ar merge dupa principiile care au stat la baza interzicerea zilelor de nastere, atunci ar fi logic sa ne asteptam ca WT sa interzica si purtarea cravatei de catre barbati.
Daca ne uitam dupa indicii in Biblie, WT interzice un numar de lucruri care nu sunt mentionate explicit in Cuvantul divin ... iar aceasta atitudine pare sa semene cel mai bine cu dreptatea exagerata a Fariseilor din vremea lui Isus.
- regulile puse de Farisei aveau la baza ceva biblic, insa totusi reprezenta o exagerare. Daca in Biblie se cerea zeciuiala, Fariseii mergeau mai departe si aplicau aceasta zeciuiala in modul interpretat de ei personal. Exagerarea lor era greu de identificat, tocmai pentru ca la baza ei stateau lucruri de altfel bune.
- ma gandesc de exemplu si la spalarea mainilor inainte de mancare, oare era gresit sa pretinzi ca fiecare sa se spele pe maini inainte de mancare? Nicidecum. Insa problema Fariseilor era ca formau o regula religioasa din aceasta cerinta.
Daca WT ar prezenta pur si simplu rezultatele cercetarilor in diverse domenii, insa fara sa formeze din ele o doctrina pe care sa le-o impuna celorlalti, atunci totul ar fi inofensiv. Insa exemplul cu zilele de nastere ilustreaza contrariul. Prin contrast, daca ma gandesc la Pavel cand indemna la toleranta fata de cei care tineau Sabatul cat si fata de cei care nu tineau Sabatul, nu as putea spune ca interdictiile impuse de WT seamana deloc cu exemplul lui Pavel.
vio16
23 Feb 2005, 07:08 AM
Da intradevar azi se fac exagerari si se pun reguli la imbracaminte si la tunsoare si serviciul de predicare si aseara am avut o mica discutie cu un batrin care a incercat sa -mi spuna cit de importanta si necesara este lucrarea de predicare si cit de mult conteaza sa fim optimisti si sa nu vedem slabiciunile si partile negative ale fratilor!Si intradevar am fost si sunt de acord cu anumite lucruri fiinca sa-r zice ca imbracamintea oglindeste cine sintem si ce sintem dar am zis caci degeaba ne dam aparentele exterioare si de fapt nu lucram la partea interioara prin cele 6 puncte amintite si nu dorim sa ne corectam si sa ne curatim si ajustam si interiorul cu nimic nu sintem mai deosebiti ca fariseii carora li sa explicat ca nu sint alceva decit niste morminte varuite!Degeaba spalam vasul in exterior si in interior este totul alterat ce folos!Nici odata sa nu pretindem ca sintem cineva si de fapt nu sintem nimic!Si chiar am amintit titlul subiectului deschis ca sa vad cita atentie si interes are cineva la noi in congregatie fata de ce se intimpla in rominia si nimeni nu a adus nici un comentariu si nimanui nu i sa parut ceva interesantDeci ce pot sa spun;este ca pentru multi toate aceste lucruri sint ca pentru cei din poporul izrael cind nu au mai avut nici un simtamint sau atractie pentru legile divine si doar se faleau cu ele!Si de ce credeti ca sau scos in evidenta tocmai aceste 6 subiecte si sa dat acest titlu?Este un semnal de alarma pentru multi !Un mesaj ce ar trebui sa faca ca fiecare sa mediteze adinc la fiecare verset,amintit fiinca si ap.Pavel cind le-a folosit multi au avut nevoie ca sa le insuseasca si sa le invete!Tocmai aceste versete releveaza si scot la iveala lucrurile profunde ale lui Dumnezeu pe care multi din cei ce le citesc nu le pot intelege fiinca sint coplesiti de intunericul si filozofia puternica alui satan ce doreste ca omul sa nu poata sa acumuleze inchinarea pura,plina de evlavie ,iubire si dragoste fata de legea Divina si sa ajunga la o cunostinta desavirsita!Si ca sa poti sa detii si sa practici aceste lucruri dupa cum spune ap.Pavel in romani 12 cu 1la2 trebuie ca sa ne aducem trupurile noastre ca o jertfa vie pentru o slujba duhovniceasca ,nu pentru o slujba materiala si pe urma in graba sa fugim la sala si in spate in tim ce altul isi tine tema noi sa ne pregatim subiectul sau tema!Lucru care azi foarte des se intimpla si de nu ar fi locul din spate despartit sau daca ar fi un microfon plasat si in spate fratii ar avea ocazia sa auda doua vorbiri deodata (una cu interes spiritual venita din fata si una cu afaceri venita din spate)Mai nou asa e stilul congr.romine de la chicago!
lamb
23 Feb 2005, 11:23 AM
Eu cred ca cravata a devenit pentru Martori ceea ce crucea purtata la gat este pentru catolici sau ortodocsi. Nu stiu daca voua vi s-a intamplat, dar eu cunosc frati carora batranii le-au spus ca nu sunt destul de maturi spiritualiceste deoarece nu poarta cravata. Cunosc un caz in care i s-a refuzat reintegrarea unui Martor exclus pe motiv ca la cateva intruniri nu a a avut cravata. Cel mai interesant e sa te duci la tara si sa vezi cum cei in varsta desi au poate o singura cravata veche, murdara si sifonata o pun intotdeauna cu sfintenie la gat inainte de a merge la intruniri sau in lucrarea de predicare. Adopta o atitudine de parca daca nu ar pune cravata la gat s-ar face vinovati de un pacat grav.
lamb
25 Feb 2005, 12:07 PM
Iata o suma de intrebari formulate de un expert cu scopul de a detecta daca este vorba despre un cult sau nu:
Introducere
Controlul distructiv al minţii poate fi înţeles pe baza a patru componente de bază:
I. Controlul comportamentului
II. Controlul informaţiei
III. Controlul gândirii
IV. Controlul emoţiilor
Nu toate grupările folosesc fiecare din cele patru aspecte şi nici nu le folosesc în mod extrem. Ceea ce contează cel mai mult este impactul general asupra voinţei libere a unei persoane de a face alegeri reale. Unicitatea unei persoane, talentele, calităţile, creativitatea şi voinţa liberă a acesteia ar trebui întodeauna încurajate şi nu suprimate. Controlul distructiv al minţii caută să-i uniformizeze pe oameni după imaginea unui lider de cult. Acest proces a fost descris prin termenul «clonare«. «Identitatea de cult« este rezultatul unui proces sistematic menit să disocieze persoana de identitatea ei precedentă, inclusiv de convingerile, valorile şi relaţiile ei semnificative dinainte. Rezultatul final este crearea unei identităţi duale.
I. Controlul Comportamentului
1. Reguli pentru realitatea fizică a individului
2. Unde, cum şi cu cine trăieşte şi se asociază
3. Ce haine şi coafuri foloseşte persoana
4. Ce alimente consumă şi ce alimente respinge
5. Cât de mult somn îi este permis să aibă
6. Dependenţa financiară
7. Timp scurt sau inexistent pentru destindere şi vacanţe
• Cantităţi majore de timp necesare îndoctrinării prin ritualuri în grup
• Nevoia de a cere permisiunea în privinţa deciziilor majore
• Nevoia de a raporta gândurile, sentimentele şi activităţile celor superiori
• Răsplăţi şi pedepse în funcţie de comportament
• Descurajarea individualismului şi promovarea gândirii de grup
• Reguli şi directive rigide
• Nevoia de supunere şi dependenţă
II. Controlul Informaţiei
1. Folosirea decepţiei
2. Informaţii ţinute ascunse în mod deliberat
3. Distorsionarea informaţiei pentru a o face acceptabilă
4. Alterarea adevărului
• Accesul la surse de informare din afara cultului este minimalizat sau descurajat
• Cărţi, reviste, ziare, TV, radio
• Informaţii critice
• De la foşti membri
• Ţine membrii atât de ocupaţi încât nu au timp să gândească independent
• Compartimentalizarea informaţiei; Doctrinele de tip Exterior versus Interior
• Informaţia nu este accesibilă în mod liber
• Informaţia variază în funcţie de diferitele nivele din piramidă
• Liderii decid cine trebuie să ştie ce
• Spionarea celorlalţi membri este încurajată
• Sistemul cuplării cu “amici” meniţi să monitorizeze şi să controleze
• Raportarea gândurilor, sentimentelor şi acţiunilor deviante către lideri
• Folosirea exagerată a informaţiilor si propagandei cultului
• Scrisori, reviste, casete audio şi video, etc.
• Deturnarea citatelor, declaraţii scoase din contextul surselor din afara cultului
• Folosirea lipsită de etică a confesării
• Informaţii despre “păcate” folosite pentru a aboli graniţele identităţii
• “Păcate” din trecut folosite pentru a manipula şi controla; lipsa iertării
III. Controlul Gândirii
1. Nevoia de a interioriza doctrina grupului drept “Adevăr”
2. Harta = Realitatea
3. Gândire în alb şi negru
4. Bine contra rău
5. Noi contra ei
• Adoptarea limbajului "încărcat" (caracterizat prin "clişee"). Cuvintele sunt uneltele cu care noi gândim. Aceste cuvinte “speciale” constrâng mai degrabă decât să perimtă înţelegere. Rolul lor e să reducă complexitatea să facă totul să sune banal.
• Doar gândurle “bune” şi “potrivite” sunt încurajate.
• Tehnici de stopare a gândirii (oprirea din "verificarea realităţii" prin suprimarea gândurilor "negative" şi permiterea doar a gândurile “bune"); respingerea analizelor raţionale, gândirii critice şi a criticismului constructiv.
• Negarea, justificarea, gândirea doritoare
• Psalmodierea
• Meditarea
• Rugăciunea
• Vorbirea în "limbi"
• Cântările
• Întrebările critice despre lideri, doctrine sau politici sunt privite ca fiind nepotrivite
• Un sistem de credinţe alternativ nu este văzut ca fiind legitim, bun sau folositor
IV. Controlul Emoţiilor
1. Manipularea şi micşorarea cantităţii de sentimente ale unei persoane.
2. Convingerea persoanei că dacă apar vreodată probleme este întotdeauna din vina ei şi niciodată din vina liderilor sau a grupului.
3. Folosirea excesivă a sentimentului de vinovăţie cu privire la
4. Identificarea vinovăţiei
5. Cine eşti (nu îţi foloseşti tot potenţialul)
6. Familia ta
7. Trecutul tău
8. Afilierile tale
9. Gândurile, sentimentele şi acţiunile tale
• Vina socială
• Vina istorică
• Folosirea excesivă a fricii
• Frica de a gândi independent
• Frica de lumea de “afară”
• Frica de duşmani
• Frica de a pierde “mântuirea”
• Frica de a părăsi grupul sau de a fi exclus de grup
• Frica de dezaprobare
• Extreme emoţionale.
• Confesări rituale şi adesea publice ale “păcatelor”.
• Îndoctrinare fobică: programarea fricilor iraţionale de a părăsi grupul vreodată sau de a se îndoi de autoritatea liderilor. Persoana aflată sub control mintal nu poate vizualiza un viitor pozitiv în afara grupului.
• Nici o fericire sau împlinire “în afara” grupului
• Vor fi consecinţe teribile dacă pleci: “iad”, “posedat de demoni”, “boli incurabile”, “accidente”, “suicid”, “nebunie”, etc.
• Evitarea totală a celor care părăsesc grupul. Teama de a fi respins de prieteni, rude şi cunoştinţe.
• Nu există motiv legitim pentru a pleca. Din perspectiva grupului persoanele care pleacă sunt: “slabe”, “indisciplinate”, “nespirituale”, “lumeşti”, “induse în eroare de consilieri laici sau familie”, seduşi de bani, sex sau distracţie.
vio16
27 Feb 2005, 09:59 AM
1,6 Pentru ca am inteles caci meditezi mult la invataturile martorilor,in aceasta saptamina sa dezbatut capitolul <<PREFIGURARI ALE REGATULUI LUI DUMNEZEU CARE DEVIN REALITATE! BAZAT PE 2 PETRU 1CU 19!TU CE CREZI ?ACEST ARTICOL DEZBATE CORECT CIND SPUNE;<<PARG.3 ;INCA DIN ANII '70 AI SECOLUL AL XIX-LEA,INAINTE DE PERIOADA NUMITA"ULTIMILE ZILE",IEHOVA DUMNEZEU A INCEPUT SA REVERSE MAI MULTA LUMINA ASUPRA ----SECRETELOR SACRE ALE REGATULUI CERURILOR---(2TIMOTEI 3 CU 1 LA 5;MATEI 13 CU 11)>>Cum explicam toate aceste lucruri ca se adeveresc la perioada amintita cind stim caci aceste scrieri au fost scrise in primul secol si au avut referire la crestinii din primul secol si nici decum la perioada anului 1914!Sau Cind se explica despre alte <<OI>>din ioan 10 cu 16 unde Isus spune;<<Mai am si alte oi care nu sint din staulul acesta ;si pe acelea trebuie sa le aduc .Ele vor asculta de glasul Meu si va fi o turma si un Pastor!>>Cind au devenit o turma ?SI UN PASTOR?IN 1914 SAU IN PRIMUL SECOL ?ESTE UN CAPITOL CE DEZVALUIE MULTE LUCRURI CARE SE PAR CA SINT INTELESE DAR DACA SE FACE O ANALIZA APROFUNDA SI SE MEDITEAZA LA SFINTELE SCRIPTURI DE FAPT CE DESCOPERIM?CARE SINT SECRETELE SACRE SI CU-I SUNT DESCOPERITE SI CE DEZVALUIE?uN SUBIECT CE MERITA ,EU CRED ANALIZAT,DEZBATUT SI DISCUTAT!!
1,618033
28 Feb 2005, 10:10 AM
vio, intrebarea ta este foarte interesanta.
Sa le luam pe rand.
In primul rand, in acel paragraf din Turnul de Veghe studiat in acest weekend s-a strecurat o minciuna prin omisiune.
Se lasa acolo sa se inteleaga (si asta s-a si inteles in sala
) ca acei crestini care isi asteptau Stapanul in anii 70 ai secolului XIX intelesesera ca acesta
va veni in mod invizibil (de fapt, frazarea a fost mai perfida: "se intoarce"). Apoi se amintea direct de 1914, rezultand de aici ca ei il asteptau pe Hristos sa se intoarca in mod invizibil in 1914.
Complet fals. Admir frazarea avocateasca din acel paragraf, numai buna de pus in tinte pe perete si de aratat cu degetul la studentii la drept si alte stiinte juridice
Dar rezultatul acelei frazari este unul ingrozitor de insidios: martorii de astazi cred in mod sincer ca precursorii lor din secolul XIX chiar il asteptau pe Hristos sa se intoarca in mod invizibil in 1914!! Culmea este ca paragraful respectiv, asa cum este frazat, si pentru cine cunoaste istoria propriei religii, NU spune asta, dar o lasa sa se inteleaga. Asta m-a maniat destul de mult incat sa-mi piara cheful de a mai raspunde la o lectie, de altfel, foarte interesanta.
Sa ma explic: Studentii in Biblie credeau, de la Russel citire, ca Hristos s-a intors
in 1876, si ca
de atunci este prezent in mod
invizibil. Timp de 40 de ani ei erau convinsi ca Hristos este deja prezent, ca dirijeaza deja o lucrare de predicare care trebuie sa aiba loc pe toata planeta, pentru a strange ramasita ecclesiei - acei crestini care spera sa domneasca cu Hristos in ceruri. Asta a si fost scopul lui Russel, acela de a strange ecclesia si de a o curata de falsitatile adunate de-a lungul secolelor.
Ei credeau ca Hristos isi va incepe domnia
asupra pamantului in 1914, si nu descriau in mod clar aceasta venire, dar in
nici un caz nu credeau ca prezenta sa va incepe in 1914. Pentru ei, Parusia
deja incepuse.
Mai mult, a spune ca ei au discernut aceste lucruri atunci este o minciuna grosolana: nu au discernut nimic, ba au ramas cu ochii cascati in 1914, caci nu s-a intamplat nimic evident. Russel a indicat spre primul razboi mondial ca dovada ca Isus a inceput realmente sa domneasca asupra pamantului (referindu-se la textul din Apocalips 11:18, unde se arata ca natiunile se manie cand Isus isi incepe domnia). Si pentru ei, Marele Necaz era
deja inceput din acel moment.
D-aia in doctrina de mai tarziu s-a sustinut ca exista o pauza in Marele Necaz, lasata pentru strangerea celor dintre natiuni, ramasita ecclesiei fiind deja considerata a fi stransa!
De-abia prin anii 30 s-a spus ca prezenta lui Isus a inceput in 1914, punand inceperea domniei sale si incheierea Timpurilor Natiunilor pe acelasi calapod si in aceeasi faza cu inceperea Parusiei. Pana atunci, ele erau defazate.
Lucrul si mai interesant este ca doctrina a evoluat in asa fel incat astazi s-a ajuns oarecum in aceeasi situatie ca in anii 70 ai secolului XIX - martorii cred ca Isus este deja prezent, dar ca trebuie sa-si inceapa si exercitarea domniei asupra pamantului. Ironia cea mai mare a fost in 1975, la 100 de ani dupa 1876, cand s-a considerat ca de fapt atunci se sfarsesc primii 6000 de ani de istorie umana, si ca Mileniul ar trebui sa inceapa atunci (in sec XIX avusese loc o eroare de calcul de 100 de ani, nu mai intru in detalii, sunt prea stufoase).
A spune astazi ca primii martori - Studentii in Biblie - credeau ca Isus isi va incepe prezenta sa in 1914 este o minciuna, iar a lasa sa se inteleaga ca Iehova le-a luminat mintea sa inteleaga
atunci ca Isus si-a inceput prezenta invizibila este o
tragedie/
Vai de popoarele care isi schimba si valorifica istoria! Caci nu vor intelege nimic, niciodata, din propriile greseli!
In rest, cu Sclavul Fidel tot inainte...
Doritorii pot examina chiar pe Watchtower CD acuratetea celor spuse de mine mai sus. Daca s-au strecurat greseli, le pot arata cu degetul.
Yahweh, Yahweh
Always pain before a child is born
Yahweh, Yahweh
Still I’m waiting for the dawn U2 - Yahweh...
QUOTE |
Studentii in Biblie credeau, de la Russel citire, ca Hristos s-a intors in 1876, si ca de atunci este prezent in mod invizibil |
Bine.... din cite am citit eu din istoria Martorilor, ideea de parousia lui Cristos a fost adoptata de la N. Barbour, care credea ca parousia lui Cristos a inceput in 1874. La o intilnire a lui Russel cu Barbour in Philadephia, Russel a spus ca a avut mult de invatat de la Barbour referitor la cronologia biblica, acceptind si ideea ca prezenta lui Isus incepuse in 1874.
Deci, eu am inteles de aici de Russel a adoptat aceasta idee in 1876, dar ca parousia incepuse in 1874.
1,618033
1 Mar 2005, 10:06 AM
Cred ca ai dreptate - nu am timp acum sa verific pe WT Library. Ideea e ca ei credeau ca Isus este deja prezent - si au crezut asta timp de 40 de ani...
lamb
1 Mar 2005, 10:28 AM
Ideea e chiar mai veche. Si Barbour a preluat-o la randul lui de la un englez care traise mai inainte. Raymond Franz descrie foarte exact si bine documentat in cartea Criza Constiintei cum au evoluat lucrurile in acest sens.
Intr-adevar asa este, ideea este mult mai veche, Lui Barbour i-a fost adus la cunostinta acest lucru de catre un asociat al sau, dupa ce citise The Emphatic Diaglott scrisa in 1864 de Benjamin Wilson.
Dar putem spune ca ideea e chiar mai veche, Isaac Newton a vorbit si el la un moment dat despre faptul ca prezenta lui Isus va fi invizibila.
lamb
1 Mar 2005, 12:44 PM
Una din cele mai importante date pe care isi bazeaza Societatea Watchtower sistemul cronologic este 607 i.e.n. Acesta este anul in care Russell a pretins ca fusese distrus Ierusalimul. De la Russell pana in prezent, Societatea nu a mai schimbat nimic. Plecand de la 607 i.e.n. ei ajung printr-un calcul simplu bazat pe cele "sapte timpuri" din Daniel 4:16 la anul 1914.
Apoi, toate celelalte date importante, despre care Societatea spune ca au reprezentat implinirea multor profetii sunt calculate plecand de la 1914. Cei "trei ani si jumatate" ne duc la anul 1918, cand spun ei ca spiritul lui Dumnezeu a venit asupra lor revigorandu-i pentru lucrarea de predicare si numindu-i ca "sclav fidel si prevazator". Acesta se spune ca este si anul cand cei alesi au fost inviati in cer.
Insa, tot ce avem la dispozitie ca argument este pretentia Societatii ca Ierusalimul a cazut in 607 i.e.n. Mai jos sunt cateva citate referitoare la acest eveniment:
“Distrugerea finala a orasului (Ierusalim) a avut loc in …586 i.e.n.” (Light From the Ancient Past – Jack Finnegan – Pag. 223)
“Nebucadnezar …a distrus Ierusalimul … in 586 i.e.n.” (The Encyclopaedia Americana – Vol 16 Pag 31)
“In final, in anul 586 i.e.n. Ierusalimul insusi a fost cucerit.”(The Story of Ancient Nations – W.L. Westerman – Pag 69)
“In a 7-a zi a lunii a cincea a anului 586 i.e.n. Ierusalimul a fost distrus.”(Encyclopaedia Britannica – Vol 15 – Pag 383)
“Ierusalimul a cazut in 586 i.e.n.” (Yale Oriental Series Researches – Vol. XV)
“In iulie 586 i.e.n… s-a produs o spartura in zidul Ierusalimului.” (History of the Hebrews – F.K. Saunders)
Ce alte enciclopedii mai putem verifica oare?
Dupa cum se vede, data reala a caderii Ierusalimului este 586 i.e.n. si nu 607 i.e.n. Prin urmare, toate celelalte date avansate de Watchtower raman fara fundament. Asa dupa cum relateaza Ray Franz in cartea sa, liderii Watchtower sunt la curent cu aceste informatii de peste 20 de ani si cu toate astea nu vor sa recunoasca nimic. Ce sa intelegem de aici?
vio16
2 Mar 2005, 08:30 AM
Dragii mei , tin sa va multumesc de raspuns si apreciez sinceritatea voastra ,fiinca acelas subiect la-m ridicat si pe forumul de la <<Intercer>>fiinca ei cred ca Isus sa asezat in sanctuarul Sfint in 1844 si atunci eu am venit cu citeva argumente biblice care nici pentru multi martori nu sint binevenite si ezita sa le discute si acum forumul l-au inchis pina la o noua revizuire!Ce poti sa spui ;Fiecare e stapin pe casa lui!Si noi ca musafiri ar trebui sa satisfacem placerea stapinului!Si totusi am observat ca invataturile si conceptiile oamenilor is mai usor de acceptat ca invataturile bibice cu cit ca fiecare spunem ca ne este ghidul vietii,si tot odata si codul penal al legilor Divine!Prin explicatia data ;1,6 ,ai dovedit caci ai inteles cuvintele lui Pavel din 2 timotei 2 cu 15 ce spun:<<CAUTA SA TE INFATISEZI INAINTEA LUI DUMNEZEU ,CA UN OM INCERCAT,CA UN LUCRATOR CARE N-ARE DE CE S-AI FIE RUSINE,SI CARE IMPARTE DREPT CUVINTUL ADEVARULUI!>>Ma intreb citi fac azi acest lucru si dau o atentie deosebita la acestea?Credeti voi ca cineva in vre o congregatie a facut sau a deschis vre-o discutie cu aceasta eronare?Si de ce se continua sa se explice daca este o eroare?Este interesant cum in textul zilnic din 1 martie 2005,bazat pe ieremia 17 cu 9spune;<<Daca deciziile sau actiunile noastre sint indoielnice in opinia unor colaboratori cu experienta si echilibrati ,ar fi bine sa ne intrebam;Nu cumva cunostinta mea nu este instruita corespunzator?Nu cumva inima ma inseala?SA NE HRANIM CU REGULARITATE DIN BIBLIE SI DIN PUBLICATIILE BAZATE PE BIBLIE(PSALMUL 1 CU 2)Daca facem asa ne va fi mai usor sa ne mentinem gindurile si sentimentele si atitudinea in armonie cu principiile divine!>>Dar eu ma intreb asa se face si daca sa-r face asa nu ar mai fi atitea erori si probleme in organizatie si sa-r accepta adevarul divin asa cum ne este sris in biblie!Cu stima si respect vio!!!!
1,618033
8 Mar 2005, 10:17 AM
http://www.evz.ro/social/?news_id=180830Un articol superb despre misionarii din Africa. Misionarii Catolici... care pe langa Evanghelii, zidesc si gradinite si spitale.
Sunt de laudat.
Si ai nostri sunt de laudat, caci participa la cursurile de alfabetizare. Dar din pacate, se limiteaza la atat.
vio16
9 Mar 2005, 04:17 AM
Da 1,6 intradevar este un articol foarte interesant si putem sa vedem ce curaj si rivna are acest preot!Pe linga acest lucru putem sa intelegem cum de fapt traiesc si in ziua de azi unele triburi si ce maninca!Si mai interesant ca folosesc ca mincare si singe!Dar vedem caci asa in religia lor simpla cind se roaga ,pentru ce se roaga si in acelas timp nu folosesc vorbe injurioase si au o comunicare ce si noua ne-ar prinde bine sa o avem zilnic cind ne intilnim unii cu altii!Si fiinca ai relatat acest sait ,vreau sa spun ca si eu am intilnit o astfel de perosana acum citeva luni in urma si am discutat cu el dar el face parte din religia adventista si il cheama;SEBASTIAN TIRTIRAU IAR SAITUL CEL DETINE SI DIN CARE PUTETI SA VEDETI ACTIVITATEA LUI ESTE LA ; www.pilgrimsociety.com Si cine este interesat sa vada si acest sait si sa vada activitatea lor poate sa vada experientele si acestui om si a altora ce detin aceasta fondatie!
Intra-adevar este de laudat actiunea misionarilor catolici din Africa si tot respectul pentru ei.
Insa din cite am studiat eu sau am auzit la intruniri noi ne limitam de a ne implica prea mult in acte caritabile de genul celor de mai sus (bine... asta nu inseamna ca nu ajutam oamenii atit cit putem) si ma refer aici la
infiintarea de spitale, gradinite etc. pentru ca Organizatia nu vrea sa se scoata pe ea pe primul loc, inaintea Regatului lui Dumnezeu, singurul care ar putea pune capat tuturor suferintelor, iar in al doilea rind pentru ca nu vrea sa atraga oamenii in felul acesta - prin acte caritabile.
Dar asa cum am spus mai inainte asta nu inseamna ca nu ne ajutam semenii in caz de nevoi (ajutor practic) si chiar sintem invatati sa facem lucrul asta.
Cum mentionai si tu 1.61 si noi facem ceva... participam la cursuri de alfabetizare sau ii invatam pe oameni despre Regatul lui Dumnezeu - deci noi ne axam mai mult pe faptul de a-i invata pe oameni sa pescuiasca decit sa le dam pestele gata pescuit, desi Isus a facut si acest lucru.
vio16
10 Mar 2005, 07:52 AM
Si atunci daca numai predicam si nu facem ce persoane devenim?Isus cit timp a fost pe pamint , a predicat numai ?Chiar prin cele relatate in biblie cum este descrisa viata lui Isus?Si inca un lucru daca mergi la medic si medicul numai iti descrie boala si nu iti da un tratament tu ce vei spune sau crede despre acel medic?Fapta este cea care te ajuta sa ajungi la o credinta adevarata fiinca ;In fapta este implicat sacrificiu,iubire,dragoste ,umilinta!Si prin fapta chiar daca vrei sa ti dai seama si de alte lucruri cu multul mai convingator;DUMNEZEU a creat pe unicul sau fiu Isus !Si important pentru ce?!Veizi faptele duc la demonstrarea dragostei si 1 ioan 3 cu 18 ce spune?
<<COPILASILOR,SA NU IUBIM CU VORBA,NICI CU LIMBA CI CU FAPTA SI CU ADEVARUL!>>
In ziua de azi daca toti oamenii ar ajunge ca acel preot si multi altii care fac acelas lucru viata ar fi altfel si dragostea multora nu ar fi asa rece si toti ar ajunge sa se iubeasca fara ca egoizmul sa puna stapinire asa cum este acum!Atit pot sa spun ca pretenti sint de la multi si chiar Isus prin pilda cu batrinica care a pus cei doi banuti si descrierea celorlati care au dat mai mult ce ne invata si la ce ne ajuta sa meditam?Oare daca sa-r intimpla ca pe timpul lui ANANIA SI SAFIRA ce sa-r intimpla?Mai ales cu cei ce pretind caci numai ei sint sfinti si ca numai ei duc lucrarea de predicare!Isus cind i se aducea acuzatii ca facea vindecari in zi de sabat ce a spus?Si totusi de cine erau aduse aceste acuzatii?Nu de cei ce pretindeau ca cunosc legea?Si azi multi pretind ca cunosc dar sint reci si nici nu ajung sa se umileasca sa ajute pe cel in nevoi,sa-i caute pe bolnavi si pe cei slabi!Ar fi bine sa fie totul teocratic ,sa fie teocratie !Dar azi un batrin de adunare ajunge numai daca are o afacere buna ,parte financiara buna,si mai putin adevar in practica!Cel putin asa e in perimetrul in care sint!Nu e un pacat daca din aceasta afacere buna ajung sa traiasca si saracii si cei in nevoi!Dar cind ajungi sa mergi interen si ti se spune;Ai grija sa numi murdaresti presurile la masina,sau sa nu mi sifoneziscaunul atunci ce poti sa spui ?Sau cind trece pe linga un cersetor pe strada poate jumatate inghetat sa ise spuna;Dute si munceste,la ce stai aici!Eu nu prea am ce sa spun!De fapt credinta fiecaruia in parte e testata intr-un fel sau altul Si depinde daca reusim sa stim cind sintem testati si trecem testul!De fapt proverbe 17 cu 17 ce spune?
vio16
10 Mar 2005, 08:10 AM
Am mai multe intrebari pentru cei ce cunosc si sint mai informati cu privire la cei ce servesc cu timp integral ca serv de circuit si de district de cine sint platiti?Cine le plateste chiria unde locuiesc?Si cind sint bolnavi apeleaza la spitalele societatii sau ale guvernului(statului)Si cind ajung batrini de cine sint ingrijiti ?Si cine le acorda pensie sau ajutor social?E normal ca sa apeleze pentru ajutor social la guvern ,atita timp cit de fapt au slujit o parte din viata societatii?Si din ce cauza societatea pentru fiecare oras mai mare nu prevede centre de ajutorare pentru persoanele in virstra si chiar cu personaj medical?Fiinca sint multi care necesita la batrinete astfel de locuri si acestea ar ajuta prin difuzare de radio si televizor in timp ce sint la pat si carucior sa asculte o cintare,un verset ,o tema spirituala!Aceste lucruri ar demonstra caci cunoastem ce reguli sint lasate in sfintele scripturi care spun ca sa avem grija de fratii nostrii si de cei din casa noastra!Sau inca nu am ajuns la acel capitol?
lamb
11 Mar 2005, 01:34 PM
O stire despre interzicerea in Franta si in Italia a unui poster inspirat din "Cina cea de Taina" a lui Leonardo da Vinci, dat in care Isus este intruchipat ca femeie.
French court bans Christ advert
juju
11 Mar 2005, 04:16 PM
If Adam and Eve were Chinese we would still be in paradise because
they would have ignored the apple and eaten the snake.
Noa
11 Mar 2005, 04:19 PM
Haios banc Juju
1,618033
11 Mar 2005, 04:43 PM
Da, haios banc.
lamb
11 Mar 2005, 06:56 PM
Daca tot e vremea anecdotelor, hai sa povestim si ceva adevarat, dar destul de tragi-comic:
Intr-o zi 2 Martori ai lui Iehova bat la usa unei femei batrane. Aceasta le deschide, dar le indica imediat ca nu e prea incantata de vizita si nu doreste sa auda mesajul lor, dupa care le izbeste usa in fata. Spre surpriza ei insa, usa nu se inchide, asa ca doamna se intoarce si o mai izbeste o data, dar tot fara succes. Doamna o prinde atunci cu ambele maini si o izbeste cat poate de tare, dar usa tot nu se inchide. Convinsa ca unul din nepoliticosii Martori isi tine piciorul in tocul usii, doamna se pregateste sa izbeasca usa si mai tare, la care unul din cei doi ii spune:
- Doamna, inainte sa izbiti usa inca o data, ar fi bine sa va mutati pisica de acolo.
Auuuuch!
Noa
14 Mar 2005, 10:03 AM
Ohhh.... poor poor pussi cat !!!!
Eu cred ca i-as fi spus batrinei de la inceput... nu o lasam sa trinteasca usa de trei ori .... yaitz
lamb
14 Mar 2005, 03:43 PM
In doctrina actuala a Martorilor lui Iehova, Sclavul Fidel si Prevazator joaca un rol central. Insa, daca el este mesagerul adevarului pe intregul pamant, de ce Biblia vorbeste despre el numai intr-o singura parabola consemnata de doar 2 evanghelisti? Pentru un rol atat de important ne-am astepta sa auzim vorbindu-se despre el mult mai des si mai pe larg. Isus si spiritul sfant au de asemenea roluri importante in functionarea organizatiei lui Dumnezeu si despre ei se vorbeste in foarte multe locuri din Biblie.
In plus, Martorii lui Iehova sunt singura religie crestina care interpreteaza acea parabola adliteram. Totate celelalte religii crestine o interpreteaza ca pe o parabola, adica avand o cu totul alta semnificiatie decat ceea ce citim la prima vedere, asemenea oricaror alte parabole spuse de Isus.
PE de alta parte, Isus a spus ca "nimeni nu vine la tatal decat prin" el, deci ce nevoie mai avem de alti mijlocitori? El a spus ca spiritul sfant avea sa le fie continuatorilor sai un indrumator si mangaietor, nu un grup de oameni asimilat notiunii de sclav fidel.
vio16
15 Mar 2005, 07:23 AM
Eu sint din nou;Vio si am gcrezut caci o sa primesc raspuns cu privire la intrebarile ridicate cu cheltuielile societatii cu privire la servii de regiune si circuitSi cu sustinerea lor cind ajung la pensie sau la ingrijiri medicale permamente<de cine sint sustinuti si unde ajung sa locuiasca!O alta intrebare este;Cu ocazia dezastrului produs in tinutul Asiei de catre Sunamii org.Martorilor lui Iehova a fost involvata cu donatii?Si daca unul din membrii org.ar dori sa participe cu donatii banesti oare care ar fi procedura corecta pe care org, ar sustine sau explica?Cu stima si respect ,vio!
lamb
15 Mar 2005, 02:00 PM
Sistemul functioneaza in felul urmator: Cei care au slujit cu timp integral (misionari, betelisti, supraveghetori itineranti si pionieri speciali) cand ajung la o anumita varsta si nu mai pot tine pasul cu numirea lor, primesc statutul de pionier special, dar fara a li se impune un anumit numar de ore in predicare. Cu alte cuvinte, ei primesc subsidiu de pionier special, dar merg in lucrare atat cat pot. De asemenea, in tarile occidentale Societatea a pus la punct un serviciu de asistenta a fostilor slujitori cu timp integral in varsta, in sensul ca sunt anumiti frati repartizati de filiale pentru a-i vizita si a-i ingriji pe cei dintai. Stiu un cuplu care a slujit o perioada in lucrarea de circumscriptie si acum sunt in acest serviciu de asistenta a celor varstnici care au slujit cu timp integral.
vio16
15 Mar 2005, 05:46 PM
Dar cheltuielile de spitalizare si de sustinere de cine sint suportate de asigurarea de sanatate platita de societate sau de catre stat?Si banii de sustinere zilnica pentru casa,masa ,mincare si celelalte nevoi vin din bugetul societatii sau a statului?Fiinca ca sa se apeleze la batrinete la ajutorul statului eu cred caci e gresit!Cit despre ceea ce tu ai explicat e un lucru demn de laudat dar crezi ca acest lucru se intimpla peste tot?Sau se apeleaza la ajutorul statului in cele ma-i multe cazuri!Si cit despre dezastruosul lucru petrecut in asia voi ce credeti dupa cum si celelalte org. au participat cu contributii banesti ,acest apel sa facut si in or.martorilor?Si daca nu s-a facut ,din ce cauza ?Fiinca a fost o mare tragedie si cum ne aratam ajutorul asupra semenului nostru?M-ai ales cind se intimpla o astfel de tragedie!Credem caci numai lucrarea de predicare prin vorba e placuta lui Dumnezeu?Sau ce-a practica?Acolo inca si acum este o nevoie mare de ajutor!Credti ca sa facut un apel special pentru a se stringe ajutoare pentru acel tinut si acei oameni ce o sa sufere o viata ,chiar si prin faptul ca o sa ajunga sa se reabiliteze?
lamb
15 Mar 2005, 06:48 PM
Pai tot ce inseamna cheltuieli platesc din subsidiul ala de pionier special, inclusiv asigurarea de sanatate si cand e nevoie sa mergi la spital, casa de asigurari plateste cheltuielile. Watchtower invata ca nu e pacat sa accepti ajutoarele pe care le ofera statul, atata timp cat o faci in mod corect si nu prin fraude. Deci daca statul ne ofera ceva de ce sa nu acceptam? Asta e filososfia. Bineinteles ca sistemul asta nu functioneaza peste tot. Cel putin in Romania nici nu are cum ca nu gasesti aici frati in varsta si care sa fi slujit toata viata lor cu timp integral. Dar in majoritatea statelor occidentale sistemul exista si e de putin timp pus in practica.
In ce priveste dezastrul din Asia e greu de asteptat ca Watchtower sa faca mare lucru. In mod sigur a luat deja niste masuri pentru Martorii de acolo care au fost afectati. Ii mai ajuta pe cativa vecini de-ai Martorilor, da' mai mult pentru impresie si publicitate, o sa scrie peste cateva saptamani un articol prin Treziti-va! despre cat de multe au facut ei si cam asta e tot. Oricum eforturile financiare ale Watchtower sunt cat negru sub unghie in comparatie cu alte organizatii. Numai gura e de ei. In rest urmaresc sa-si tina banii cat mai bine in banci.
vio16
16 Mar 2005, 07:20 AM
Iti multumesc de raspuns ! Si aceste intrebari le am ridicat datorita faptului caci cind la negresti -oas sa construit sala de congrese congregatia romina din chicago a pus in spate o cutie speciala pe care a scris;<<Donatii pentru sala de congres din negresti-oas>>Si fiinca nu sau strins bani destui cine a luat initiativa a apelat si la bugetul fratilor americani ce se gasesc in aceeasi grupa cu congregatia romina si cu mari dificultati au acoperit suma necesara pentru cumpararea instalatiei de aer conditionat!Deci congregatia romina din chicago a avut mai mare responsabilitate cu aceste donatii decit filiala din rominia si cea din u.s.a si cum puteti sa explicati acest lucru si cum si au permis sa induplece pe fratii americani sa scoata din buget suma ceruta ?CUm societatea permite asa ceva? A fost teocratic ?si fiinca sau facut scrisori la societate despre ce sa intimplat ,prin ministerul de servici Ei printr-un mic articol a explicat cum trebuie facute donatiile!Si totusi asupra persoanelor ce au actionat in mod gresit cu stringerea si colectarea banilor nu sa luat nici o masura si inca se simt nevinovati si se bat cu pumnul in piept si spun ce au realizat si ce putere au detinut cu cit ca citiva au fost impotriva si au dorit sa se respecte regulile filialelor!Iar acum cu producerea acestei mari catastrofe,in urma careia au ramas ,copii orfani,oameni fara locuinte,locuri distruse , nu sa mai pus nici o cutie si nimeni nu scoate nici un cuvint macar de induiosare!O rugaciune macar!Daca org.politice si necredincioase au participat si chiar prin anumite instituatii cum ar fi crucea rosie si alte organizatii si chiar cintaretii prin sumele strinse la concerturi au adunat bani ,cugetul persoanelor ce sint responsabile cu cutiile de donatii au uitat sa puna <<DONATII PENTRU LOCURILE SINISTRATE>>E DUREROS si nimeni nu se gindeste ca roata se invirte si cu ce mina dai cu aceea ti se va da!Intradevar e tragic sa uiti ce inseamna;dragostea nu numai dragostea de frati ci si de oameni fiinca ap.Petru in 2 petru 1 cu 5 la 8 ce spune?Si cum credem caci ni se va da din belsug intrare la Imparatia vejnica a Domnului si Mintuitorului nostru Isus Hristos?
Noa
16 Mar 2005, 09:27 AM
QUOTE |
acest apel sa facut si in or.martorilor? |
Pot spune ca la noi in congregatie s-a facut apel pentru a dona bani pentru victimele din Asia, acum nu stiu si daca in celelalte congregatii.