Marduk
24 Sep 2014, 01:36 PM
Are perfecta dreptate, dar la final nu ne ramane de cat sa ne adaptam daca chiar vrem sa profitam de aceasta piata rusa.
abis
24 Sep 2014, 04:34 PM
Pai ne adaptam si exportam in vest
Marduk
24 Sep 2014, 05:28 PM
Cu exportul in vest e alta poveste, trebuie sa ajungem sa fim competitivi cu vestici, altfel ramanem doar o piata de desfacere pentru produsele lor.
abis
26 Sep 2014, 08:53 AM
Cu exportul, fie in vest, fie in Rusia, este aceeasi poveste, din punctul asta de vedere: si pe piata ruseasca, si pe cea europeana sau americana trebuie sa concurezi cu companii din Europa, America, Asia ori Rusia. Nu asta este diferenta intre piata ruseasca si cea din restul lumii.
Diferentele sunt in alta parte, asa cum zicea omul ala despre piata ruseasca:
E o piata instabila. Regimul Putin se foloseste in mod traditional de sanctiuni si de masuri abuzive cum ar fi deciziile sanitar-veterinare pentru a interzice importul bunurilor din tarile cu care nu se prea inteleg.
E o piata cu reglementari diferite. ISO nu este recunoscut, certificatele de calitate emise in Romania sunt egale cu zero, produsele trebuie sa aibe un certificat de calitate emis de Gosstandard Comitetul pentru Standarde, o institutie politizata. Detailistii care iti vand marfa trebuie sa certifice si ei calitatea, inscriptionarile trebuie facute conform standardelor rusesti etc. E scump sa te conformezi, dar mai ales este periculos pentru ca o comanda politica te scoate imediat din piata.
Rusia e o tara corupta, in care competitorii locali sunt acasa si pot manipula institutiile de stat pentru a te scoate de pe piata.
Rusia are tot felul de taxe si de obligativitati care iti scot bani din buzunar ca exportator. Exista tot felul de amenzi si sanctiuni care te pot lovi pe neasteptate, mai ales cand esti nou in piata si nu stii toate regulile.
Produsele romanesti sunt subiect al taxelor vamale, ceea ce le afecteaza competitivitatea facandu-le mai scumpe decat produsele locale sau din tari cu care Rusia are acorduri vamale favorabile.
Ca om de afaceri, preferi tarile in care te poti descurca cu limbile straine pe care le stii. Rusa e rar intalnita la oamenii de afaceri romani, iar engleza nu e foarte raspandita in Rusia.
Nu poti avea incredere in justitia din Rusia, in caz ca ai un litigiu cu o companie locala sau cu guvernul Rusiei sau autoritatile locale rusesti.
Ai nevoie de viza pentru a intra in Rusia si pentru a face afaceri in Rusia.
Samd...
Marduk
26 Sep 2014, 01:35 PM
QUOTE(abis @ 26 Sep 2014, 09:53 AM)
Cu exportul, fie in vest, fie in Rusia, este aceeasi poveste....
Am citit articolul. Eu zic ca este vorba de altceva in comertul cu Rusia. Romania nu poate exporta atat de usor vin si mobila in UE cum a facut-o in Rusia. Cu cine se lupta exportatori de vin in UE si cu cine in Rusia? Chiar daca au alte standarde faptul ca suntem aici in est, ca am avut oarece asemanare cu industria sovietica cu care regimul comunist a cooperat destul de bine, chiar prin barter, este un atu fata de occidentali.
abis
26 Sep 2014, 02:29 PM
Ce atu?!
De ce ar cumpara un rus mai degraba vin romanesc decat vin din Franta, Italia, Spania, Germania, Georgia, Bulgaria, Ungaria, Chile, Portugalia...? Ce, atlii nu pot vinde acolo, e piata inchisa pentru oricine altcineva si deschisa numai pentru romani? Ca pe orice alta piata, produsele romanesti ar fi in competitie cu cele din toata lumea, nu ar avea niciun motiv sa fie favorizate; insa, fata de alte piete, riscurile sunt mult mai mari: de pilda, daca se scoala Putin cu fata la cearceaf, dintr-o data autoritatile sanitar-veterinare din Rusia gasesc cine stie ce bacili inexistenti in vin si suprima importul...
Asa ca este mult mai sigur, ca exportator, sa te orientezi catre vest: nu dai spaga (sau chiar daca dai este mult mai mica), nu te astepti la "surprize" ca cele cu bacilii, nu trebuie sa iti traduci etichetele in rusa, nu platesti taxe vamale...
Marduk
29 Sep 2014, 06:36 PM
QUOTE(abis @ 26 Sep 2014, 03:29 PM)
Ce atu?!
De ce ar cumpara un rus mai degraba vin romanesc ....
Pentru ca-i place, s-a obisnuit cu vinul romanesc, mobila romaneasca etc. E greu de lucrat cu rusii, dai spagi, te astepti sa-ti inchida afacerea, trebuie sa respecti cutumele rusesti etc. Dar nu crezi ca un comerciant daca vrea profit, o piata unde nu are prea multi competitori etc. n-ar putea sa faca fata hachitelor rusesti? Comerciantii din evul mediu au rabdat o multime de privatiuni si cutume doar pentru niste mirodenii, de ce? pentru ca le convenea sa detina monopolul comertului cu aceste produse. Nu este cazul comerciantilor romani, dar eu cred ca piata din Rusia continua sa fie atractiva pentru oricine vrea sa profite de o piata ai caror clienti cunosc cat de cat producatorii si produsele lor.
abis
30 Sep 2014, 09:07 AM
QUOTE(Marduk @ 29 Sep 2014, 07:36 PM)
Pentru ca-i place, s-a obisnuit cu vinul romanesc, mobila romaneasca etc
Si de ce crezi ca ii place mai mult vinul romanesc decat cel din alte parti? Nu este nici mai bun, nici mai ieftin - nici mobila romaneasca nu este mai frumoasa, mai ieftina ori mai rezistenta decat altele...
QUOTE
E greu de lucrat cu rusii, dai spagi, te astepti sa-ti inchida afacerea, trebuie sa respecti cutumele rusesti etc.
Lucruri care se transforma in riscuri si costuri suplimentare... Pe care oricine vrea sa faca profit, le ia in calcul si se intreaba: merita sau nu?
Uite ca oamenii de afaceri de aici spun ca mai degraba nu; este mai usor sa vinzi in vest decat in est.
QUOTE
Dar nu crezi ca un comerciant daca vrea profit, o piata unde nu are prea multi competitori etc. n-ar putea sa faca fata hachitelor rusesti?
Tocmai asta este greseala, sa presupui ca nu ai competitori. Ai! Cum sa nu ai!
Ai, in primul rand, producatorii locali, cu conexiuni politice si mafiote; ai producatori din Europa, America, Japonia, China, care si ei au acces pe piata ruseasca in aceleasi conditii in care le au si romanii. Intri in competitie cu producatori din toata lumea atat in Rusia, cat si in vest; diferenta este ca in Rusia ai obstacole mai multe de trecut si riscuri mai mari de infruntat pentru o piata care nu are, totusi, nici dimensiunea celei vestice, nici puterea ei de absorbtie.
QUOTE
eu cred ca piata din Rusia continua sa fie atractiva pentru oricine vrea sa profite de o piata ai caror clienti cunosc cat de cat producatorii si produsele lor
Daca tu crezi asta, vinde miere in Rusia.
Uite ca producatorii si afaceristii romani au alta parere. Or fi idioti ca nu-si vad interesul....
Marduk
30 Sep 2014, 10:24 AM
QUOTE(abis @ 30 Sep 2014, 10:07 AM)
... Nu este nici mai bun, nici mai ieftin - nici mobila romaneasca nu este mai frumoasa, mai ieftina ori mai rezistenta decat altele...
Cred ca este vorba de "educatia" pe care au primit-o pe vremea comunismului cand produsele romanesti erau apreciate la Moscova.
QUOTE
Uite ca oamenii de afaceri de aici spun ca mai degraba nu; este mai usor sa vinzi in vest decat in est.
Asta este de fapt problema, e mai usor sa vinzi in vest, dar trebuie sa ti pasul cu competitorii, pe care i-ai avea si in Rusia, dar consumatorii din vest abia acum se "educa", abia incep sa consume pe scara larga produse romanesti, sa le aprecieze etc.
QUOTE
...Intri in competitie cu producatori din toata lumea atat in Rusia, cat si in vest; diferenta este ca in Rusia ai obstacole mai multe de trecut si riscuri mai mari de infruntat pentru o piata care nu are, totusi, nici dimensiunea celei vestice, nici puterea ei de absorbtie.
Asa este, barterul a disparut iar producatorii vor euro sau dolari, intr-un fel este bine, cred insa ca exista si producatori, nu am date concrete, care au riscat in Rusia si carora pana la sanctiuni le mergea bine. Ma gandesc ca daca exista voci in occident care se plang ca sanctiunile le afecteaza afacerile, trebuie sa existe si producatori romani care sa fie nemultumiti de actuala situatie!
QUOTE
Daca tu crezi asta, vinde miere in Rusia.
N-am eu atat miere cat are nevoie Rusia, capitol la care stau destul de bine si rusii. Trebuie mentionata ca mare parte din mierea noastra se exporta vrac si se intoarce in piata, frumos ambalata si etichetata de catre alti producatori, occidentali sau asiatici, chiar si ungurii sau bulgarii procedeaza asa.
QUOTE
Uite ca producatorii si afaceristii romani au alta parere....
Nu cred ca sunt idioti, nu s-au putut adapta stilului comercial rusesc, cred ca moldovenii sunt mai pregatiti decat romanii, pentru comertul cu rusii.
abis
30 Sep 2014, 03:43 PM
Marduk
1 Oct 2014, 11:10 AM
Probabil ca rusii au astfel de probleme. Mi-a atras atentia "sursa" din link-ul tau, nu stiu cat de seriosi si sinceri sunt acesti "reporteri virtuali". Nu ne ramane decat sa vedem daca Rusia o sa-si revina de pe urma acestor sanctiuni, daca aceste sanctiuni vor genera proteste de masa in marile orase rusesti. Faptul ca au inchis 12 fast-food-uri McD din 112 nu inseamna, pana in prezent, ca au ceva cu astfel de locatii sau cu americanii. Putin stie ca are o problema cu alimentele, dar pe de alta parte stie ca rusii sunt dispusi la sacrificii daca sunt fortati s-o faca si mai ales daca si cred ca sacrificiile respective vor duce la ceva bun, o "victorie" de exemplu.
abis
1 Oct 2014, 12:16 PM
QUOTE(Marduk @ 1 Oct 2014, 12:10 PM)
Mi-a atras atentia "sursa" din link-ul tau, nu stiu cat de seriosi si sinceri sunt acesti "reporteri virtuali".
http://www.reportervirtual.ro/aboutDin noiembrie 2012, Reporter Virtual a devenit parte dintr-o companie unde sunt actionari Razvan Cornețeanu, Adrian Halpert și Laurențiu Ciocăzanu.
RV a fost fondat ca blog in 2007, de catre Tiberiu Lovin, īn 2010 s-a transformat īn site de media, iar īn 2014 a devenit PORTAL de știri.Nu vorbim despre un no-name...
Banuiesc ca nu este prima oara cand intalnesti numele de mai sus.
QUOTE
stie ca rusii sunt dispusi la sacrificii daca sunt fortati s-o faca
Bineinteles. Orice om este dispus la sacrificii daca este fortat sa le faca.
Marduk
1 Oct 2014, 12:40 PM
QUOTE(abis @ 1 Oct 2014, 01:16 PM)
Nu vorbim despre un no-name...
Nu, pentru mine este vorba de modul in care prezinta stirile, mi se par partinitori, insinuanti, din punctul meu de vedere.
QUOTE
...Orice om este dispus la sacrificii daca este fortat sa le faca.
Pana la un punct, da. Dupa care, odata cu aparitia opozitiei individuale, civice, incepe sa apara opozitia in interiorul sistemului, moment in care societatea se indreapta catre schimbari, in bine sau in mai rau.
abis
1 Oct 2014, 12:43 PM
QUOTE(Marduk @ 1 Oct 2014, 01:40 PM)
este vorba de modul in care prezinta stirile, mi se par partinitori, insinuanti, din punctul meu de vedere
Adica? Nu prea inteleg ce vrei sa spui. De ce zici ca sunt partinitori si insinuanti? Cu cine "tin" si ce insinueaza?
Marduk
1 Oct 2014, 01:07 PM
Am cautat pe site o "Pagina de USA" asa cum exista una de Rusia, dar n-am gasit. Apoi titlurile ex: "Criminalul Karadzic.... liderul sarbilor este judecat, inca nu s-a pronuntat sentinta, deci nu poate fi numit criminal. Daca judecatorii il vor gasi vinovat de crime atunci il poti numi criminal...........
abis
1 Oct 2014, 03:05 PM
QUOTE(Marduk @ 1 Oct 2014, 02:07 PM)
Am cautat pe site o "Pagina de USA" asa cum exista una de Rusia, dar n-am gasit.
Nu am gasit pagini nici pentru Bulgaria, Grecia, Franta, Canada, Singapore....
Nu vad nimic anormal ca ii interseaza mai indeaproape o tara potential periculoasa pentru Romania...
QUOTE
Apoi titlurile ex: "Criminalul Karadzic.... liderul sarbilor este judecat, inca nu s-a pronuntat sentinta, deci nu poate fi numit criminal.
Ba poate fi numit. Si eu il numesc pe Ponta plagiator, desi nu s-a pronuntat nicio sentinta in acest sens. Asta nu ma face "insinuator" si nici "partinitor"
Marduk
1 Oct 2014, 03:38 PM
QUOTE(abis @ 1 Oct 2014, 04:05 PM)
Nu vad nimic anormal ca ii interseaza mai indeaproape o tara potential periculoasa pentru Romania...
Mergand pe ideea asta ar trebui sa existe o "Pagina de extremism islamist" sau "Pagina de terorism" etc.
QUOTE
Ba poate fi numit. Si eu il numesc pe Ponta plagiator, desi nu s-a pronuntat nicio sentinta in acest sens...
Ok, tu poti sa numesti cum vrei, pe cine vrei, dar nu poti sa susti ca esti nepartinitor, pentru ca actionezi conform convingerilor tale, nu unei sentinte judecatoresti. Nu acelas lucru se poate spune despre un site destinat raspandirii informatiilor, in fapt un ziar virtual, care angajeaza reporteri
abis
1 Oct 2014, 04:37 PM
Esti cusurgiu.
Marduk
2 Oct 2014, 09:48 AM
"La baza nevroticei concepţii despre lume a Kremlinului stă sentimentul rusesc, tradiţional şi instinctiv, de insecuritate. La origini, aceasta era insecuritatea unui popor paşnic de agricultori care īncerca să trăiască īntr-o vastă cāmpie expusă aflată īn vecinătatea unor popoare nomadice feroce.
Odată ce Rusia a intrat īn contact cu Occidentul mai avansat din punct de vedere economic, acestei insecurităţi i s-a adăugat frica faţă de societăţile mai competente, mai puternice şi mai bine organizate. Dar acest tip de insecuritate i-a afectat mai degrabă pe conducătorii ruşi decāt pe oameni, căci liderii ruşi au simţit că puterea lor e relativ arhaică īn formă, fragilă şi artificială īn baza sa psihologică şi că nu poate face faţă comparaţiei sau contactului cu sistemele politice din ţările occidentale."
"Din acest motiv, ei s-au temut īntotdeauna de penetrările străine, s-au temut de contactul direct dintre lumea occidentală şi cea proprie,
s-au temut de ceea ce s-ar īntāmpla dacă ruşii ar afla adevărul despre lumea din exterior sau dacă străini ar afla adevărul despre lumea din interior. Şi au īnvăţat să caute securitatea doar īn lupta răbdătoare, dar fatală, pentru distrugerea totală a puterilor rivale, cu care nu au făcut niciodată vreun compromis."
O
imagine pertinenta, in opinia mea inca valabila, a poporului rus, a Rusiei (URSS) facuta de
George Kennan, şef-adjunct al misiunii diplomatice americane la Msocova in 1946.
abis
2 Oct 2014, 01:05 PM
Chiar in acest moment au loc perchezitii la rafinaria companiei rusesti Lukoil din Ploiesti pentru o evaziune fiscala si spalare de bani de vreo 230 milioane de euro.
abis
8 Oct 2014, 04:45 PM
Cat tupeu, santajistii dracului...
http://www.ziare.com/lukoil/lukoil-ploiest...loiesti-1326519Sper sa nu se lase intimidati procurorii nici de mafiotii astia, nici de comunicatele disperate ale ambasadei ruse, nici de presiunile lui Ponta...
Marduk
9 Oct 2014, 12:02 PM
Nationalizarea, este singura solutie, in opinia mea, pentru ai contracara pe rusi. N-ar fi prima data cand fac astfel de amenintari, tot asa s-au purtat si la Mechel Targoviste, la Campia Turzii etc. La astfel de amenitari rebuie actionat, rapid prin asumarea raspunderii politice. Dar pentru o actiune de acest gen, procurorii trebuie sa detina dovezi nu presupuneri, interpretari etc. Acum ma mai gandesc ca un alt "barosan" vrea rafinaria respectiva, atunci se leaga actiunea procurorilor. Ciudat este ca rusii au facut "afacerile" respective ani de zile si nimeni nu i-a deranjat. Nu stiu cum lucreaza astia de la DNA, SRI etc. i-or lasa sa faca prejudiciul at mai mare ca sa poata sa-i infunde sau sa le confiste mai mult!
abis
9 Oct 2014, 12:52 PM
http://legeaz.net/constitutia-romaniei/art...-44-constitutie(3) Nimeni nu poate fi expropriat decāt pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită īn proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
Marduk
9 Oct 2014, 02:18 PM
QUOTE(abis @ 9 Oct 2014, 01:52 PM)
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decāt pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
De acord, sa facem Petrotel-ul, Petrom-ul etc. de UTILITATE PUBLICA. Cu dreapta si prealabila despagubire mai vedem ce facem, dupa ce mai cercetam cum procedeaza rusii la ei acasa in astfel de cazuri.
AICI ESTE ROMANIA!
abis
9 Oct 2014, 02:46 PM
QUOTE(Marduk @ 9 Oct 2014, 03:18 PM)
De acord, sa facem Petrotel-ul, Petrom-ul etc. de UTILITATE PUBLICA.
Asa, din pix?!
QUOTE
Cu dreapta si prealabila despagubire mai vedem ce facem, dupa ce mai cercetam cum procedeaza rusii la ei acasa in astfel de cazuri
Nu tine. Daca nationalizezi prin lege un bun care apartine unui investitor rus pe motiv ca in Rusia nu stiu ce face Putin, te trezesti ca legea pica la CCR si dupa niste procese platesti rusului de zece ori cat ai nationalizat.
QUOTE
AICI ESTE ROMANIA!
Da, si?!
Marduk
9 Oct 2014, 02:58 PM
QUOTE(abis @ 9 Oct 2014, 03:46 PM)
Asa, din pix?!
Daca tine de securitatea nationala se poate face si din pix.
QUOTE
Nu tine. Daca nationalizezi prin lege un bun care apartine unui investitor rus...
E nu tine. Moncher orice se poate daca vrei, mai ales acum cand toata lumea vorbeste de sanctiuni impotriva Rusiei, cand rusii reduc livrarea de gaze etc.
QUOTE
Da, si?!
Rusii, sau orice alti investitori, nu pot sa faca ce vor ei in Romania.
abis
9 Oct 2014, 03:06 PM
QUOTE(Marduk @ 9 Oct 2014, 03:58 PM)
Daca tine de securitatea nationala se poate face si din pix
In Rusia, da, se poate orice. Dar nici macar impotriva rusilor nu putem lua masuri ilegale, neconstitutionale.
Zice Basescu chiar acum:
Nu discut abordari dambovite ci doar amenintarea, presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si a guvernului
Consider ca o astfel de abordare e inadmisibila iar daca maine va stabili sa nu reia productia cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti
Pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea, trebuie sa ne amintim pretul de privatizare, il replatim si diferenta cat a costat retehnologizarea si restul stabilim cat a fost evaziunea fiscala
Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite
Daca, bazat pe presiune, care imi pare o abordare de tip putinian - asa ceva face Putin in tara, nu intr-o tara a UE - comportamentul nostru trebuie sa fie pe inteleusl rusilor si va trebui sa ne comportam la fel
Lukoil nu poate spune inchid ca vreau eu, am probleme cu justitia si inchid, Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta e abordarea, si are un mare lant de distributie, concesiuni in Marea Neagra
Trebuie sa se hotarasca: respecta legile Romaniei sau daca vrea legile de la Moscova se duce acolo
Am mai auzit minciuna, contribuie la buget cu 700 mil euro pe an
Lukoil de cinci ani merge in pierdere, ceea ce ma face sa gandesc ca la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de mil sa fie doar o deschidere.
De unde i-or fi dat lui Ponta pierderi la buget? I-a dat banii lui? A dat banii din acciza, Lukoil nu a avut profituri, a mers pe pierdereQUOTE
Moncher orice se poate daca vrei, mai ales acum cand toata lumea vorbeste de sanctiuni impotriva Rusiei, cand rusii reduc livrarea de gaze etc
Una e sa aplici sanctiuni alta sa te comporti ilegal.
Compania X reduce livrarile de gaze. In contrapartida nationalizezi compania Y. Logic...
QUOTE
Rusii, sau orice alti investitori, nu pot sa faca ce vor ei in Romania.
Ba da, pot sa faca ce vor ei, atat timp cat respecta legile. Daca nu le respecta, platesc tot legal.
Marduk
9 Oct 2014, 03:54 PM
QUOTE(abis @ 9 Oct 2014, 04:06 PM)
In Rusia, da, se poate orice. Dar nici macar impotriva rusilor nu putem lua masuri ilegale, neconstitutionale.
Cine a vorbit despre masuri ilegale, neconstitutionale? dambovitene. Romania este un stat suveran, are presedinte, parlament, guvern, institutii etc. unde am afirmat eu ca trebuie sa luam masuri ilegale? din pix, moncher se pot lua si masuri legale.
QUOTE
Zice Basescu chiar acum:
...o astfel de abordare e inadmisibila iar daca maine va stabili sa nu reia productia cer guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti
Pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea, trebuie sa ne amintim pretul de privatizare, il replatim si diferenta cat a costat retehnologizarea si restul stabilim cat a fost evaziunea fiscala...
...Lukoil nu poate spune inchid ca vreau eu, am probleme cu justitia si inchid, Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta e abordarea, si are un mare lant de distributie, concesiuni in Marea Neagra
Trebuie sa se hotarasca: respecta legile Romaniei sau daca vrea legile de la Moscova se duce acolo...
Gand la gand cu bucurie, cum zice romanul.
QUOTE
Una e sa aplici sanctiuni alta sa te comporti ilegal.
Rusii considera sanctiunile UE ilegale. La un astfel de comportament nu poti sa te comporti altfel decat legal.
QUOTE
Compania X reduce livrarile de gaze. In contrapartida nationalizezi compania Y. Logic...
Nu, intorci obrazul sa-ti mai dea o palma, eventual un scuipat.
QUOTE
...pot sa faca ce vor ei, atat timp cat respecta legile. Daca nu le respecta, platesc tot legal.
Se pare ca nu este cazul sa vorbim de legalitate. Lukoil este in pierdere de 5 ani, n-a platit impozit pe profit, pentru ca nu a avut profit, statul a luat ceva bani doar din accize. Dar in acest caz nu este vorba despre respectarea sau nu a legii, in opinia mea este un caz de securitate nationala, iar reactia trebuie sa fie pe masura.
abis
9 Oct 2014, 04:28 PM
QUOTE(Marduk @ 9 Oct 2014, 04:54 PM)
Cine a vorbit despre masuri ilegale, neconstitutionale?
Tu vorbeai de nationalizare.
Basescu spune altceva:
Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investiteAdica nu sa o ia pur si simplu, ci sa
plateasca - este cu totul altceva.
Lasa ca nici modul de calcul pe care il prezinta el nu este tocmai legal...
QUOTE
Nu, intorci obrazul sa-ti mai dea o palma, eventual un scuipat.
Compania X reduce livrarile de gaze. In contrapartida sanctionezi compania X, nu compania Y
QUOTE
in opinia mea este un caz de securitate nationala
Exagerezi. Ce securitate?!
Procurorii trebuie lasati sa isi faca treaba, chiar cu riscul ca Lukoil sa inchida rafinaria. Sa ii bage la inchisoare pe toti. Iar
justitia sa fie cea care decide daca rafinaria este confiscata pentru plata datoriilor. Nu guvernul trebuie sa decida asta.
Marduk
9 Oct 2014, 05:02 PM
QUOTE(abis @ 9 Oct 2014, 05:28 PM)
Tu vorbeai de nationalizare....
"guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca
pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie
pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil
sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite"Poate o spune cu alte cuvinte, dar mie tot nationalizare mi se pare.
QUOTE
Lasa ca nici modul de calcul pe care il prezinta el nu este tocmai legal...
No comment.
QUOTE
Compania X reduce livrarile de gaze. In contrapartida sanctionezi compania X, nu compania Y
Moncher aici nu mai vorbim de compania X si Y, aici discutam despre un razboi comercial, la care Romania este parte, ca sa nu spun atacata.
QUOTE
Exagerezi. Ce securitate?!
Aia pentru care americanii fac curatenie pe plajele de la Marea Neagra.
QUOTE
Procurorii trebuie lasati sa isi faca treaba, chiar cu riscul ca Lukoil sa inchida rafinaria....
Sunt de acord ca procurorii sa-si faca treaba, dar inchiderea rafinariei nu are nicio legatura cu treaba procurorilor. E o amenintare fatisa, o intimidare de tip big brother, la adresa Romaniei.
abis
10 Oct 2014, 08:39 AM
QUOTE(Marduk @ 9 Oct 2014, 06:02 PM)
"guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite"
Poate o spune cu alte cuvinte, dar mie tot nationalizare mi se pare.
Nationalizare cu plata....
Eu numesc asta rascumparare...
Ceea ce voiam eu sa aud de la presedinte si premier era:
Nu pot comenta o ancheta penala care este in desfasurare. Singurul lucru pe care pot sa il spun, in calitate de presedinte/premier, este ca procurorul de caz are deplina libertate - de fapt, nu doar libertatea, ci si obligatia profesionala - de a investiga un caz de presupusa evaziune fiscala, de a verifica daca fapta exista, care este prejudiciul si de a lua toate masurile asiguratorii necesare pentru recuperarea acestui prejudiciu. Fireste, in cazul in care compania in cauza se considera nedreptatita, are posibilitatea legala de a actiona in instanta pentru a cere ridicarea sechestrului respectiv. Guvernul si presedentia nu au atributii in domeniul judiciar si am incredere ca atat procurorii, cat si judecatorii din aceasta tara, isi fac datoria conform legii si propriei constiinte. In cazul in care Lukoil decide sa inchida definitiv rafinaria, trebuie sa precizez ca acest lucru nu opreste ancheta judiciara. Noi vom face tot ceea ce tine de guvern pentru ca, in mod legal, sa ajutam lucratorii afectati. Putem lua in calcul inclusiv rascumpararea activelor si o re-privatizare cu alti investitori. QUOTE
Sunt de acord ca procurorii sa-si faca treaba, dar inchiderea rafinariei nu are nicio legatura cu treaba procurorilor. E o amenintare fatisa, o intimidare de tip big brother, la adresa Romaniei.
In decembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a bagat in insolventa Carrefour Romania, la cererea unui distribuitor de scutece, pentru o creanta de 170.000 de euro.
Numarul angajatilor Carrefour Romania era de aprox. 7.000.
Cu toate acestea, nu mi amintesc sa fi citit de vreo amenintare cu retragerea din Romania (chiar daca prin asta ar fi provocat bucurii la drum de zi multor tampiti, precum Mircea Diaconu) sau vreo grija a lui Ponta fata de angajati. Nici de amenintari de la Ambasada Frantei nu am auzit.
Instanta a fost lasata in pace sa judece dupa legea insolventei si a dispus pe baza probelor de la dosar. Ulterior, Carrefour a platit datoria, a contestat si a castigat.
Pentru ca asa sunt astia din UE, merg pe legi si proceduri.
Nu ca rusii, care isi trimit rachetii inclusiv la poarta statului. Care stat, prin reprezentanti accidentali de tip Ponta si alti ipochimeni, se susuie pe el de frica, pana iese Basescu si le face pisica guler.
Cam asta e diferenta intre lumea civilizata si Rusia. De-aia zic ca oamenii de afaceri romani fac foarte bine cand se tin departe de Rusia.
Marduk
10 Oct 2014, 10:27 AM
QUOTE(abis @ 10 Oct 2014, 09:39 AM)
Nationalizare cu plata....Eu numesc asta rascumparare...
Rascumparare dar la valoarea reala.
QUOTE
Cam asta e diferenta intre lumea civilizata si Rusia. De-aia zic ca oamenii de afaceri romani fac foarte bine cand se tin departe de Rusia.
Nu crezi ca avem de a face si cu o diferenta intre lumea civilizata si Romania? Eu zic ca modul in care s-a demarat aceasta actiune, modul in care au raspuns politicienii, aduce a rezolvare estica, sovietica ca sa nu zic frateasca. Or vrea romanii sa se tina departe de Rusia, dar pentru asta trebuie sa renunte la mentalitatea comunista de a conduce aceasta tara. Eu nu gasesc la nici un baron, politician cu pretentii, macar o farama din mentalitatea si atitudinea unui politician occidental.
abis
10 Oct 2014, 10:37 AM
QUOTE(Marduk @ 10 Oct 2014, 11:27 AM)
Rascumparare dar la valoarea reala.
Valoarea reala inseamna valoarea de piata, nu ce a spus Basescu aseara (pretul de la privatizare + investitiile - datoriile).
QUOTE
Eu zic ca modul in care s-a demarat aceasta actiune, modul in care au raspuns politicienii, aduce a rezolvare estica, sovietica ca sa nu zic frateasca.
Nu cred - procurorii au demarat actiunea civilizat, legal...
Cum au raspuns politicienii, este altceva: Ponta a gresit grav semnaland ca se face pres in fata rusilor. Basescu a reactionat ceva mai corect, dar nici el pe de-a intregul... Ponta, de dragul rusilor, este dispus sa calce orice in picioare: lege, principii, interesele tarii. Omul asta este un adevarat pericol pentru Romania.
abis
10 Oct 2014, 02:59 PM
Cla
17 Oct 2014, 07:37 PM
Lituania a cerut ajutorul lui Nato.
Americanii au venit promt cu tancuri.
As fi curios daca rusii ar veni cu tancuri la granita Mexico - Arizona, cred ca tembelii din Washington ar lua-o razna, la fel cum le-a fost frica de Cuba.
abis
11 Nov 2014, 09:43 AM
Kazahstanul se teme de un scenariu asemănător cu cel din Ucraina
http://deschide.md/ro/news/externe/7315/Ka...din-Ucraina.htm
Marduk
11 Nov 2014, 09:49 AM
Are si motive sa se teama, avand in vedere situatia demografica: "kazahi - 68%, ruși - 21%, ucraineni - 4%, germani - 2%". Oricum Kazahstanul este dependent de Moscowa, desi are bogatii de care ar putea sa dispuna dupa bunul plac, politic si militar, n-o face, de ce?
abis
13 Nov 2014, 02:35 PM
Putin a luat-o complet razna:
Nave de luptă rusești se īndreaptă spre Australiahttp://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/I...+spre+Australia
Marduk
13 Nov 2014, 05:49 PM
Isi arata si el muschii pe ici pe colo. Problema este ca aceasta atitudine nu-l ajuta nici pe el nici pe rusi. Putin trebuie sa inteleaga ca demonstratiile de forte nu mai sunt la moda. Azi marile puteri mondiale se "razboiesc" in IT, comert, economie, finante etc. razboiul cu orice pret este ceva perimat si folosit doar acolo unde oamenii nu inteleg mersul istoriei, evolutia. Rusia lui Putin nu poate risca anihilarea de dragul panslavismului, nationalismul rusesc sustinut de biserica rusa nu poate evita presiunea pusa pe rusi de lumea civilizata. In acest caz nu sunt alternative, ori accepta deschiderea ori izolarea cu tot ce decurge din asta. Rusia nu poate fi Koreea de Nord, sunt forte care doresc ca Rusia, rusii sa intre in "hibernare" dar calea asta duce catre razboi, un razboi catastrofal din care Rusia nu poate iesi decat invinsa. Putin stie asta, tocmai de aceea cauta "sprijin, solutii pentru a rezista cat de cat, schimbarea lumii ortodoxe trebuie sa vina din sanul ortodoxiei, altfel vom ajunge la fel ca talibanii.
Cla
13 Nov 2014, 09:04 PM
QUOTE(abis @ 13 Nov 2014, 01:35 PM)
Putin a luat-o complet razna:
Nave de luptă rusești se īndreaptă spre Australiahttp://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/I...+spre+AustraliaChiar crezi toate prostiile care s-au scris si difuzat ?
abis
14 Nov 2014, 09:59 AM
Cla, adica tu sustii ca marina rusa
nu a trimis nave in apropierea Australiei?
abis
16 Dec 2014, 04:01 PM
Excelent!
In ciuda masurilor disperate ale Bancii Rusiei, rubla ramane extrem de volatila, iar economia se indreapta catre recesiune.http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_b...stiga-teren.htm
Marduk
16 Dec 2014, 05:06 PM
Disperarea naste monstrii, o Rusie disperata e ca un roi de viespi pe care incerci sa-l controlezi, da n-ai sanse. Eu nu sunt incantat de ce se petrece cu Rusia, presiunea creste, samovarul fierbe, rusul clocoteste, dar supapa ramane inchisa, intr-un final samovarul va exploda. Ce va ramane din samovar? dar din rus? poate se va gasi cineva sa foloseasca pahetul de ceai uitat pe marginea mesei, dar cine va sa fie acela?
abis
17 Dec 2014, 11:17 AM
Banca Centrala a Rusiei:
Situatia e critica. Nu ne-am fi putut inchipui nici in cele mai negre cosmaruri Asa meritati, bolsevicilor!
The Dude
18 Dec 2014, 10:54 AM
...io zic ca nu-i motiv de satisfactie...Lasa (i)moralitatea gestului de a te bucura de raul altuia, dar poporul rus n-ar trebui sa sufere pentru greselile fruntasilor lui..si apoi e periculos de aproape de noi, iar chestiile astea se propaga cu multa usurinta...ele sau consecintele lor.
Nevertheless...un exemplu clar ca vreme fortei a trecut. Razboiul economic, ceva mai incet in efecte, e mult mai eficient decat cel dus pe front. Daca Rusia ar fi fost atacata, cum merita, aveam acum cateva cimitire pline, multe orase distruse, o apasatoare amenintare nucleara...si cam aceleasi rezultate.
Aviz amatorilor...se intampla la fel si cu iesitul in strada: coaste rupte, multe cucuie, amenzi cu nemiluita, genocid de neuroni...toate pentru scopuri si idealuri inventate, dar care servesc interese ce nu se pot obtine mai simplu din cauza caracterului lor ocult si tenebros.
Marduk
18 Dec 2014, 05:02 PM
Presiune si conjunctura istorica. Rusia poate rezista o perioada unei ofensive, unui razboi economic occidental, mai mult ca sigur ca problemele interne din Rusia se vor acutiza, probabil ca asta asteapta si occidentul. Pe de alta parte este posibil ca Rusia sa raspunda acestor presiuni, fie prin instaurarea unui regim mai dur, la care sa acceada o parte a societatii ruse, nostalgicii, fostele cadre de partid, militarii etc. sau ca pe acest fond de presiune poporul rus sa aiba o rectie violenta impotriva regimului Putin, tematica poate varia in functie de elemente si variabile. Oricare din variante le-am analiza nu putem sa nu observa ca occidentul vrea o schimbare in Rusia, schimbare pe care Putin, si o mare parte a rusilor n-o accepta, prin urmare ne aflam in fata unei crize, economica, politica, financiara, militara, strategica un cumul de factori care pot declansa un razboi, rece sau cald, asta depinzand de presiunea din samovar. Occidentul continua "greselile" voite sau nu, pe care le-a facut si in unele tari din Europa de est, considerand acest spatiu, liber, virgin, nerevendicat de nimeni un nou El Dorado unde capitalul occidental se poate dezvolta producand profit peste noapte. Numai ca Rusia nu este Ungaria, o tara mica membra NATO, care iata da semne de nervozitate, cand USA se amesteca in treburile ei interne. Cum ar spera occidentul sa ajunga la o intelegere cu Rusia folosind aceleasi metode ca cele din Ungaria, la ce succes se pot accepta occidentalii cand Rusia reactioneaza ca si Ungaria la ingerintele USA-NATO in problemele ei interne, de interes? Pot oare miza occidentalii pe razboi pentru a aduce sub ascultare Rusia? Eu cred ca este o miza idioata, iar cei care-si asuma acest risc sunt niste nemernici indiferent de ideologie. A miza in ziua de azi pe o rezolvare militara, a unui conflict inceput si dezvoltat pe probleme economice, mi se pare o intoarcere in istorie, or lumea de azi se afla in secolul XXI. Politicienii din lumea intreaga sunt numai zambet si prietenie in fata media, promisiunile stiintei, medicinii, invatamantului, agriculturii, alimentatiei etc. n-au fost niciodata atat de aproape de realitate. Daca in secolul XIX Jules Verne parea un scriitor SF, azi in plin secol XXI SF-ul pare mai real ca niciodata, umanitatea n-a fost niciodata atat de aproape de momentul in care realitatea virtuala se poate transforma peste noapte in realitate materiala, palpabila. Sa fie asta apogeul la care putem ajunge? varful peste care nu putem sari din cauza "bolovanului" din "carca" noastra? Sa fie oare USA atat de puternice, de confinse ca pot invinge intr-o confruntare militara Rusia? intreb pentru ca totul imi pare ca se indreapta in acest moment catre aceasta confruntare miltara, desi toti dau asigurari ca nu va fi, ca totul se va rezolva diplomatic, economic etc. Zilele acestea in Rusia rubla s-a prabusit pur si simplu, pe multi lucrul asta i-a bucurat, pe alti sigur i-a intristat, mai ales pe rusi. Cursul descendent al rublei nu se va opri aici, economia Rusiei si rusii sufera, oare vor intelege rusii ceea ce n-au inteles germanii in '36-39? se vor revolta impotriva lui Putin sau se vor strange in jurul sau pentru a da o riposta occidentului ipocrit? Ce vom face noi romanii in cazul unui conflict? vom traversa iara Nistrul sau ne vom opri pe malul sau asteptand deznodamantul marii batalii, daca va mai exista o batalie clasica, sau vom continua repetam greselile istoriei?
abis
18 Dec 2014, 05:31 PM
QUOTE(The Dude @ 18 Dec 2014, 10:54 AM)
poporul rus n-ar trebui sa sufere pentru greselile fruntasilor lui..
Pai nu poporul rus l-a ales pe Putin? Nu i-am pus eu sa il aleaga... Nu eu ii pun sa il sustina in continuare pe un presedinte care isi ameninta si ataca vecinii.
Mi se pare normal sa ma bucur cand un agresor si-o ia pe coaja. Cred ca scapa mai ieftin daca erau bombardati
Marduk
18 Dec 2014, 05:46 PM
Marduk
22 Jan 2015, 12:42 PM
Un analist american
Brzezinski, crede ca Rusia si-ar dori sa ocupe tarile baltice si ca este nevoie de repozitionarea trupelor americane in zona. Eu cred ca in acest moment Rusia nu are interese la Marea Baltica. Repozitionarea trupelor americane ar trebui sa se faca in flancul sud-estic, sudul Ucrainei, Marea Neagra si gurile Dunarii, teritorii pe care rusii le vor inapoi. Ce s-a intamplat, cum s-au comportat rusii cand tarile baltice si-au obtinut independenta, au intrat in NATO si UE? calm, fara incidente. Ce se intampla azi cand Ucraina si Moldova se vor in UE-NATO? Interesul major al Rusiei este aceasta zona, tarile baltice sunt state mici ce pot fi ocupate in cateva zeci de ore sau 2-3 zile, altfel stau lucrurile in sud, in Caucaz poate reizbucni oricand dorinta de independenta reala a statelor de aici, iar din Caucaz dorinta asta s-ar putea deplasa catre Asia Centrala. Poate ca domnul Brezinski sa creada ca un atac direct al rusilor catre occident sa aiba loc prin Polonia, Ungaria, dar Rusia nu mai este URSS sa marsaluiasca grandios catre inima Europei. Azi razboaiele intre superputeri vor fi scurte si nimicitoare, doar cu lupte scurte in zonele de interes major, eventual cu ocuparea acestora.
abis
22 Jan 2015, 02:15 PM
QUOTE(Marduk @ 22 Jan 2015, 12:42 PM)
Repozitionarea trupelor americane ar trebui sa se faca in flancul sud-estic, sudul Ucrainei, Marea Neagra si gurile Dunarii, teritorii pe care rusii le vor inapoi.
Mi-ar placea sa vad trupe americane unde ai spus tu - sudul Ucrainei, Gurile Dunarii...
Fara ca prin asta sa se renunte la apararea Poloniei si a balticilor.
QUOTE
Ce s-a intamplat, cum s-au comportat rusii cand tarile baltice si-au obtinut independenta, au intrat in NATO si UE?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Evenimentele_...91_din_Lituania
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.