QUOTE(Marduk @ 11 Mar 2015, 02:39 PM)
Daca ramai pasionat de istorie probabil ca o sa afli peste 50 de ani.
Aha. Deci nu poti da exemple de asasinate politice facute de SUA si UK, asta insa nu te impiedica sa afirmi sigur pe tine ca CIA si MI6 omoara opozanti politici la fel ca in Rusia. Habar nu ai despre astfel de cazuri, dar stii tu sigur ca exista. Nu poti indica niciun politician de opozitie omorat de CIA si MI6, insa afirmi fara nici un dubiu ca astfel de cazuri exista. Cum de nu a aflat nimeni despre ele, cum de niciun politician de opozitie din UK si SUA nu pateste asa ceva, ca ii vedem pe toti la TV in viata, nu poti sa explici, dar stii tu foarte, dar foarte sigur, ca CIA si MI6 omoara politicieni din opozitie.
Admirabila, mirifica aceasta siguranta a ta cu care arunci acuzatii nesustinute de nimic.
QUOTE
Unii castiga alegeri altii ajung la balamuc sau in puscarie.
Desigur, tocmai ce am citit ca McCain a fost trimis la inchisoare pentru cine stie ce acuzatii inventate, iar Pallin este internata la ospiciu. Dar nu imi aduc aminte unde am citit chestia asta, poate ma ajuti tu sa gasesc din nou articolul.
QUOTE
este plina istoria de astfel de nereguli
Si asta inseamna ca acele nereguli sunt in regula? Sau ce vrei sa spui?
Ai zis ca atunci cand compromisul satisface doar una dintre parti, ceva nu este in regula; foarte bine, istoria nu cunoaste astfel de nereguli? Daca o parte (Rusia, sa ii spunem pe nume) are cereri nerezonabile, a cui este vina?! Sa isi vada de lungul nasului, sa nu se bage in treburile altora si totul o sa fie bine. Candva erai mare sustinator al "suveranitatii", ii dadeai cu suveranitatea in sus, suveranitatea in jos.... Acum Ucraina, balticii, Georgia, Moldova nu au dreptul la propria suveranitate? Nu au voie sa dea ce legi vor in tarile proprii, atat timp cat respecta Drepturile Omului asa cum sunt definite de ONU, UE sau Consiliul Europei?
Pe baza suveranitatii de care faci atata caz, nu au voie statele astea sa intre in organizatiile economice pe care le considera cele mai potrivite propriilor aspiratii?
Pe baza acestei suveranitati pe care o apreciezi atat de mult nu au voie statele sa intre in organizatii politice internationale ori sa isi aleaga libere prietenii, aliatii, partenerii?
Candva aveai o mare pretuire pentru suveranitate, mereu te deranja
cedarea voluntara a unor atribute ale suveranitatii catre organizatiile comunitare, acum nu te deranjeaza rapirea prin forta armelor a suveranitatii unui stat supra propiului teritoriu, propriilor cetateni si propriului viitor politic al unei tari?
QUOTE
Pentru ca s-a desfiintat si Pactul de la Warsovia, motivul pentru care NATO l-a avut ca obiectiv dupa WW2. UE este o asociere de state care nu foloseste forta militara pentru a agresa sau cuceri alte state, deci nu are nevoie de NATO
Daca tu consideri ca Romania nu are nevoie de NATO pentru a fi in siguranta, trimite o petitie la parlament si cere sa iesim din Alianta. Ori scrisori partidelor politice, sa promoveze o astfel de idee in politica nationala: iesirea din NATO si ramanerea in neutralitate, ca Moldova. Daca chiar crezi ca trupele americane sunt atat de rele, cere public desfiintarea bazelor americane din Romania si incetarea colaborarii militare cu SUA.
Da-mi voie sa iti spun ca nu doar UE, ci si NATO este o asociere de state care nu foloseste forta militara pentru a cuceri alte state. Daca un stat NATO ar ataca, prin absurd, o terta parte, nimic din tratatele si intelegerile NATO nu obliga statele membre sa ii acorde ajutor militar. Statele NATO se apara unele pe altele in caz de agresiune externa, dar daca vreun stat NATO ar ataca pe altii, nimeni nu ar fi obligat sa intervina de partea agresorului. NATO este alianta pur defensiva. Singurii pe care i-ar putea deranja existenta NATO sunt cei care intentioneaza sa lanseze atacuri impotriva vreunui stat membru, doar ei ar avea de castigat, altfel nu are nimeni de ce sa obiecteze.
Si ce daca s-a desfiintat Pactul de la Varsovia? S-a desfiintat pentru ca statele membre - Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Romania samd - nu au mai vrut sa faca parte din aceasta alianta militara. Daca toate statele est-europene au iesit din Pact, de ce ar fi fost statele occidentale obligate sa iasa si ele din NATO, atat timp cat amenintari militare inca exista destule, din pacate, pe continent? Cand nu vor mai exista astfel de amenintari, atunci poate ca si statele din NATO vor lua in calcul desfiintarea sau transformarea aliantei intr-o organizatie strict politica, insa deocamdata nu este cazul. De ce nu au voie sa-si promita statele astea sprijin reciproc in cazul unei agresiuni externe, de ce aceasta promisiune de sprijin in cazul unui atac extern este vazuta ca o "amenintare" de catre unii ramasi cu mintea in sec XIX?
QUOTE
Sa participe, dar fara NATO, eventual sa invite si Rusia la aceasta aparare in comun
Nu impiedica nimeni Rusia sa ceara aderarea la NATO. Sunt convins ca, atunci cand va indeplini toate conditiile, poate fi admisa.
Numai ca Rusia nu vrea nici sa adere, nici sa indeplineasca conditiile necesare. Este dreptul ei sa aleaga, si daca nu vrea, nu o obliga nimeni sa intre in Alianta. Nu depinde de altii, ci de Rusia sa intre sau nu.
QUOTE
Sa inteleg ca esti de acord ca NATO slujeste interesele americanilor
Ma uit si ma minunez: unde mama zmeilor am spus eu chestia asta?!
Poti sa imi arati? Ca doar nu a vorbit gura fara mine....
QUOTE
fara USA, lider de necontestat, o armata a UE n-ar fi viabila
Lider, nelider, fara SUA in momentul de fata UE nu poate opune o forta militara capabila unei eventuale agresiuni ruse in spatiul comunitar.
Daca UE reuseste sa aiba o politica externa comuna (ceea ce eu imi doresc), abia de atunci incolo se poate trece mai departe la realizarea unei armate comune europene. Dar uita-te la paparuda de Morgherini sau cum o cheama pe italianca aia care cica este "ministrul de externe" al UE: nu o baga nimeni in seama, nu are nici o idee de politica externa, umple doar hartii de pomana, ca nu le citeste nimeni... Sa vad intai statele europene delegand politica externa a intregii Uniuni catre o structura unica si unitara, ai apoi vorbim si despre aparare. Cat timp in politica extena vorbeste nu vocea UE, ci 28 de voci ale unora care se cred mai importanti decat sunt, este iluzoriu sa speri la crearea unei armate unice.
Si da, fara forta militara a SUA in acest moment trupele ruse ar putea marsalui fara probleme extrem de mari pana la Roma, Londra ori Paris.
QUOTE
De ce n-ar prelua Rusia rolul USA in Europa?
Adica trupele ruse dizlocate in Europa ar fi o garantie ca Europa este ferita de o agresiune rusa? Sau ce vrei sa zici? Ca nu inteleg...
Pai, hai sa vedem, europenii ce parere au: ar fi incantati, ar fi multumiti, si-ar dori ca americanii sa abandoneze bazele militare din Germania, Italia, UK si in locul lor sa vina trupe ruse? Daca germanii, italienii, britanicii vor dori acest lucru, vor alege partide in tarile lor care sa le scoata din NATO si sa invite trupe ruse in locul celor americane....
QUOTE
N-as avea nicio problema ca armata ungara si armata romana sa faca parte dintr-o coalitie de state democrate cu principii solide si respect reciproc, fara intentii revansarde, fara revizionism etc.
Daca tu nu ai avea nici o problema cu armata romana sub comanda unui general budapestan, bravo tie.