QUOTE(jet li @ 29 Jun 2007, 01:29 PM)
Suntem in UE acum, am fost prinsi. Vom primi ordine de la UE si le vom asculta, pentru ca politicienii nostrii le vor asculta. De ce scrie in Constitutia noastra : stat suveran si independent daca domnu X ajuns nu stiu cum in parlamentul Europei sau domnu Y ajuns presedinte al Europei ne da ordine ? Influenta mea asupra acestor ordine e nesemnificativa, unde e democratia noastra atunci , oameni care se guverneaza dupa vointa lor ? De ce devin lege regulile astea despre care nimeni nu m-a intrebat ? UE - lucruri bune pentru oameni : calatorii libere si munca oriunde in UE. Atat, daca intr-adevar oamenii tarilor Europei sunt prieteni si UE e creatia si vointa lor, UE trebuie sa se opreasca la atat.
Initial am crezut ca acest topic chiar era dedicat noului URSS, apoi cand am recitit topicul mi-am dat seama ca de fapt jet li avea alte probleme, cu UE. Nu vreau sa deschid alt topic despre "Noua Uniune Sovietica", vreau doar sa deturnez acest titlu, cu voia lui jet li, daca se poate, referindu-ma la o tara care azi chiar vrea sa restabileasca macar in parte niste granite pe care le-a avut la un moment dat in istorie. URSS a fost o creatie a bolsevismului, a comunismului, a leninismului, a stalinismului, desi creatorii sai nu erau 100% rusi, planul a reusit. O tara, o uniune de tari comuniste, avand la baza poporul rus, a aparut din neantul istoriei. N-am sa reiau istoria formarii acestui "urias cu picioare de lut", "bolnavul Europei" etc. ma gandesc sa incepem discutia noastra din aceste zile, cand romanii incep sa se confrunta din nou, din ce in ce mai acut, cu unul din cei mai mari dusmani ai nemului romanesc, al acestei tari, al acestei limbi a naturii si starii poporului roman. Desi jet li era suparat pe aderarea Romaniei la UE, recunosc ca nici eu nu am fost dintr-un inceput de acord cu cedarea unei parti din suveranitatea tarii, azi trebuie sa recunoastem ca daca Romania, avand in vedere situatia din Ucraina, nu ar fi fost membru al UE-NATO, rusii ne-ar fi servit ca mizilic alaturi de votca si caviar. N-am sa ma leg de poporul rus, ceea ce ma preocupa este antiromanismul tot mai prezent in mintea si exprimarea conducatorilor rusi. Nu stiu daca Putin impartaseste pe de-a intregul declaratiile lui Rogozin, dar faptul ca la acest nivel, de viceprimministru, un rus, se refera la Romania, la romani, folosind un vocabular de politruc bolsevic, ma duce imediat cu gandul la istoria apropiata, traita de tot neamul acestei tari, unii tinerii, altii copii fiind, altii auzind istoria cu rusii din glasul bunicilor, bunicelor, al unchilor etc. Poate ca Putin incearca azi sa restaureze "mandria" poporului sau, mandria pierduta odata cu destramarea URSS, poate ca nu este vorba doar de mandrie, o mai fi si ceva economie, industrie, comert etc. Orice caz sigur este vorba de sfera de influenta pe care rusii au pierdut-o odata cu desfiintarea URSS. Cum un loc gol nu poate sat mult timp liber, neocupat, acest loc a fost ocupat de UE, cea pe care jet li o considera "Noua Uniune Sovietica", fapt ce nu a convenit rusilor, noilor conducatori ajunsi la putere dupa perestroika lui Gorbachev. Eu cred ca din acest moment am putea sa discutam despre "Noua Uniune Sovietica", pentru ca Gorbachev de fapt n-a vrut, cel putin oficial, sa distruga URSS, el a vrut doar sa reformeze o uniune de state comuniste, sa le cosmetizeze, oferind oamenilor un comunism cu fata umana, un loc in care drepturile omului urmau sa fie respectate dupa modelul occidental. Pote ca Gorbachev a fost un idealist, poate ca rusii nu se simteau in star sa renunte la "tatucul" cu care au fost obisnuiti aproape un secol. Ceva s-a intamplat in timpul acestei "reforme" un factor, un vector a reaparut din istoria rusilor parca pentru ai schimba, ai transforma, a le reda acea mandrie a apartenentei la un popor a carei menire este aceea de a fi diferit de toate celelalte popoare europene. Nu voi a supara pe unii dar eu consider ca cel mai important vector in aceasta transformare a rusilor a fost religia, credinta ortodoxa descatusata de oprelistile comunismului, a dat nastere rusului nou, nu ca rusul sovietic n-a fost nationalist, dar actualul rus este unul ultranationalist. Rusia, conducatorii sai profita azi de modificarile demografice facute de sovietici dupa WW2, Stalin a fost doar exponentul celor care conduceau URSS-ul in acea perioada, dar azi rusii sunt cei care profita de "creionul" cu care Stalin a redesenat granitele unui imperiu comunist. Faptul ca CSI se doreste o contrapondere a UE nu ar trebui sa mai mire pe nimeni, rusi vor un spatiu al lor, un spatiu in care ei sa fie dominanti, sa dicteze regulile pietei, iar daca n-ar fi atat de abrupti in afirmatii, atitudine si actiune i-as putea compara cu germanii. Cu siguranta vor sa refaca macar in parte ceea ce au pierdut, motiv pentru care utilizeaza forta, economic, militara, diplomatica dar mai ales vocala. Amenintarile lui Rogozin nu trebuie sa ne sperie, e suficient sa privim in istorie sa intelegem de ce rusii se poarta asa cu romanii, de ce-i ameninta, eu zic ca asta este doar inceputul a ceea ce urmeaza. N-ar trebui sa ne lasam prinsi in aceasta capcana, asa cum s-a intamplat in '40, cand am raspuns in acelasi mod, exacerband o situatie pe care oricum n-o puteam controla, noi romanii. Cu siguranta ca Rogozin si-ar fi dorit, sa fie un fel de Vāşinski al acestor zile, sa le demonstreze el romanilor ce inseamna vointa rusa, "sovietica", conjunctura din fericire, nu este aceiasi ca in zilele de trista amintire a lui Vāşinski, ramane insa tupeul lui Rogozin. Pe ce se bazeaza Rogozin cand face aceste afirmatii, fie ele si propagandistice, provocatoare? Poate ca la Kremlin exista un plan in care Romania este subiect rusesc! poate ca rusii nu vor decat sa-i provoace pe romani, pe moldoveni, pentru a folosi acelasi scenariu de acum 74 de ani. Sigur rusii considera Basarabia, Moldova, ca subiect rusesc, la fel ca si gurile Dunarii, dar oare este pregatita Rusia sa se confrunte pe aceasta tema cu NATO? cu americanii? Pe de alta parte eu ca roman ma intreb, sunt oare USA pregatite sa lupte pentru cauza romanilor? sa-si respecte promisiunile din cadrul NATO in cazul in care Rogozin si ai lui vor dori sa vina cu bombardierele la Bucuresti? Ar putea Romania sa fie "declansatorul" WW3? Dar ce-ar castiga Rusia prin declansarea WW3? pentru ca azi rusii se poarta ca si cum ar dori sa asimileze acele teritorii locuite de rusi, nu si altele ce i-au apartinut in timpul sovietic. Ramane sa vedem daca vom asista la renasterea Noii Uniuni Sovietice sau la distrugerea unei tari care n-a reusit sa tina pasul cu timpurile pe care dorea sa le controleze.