QUOTE(abis @ 10 Nov 2015, 11:16 AM)
NATO nu va ataca in veci Rusia. NATO este alianta defensiva, nu ofensiva.
Convinge-i pe rusi ca NATO este o alianta defensiva. Pentru Rusia este o problema strategica prezenta NATO la granitele sale vestice. Sa presupunem ca ar putea face abstractie de NATO, dar prezenta USA aici in proximitatea granitelor sale, face ca Rusia sa nu accepte nici un compromis in aceasta privinta.
Este justificata pentru SUA amplasarea unor sisteme defensive care sa apere Romania si alte state...
Hai sa presupunem ca un eventual razboi nu va incepe cu un atac nuclear, crezi ca armata rusa s-ar impiedica de scutul de la Deveselu? ara matura toata Europa de est pana la Berlin, in cateva saptamani, pana sa vina americanii sa ne apere.
Cat de bine ne apara scutul de un atac conventional? Cate trupe are USA in UE? Deveselu este strategic, nu tactic, chiar daca la origine Deveselu este un aeroport, pentru a opri un eventual atac, in avalansa al Rusiei, USA ar trebui sa detina un "teleportor" ca sa mute intr-un timp extrem de scurt echipament tehnic si uman pentru a proteja Romania, flancul de sud-est. si asta in cazul in care rusii n-ar ataca direct acest punct.
...firme americane care ar putea fi afectate de un razboi declansat de rusi), Romania este in siguranta.
In WW2 USA n-a avut firme in Romania? care este expunerea capitalului american azi in Romania? Eu cred ca Romania nu este in siguranta, este doar o impresie indusa, in caz de razboi aliantele locale se pot prabusi, reface, chiar politic, militar, o tara care azi este in NATO s-ar putea ca in caz de razboi sa renunte la alianta, pentru a se salva, desi evenimentele ulterioare s-ar putea sa-i fie ....
Eu cred ca dimpotriva, prezenta scutului, a soldatilor, a tancurilor si avioanelor ...Este cea mai buna garantie impotriva unui atac rusesc.
Eu nu cred ca armele pot proteja pe cineva, comertul liber, cooperarea, colaborarea intre indivizi, disparitia organizatiilor militare, a optiunii militare in rezolvarea conflictelor aparute in lupta comerciala, disparitia sferelor de influenta, a intereselor marilor puteri etc. POATE FI O GARANTIE IMPOTRIVA ORICARUI ATAC.
Ideea ta de aparare este ceva de genul hai sa ne daramam cetatile, pentru ca daca nu vom avea cetati, vecinii hrapareti nu ne vor ataca. Dar daca vor vedea ca avem cetati, vor navali peste noi. Mie nu mi se pare o pozitie rationala.
Da. Un subiect frumos, ROLUL CETATII, sau cum apare la umani, dorinta de a cuceri ceva necunoscut, fabulos etc. Cunosc din istorie cetati magnifice, realizari arhitectonice pe care putini le-ar putea imagina, care au cazut tocmai pentru ca s-au crezut inexpugnabile. Nimic nu este rational in comportamentul umanilor, tot ce se intampla azi in lume este irational si totusi mergem inainte, e ca un blestem, dar ce ma deranjaza este ca nu invatam nimic din istoria noastra.