QUOTE(CharonOfNyx @ 15 Jul 2010, 03:21 PM)
Pentru o definire corecta, ateu este acela care neaga orice manifestare a divinului, adica neaga religia aka manifestare a divinului.
Nu, ala nu e ateu, ala este nereligios, sau mai bine zis anti-religios. Ori necredincios.
Spune-mi si mie pe ce baza dai o asemenea definitie. Eu ti-am argumentat etimologic, iar definitia ateu=persoana care nu crede in existenta zeilor este cvasi-universal acceptata si folosita de ateii din intreaga lume...
Dictionarele din intreaga lume retin pentru definitia cuvantului ateu persoana care nu crede in existenta zeilor - atat si nimic mai mult; uneori este indicat si sensul mai restrans de persoana care respinge existenta zeilor
Am vorbit pe larg despre aceste aspecte
in alta parte.
Exista, bineinteles, religii ateiste, adica acele religii care nu presupun existenta zeilor: budismul, religia raeliana sunt numai doua exemple.
Oricum ai lua-o, chiar considerand corecta definitia restransa pe care o utilizezi tu, este evident ca in Cehia credinta crestina nu mai are intaietate. Decrestinarea Europei este un proces lent, insa ireversibil. Daca va fi, pana la urma, o Europa atee sau una islamica ori dominata de alte credinte religioase, nu am de unde sa stiu. Insa cred, fara sa pot spune cu certitudine ca asa va fi, ca incetul cu incetul, poate in sute de ani, numarul credinciosilor din intreaga Europa va fi mai mic decat cel al necredinciosilor.
PS: Conform datelor de
aici:
According to the most recent relevant Eurostat Eurobarometer poll, in 2005, 52% of European Union citizens responded that "they believe there is a God", whereas 27% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 18% that "they do not believe there is a spirit, God, nor life force".Deci ateii europeni ar fi undeva pe la 18% in cel mai rau caz. Sunt convins ca un asemenea sondaj facut acum 100 de ani, sa zicem, ar fi dat cifre mult mai mici. Si sunt convins ca peste 100 de ani procentul va fi si mai ridicat. Despre asta vorbesc, despre tendinte pe termen lung...