Eu zic ca o religie, clerul respectiv pot controla credinciosii, ii pot educa, indruma intr-un mod s-au altul.
Mda, ne uitam in jur si vedem rezultatele "edicatiei" pe care o face clerul...
Nu asa cum o face islamul sau in orice caz nu pe fata ca islamul
Deci islamul denigreaza pe fata alte religii, pe cand crestinismul le denigreaza mai subtil.
Si asta, zici tu, e o nota buna pentru crestinism.
Deci diferenta este ca unul o face pe fata, altul mai pe ascuns. Diferenta de nuanta, dar amandoua religiile sunt, pe fond, la fel.
Nu sunt de acord cu orele de religie din scolile din Romania asa cu nu sunt de acord cu difuzoarele montate la biserica care transmit slujbele, parca imi aduce aminte de vizita la Constantinopol, cand dimineata la 6 m-a trezit muezinul care-si urla prin difuzoare credinta in Alah.
Ma bucur ca nu esti de acord, in privinta asta sunt de acord cu tine.
Dar uite ca si din punctul asta de vedere crestinismul si islamul sunt la fel.
Cred ca suntem in afara subiectului
Ti-am aratat ca exista si in ziua de astazi, nu doar acum 70 de ani, clerici crestini extremisti. Poti extinde extremismul unora dintre clerici la intregul crestinism? Daca da, o poti face si in cazul islamului. Daca nu, nu o face nici in cazul islamului.
Ceea ce iti cer este sa tratezi ambele religii cu aceeasi unitate de masura. Sa fii obiectiv.
Daca Al Qaida este reprezentativa pentru lumea islamica, inseamna ca si IRA este reprezentativa pentru lumea catolica, si ca Legiunea Arhanghelului Mihail (ori, mai nou, Noua Dreapta) este reprezentativa pentru ortodoxie etc.
Si pe urma cand se intoarce acasa imbecilul care o obliga ce pateste saraca femeie, de ce crezi ca romancele sau tigancile nu depun reclamatie impotriva celor care la bumbacesc.
Deci nu-i nici o diferenta intre imbecilul crestin, roman sau tigan, si imbecilul musulman. Asta ziceam si eu.
Cum sa-i pedepsesti?
Cauti probe si ii trimiti in instanta. Asta e treaba procuraturii, nu a mea.
Si chiar daca nu ai putea sa ii pedepsesti, faptul ca nu poti pedepsi pe adevaratul vinovat al unei infractiuni nu te indreptateste sa pedepsesti tot victima. Ti se pare normal sa il pedepsesti pe cel caruia i s-a furat portofelul doar pentru ca nu esti in stare sa-l prinzi pe adevaratul hot?
Eu nu am dat ca exemplu CEDO ca fiind o organizatie laica s-au crestina ci doar te-am intrebat daca in lumea islamica exista o astfel de organizatie?
CEDO nu apartine lumii crestine, ci si unor state musulmane. Turcia nu este stat crestin. Si se supune deciziilor CEDO. Detalii aici. La fel si Bosnia sau Albania.