Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Islamul Si Europa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
turbo trabant
QUOTE(abis @ 27 Jul 2010, 01:24 PM) *
Insa beneficiile aderarii la UE nu se masoara doar in bani, ci tin si de alte aspecte. Un exemplu ar fi posibilitatea de a circula liber peste tot in UE doar cu buletinul sau presiunea pe care o pune UE pe guvern pentru reformarea justitiei. Si mai sunt si altele.

da dar am platit un pret greu: nu il mai avem printre noi pe tovarasul nicolae ceausescu. ar fi intrat UE in romanica si nu invers daca ar fi fost EL. sorry.gif

toarasul ne-a aratat calea spre dreptate in europa: pretin cu boborul balestinian , sfant aparator al tependentei acestuia si degraba plasatoriu de bombe si banuti in sprijinul "cauzei sfante".

March
QUOTE(abis @ 27 Jul 2010, 02:24 PM) *
Da.

Un singur indicator:

Si Ceausescu isi masura indicatorii / realizarili fata de anul de referinta 1938 ! Realitatea si atunci si acum o simtea/simte bouporul direct pe pielea lui.
abis
QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 02:58 PM) *
Si Ceausescu isi masura indicatorii / realizarili fata de anul de referinta 1938 !

Vorbeste si nea Ion ca e si el om...

Care e problema ta? Daca nu esti de acord cu ideea ca nivelul de trai a crescut in ultimii ani in parte si datorita aderarii la UE, vino cu argumente, nu cu balarii.

Realitatea si atunci si acum o simtea/simte bouporul direct pe pielea lui.

Aiurea!

Perceptia este una, realitatea este alta. Dar nu ma astept ca un politruc sa inteleaga. Hai sa te vad cum "simti" tu pe pielea ta beneficiile/neajunsurile aderarii! Ce puteai face inainte de aderarea la UE si ce nu poti face acum? Cum a scazut nivelul tau de trai din cauza aderarii? rolleyes.gif
March
QUOTE(abis @ 27 Jul 2010, 03:07 PM) *
Vorbeste si nea Ion ca e si el om...

Care e problema ta? Daca nu esti de acord cu ideea ca nivelul de trai a crescut in ultimii ani in parte si datorita aderarii la UE, vino cu argumente, nu cu balarii.

Alo domn' Bula ! Si Ceausescu zicea despre nivelul de trai care a crescut de nu stiu cate ori fata de 1938 ! De parca ar fi ramas pe loc de nu era el. Asa si acum. Cu sau fara revolutie nivelul de trai tot ar fi crescut dupa cum dai matale tabelul ala. Ca totusi nu eram Cuba sau N.Korea. ( vorba lui t-t , ar fi venit UE la noi nu noi la ea ! tongue.gif ) Pricepi acuma care-i schepsisul la lauda aia a ta cu tabelul din '99 la '03 ? Nu vreau raspuns pentru ca stiu ca' esti gica-contra ! tongue.gif
abis
QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 03:16 PM) *
Cu sau fara revolutie nivelul de trai tot ar fi crescut dupa cum dai matale tabelul ala

Vezi ce inseamna sa porti ochelari de cal? Si sa te mai si lauzi cu ei... Tabelul ala n-are nici in clin, nici in manec cu revolutia.

Pricepi acuma care-i schepsisul la lauda aia a ta cu tabelul din '99 la '03 ?

Eu te intreb una, tu raspunzi cu o imbecilitate care n-are nicio legatura cu intrebarea mea.

Reiau ca poate ochelarii aia nu te-au lasat sa vezi intrebarea: Daca nu esti de acord cu ideea ca nivelul de trai a crescut in ultimii ani in parte si datorita aderarii la UE, vino cu argumente, nu cu balarii.
March
QUOTE(abis @ 27 Jul 2010, 03:21 PM) *
Daca nu esti de acord cu ideea ca nivelul de trai a crescut in ultimii ani in parte si datorita aderarii la UE, vino cu argumente, nu cu balarii.

Alo ! Tolo...,
Cat zice sondajul ala ca romanii o duceau mai bine pe vremea lui Ceausescu ?! Si care era puterea de cumparare in '90,'91,'92... comparativ cu 2002... 2003... si dupa intrarea in UE ? A romanului de rand si nu a gastilor feseniste cu toate ramurile si nepotii si stranepotii lor pana la cea de azi de la putere ? Asa ca mai lasa-ne cu lozincile astea bocciene cum ca avem un nivel de trai crescut ! devil.gif
abis
QUOTE(March @ 27 Jul 2010, 03:29 PM) *
Asa ca mai lasa-ne cu lozincile astea bocciene cum ca avem un nivel de trai crescut !

Alooo, propagandistul de serviciu!
Uita-te domnule atent, e vorba ca a crescut din 1999 pana in prezent, nu doar pe timpul mandatului lui Boc! Si nu a pomenit nimeni nimic de Boc aici pana la tine! Am spus ca a crescut nivelul de trai si datorita aderarii la UE, tu vii cu tampenii si pretinzi ca altii sunt gica-contra. Rapunde la ce am zis, nu abera pe langa subiect! Chiar trebuie sa te dai in spectacol pe toate topicurile? Stiu ca nu-i suporti pe actualii guvernanti, insa aici era vorba de cu totul altceva: Taunul a intrebat daca dupa aderarea la UE nivelul de trai a crescut sau nu, eu i-am raspuns ca da si am argumentat cu graficul respectiv, daca nu esti de acord n-ai decat sa ma combati cu alte statistici, insa lasa soparlele!
Blakut
Exista legea cum ca n-ai voie sa aduci ofensa simbolurilor religioase. Cand BOR a propus tampenia asta era pe cai mari, o sa le iasa pe nas...
Taunul

Ce-i drept, nivelul de trai e ca dreaku', insa avem LIBERTATE de a muri de frig, caldura, foame, dupa alegere libera. Si va rog: numai eu hotarisc cum si de ce mor. CLAR?
Taunul

Muslim Demographics: The Truth
http://www.youtube.com/watch?v=mINChFxRXQs

In acest film este vorba de cresterea rapida a populatiei musulmane in Europa. Stiinta demografiei spune ca daca rata de crestere a unei populatii este sub 2.1 de copii de pereche, atunci ea va dispare. Numarul copiilor crestini in Europa e in scadere. In medie fiecare pereche are 1.3 copii, in timp ce musulmanii de acolo “produc” 8.1 copii de pereche. In tarile lor de bastina musulmancele nasc mult mai putin copii. Deja in Franta 30% din copii sunt musulmani. Orase ca Nice si Marseille au o majoritate musulmana. In Europa sunt deja 54 de milioane de musulmani si vin mereu noi imigranti. S-a calculat ca in 20-25 de ani in Europa majoritatea populatiei va fi musulmana. Ei nu au nevoie de razboi. Arma lor este pintecul fertil al musulmanelor.

Blakut
Am vazut filmul ala, e mai degraba propaganda crestina.

S-a calculat ca in 20-25 de ani in Europa majoritatea populatiei va fi musulmana.

Si ce-or sa faca ei in Europa, daca sunt multi? Cand sunt putini, umplu o nisa, daca se inmultesc, o sa intre in competitie intre ei, ca mai sus nu o sa urce.
March
QUOTE(Taunul @ 31 Jul 2010, 09:32 AM) *
Muslim Demographics: The Truth
http://www.youtube.com/watch?v=mINChFxRXQs

In acest film este vorba de cresterea rapida a populatiei musulmane in Europa.

Io as zice sa va ingrijoreze mai degraba impuierea israelienilor arabi !!
Taunul
QUOTE(March @ 31 Jul 2010, 03:02 PM) *

Ideea e sa-i trimitem pe palestinieni la fratii lor din Islameuropa
Taunul
Si ce-or sa faca ei in Europa, daca sunt multi? Cand sunt putini, umplu o nisa, daca se inmultesc, o sa intre in competitie intre ei, ca mai sus nu o sa urce.

Poate, insa crestini nu vor mai fi acolo.
March
QUOTE(Taunul @ 31 Jul 2010, 03:10 PM) *
Ideea e sa-i trimitem pe palestinieni la fratii lor din Islameuropa

Io vorbesc de cetatenii israelieni de etnie araba ! Nu cred ca pe astia ii puteti arunca afara din Israel . Pentru ca, printre altele, va strica firma de tara democrata !
Blakut
Poate, insa crestini nu vor mai fi acolo.

Like i care.
Marduk
QUOTE(March @ 31 Jul 2010, 03:02 PM) *

QUOTE(March @ 31 Jul 2010, 03:15 PM) *
Io vorbesc de cetatenii israelieni de etnie araba ! Nu cred ca pe astia ii puteti arunca afara din Israel . Pentru ca, printre altele, va strica firma de tara democrata !

Aici este vorba despre Europa, daca vrei sa dezvolti o discutie pe tema asta exista un topic Israel.
March
Sa traiti ! Am inteles ! laugh.gif
Taunul
QUOTE(March @ 31 Jul 2010, 03:15 PM) *
va strica firma de tara democrata !

firma my ass
Marduk
Desi legea care interzice burqa nu si-a aratat inca roadele in Franta, intr-o tara musulmana asa zis "democrata" exista legi care definesc tinuta decenta si atitudinea decenta iar cei care incalca aceste legi sunt inchisi pentru asta.
turbo trabant
ma intreb ce parere are abis de englezoaica ca tot sustinea ca paparudele alea 3 din franta care s-au incaierat de vina a fost alea 2 de s-au legat de fantoma lui chuck norris.
March
QUOTE(Marduk @ 6 Aug 2010, 03:53 PM) *
Desi legea care interzice burqa nu si-a aratat inca roadele in Franta, intr-o tara musulmana asa zis "democrata" exista legi care definesc tinuta decenta si atitudinea decenta iar cei care incalca aceste legi sunt inchisi pentru asta.

Din surse bine informate aflam ca inglizoaica dorea sa-i fu...re bashtanul cu parai al araboaicei ! laugh.gif
turbo trabant
eh e chestie de "cultura". ash pe dracu , cat fight si invidie feminina.

linkul in engleza cu incidentul si mai ales privirile celor 2 britnei spirs din poza cand o vad pe alba-ca-zapada.

http://www.theglobeandmail.com/news/world/...574/?cmpid=rss1
Marduk
Cineva pe acest forum zicea ca islamistii nu sunt tot una cu mahomedanii sau musulmanii, pe talibani care au condus o tara intreaga si care inca aplica legea sharia cum sa-i clasificam, teroristi, islamisti, musulmani sau mahomedani? Prin lume, mai cu seama in Europa credinciosii musulmani sunt sfiosi, timizi isi tin familiile departe de ochii indiscreti ai celorlalti credinciosi, se intalnesc in moschei unde pun la cale legea lui Alah, pe care vor sa o exporte in toata lumea. Daca lumea musulmana ar dorii sa schimbe perceptia lumii despre islam ar trebui sa participe cu un corp expeditionar in Afganistan incercand sa elimine aceasta plaga terorista, talibanii, care nu reprezinta lumea musulmana.
Cla
Daca musulmanii ar citi Coranul cât de cât, n-ar ajunge la asa bazaconii.
Problema e la popii lor sau cum se numesc, care le baga prostii în cap.
La fel ca pe vremuri la catolici.
Si atunci a aparut un Martin Luther spoton.gif
Marduk
Ar fi bun un Martin Luther si pentru islamisti.
Cla
QUOTE(Marduk @ 9 Aug 2010, 05:22 PM) *
Ar fi bun un Martin Luther si pentru islamisti.

Ca bine zici... thumb_yello.gif
March
QUOTE(Marduk @ 9 Aug 2010, 05:50 PM) *
Prin lume, mai cu seama in Europa credinciosii musulmani sunt sfiosi, timizi

Mai cu seama in Bucuresti le curg balele de-i incaleca pitzipoancele pe ei rofl.gif
abis
QUOTE(Marduk @ 9 Aug 2010, 05:50 PM) *
pe talibani care au condus o tara intreaga si care inca aplica legea sharia cum sa-i clasificam, teroristi, islamisti, musulmani sau mahomedani?

Ii clasificam asa cum le-ai spus tu: talibani.
ar trebui sa participe cu un corp expeditionar in Afganistan

Multe state cu majoritatea populatiei musulmana sunt implicate in lupta impotriva Al-Qaeda sau a altor formatiuni teroriste. Si unele chiar cu trupe in Afganistan.
mutulica
QUOTE(abis @ 10 Aug 2010, 02:15 PM) *
Multe state cu majoritatea populatiei musulmana sunt implicate in lupta impotriva Al-Qaeda sau a altor formatiuni teroriste. Si unele chiar cu trupe in Afganistan.

rofl.gif incerc din greu sa ma conving sa cred ca esti un geniu, ca aia sunt asa mai naivi... altfel...

oare cate state din astea musulmane ar misca un deget daca nu ar fi presiuni de alte feluri aplicate asupra lor, si oare cu cata convingere o fac?
nu de alta, dar am vazut cu cata convingere a luptat armata ca sa il apere pe ceausescu in '89
Marduk
QUOTE(abis @ 10 Aug 2010, 02:15 PM) *
Ii clasificam asa cum le-ai spus tu: talibani.

Eu propun sa le spunem musulmani habotnici sau islamisti habotnici!
......... Si unele chiar cu trupe in Afganistan.

in afara de afgani si pakistanezi, poti sa-mi spui cateva state islamiste, musulmane, etc. care au trupe in Afganistan? Cand te-ai "declarat" musulman am crezut ca sti ce pedepse mentioneaza Coranul pentru cei care nu respecta legea sharia si care lupta impotriva fratilor lor. Prin istorie ni se spune ce au patit necredinciosii care au fost adusi la calea cea dreapta de catre Mameluci, Tamerlan, etc. Orase, civilizatii intregi au fost rase de pe fata pamantului, arate sau transformate in cenusa.
abis
QUOTE(Marduk @ 10 Aug 2010, 05:00 PM) *
in afara de afgani si pakistanezi, poti sa-mi spui cateva state islamiste, musulmane, etc. care au trupe in Afganistan?

State islamiste, nu, nu pot sa-ti spun, nu stiu niciun astfel de stat.

Alte state in care majoritatea populatiei este musulmana si care au trupe in Afganistan, pe langa cele mentionate de tine, poti sa cauti si tu pe net. Stii ca in general tot ceea ce afirm este documentat, nu fac afirmatii hazardate. Uite cateva exemple: Turcia, Bosnia, Albania. Iar alte state sprijina logistic actiunea: Kuweit, Kazahstan, Uzbekistan, Pakistan.
Cand te-ai "declarat" musulman am crezut ca sti ce pedepse mentioneaza Coranul pentru cei care nu respecta legea sharia si care lupta impotriva fratilor lor.

Nu stiu, imi spui tu, te rog?
Prin istorie ni se spune ce au patit necredinciosii care au fost adusi la calea cea dreapta de catre Mameluci, Tamerlan, etc.

Tamerlan nu era preocupat sa "aduca la calea cea dreapta" necredinciosii. smile.gif

Timur are o poziţie controversată faţă de religia islamică, fiind considerat de unii sunnit (curent islamic care se consideră urmaş al lui Ahl ul-Sunna (أهل السنة, „poporul tradiţiei“), are însă relaţii contradictorii cu Sharia, respectând mai mult tradiţiile turco-mongole, care nu acceptau toate punctele de vedere ale Islamului.
Orase, civilizatii intregi au fost rase de pe fata pamantului, arate sau transformate in cenusa.

Exact asa au procedat si crestinii in Evul Mediu sau evreii, in antichitate.
Cla
"Cartagena ar trebui stersa de pe fata pamântului !! " (Cicero) rofl.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 10 Aug 2010, 05:32 PM) *
........... Turcia, Bosnia, Albania. Iar alte state sprijina logistic actiunea: Kuweit, Kazahstan, Uzbekistan, Pakistan.

Turcia este membru NATO, Bosnia si Albania spera sa fie primite in NATO si UE, Pakistanul ar fi singura tara islamica care participa realmente la acest razboi asta din cauza ca guvernantilor de la Islamabad le este frica de curentul taliban care este pe cale sa cuprinda toata tara.
Tamerlan nu era preocupat sa "aduca la calea cea dreapta" necredinciosii.

Termenul acesta "necredinciosii" este ceva menit sa cuprinda o larga majoritate a indivizilor care fie nu inteleg credinta si nu respecta, printre care si ateii.
........................are însă relaţii contradictorii cu Sharia, respectând mai mult tradiţiile turco-mongole, care nu acceptau toate punctele de vedere ale Islamului.

si talibanii respecta aceste traditii.
Exact asa au procedat si crestinii in Evul Mediu sau evreii, in antichitate.

Toti umanii au procedat la fel, din aceasta cauza probabil suntem inca in acest stadiu spiritual al habotniciei.

March
QUOTE(Marduk @ 10 Aug 2010, 06:53 PM) *
Turcia este membru NATO, Bosnia si Albania spera sa fie primite in NATO si UE, Pakistanul ar fi singura tara islamica

Dupa ce intrebi ce state musulmane mai participa in Afganistan ( in afara de pakistanezi ) si primesti raspunsul , vi acum si o dai la-ntors cu aceste remarci ! Asta asa.... de dragul unui dialog pe aceasta tematica ! rolleyes.gif
Cla
Hai sa luam Japonia în UE, pentru ca Ainu au fost daci.
Marduk
QUOTE(March @ 10 Aug 2010, 07:27 PM) *
Asta asa.... de dragul unui dialog pe aceasta tematica !

Nu pentru asta suntem aici pe acest forum? Da, fac asta de dragul dialogului.
Cla
Unii o fac de dragul monologului...
Marduk
Si monologul este bun, mai ales atunci cand iti exprimi parerea despre o tema anume.
abis
QUOTE(Marduk @ 10 Aug 2010, 06:53 PM) *
Turcia este membru NATO, Bosnia si Albania spera sa fie primite in NATO si UE, Pakistanul ar fi singura tara islamica care participa realmente la acest razboi....

Pai si celelalte nu sunt islamice? Sunt crestine cumva si eu nu stiu? rofl.gif
March
QUOTE(Marduk @ 10 Aug 2010, 08:10 PM) *
Nu pentru asta suntem aici pe acest forum? Da, fac asta de dragul dialogului.

Mea culpa ! Trebuia sa fiu mai explicit. A dialogului de batut apa in piua !
abis
Marduk, de dragul dialogului te rog nu mai bate campii spunand ca un stat islamic nu mai este islamic daca vrea sa intre in NATO. smile.gif
Marduk
QUOTE(abis @ 11 Aug 2010, 11:29 AM) *
Pai si celelalte nu sunt islamice? Sunt crestine cumva si eu nu stiu?

Bosnia si Hertegovina
Republica Albania
Republica Turcia
spre deosebire de :
Republica Islamica Pakistan

QUOTE(abis @ 11 Aug 2010, 11:51 AM) *
Marduk, de dragul dialogului te rog nu mai bate campii spunand ca un stat islamic nu mai este islamic daca vrea sa intre in NATO. smile.gif

Moncher, ca sa intrii in NATO trebuie sa respecti niste conditii, or Turcia este singurul stat de religie musulmana, islamista, care respecta, sau macar incearca, laicitatea statului.
March
@ Marduck

Ia explica-ne noua tetio care e diferenta dintre o republica islamica si o republica cu populatie preponderent musulmana. De exemplu dintre Pakistan si Tunisia sau Algeria .

p.s. de cand ai deschis topicul asta cred ca n-ai vorbit odata despre contributia islamului la cultura Europei. A Islamului ala ,fara teroristi, din evul mediu . Ala in care poetii scriau frumos despre bodegi, vin si femei ! Uita-te si tu pe "Discovery" ca e un serial interesant : Spania... Sicilia...
Marduk
@March
De exemplu dintre Pakistan si Tunisia sau Algeria

Nu cred ca este necesar sa va explic care este diferenta, sunt convins ca stiti perfect la ce ma refer, dar de dragul dialogului si spre stiinta dumneavoastra este vorba despre laicitatea statului respectiv. Turcia este teoretic singurul stat laic musulman.
de cand ai deschis topicul asta cred ca n-ai vorbit odata despre contributia islamului la cultura Europei.

Islamul a impus cultura sa in Europa, mai ales in Spania, dar au existat si "preluari" din cultura islamica prin intermediul evreilor si a celor care au intrat in contact cu aceasta cultura, in general insa islamul si-a impus cultura cu forta in toate teritoriile cucerite. Asta nu este o acuzatie si crestinii au facut acelasi lucru si romanii si orice alta cultura care s-a suprapus unei alte culturi a cautat sa-si impuna valorile diferenta majora dintre crestini si musulmani este ca in timp ce musulmanii radicalizau orice schimbare culturala, crestinii imbratisau ceva din valorile culturale autohtone, aparand acel mixaj specific culturii europene pe care il intalnim de-a lungul si latul Europei.
Uita-te si tu pe "Discovery" ca e un serial interesant : Spania... Sicilia...

Urmaresc acel documentar care se vrea o punte intre cultura islamica si cea europeana, am o singura obiectie, intreaga cultura islamista prezenta in bazinul mediteraneean a fost o cultura de conjunctura, fortata de razboaiele de cucerire ale islamistilor, acolo unde crestinii au recucerit teritoriul vremelnic ocupat de islamisti, au pastrat constructiile si au preluat o parte din arhitectura islamica, asta este de fapt marea diferenta intre islam si crestinism, in timp ce crestinii pastreaza si asimileaza culturile cu care intra in contact, islamul prefera sa distruga totul si sa construiasca altceva la fel de magnific, poate mai grandios decat ceea ce a demolat, dar pe care sa-si puna amprenta religioasa.
abis
Aportul islamic la cultura şi civilizaţia Europei medievale s-a efectuat prin canalul Spaniei şi al Siciliei. În primul rând, ocupaţia arabă a introdus în agricultură un sistem de irigaţie perfecţionat aici ca în nici o alta ţară din lume la acea dată. Arabii au introdus în Spania şi Sicilia - de unde acestea se vor răspândi în restul Europei - metode şi specii necunoscute în agricultură, pomicultură şi horticultură, ca: orezul, cânepa, bumbacul, dudul alb, bananierul, curmalul, gutuiul, portocalul, lămâiul, caisul, piersicul, rodiul, moşmonul, pepenele galben, strugurii-ursului. De asemenea, manufactura mătasei, a bumbacului, a lânei, a hârtiei, introduse de arabi în Spania şi Sicilia (şi, prin acestea, în Europa), au dus la o puternică dezvoltare şi a comerţului.

Viaţa intelectuală şi culturală din aceste două ţări (Spania şi Sicilia) aflate sub ocupaţia islamică era infinit superioară celei din restul Europei. Califul al-Hakam II (961-976), de exemplu, fondează 27 de şcoli publice în capitala sa Cordoba; îşi ataşează la curte numeroşi erudiţi, filosofi şi scriitori; trimite agenţi să îi achiziţioneze manuscrise până în îndepărtata Bukhara, pentru biblioteca sa ce numără peste 100.000 de opere, pe care un personal specializat le cercetase şi le catalogase. La Universitatea din Cordoba - oraş care în secolul al X-lea ajunsese cel mai strălucit centru al vieţii intelectuale din întreaga lume a timpului - predau profesori şi studiau tineri veniţi şi din Siria, Iran sau Egipt, precum şi din Occident, din Italia până în Anglia.

Cucerită şi ocupată timp de aproape două secole de arabi (între 902-1091), Sicilia a continuat să rămână şi sub dominaţia normandă ca o punte de legătură între civilizaţia Islamului şi cea a Europei. La curtea lor din Palermo regii normanzi şi-au atras erudiţi, medici, poeţi musulmani; în timp ce constructorii arabi au clădit diferite edificii splendide în stil arab, mult admirate şi azi. Iar împăratul Germaniei şi rege al Siciliei, Frederic II de Hohenstaufen (care prefera să rezideze la Palermo), era un bun cunoscător al limbii, religiei şi ştiinţei arabe, întreţinând legături strânse cu Siria şi Egiptul, invitând la curtea sa erudiţi, poeţi şi filosofi musulmani din Orientul Apropiat, adoptând el însuşi cultura şi obiceiurile arabe.

Contribuţia ştiinţei arabe - activitate de o amploare şi de o importanţă "fără egal în istoria lumii" (G. Sarton) - la dezvoltarea ştiinţei europene, a fost enormă. Personalităţi dintre cele mai ilustre ale culturii occidentale veneau să se instruiască şi să se perfecţioneze în centrele de cultura arabă din Spania. Arabii au fost marii transmiţători şi, în multe cazuri, chiar salvatori ai ştiinţei greceşti, pe care au şi continuat-o şi dezvoltat-o timp de cinci secole. În oraşul Toledo, grupul aşa numiţilor "traducători toledani" (din Spania, - dar mulţi erau veniţi aici şi din alte ţări) au făcut cunoscut pentru prima data Occidentului scrierile lui Euclide, Ptolemeu, Hipocrate, Galenos, Avicenna, traducându-le din arabă în limba latină. Unui singur astfel de traducător din arabă (Gherardo da Cremona, secolul XII) i se datorează versiunile în latină a peste 87 de tratate de medicina şi astronomie, fizică şi mecanică, astrologie şi alchimie, matematică şi filosofie. Lucrări fundamentale ale ştiinţei şi filosofiei greceşti (precum şi opere originale arabe) au fost traduse din arabă în latină şi la curtea regilor normanzi sau suevi din Sicilia.

În Peninsula Iberică, cooperarea dintre creştini, musulmani şi evrei s-a realizat într-un regim de exemplară şi benefică toleranţă. (Dar şi regii creştini din perioada Reconquistei s-au înconjurat de savanţi musulmani şi evrei). Începând din secolul al XII-lea, ştiinţa noua a Occidentului va fi indisolubil legată de contribuţia arabilor. Semnificativ este, de pildă, cazul lui Raimundus Lullus (m.1315), erudit impregnat de cultura arabă, unul din marile spirite enciclopedice ale Evului Mediu, autor al unui mare număr de opere de teologie, medicină, filosofie, matematică, fizică, alchimie. Fondator al unui colegiu pentru studiul limbii arabe, Lullus şi-a scris câteva opere mai întâi în această limbă.

De primordială importanţă a fost aportul arabilor şi în filosofie. Fără a ţine seama de influenţa arabilor, filosofia scolastica medievala este, în mare parte, de neconceput. Siger de Brabant a fost adept al filosofului arab Averroes; Roger Bacon 1-a preferat pe Avicenna, celalalt mare filosof arab; în timp ce Toma din Aquino a combinat elemente împrumutate din filosofia amândurora. Arabii au atras atenţia asupra lui Aristotel, pe care occidentalii 1-au receptat în lumina interpretărilor date de Avicenna şi Averroes.

Legăturile în domeniul artistic ale europenilor cu lumea arabo-islamica au început încă din secolul al VIII-lea, odată cu schimburile comerciale care includeau şi obiecte de arta, şi odată cu construcţia primelor monumente de arhitectură arabă din Spania. Cu ocazia cruciadelor, occidentalii au cunoscut mai de aproape arta arabă. În Peninsula Iberică, creştinii refugiaţi din zonele ocupate de musulmani ("mozarabii") au difuzat - la fel ca musulmanii rămaşi în regiunile recucerite de creştini (şi numiţi "mudejares") - stilul arhitecturii şi tehnicile artistice arabe în toată Spania. (Dar asemenea influenţe arabe se regăsesc până şi în arhitectura unor biserici din nordul Franţei, sau chiar din Anglia).

Arhitectura Evului Mediu din Occident a fost sensibil influenţată (mai ales în Sicilia şi Spania) de tradiţiile arhitecturii arabo-musulmane: ferestre duble, arce de diferite genuri, creneluri, cupole, arcade sau bolte poligonale şi segmentare, suprafeţe traforate, decoraţie policromă cu ceramică emailată. Arcul în formă de potcoavă (apărut mai întâi în 709, în moscheia omayazilor din Damasc) a fost mult folosit de arabi, pentru posibilităţile sale atât structurale cât şi decorative. De asemenea, arcul trilobat, cel dantelat (polilobulat), cel ascuţit, arcul orb, acesta din urma frecvent în arhitectura arabo-musulmană şi stilul mudejar, transmiţându-se până şi în arhitectura unor catedrale engleze (din Durham de pilda, sau din Norwich). Din arhitectura arabă provine şi arcul obtuz, cunoscut în Anglia sub numele de "arc Tudor".

În domeniul literaturii, arabii au fost mediatorii procesului de transmitere în lumea europeană a unui vast material de legende, povestiri şi fabule, originare din India şi Persia. Dante însuşi s-a servit în schema Divinei Comedii (şi chiar în multe detalii) de izvoare arabe. Verosimilă este şi influenţa arabo-islamica asupra trubadurilor, - atât sub raportul tematicii, cât şi în crearea celor dintâi forme strofice şi rimate ale poeziei ţărilor romanice, mai ales provensale. După regiunea Provence, a doua arie de transmisie a influenţei arabe a constituit-o regatul normand din Sicilia. Primul moment important al literaturii italiene, "Şcoala siciliană" de la curtea lui Frederic II, cultiva poezia în limba "vulgară", adică în italiană, inspirându-se şi din poeţi arabi. Primul monument literar al Spaniei, Romancero-ul, păstrează vie amintirea prezenţei musulmanilor în Spania: ciclul "romanţelor maure" din această celebră culegere are, foarte probabil, la bază un original arab: atmosfera, motivele, reacţiile sentimentale, spiritul, stilul, evoca puternic lumea arabo-islamică.

În sfârşit, semnificativ pentru vastitatea ariei şi pentru varietatea domeniilor în care s-a exercitat influenţa arabo-musulmană în Europa, este şi reflectarea acestor influenţe în fondul lexical al diferitelor ştiinţe; cuvinte ca: zenit, nadir, azimut, algebra, algoritm, cifră, zero, alchimie, alcaloizi, alcool, borax, elixir, talc, şi mulţi asemenea termeni, provin din limba arabă. De asemenea, foarte multe cuvinte de aceeaşi origine arabă au rămas definitiv în vocabularul vieţii cotidiene (mai ales în ţările romanice), ca: alcov, almanah, amiral, anilina, arsenal, asasin, aval, azur, baldachin, bazar, cablu, cafea, cală, calibru, a călăfătui, camfor, caporal, carafă, caravană, catran, caviar, chintal, coton, damasc, fanfară, fes, hazard, iasomie, intarsia, lapislazuli, lămâie, lăută, mască, magazin, materasă, meschin, mosc, muselină, papagal, persiane, razie, sarazin, sirop, sofa, şah, şal, şerbet, tafta, talisman, tambur, tarif, turban, turcoază, zahăr, zar etc.

prof. univ. dr. Ovidiu DRIMBA
Marduk
Multumesc pentru completare, as fi preferat ceva scris, gandit de tine, dar e bine si asa mai ales ca este corect ce zice domnul profesor despre cultura islamica. Asta nu inseamna ca Europa, cultura europeana, ar fi disparut daca nu erau arabii legaturile culturale s-au oprit la acel stadiu, cand europenii au cucerit O.M. arabii nu s-au repezit sa accepte cultura europeana, realizarile stiintei europene, etc. din contra s-au inchis intr-un turn de fildes religios de teama ca acea cultura, europeana, la temelia careia au contribuit, le va distruge sistemul de valori.
Marduk
In Europa deja se face simtit impactul cultural dintre cele doua civilizatii.
abis
Asta-i alt mesaj xenofob marca Marduk.

O suta de dezaxati care, daca nu ajungeau in Afganistan, isi refulau cel mai probabil altfel problemele psihice nu sunt in niciun caz "rezultatul impactului cultural". Inteleg ca habar nu ai ce este aia cultura...
Cla
QUOTE(abis @ 12 Aug 2010, 09:14 AM) *
Asta-i alt mesaj xenofob marca Marduk.
Inteleg ca habar nu ai ce este aia cultura...

Abis, ce-ar fi sa dormi un pic... dry.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.