alfa
19 Jun 2006, 08:48 PM
Clopotel
Editat...
QUOTE |
Eu sunt pacatos, nu ti-am spus?! |
Si atunci ce ne aburesti omule?
Vasazica "pacatuiesti" de rupi s-apoi vii sa ne imbarligi cu calea virtutii. Ce credibilitate ai, cand tu, adanc penetrat de avantul credintei, dai inapoi cand vine vorba de placerea carnii ?
bishop
19 Jun 2006, 08:57 PM
@Clopotel
QUOTE |
Nimic din viata duhovniceasca adevarata si cu folos nu se face fara binecuvantare de la duhovnic.... Stiu ca pare aiurea pentru cineva la inceput... Te intrebi ce treaba are duhovnicul cu ce faci tu... Are foarte mare treaba, sunt cel putin trei motive majore pentru care acest lucru trebuie facut numai cu binecuvantare, altfel, poate fi chiar spre pierzare... |
Chestiune importanta in opinia mea. Binecuvantare zici. Cine te intelege mai bine, cine are timp mai mult de tine decat tu insuti, caci vorba ceia: multe trec pe dinainte in auz ne suna multe / cine tine toate minte si ar sta sa le asculte?
Aceiasi paguboasa atitudine: tu dormi linistit, FNI lucreaza ptr. tine. Lasam pe altii sa gandeasca ptr. noi si sa ne spuna ce este bine si ce este rau. Uitam indemnul biblic: de ce nu cercetati voi insiva...?
Spune-mi te rog - ca unui profan - care sunt alea 3 motive?
Clopotel
20 Jun 2006, 07:36 AM
Draga Alfa,
Ti-am editat mesajul deoarece una e sa ma batjocoresti pe mine, ca merit, asta nu zic nu, si alta e sa batjocoresti cuvintele din Biblie... Oare tu nu ai simtul masurii...
QUOTE |
QUOTE | Eu sunt pacatos, nu ti-am spus?! |
Si atunci ce ne aburesti omule? Vasazica "pacatuiesti" de rupi s-apoi vii sa ne imbarligi cu calea virtutii. Ce credibilitate ai, cand tu, adanc penetrat de avantul credintei, dai inapoi cand vine vorba de placerea carnii ?
|
Am precizat acolo ca tu nu trebuie sa te smintesti de pacatele mele... Pentru tine Clopotel nu exista... Tu cerceteaza randurile scrise daca sunt adevarate... Eu nu vin sa te imbarlig cu nimic, devreme ce nu mi-ai cerut asta...
Daca eu, sinucigas fiind, iti spun tie ca viata e frumoasa si ca nu merita sa te sinucizi, si eu ma arunc de pe bloc, tu ce spui: ca te aburesc, ca te imbarlig, ca una zic si alta fac - si ca sa nu ramai mai prejos - tup si tu dupa mine? Eu apelam la discernamantul tau... Daca exista, daca nu... asta e...
Faptul ca eu sunt pacatos, schimba cu ceva adevarul sau neadevarul a ce am scris?
Draga Bishop
QUOTE |
Chestiune importanta in opinia mea. Binecuvantare zici. Cine te intelege mai bine, cine are timp mai mult de tine decat tu insuti, caci vorba ceia: multe trec pe dinainte in auz ne suna multe / cine tine toate minte si ar sta sa le asculte? Aceiasi paguboasa atitudine: tu dormi linistit, FNI lucreaza ptr. tine. Lasam pe altii sa gandeasca ptr. noi si sa ne spuna ce este bine si ce este rau. Uitam indemnul biblic: de ce nu cercetati voi insiva...? Spune-mi te rog - ca unui profan - care sunt alea 3 motive? |
Deoarece tu ai altfel de orientare decat Abis, caruia ma adresasem, o sa am si eu o abordare adaptata tie
Ce spui tu cu: "lasam pe altii sa gandeasca pentru tine" vine dintr-o atitudine liber cugetatoare pe care eu inteleg perfect, doar am trait si eu cu asta o buna bucata de timp... Asta pana intr-o zi, cand vei vedea ca liber cugetarea te arunca direct in groapa, fara avertizare fara nimic...Exemple sunt destule sa-ti dau ca sa intelegi, dar nu vei intelege, caci liber cugetarea este o arma perfida a diavolului, caci, pe de o parte, o vezi ca pe ceva bun si normal, iar pe de alta parte, te face pe tine propriul tau stapan si nu pe alt om...
Sa te ajute Dumnezeu ca acea groapa sa nu fie prea adanca...
Tu contesti necesitatea existentei duhovnicului atat din punct de vedere logic cat si spiritual...Pe scurt acum, caci o sa zic mai multe, daca e nevoie, pe topicul de Ortodoxie, iti spun urmatoarele:
1. Dpdv logic duhovnicul este un fel de antrenor... Stiu ai manualul (Biblia in speta), dar oare cu el in mana poti face ceva?
Da-i unui gimnast un manual de gimnastica sa vedem ajunge macar, nu la campionatul national, ci macar va rezista 2 luni fara sa-si rupa gatul? Este important si talentul gimnastului, nu zic nu, dar fara un antrenor priceput, in veci nu va ajunge un adevarat gimnast... Te mai intrebi acum care este rolul duhovnicului dpdv logic?
2. Dpdv spiritual ortodox, si precizez ortodox... Duhovnicul prin Harul Duhului Sfant capatat prin Taina Hirotoniei, este omul care, cu ajutorul lui Dumnezeu, te duce sigur pe calea lui Dumnezeu...Daca ai credinta in Dumnezeu atunci El va lucra prin duhovnic la mantuirea ta...
Duhovnicul mai are darul, prin puterea ce i-a fost data de Iisus Hristos, sa ierte si sa dezlege anumite pacate mici...
Cateva repere Biblice in sprijinul acestei afirmatii:
„Luati Duh Sfânt! Cărora veti ierta păcatele, vor fi iertate, si cărora le veti tine, vor fi tinute" (In. 20, 22-23). Prin aceasta a împlinit Domnul Hristos o făgăduintă pe care a dat-o mai întâi Sfântului Apostol Petru, când i-a zis: „Si-ti voi da cheile împărătiei cerurilor, si oricâte vei lega pe pământ vor fi legate si în cer si oricâte vei dezlega pe pământ vor fi dezlegate si în cer" (Mt. 16, 19). Apoi, tot în Sfânta Evanghelie de la Matei avem o făgăduintă dată de Domnul Hristos ucenicilor Săi, când le-a zis la fel: „Oricâte veti lega pe pământ vor fi legate si în cer si oricâte veti dezlega pe pământ vor fi dezlegate si în cer" (Mt. 18, 18), iar făgăduinta aceasta a împlinit-o în ziua Învierii Sale.Omul, ca sa o iau intr-o anumita ordine, merge intai la duhovnic sa-si marturiseasca pacatele cu pocainta... Aceasta marturisire este foarte importanta, caci prin aceasta omul se cerceteaza adanc pe sine...Daca tu te gandesti ca nu ai pacate, chiar acest gand este un pacat, caci om fara de pacat nu exista, sper ca esti constient de asta... Acest gand denota invartosarea omului ca el este bun si stapan pe el...
Marturisirea pacatelor in fata duhovnicului arata clar hotararea ta de a nu mai fi sub acele pacate, iar daca ascunzi ceva, arata clar ca te indreptatesti singur in acel pacat, de aceea multi zic ca nu au nevoie de duhovnic, ca zic ei, se spovedesc direct lui Dumnezeu... S-o creada ei...
16 Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. (Iacov 5)
Un alt motiv este ascultarea... Ascultarea este exact opusul liber cugetarii... De aceea ortodocsii nu sunt de acord cu liber cugetarea, caci liber cugetarea este mandria de sine, increderea in propriile puteri, si este pricina caderilor...
Primul exemplu de liber cugetare si de cadere:
6 De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el. (Facerea 3)
Dar daca ai credinta in Dumnezeu, atunci Acesta iti va porunci prin duhovnic, care este voia Lui...
Nu te uita la om, caci duhovnicul este si el om, cum erau si Sfintii Apostoli, ci uita-te ca Dumnezeu lucreaza prin el pentru tine...Tu daca asculti de duhovnic, asculti de fapt de Dumnezeu...din motivele expuse mai sus...
Apoi duhovnicul este doctorul sufletului tau, asa cum medicul este doctorul trupului tau...Ca doctorul sa stie ce diagnostic si ce medicament sa-ti dea, e nevoie sa-i marturisesti toate probleme tale, fara sa te rusinezi...Medicul iti da niste pastile ca medicament, duhovnicul iti da canon ca medicament... Prin urmare, canonul nu este pedeapsa( asa cum cred unii slab credinciosi), cum nici doctoria nu e pedeapsa, ci este medicament, ca ajuta la vindecarea sufletului si a trupului tau...
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 09:55 AM
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2006, 08:36 AM) |
Draga Alfa, Ti-am editat mesajul deoarece una e sa ma batjocoresti pe mine, ca merit, asta nu zic nu, si alta e sa batjocoresti cuvintele din Biblie... Oare tu nu ai simtul masurii... |
Sau din cauza ca "Cine nu e cu mine e impotriva mea!"? Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel?
abureala
20 Jun 2006, 10:03 AM
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 11:55 AM) |
Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
Catalin si Amenhotep. De aceea nici nu am mai postat la filosofie. Mi s-a spus clar ca nu am ce cauta acolo.
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 10:07 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:03 AM) |
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 11:55 AM) | Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
Catalin si Amenhotep. De aceea nici nu am mai postat la filosofie. Mi s-a spus clar ca nu am ce cauta acolo.
|
Esti cumva Clopotel? Daca da, vezi ca incalci regulamentul hanului, ala care spune ca nu e voie cu conturi-clona.
abureala
20 Jun 2006, 10:12 AM
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 12:07 PM) |
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:03 AM) | QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 11:55 AM) | Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
|
Esti cumva Clopotel? Daca da, vezi ca incalci regulamentul hanului, ala care spune ca nu e voie cu conturi-clona.
|
Da sunt.
Oricum, suntem la fel pentru voi, o apa si un pamant ...
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 10:17 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:12 AM) |
Oricum, suntem la fel pentru voi, o apa si un pamant ... |
Eu zic sa-ti pastrezi generalizarile pentru tine. Criteriul religios nu face parte din metodele mele de caracterizarea a oamenilor. Eu apreciez oamenii pentru ceea ce fac (sau nu fac), nu in functie de carui Dumnezeu i se inchina.
abis
20 Jun 2006, 10:23 AM
QUOTE (Clopotel @ 19 Jun 2006, 08:47 PM) |
e bine ca barbatul sa nu se atinga de femeie, iar daca nu poate sa se casatoreasca, dar chiar si in cadrul casatoriei, nu trebuie sa te lasi prada placerilor sexuale |
Fa-ma te rog si pe mine sa inteleg: de ce Dumnezeul tau il apreciaza mai mult pe cineva face dragoste cu sotia o data pe luna decat pe unul care face dragoste, sa zicem, de patru ori pe saptamana?
QUOTE |
Eu sunt pacatos, nu ti-am spus?!... Eu nu zic: faceti ca mine, pentru ca eu sunt pacatos, dar pacatos fiind am aflat ce trebuie facut ca sa fie normal, normalul normal, nu normalul deformat, si eu catre acest normal tind... Nu am pretins nicicand ca as fi atins acea normalitate... sunt pacatos... |
Sau poate ca ti-ai propus niste standarde pe care mai nimeni nu le atinge... Cu exceptia catorva pustnici, poate...
QUOTE |
Asa e de fapt cu toate, si cu mncarea, si cu sexul , si cu orice alta pofta trupeasca... As vrea sa intelegi ca a-ti satisface o anumita pofta inseamna sa te supui trupului, si in curand ajunge sa te conduca... Gandeste-te putin daca e asa sau nu... |
Stiu si eu? Daca am pofta diseara sa ies cu prietenii la o bere inseamna ca "ma conduce trupul"? Daca in pauza de masa am pofta sa-mi cumpar o inghetata inseamna ca "ma supun trupului"? Daca intorc pe strada privirea dupa vreo fustita mai scurta inseamna ca sunt pierdut pentru vesnicie?
Si ca sa revenim cat de cat la topic: fiecare religie impune diferite "infranari". Daca crestinii au dreptate, pentru a fi sigur ca nu-l supar pe D-zeu ar trebui sa nu mai mananc branza vinerea; daca musulmanii au dreptate, pentru a nu-l supara pe Allah ar trebui sa renunt la carnea de porc; daca hindusii au dreptate, ar trebui sa nu ma mai ating de carnea de vaca... "Pariul lui Pascal" nu spune careia dintre zeitati trebuie sa te inchini si careia sa-i asculti porunicile, asa ca pentru a fi sigur ca nu gresesti e bine sa le respecti la fel pe toate...
QUOTE |
Prin urmare, canonul nu este pedeapsa( asa cum cred unii slab credinciosi), cum nici doctoria nu e pedeapsa, ci este medicament, ca ajuta la vindecarea sufletului si a trupului tau... |
Teofil Paraian spune ca mai degraba este un test... Dar e off-topic, nu?
abureala
20 Jun 2006, 10:27 AM
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 12:17 PM) |
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:12 AM) | Oricum, suntem la fel pentru voi, o apa si un pamant ... |
Eu zic sa-ti pastrezi generalizarile pentru tine. Criteriul religios nu face parte din metodele mele de caracterizarea a oamenilor. Eu apreciez oamenii pentru ceea ce fac (sau nu fac), nu in functie de carui Dumnezeu i se inchina.
|
Sa inteleg ca ai o parere buna despre credinciosi ?
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 10:30 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:27 AM) |
Sa inteleg ca ai o parere buna despre credinciosi ? |
Nu am o parere anume despre credinciosi. Am diferite pareri despre diferiti oameni, iar aceste pareri nu sunt influentate de credinta lor.
abureala
20 Jun 2006, 10:43 AM
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 12:30 PM) |
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:27 AM) | Sa inteleg ca ai o parere buna despre credinciosi ? |
Nu am o parere anume despre credinciosi. Am diferite pareri despre diferiti oameni, iar aceste pareri nu sunt influentate de credinta lor.
|
Dar despre Dumnezeu ce parere ai?
abis
20 Jun 2006, 10:46 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:43 AM) |
Dar despre Dumnezeu ce parere ai? |
Tu ce parere ai despre Harap-Alb?
abureala
20 Jun 2006, 11:04 AM
QUOTE (abis @ 20 Jun 2006, 12:46 PM) |
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:43 AM) | Dar despre Dumnezeu ce parere ai? |
|
Harap-Alb nu naste atatea polemici ci patimi ...
think about it...
actionmedia
20 Jun 2006, 11:08 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 12:04 PM) |
QUOTE (abis @ 20 Jun 2006, 12:46 PM) | QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 11:43 AM) | Dar despre Dumnezeu ce parere ai? |
|
Harap-Alb nu naste atatea polemici ci patimi ... think about it...
|
Oare de ce? De ce "Dumnezeu" (ideea de Dumnezeu) naste atatea polemici si patimi, iar "Harap-Alb" nu.
abureala
20 Jun 2006, 11:15 AM
QUOTE (actionmedia @ 20 Jun 2006, 01:08 PM) |
Oare de ce? De ce "Dumnezeu" (ideea de Dumnezeu) naste atatea polemici si patimi, iar "Harap-Alb" nu. |
1. Giovanni Papini spunea ca "Hristos este viu. De aceea atatea patimi si polemici, ateta controverse. Platon este mort. Unde sunt astazi platonicienii si antiplatonicienii? Sunt morti cu toti. Hristos este viu"
2. Din punct de vedere religios , inversunarea impotriva cuvantului Lui Dumnezeu isi are originea din razboiul nevazut dintre ingeri rebeli si Dumnezeu.
abis
20 Jun 2006, 11:25 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 12:15 PM) |
Giovanni Papini spunea ca "Hristos este viu. De aceea atatea patimi si polemici, ateta controverse". |
Care-i ideea? Ca daca ceva este controversat, atunci musai este real?
Si Allah naste polemici si patimi cel putin la fel de aprinse.
Clopotel
20 Jun 2006, 11:41 AM
Draga MariusC2,
QUOTE |
Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
In primul rand nu am editat mesajul lui Alfa pentru ca este ateu... Tu incerci acum sa desparti aici oamenii in atei si credinciosi...Si ca ar fi unii impotriva celorlalti... Nu este deloc asa... Noi aici suntem forumisti si discutam intre noi si ne expunem parerile... Nu ne apucam sa ne judecam intre noi...
Nici un ateu nu mi-a cenzurat mie nici un mesaj, pentru ca nu a fost cazul...Eu discut chestiuni teologice pe topicuri dedicate, nu ma duc la bancuri sa fac asa ceva...
Draga Abis,
QUOTE |
QUOTE | (Clopotel @ 19 Jun 2006, 08:47 PM) e bine ca barbatul sa nu se atinga de femeie, iar daca nu poate sa se casatoreasca, dar chiar si in cadrul casatoriei, nu trebuie sa te lasi prada placerilor sexuale |
Fa-ma te rog si pe mine sa inteleg: de ce Dumnezeul tau il apreciaza mai mult pe cineva face dragoste cu sotia o data pe luna decat pe unul care face dragoste, sa zicem, de patru ori pe saptamana?
|
Nu in acesti termeni se pune problema, de cate ori, sau cum etc... Important este la ce te gandesti, ce este in sufletul tau... Patima vine prin minte, prin ochi, prin auz, prin simturi in general... Ideea e sa te opui ei, sa nu o primesti...
Iata cateva exemple:
27 Aţi auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu săvârşeşti adulter".
28 Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.
29 Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.
30 Şi dacă mâna ta cea dreaptă te sminteşte pe tine, taie-o şi o aruncă de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă.
31 S-a zis iarăşi: "Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire".
32 Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter. (Matei 5)
22 Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
23 Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult! (Matei 6)
Deci daca mintea ta este la cele duhovnicesti, nu mai incap in ea ganduri trupesti, de aceea pur si simplu, nu mai e nevoie sa te infranezi de la nimic, deci nu ai de ce te teme...
Dar cerceteaza in amanunt aceste citate si o sa intelegi...
QUOTE |
QUOTE | Eu sunt pacatos, nu ti-am spus?!... Eu nu zic: faceti ca mine, pentru ca eu sunt pacatos, dar pacatos fiind am aflat ce trebuie facut ca sa fie normal, normalul normal, nu normalul deformat, si eu catre acest normal tind... Nu am pretins nicicand ca as fi atins acea normalitate... sunt pacatos... |
Sau poate ca ti-ai propus niste standarde pe care mai nimeni nu le atinge... Cu exceptia catorva pustnici, poate...
|
O, nu... Nici pe departe... Stai sa-ti spun... Cam aceeasi idee este chiar si printre unii ortodocsi...ca-mi zic: da' de ce faci asta? Ce sti calugar? da' de ce faci ailalta? ce esti calugar?
Iar eu nu pot sa spun decat: draga frate, si tu si eu si calugarul avem aceeasi Poarta de intrare in Imparatia lui Dumnezeu... Nu eu intru pe o poarta si calugarul pe alta, ci e numai Una...Iar despre acea Poarta ni se spune:
13 Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.
14 Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află. (Matei 7)
23 Şi I-a zis cineva: Doamne, puţini sunt, oare, cei ce se mântuiesc? Iar El le-a zis:
24 Siliţi-vă să intraţi prin poarta cea strâmtă, că mulţi, zic vouă, vor căuta să intre şi nu vor putea.
25 După ce se va scula stăpânul casei şi va încuia uşa şi veţi începe să staţi afară şi să bateţi la uşă, zicând: Doamne, deschide-ne! – şi el, răspunzând, vă va zice: Nu vă ştiu de unde sunteţi,
26 Atunci voi veţi începe să ziceţi: Am mâncat înaintea ta şi am băut şi în pieţele noastre ai învăţat.
27 Şi el vă va zice: Vă spun: Nu ştiu de unde sunteţi. Depărtaţi-vă de la mine toţi lucrătorii nedreptăţii. (Luca 13)
QUOTE |
QUOTE | Asa e de fapt cu toate, si cu mancarea, si cu sexul , si cu orice alta pofta trupeasca... As vrea sa intelegi ca a-ti satisface o anumita pofta inseamna sa te supui trupului, si in curand ajunge sa te conduca... Gandeste-te putin daca e asa sau nu... |
Stiu si eu? Daca am pofta diseara sa ies cu prietenii la o bere inseamna ca "ma conduce trupul"? Daca in pauza de masa am pofta sa-mi cumpar o inghetata inseamna ca "ma supun trupului"?
|
Dupa cum vezi tu singur marturisesti ca ai pofte si te mai intrebi daca te supui trupului?
Pai oare pofta nu vine de la trup? Oare pofta nu e comada trupului catre minte? Si daca mintea se supune trupului, ii asculta poftele, iar daca nu se supune, le alunga... Atentie! Nu vorbesc aici de necesitatile urgente ale trupului... Eu vorbesc doar ca daca trupul se intinde mai mult decat ii trebuie, dupa inghetata, bere etc... mintea trebuie sa-l puna la respect, nu sa fie sclava trupului satisfacandu-i placerile...
QUOTE |
Daca intorc pe strada privirea dupa vreo fustita mai scurta inseamna ca sunt pierdut pentru vesnicie? |
Eu nu pot sa-ti spun nimic despre pierderea pe vesnicie... Asta e strict problema ta cu Dumnezeu...
Eu doar te intreb pentru care ratiuni intorci capul dupa fuste? Nu cumva tot trupul iti ordona asta si mintea face?
Apoi sa ne mai gandim ca de fapt posesoarea fustitei, a pus fustita pe ea, ca sa te faca pe tine sa intorci capul dupa ea, ceea ce se pare reuseste....Adica ea te sminteste si pe tine... Evident ca si ea se supune propriului ei trup, caci si ea e patimasa devreme ce doreste sa atraga barbatii in acest fel... Vezi dar cum trupurile supun mintile, la modul foarte evident si tu intrebi: "ma supun trupului"?
QUOTE |
Si ca sa revenim cat de cat la topic: fiecare religie impune diferite "infranari". Daca crestinii au dreptate, pentru a fi sigur ca nu-l supar pe D-zeu ar trebui sa nu mai mananc branza vinerea; daca musulmanii au dreptate, pentru a nu-l supara pe Allah ar trebui sa renunt la carnea de porc; daca hindusii au dreptate, ar trebui sa nu ma mai ating de carnea de vaca... "Pariul lui Pascal" nu spune careia dintre zeitati trebuie sa te inchini si careia sa-i asculti porunicile, asa ca pentru a fi sigur ca nu gresesti e bine sa le respecti la fel pe toate... |
Ok... am inteles acum...
Daca unul iti zice "injura-l" iar altul zice "nu-l injura", tu te justifici: domnu' judecator,
l-am omorat pentru ca am fost invatat sa-i ascult pe astia mari, si cum astia mari nu s-au pus de acord intre ei ce sa fac, nu am facut ca niciunul din ei, ci cum am vrut eu... Ei sunt de vina ca nu au cazut de acord...
Dar tu nu ai discernamant sa vezi care are dreptate si care nu? Nu poti nici macar intrezari unde este Adevarul? Ok.. nu este evident unde este ... Dar faci macar ceva ca sa-l intrevezi?
QUOTE |
QUOTE | Prin urmare, canonul nu este pedeapsa( asa cum cred unii slab credinciosi), cum nici doctoria nu e pedeapsa, ci este medicament, ca ajuta la vindecarea sufletului si a trupului tau... |
Teofil Paraian spune ca mai degraba este un test...
|
E tot atat de test ca orice medicament... Practic toata viata noastra e un test... Acum ce facem ca am realizat asta?
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 12:29 PM
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2006, 12:41 PM) |
Draga MariusC2,
QUOTE | Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
In primul rand nu am editat mesajul lui Alfa pentru ca este ateu... Tu incerci acum sa desparti aici oamenii in atei si credinciosi...Si ca ar fi unii impotriva celorlalti... Nu este deloc asa... Noi aici suntem forumisti si discutam intre noi si ne expunem parerile... Nu ne apucam sa ne judecam intre noi... Nici un ateu nu mi-a cenzurat mie nici un mesaj, pentru ca nu a fost cazul...Eu discut chestiuni teologice pe topicuri dedicate, nu ma duc la bancuri sa fac asa ceva...
|
Eu zic sa nu incurci persoanele. Oamenii au fost despartiti in atei si credinciosi cand a fost deschis topicul, cu vadite intentii de denigrare ateilor.
Tu te-ai declarat credincios. Si multi altii. Asta nu este un lucru rau sau bun. Este un statut pe care ti-l revendici. Dar, chiar daca parerile ateilor ti se par "bancuri", pentru a pastra cat de cat obiectivitatea solicitata de postura de moderator, trebuie sa le accepti. Pentru ca altfel, taind replici dupa bunul plac, manipulezi discutia catre un sens care iti serveste interesele.
Eu am citit mesajul lui @alfa si nu mi s-a parut atat de grav incat sa necesite cenzurarea lui.
QUOTE |
Si ca ar fi unii impotriva celorlalti... |
Iti contrazici Idolul, si nu da bine la CV.
Cucu Mucu
20 Jun 2006, 12:34 PM
QUOTE (actionmedia @ 20 Jun 2006, 12:08 PM) |
Oare de ce? De ce "Dumnezeu" (ideea de Dumnezeu) naste atatea polemici si patimi, iar "Harap-Alb" nu. |
Pentru ca in cazul lui Harap Alb am cazut cu totii de acord ca e fictiune. In cazul lui Dumnezeu mai sunt foarte multi de convins.
abis
20 Jun 2006, 01:23 PM
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2006, 12:41 PM) |
Nu in acesti termeni se pune problema, de cate ori, sau cum etc... Important este la ce te gandesti, ce este in sufletul tau... |
Pai la ce sa ma gandesc, Clopotel, cand...? Tu la ce te gandesti?
[QUOTE]Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.[/QUOTE]
Acum ce sa fac, sa pun mana pe o furculita si sa-mi scot ochii ca sa nu mai vad lucrurile care m-ar putea "pierde"?
[QUOTE]Eu vorbesc doar ca daca trupul se intinde mai mult decat ii trebuie, dupa inghetata, bere etc... mintea trebuie sa-l puna la respect, nu sa fie sclava trupului satisfacandu-i placerile...[/QUOTE]
Si cat inseamna acest "cat trebuie"? Pana la urma, nu a murit nimeni pentru ca nu a mancat inghetata... Trebuie sa o elimin de tot din meniu?
[QUOTE]Eu doar te intreb pentru care ratiuni intorci capul dupa fuste? Nu cumva tot trupul iti ordona asta si mintea face?
Apoi sa ne mai gandim ca de fapt posesoarea fustitei, a pus fustita pe ea, ca sa te faca pe tine sa intorci capul dupa ea, ceea ce se pare reuseste...[/QUOTE]
Ea vrea sa fie admirata, eu vreau sa vad ceva frumos... Fiecare obtine exact cat isi doreste. Unde este greseala? Doar nu mergem impreuna acasa... Tu ce faci cand vezi o femeie frumoasa pe strada, intorci capul in partea cealalta?
[QUOTEDaca unul iti zice "injura-l" iar altul zice "nu-l injura", tu te justifici: domnu' judecator, l-am omorat pentru ca am fost invatat sa-i ascult pe astia mari, si cum astia mari nu s-au pus de acord intre ei ce sa fac, nu am facut ca niciunul din ei, ci cum am vrut eu... [/QUOTE]
Deocamdata fac ceea ce cred ca este bine si corect fara sa iau in seama ce spun unii si altii, fie ei crestini sau altceva.
[QUOTE]Nu poti nici macar intrezari unde este Adevarul? Ok.. nu este evident unde este ... Dar faci macar ceva ca sa-l intrevezi? [/QUOTE]
Sincer, nici unii, nici altii nu m-au convins ca ar fi mai aproape de adevar.
[QUOTE]Acum ce facem ca am realizat asta?[/QUOTE]
Nu am realizat nimic... Iti spuneam doar ca asta este opinia unui teolog destul de respectat si ascultat. Intamplator mi-a cazut de curand in mana o carte cu opiniile lui si mi s-a parut ca difera oarecum de ale tale.
Clopotel
20 Jun 2006, 02:18 PM
Draga Abis,
QUOTE |
QUOTE | Clopotel,20 Jun 2006, 12:41 PM Nu in acesti termeni se pune problema, de cate ori, sau cum etc... Important este la ce te gandesti, ce este in sufletul tau... |
Pai la ce sa ma gandesc, Clopotel, cand...? Tu la ce te gandesti?
|
Eu ma gandesc, dar niciodata cat ar trebui, cum sa fiu placut lui Dumnezeu, nu oamenilor, sau mie, sau oricarei alte desartaciuni trecatoare...
QUOTE |
QUOTE | Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă. |
Acum ce sa fac, sa pun mana pe o furculita si sa-mi scot ochii ca sa nu mai vad lucrurile care m-ar putea "pierde"?
|
Daca ai o cangrena la picior si vezi ca esti pe cale sa mori din cauza ei, pui mana pe topr si-ti tai piciorul ca sa-ti salvezi viata... Acum ca aici e vorba de ceva mai mult, de ce mai intrebi? Doar Iisus ti-a spus clar ce trebuie sa faci...
QUOTE |
QUOTE | Eu vorbesc doar ca daca trupul se intinde mai mult decat ii trebuie, dupa inghetata, bere etc... mintea trebuie sa-l puna la respect, nu sa fie sclava trupului satisfacandu-i placerile... |
Si cat inseamna acest "cat trebuie"? Pana la urma, nu a murit nimeni pentru ca nu a mancat inghetata... Trebuie sa o elimin de tot din meniu?
|
Daca imi spui mie ca te doare stomacul si ma intrebi ce sa faci, crezi ca eu iti voi spune? Pai ce eu sunt medic? Singurul lucru pe care pot sa-l fac pentru tine este sa te trimit la doctor... Asa si cu intrebarile astea ale tale, eu nu sunt duhovnicul tau sa-ti dau astfel de sfaturi... Mergi la duhovnic si o sa te lamureasca el ce si cum cu ajutorul lui Dumnezeu...
QUOTE |
QUOTE | Eu doar te intreb pentru care ratiuni intorci capul dupa fuste? Nu cumva tot trupul iti ordona asta si mintea face? Apoi sa ne mai gandim ca de fapt posesoarea fustitei, a pus fustita pe ea, ca sa te faca pe tine sa intorci capul dupa ea, ceea ce se pare reuseste... |
Ea vrea sa fie admirata, eu vreau sa vad ceva frumos... Fiecare obtine exact cat isi doreste. Unde este greseala? Doar nu mergem impreuna acasa... Tu ce faci cand vezi o femeie frumoasa pe strada, intorci capul in partea cealalta?
|
In primul rand femeia este frumoasa ca asa a facut-o Dumnezeu, in al doilea rand ea este frumoasa nu datorita fustitei, dupa care tu te uiti de fapt... Iar daca esti cu adevart credincios, cand vezi ceva frumos, inclusiv o femeie, o floare etc.. dai slava lui Dumnezeu, nu-ti intariti patimile...
QUOTE |
QUOTE | Acum ce facem ca am realizat asta? |
Nu am realizat nimic... Iti spuneam doar ca asta este opinia unui teolog destul de respectat si ascultat. Intamplator mi-a cazut de curand in mana o carte cu opiniile lui si mi s-a parut ca difera oarecum de ale tale.
|
Parintele Teofil Paraianu de la Sambata de Sus, este intr-adevar un mare duhovnic... Ma bucur tare mult ca-i citesti lucrarile...
Numai ca trebuie sa le citesti cu atentie... Eu spun ca un canon este un medicament tu spui ca Parintele Paraian zice ca e un test, si de aici tragi concluzia ca am avea opinii diferite... Nu-i deloc asa... Cu siguranta Parintele Paraian stie si sustine ca un canon este un medicament, iar eu am sustinut ca este si un test, ba mai mult, am spus ca toata viata noastra este un test... Si se mai pot spune multe lucruri asemenea despre canon... Dar Parintele stie foarte bine, ca doar e duhovnic renumit, ca un canon este un medicament, ca doar de aceea le da fiilor lui duhovnicesti, ca sa-i vindece pe acestia de pacate, si nu doar sa-i testeze... Nu parintele ii testeaza, ci omul se testeaza pe sine...
Daca totusi, mai sustii ca am avea si alte puncte diferite, te rog sa le enumeri aici, si daca se dovedeste a fi adevarat, atunci eu mi le voi asuma pe ale lui fara doar si poate, caci spre deosebire de mine, el este cu adevarat un crestin ortodox bineplacut lui Dumnezeu...
abis
20 Jun 2006, 02:42 PM
QUOTE (Clopotel @ 20 Jun 2006, 03:18 PM) |
Acum ca aici e vorba de ceva mai mult, de ce mai intrebi? Doar Iisus ti-a spus clar ce trebuie sa faci... |
Deci daca as deveni crestin ar trebui sa imi scot ochii si sa-mi tai mainile... Si mai spui despre credinta ca e "gratis"...
QUOTE |
Mergi la duhovnic si o sa te lamureasca el ce si cum cu ajutorul lui Dumnezeu...
|
Noi aici doar discutam, schimbam opinii... Deocamdata nu am nevoie de duhovnic. Chiar daca as simti nevoia unuia, nu stiu de ce as alege un "parinte spiritual" crestin si nu unul dintr-alta religie...
QUOTE |
In primul rand femeia este frumoasa ca asa a facut-o Dumnezeu |
Dar si D-zeu trebuie "ajutat" putin, cu o epilare, cu un machiaj discret...
QUOTE |
Daca totusi, mai sustii ca am avea si alte puncte diferite, te rog sa le enumeri aici |
Bineinteles, atunci cand voi sesiza astfel de lucruri, ti le voi spune (probabil pe PM).
QUOTE |
daca esti cu adevart credincios |
Pai nu sunt.
Stau de vorba cu tine, cu abureala, cu altii si vreau sa vad daca exista vreun motiv pentru care ar trebui sa fiu. "Pariul lui Pascal" nu este.
actionmedia
20 Jun 2006, 05:11 PM
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 01:34 PM) |
QUOTE (actionmedia @ 20 Jun 2006, 12:08 PM) | Oare de ce? De ce "Dumnezeu" (ideea de Dumnezeu) naste atatea polemici si patimi, iar "Harap-Alb" nu. |
Pentru ca in cazul lui Harap Alb am cazut cu totii de acord ca e fictiune. In cazul lui Dumnezeu mai sunt foarte multi de convins. |
Corect,
asta apropos de obiectivitate. Logic, atunci cand exista conses nu exista polemica si cand nu exista polemica nu mai sunt nici sustinatori patimasi ai vreunei idei.
Totusi si in cazul lui Harap Alb sau a lui Mos Craciun sau mai stiu eu ce alte personaje exista unele polemici si patimi in randul copiilor intre cei care sustin ca acestia sunt adevarati si cei care sustin ca nu exista.
abureala
21 Jun 2006, 08:14 AM
QUOTE (actionmedia @ 20 Jun 2006, 07:11 PM) |
Logic, atunci cand exista conses nu exista polemica si cand nu exista polemica nu mai sunt nici sustinatori patimasi ai vreunei idei.
|
Si de ce nu exista consens?
abureala
21 Jun 2006, 08:15 AM
QUOTE (abis @ 20 Jun 2006, 04:42 PM) |
Stau de vorba cu tine, cu abureala, cu altii si vreau sa vad daca exista vreun motiv pentru care ar trebui sa fiu. "Pariul lui Pascal" nu este. |
Parintii tai sunt crestini?
axel
21 Jun 2006, 08:24 AM
QUOTE (abureala @ 20 Jun 2006, 12:03 PM) |
QUOTE (mariusc2 @ 20 Jun 2006, 11:55 AM) | Cati atei ti-au cenzurat discursurile religioase, Clopotel? |
|
Cat timp esti offtopic acolo, evident ca iti sunt editate mesajele. E vorba de regulamentul forumului
Cat timp tu acolo te bagi numai ca sa faci prozelitism religios...
abis
21 Jun 2006, 08:26 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 09:14 AM) |
Si de ce nu exista consens? |
Pentru ca argumentele aduse sunt subtiri.
QUOTE |
Parintii tai sunt crestini? |
Ce importanta are asta?!
Uite ce rasuns am gasit in alta parte la "Pariul lui Pascal":
It is better to live your life as if there are no gods, and try to make the world a better place for your being in it. If there is no god, you have lost nothing and will be remembered fondly by those you left behind. If there is a benevolent god, he will judge you on your merits and not just on whether or not you believed in him.
abureala
21 Jun 2006, 08:29 AM
QUOTE (axel @ 21 Jun 2006, 10:24 AM) |
Cat timp esti offtopic acolo, evident ca iti sunt editate mesajele. E vorba de regulamentul forumului Cat timp tu acolo te bagi numai ca sa faci prozelitism religios... |
Sigur, cunosc acest gen de "off-topic" . A vorbi despre religie la topicul "Antropogeneza si fenomenulul religios" este foarte off-topic. De fapt de ce ma mir cand ati interzis dreptul la replica pe topicul "Perle" , creand un alt topic complet nelegat de acela. Dreptatea pentru voi este o notiune teoretica, sau coincide intotdeauna cu propria viziune despre adevar.
axel
21 Jun 2006, 08:42 AM
Ma refeream la afirmatii scurte si foarte "la obiect" in genul "Ateismul e falimentar", aruncate in discutii fara nici un fel de conexiune si fara nici un fel de argumentatie.
abureala
21 Jun 2006, 08:44 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 10:26 AM) |
Pentru ca argumentele aduse sunt subtiri.
QUOTE | Parintii tai sunt crestini? |
Ce importanta are asta?!
|
Subtiri? INUTILE! Fiindca daca i se spune unui ateu ca trebuie sa se roage, iti spune ca suferi si ai nevoie de tratament fiindca chiar ai nevoie. Daca ii spui unui ateu ca lumea Lui Dumnezeu este complet diferita de lumea aceasta, el crezi ca va intelege? va vrea sa inteleaga? Va continua sa iti aplice acelasi tipare cu care este el obisnuit sa gandeasca. Si chiar iti va reprosa ca de ce nu vrei sa intelegi. Daca ii spui sa incerce sa traiasca experienta religioasa, pentru a cunoaste depre ce se vorbeste, iti va spune medicul nu are nevoie sa traisca bolile pacientilor.
Insa in schimb il va cauta pe Dumnezeu ca rezultat al experimentelor fizice. Va sustine si va crede cu tarie in falsa prejudecata ca Dumnezeu TREBUIE sa se releve facand un experiment, asa cum a invatat el la fizica si chimie, sa ia acolo si sa le puna in eprubeta si PRIVITI, L-am gasit. Cred in acelasi mod procedeaza si CIA cand il cauta pe Ben Laden. Face experimente in laborator. De ce nu il gaseste oare?
Baieti , cu parere de rau va spun ca politisti sunt mai priceputi decat voi, cat va considerati voi de savanti. Ca sa gasesca pe cineva intreaba pe cei care l-au cunoscut si se duc in locurile pe care le-a vizitat. Lucru pe care nu l-ati facut niciodata. In biserica nu ait calcat decat la inmormantari, nunti, botezuri, si intre trei chioate si bascalie generalizata, plus eternul argument ca este prea cald in biserica , pentru a sta cat mai putin acolo, nu ati calcat pe acolo. iar pe cei care au spus ca L-au vazut, le-ati dat o trimitere la Gheorghe Marinescu. Deci ben Laden nu exista, si s-a rezolvat problema terorismului international.
Dar aceasta est un alt argument al falimentului ateismului.
Are fiindca din respect pentru ei trebuia sa cunosti macar religia lor.
Cucu Mucu
21 Jun 2006, 08:50 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 09:44 AM) |
Are fiindca din respect pentru ei trebuia sa cunosti macar religia lor. |
Folosesti constructii verbale periculoase, cu iz de jignire.
abis
21 Jun 2006, 08:52 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 09:44 AM) |
daca i se spune unui ateu ca trebuie sa se roage, iti spune ca suferi si ai nevoie de tratament |
Arata unde am spus asta, altfel voi considera ca esti un mincinos.
QUOTE |
pe cei care au spus ca L-au vazut, le-ati dat o trimitere la Gheorghe Marinescu |
QUOTE |
aceasta est un alt argument al falimentului ateismului |
Care? Faptul ca CIA nu stie unde e Bil Laden?
QUOTE |
din respect pentru ei trebuia sa cunosti macar religia lor |
Stiu mai multe despre crestinism decat ei.
abureala
21 Jun 2006, 09:30 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 10:52 AM) |
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 09:44 AM) | daca i se spune unui ateu ca trebuie sa se roage, iti spune ca suferi si ai nevoie de tratament |
QUOTE | pe cei care au spus ca L-au vazut, le-ati dat o trimitere la Gheorghe Marinescu |
QUOTE | din respect pentru ei trebuia sa cunosti macar religia lor |
Stiu mai multe despre crestinism decat ei.
|
QUOTE |
Toti cei care ajung intr-un punct prin autosugestie spun ca e "altceva" .
De obicei un doctor nu trebuie sa se imbolnaveasca si el ca sa iti spuna ce boala ai, iar un mecanic auto nu trebuie sa aibe motor ca sa stie cum merge masina.
|
SUGÉSTIE, sugestii, s.f. 1. Influenţă exercitată asupra voinţei cuiva; înrâurire şi dirijare a voinţei cuiva. ♦ Spec. Influenţă exercitată asupra conştiinţei şi voinţei cuiva (în stare de veghe sau de stare hipnotică), folosită în tratarea unor tulburări neuropsihice. 2. Ceea ce sugerează cuiva; sugerare, propunere, idee. [Var.: sugestiúne s.f.] – Din fr. suggestion, lat. suggestio, -onis.
Nu toate afirmatiile ti se potrivesc tie. Insa apartin multimii numite atei. SI dupa cum spune Scriptura , "Cine nu este cu mine este impotriva Mea", iar tu nefiind cu Dumnezeu, nu ti ramane decat celalta multime.
Eu iti spun, si daca vrei sa ma crezi bine, daca nu , nu , tu nu ai inteles NIMIC din crestinism. Si o spun cu parere de rau, nu cu bucurie.
abis
21 Jun 2006, 09:53 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 10:30 AM) |
Nu toate afirmatiile ti se potrivesc tie. Insa apartin multimii numite atei |
In primul rand, nu sunt responsabil pentru ceea ce afirma alti atei. Cu unii sunt de acord, cu altii nu.
In al doilea rand, in linkurile pe care le-ai dat nu te-a trimis nimeni la psihiatru (daca ar fi fost doar comparatia cu mecanicul auto te-ai mai fi simtit "atacat"?). Personal, daca as fi crezut ca toti crestinii sunt nebuni de legat nu m-as fi casatorit cu o crestina...
In al treilea rand, cineva care apartine multimii crestinilor spunea ca: "to assert that the earth revolves around the sun is as erroneous as to claim that Jesus was not born of a virgin" (cardinalul Bellarmine, in timpul procesului lui Galilei). Toti crestinii au aceeasi opinie cu cineva care apartine multimii crestinilor?
QUOTE |
tu nu ai inteles NIMIC din crestinism |
Poti sa crezi ce vrei, eu unul sunt de parere ca l-am inteles mai bine decat tine.
abureala
21 Jun 2006, 09:59 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 11:53 AM) |
QUOTE | tu nu ai inteles NIMIC din crestinism |
Poti sa crezi ce vrei, eu unul sunt de parere ca l-am inteles mai bine decat tine.
|
ApologeticumDaca vei gasi ceva din ceea ce crezi tu despre crestinism care sa se potriveasca cu ceea ce este acolo inseamna ca ai inteles macar ceva, deci am mintit cand am spus NIMIC. Dar inca ma indoiesc ca se va potrivi ceva. Si este vorba despre o BIBLIOTECA , nu un articol...
actionmedia
21 Jun 2006, 10:16 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 10:30 AM) |
link1 link2
QUOTE | Toti cei care ajung intr-un punct prin autosugestie spun ca e "altceva" .
De obicei un doctor nu trebuie sa se imbolnaveasca si el ca sa iti spuna ce boala ai, iar un mecanic auto nu trebuie sa aibe motor ca sa stie cum merge masina.
|
SUGÉSTIE, sugestii, s.f. 1. Influenţă exercitată asupra voinţei cuiva; înrâurire şi dirijare a voinţei cuiva. ♦ Spec. Influenţă exercitată asupra conştiinţei şi voinţei cuiva (în stare de veghe sau de stare hipnotică), folosită în tratarea unor tulburări neuropsihice. 2. Ceea ce sugerează cuiva; sugerare, propunere, idee. [Var.: sugestiúne s.f.] – Din fr. suggestion, lat. suggestio, -onis.
|
Aha, si unde scrie ca autosugestia ar fi o maladie? O boala psihica? Nici macar o problema psihica nu este, orice om se autosugestioneaza, chiar si ateii. Iubirea implica autosugestie, ura implica autosugestie, ideea de frumos sau urat implica autosugestie, motivarea implica autosugestie, faptul ca niste hartii colorate (denumite bani) valoreaza ceva este autosugestie, s.a.m.d.
Asa funcitoneaza creierul uman. Asa cum perpetuarea speciei implica sa faci sex, mentinerea in stare de functionare a organismului necesita hrana, apa, aer si somn. Sunt lucruri normale si naturale. Valoarea pe care le-o dai fiecaruia este tot autosugestie. Daca tie ti se pare peiorativ sa te autosugestionezi atunci nu vei recunoaste niciodata ca te autosugestionezi, mai ales daca asta iti poate demonta un sistem de valori (aka credinta).
Probabil ca vorbesc degeaba, asa ca ma opresc aici.
abis
21 Jun 2006, 10:17 AM
Abureala,
Multumesc pentru link. Cand o sa am vreme o sa ma uit pe o parte din scrierile de acolo. Pana atunci ma multumesc cu biblia. Ceea ce gasesc acolo oricum ma face sa stiu despre crestinism mai mult decat 90% dintre credinciosi.
Iti recomand si eu un link: uite
aici nu o biblioteca intreaga, ci doar un articol interesant legat de "Pariul lui Pascal".
abureala
21 Jun 2006, 10:33 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 12:17 PM) |
Pana atunci ma multumesc cu biblia.
Iti recomand si eu un link: uite aici nu o biblioteca intreaga, ci doar un articol interesant legat de "Pariul lui Pascal". |
Biblia. Deja avem probleme de la titlu...
Am sa citesc.
abureala
21 Jun 2006, 10:35 AM
QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 12:16 PM) |
Daca tie ti se pare peiorativ sa te autosugestionezi atunci nu vei recunoaste niciodata ca te autosugestionezi, mai ales daca asta iti poate demonta un sistem de valori (aka credinta).
Probabil ca vorbesc degeaba, asa ca ma opresc aici. |
Atata timp cat nu te-ai "autosugestionat" nici macar odata cu acea "autosugestie" numita rugaciune, consider ca faci afirmatii in necunostinta de cauza.
actionmedia
21 Jun 2006, 10:57 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 11:35 AM) |
Atata timp cat nu te-ai "autosugestionat" nici macar odata cu acea "autosugestie" numita rugaciune, consider ca faci afirmatii in necunostinta de cauza. |
Spune-i asta unui doctor care pune un diagnostic cu privire la o boala si nu s-a imbolnavit de acea boala.
Spune-i asta unui analist politic care nu face politica.
Spune-i asta unui cercetator al fenomenelor din Soare care nu a fost in Soare.
Spune-i asta judecatorului care condamna un iculpat de crima fara sa fi comis si el crima respectiva.
Nu mai insist. Dar as vrea sa intelegi ca eu incerc sa iti arat ca rationamentul tau este gresit. Daca nu vii cu alte argumente care sa sustina ideea ca nu avem suficiente informatii ca sa dam un verdict (in ceea ce priveste autosugestia), argumentul "daca nu ai facut cutare vorbesti in necunostinta de cauza" nu are valoare, adica faptul ca nu ai facut cutare nu implica automat necunoasterea "acelui cutare". Am factu aceasta precizare pentru a nu naste iarasi interpretari de tipul ca "credinciosii ar fi bolnavi sau criminali sau mai stiu eu ce". Sunt simple exemple in care "daca nu ai facut cutare vorbesti in necunostinta de cauza" nu se verifica.
Daca te refereai doar la a spune rugaciunea si nu la a te autosugestiona ca ceea ce spui este si adevarat, inteligibil si logic si eventual folositor, am spus de mai multe ori rugaciuni crestine. Cand eram copil, mereu ma punea strabunica sa spun rugaciuni, iar la greva studenteasca (din 95 sau 96
, nu mai stiu exact) am spus "Tatal Nostru" de mai multe ori impreuna cu toata masa aia de studenti care isi cereau drepturile.
abis
21 Jun 2006, 10:57 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 11:35 AM) |
Atata timp cat nu te-ai "autosugestionat" nici macar odata cu acea "autosugestie" numita rugaciune, consider ca faci afirmatii in necunostinta de cauza. |
Actionmedia spune ca el chiar
a incercat. Deci nu vorbeste in necunostinta de cauza.
abureala
21 Jun 2006, 11:21 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 12:17 PM) |
aici nu o biblioteca intreaga, ci doar un articol interesant legat de "Pariul lui Pascal". |
Referitor la cel link :
argumetul 1
QUOTE |
He will probably select from only those who made a significant and responsible effort to discover the truth.
|
Scriptura
QUOTE |
1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. 2. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. 3. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. 4. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. 5. Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o. 6. Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. 7. Acesta a venit spre marturie, ca sa marturiseasca despre Lumina, ca toti sa creada prin el. 8. Nu era el Lumina ci ca sa marturiseasca despre Lumina. 9. Cuvantul era Lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul, care vine in lume. 10. In lume era si lumea prin El s-a facut, dar lumea nu L-a cunoscut.
|
Dupa cum vezi "toti sa creada prin el" . Cine il cunoaste pe Dumnezeu, ateul sau omul lui Dumnezeu? Falsa presupunere => concluzie gresita.
argumentul 2
QUOTE |
After all, if free will prevents him, then God cannot predict who will or won't do evil and thus he can never select those who will be forever good from those who will not, except by some inductive test.
|
QUOTE |
. Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; si marea nu mai este. 2. Si am vazut cetatea sfanta, noul Ierusalim, pogorandu-se din cer de la Dumnezeu, gatita ca o mireasa, impodobita pentru mirele ei.
|
Este noul pamant din care a fost scos tot raul.
argumentul 3
QUOTE |
But it seems irrefutable that there is strong evidence that a god must either be evil or not exist.
|
Am vorbit pe tema asat de m-am acrit. Eu am spus eu am auzit. Cand vei fi Dumnezeu ai s ail poti INTELEGE si APOI JUDECA pe Dumnezeu.
Restul the same.
abureala
21 Jun 2006, 11:23 AM
QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 12:57 PM) |
Spune-i asta unui doctor care pune un diagnostic cu privire la o boala si nu s-a imbolnavit de acea boala. Spune-i asta unui analist politic care nu face politica. Spune-i asta unui cercetator al fenomenelor din Soare care nu a fost in Soare. Spune-i asta judecatorului care condamna un iculpat de crima fara sa fi comis si el crima respectiva.
|
Da, cunosc. Si CIA il cauta pe Ben Laden in laboratoare, ca si tine. Succes, poate apare.
abureala
21 Jun 2006, 11:24 AM
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 12:57 PM) |
Actionmedia spune ca el chiar a incercat. Deci nu vorbeste in necunostinta de cauza. |
Asa este. Daca stii cat face 1 +1 stii matematica, nu ?
actionmedia
21 Jun 2006, 11:29 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 12:24 PM) |
QUOTE (abis @ 21 Jun 2006, 12:57 PM) | Actionmedia spune ca el chiar a incercat. Deci nu vorbeste in necunostinta de cauza. |
Asa este. Daca stii cat face 1 +1 stii matematica, nu ?
|
Nu, dar daca stii aritmetica, algebra si geometrie se poti sa studiezi si alte discipline care le folosesc.
Daca nu stii aritmentica si te apuci de comert, ai sanse mari sa dai faliment.
Eu stiu mai multe decat crezi tu. Hai sa nu deviem discutia in directia, cine stie si cine nu stie.
abureala
21 Jun 2006, 11:33 AM
QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 01:29 PM) |
Nu, dar daca stii aritmetica, algebra si geometrie se poti sa studiezi si alte discipline care le folosesc.
Daca nu stii aritmentica si te apuci de comert, ai sanse mari sa dai faliment.
|
Asa este. Ai invatat Tatal nostru, repeta-l , invata si alte rugaciuni, studiaza viata religioasa, urmeaza-o, si iata ca din 1+1 poti invata mai multa matematica, sau religie in cazul nostru. Si abia poi poti spune ca te-ai rugat si cunosti.
Asa este, fara rugaciune nu vei ajunge la Dumnezeu, deci esti pe un drum falimentar, dupa cum spui singur.
actionmedia
21 Jun 2006, 11:41 AM
La fel cum daca nu intelegi fenomenul autosugestiei, vei continua sa spui rugaciuni, sa mergi la biserica si sa te autosugestionezi ca crezi in ceva ce nu exista, si iti vei dedica toata viata unei iluzii si vei fi in stare chiar sa mori pentru acea iluzie. Nu, multumesc. Nu vreau sa fiu sclavul acestei iluzii.
Iti repet. Stiu destule, poate ca stiu mai multe decat tine. Repetitia continua a unor cuvinte fara sens nu inseamna cunoastere. Spune-i cum vrei, emotie, excitatie divina, extaz, traire intensa, dar nu cunoastere.
abis
21 Jun 2006, 11:44 AM
QUOTE (abureala @ 21 Jun 2006, 12:21 PM) |
Referitor la cel link :
[...]
Scriptura |
Nu te-am intrebat ce scrie in biblie, asta pot citi si eu. Ideea era alta: daca faci intotdeauna ceea ce crezi ca este drept, corect, cinstit, nu trebuie sa-ti faci griji in privinta divinitatii, caci in cazul in care nu exista D-zeu nu ai pierdut nimic, iar in care exista si este bun va aprecia ceea ce ai facut indiferent daca ai ingenuncheat in biserica sau nu.
abureala
21 Jun 2006, 11:52 AM
QUOTE (actionmedia @ 21 Jun 2006, 01:41 PM) |
La fel cum daca nu intelegi fenomenul autosugestiei, vei continua sa spui rugaciuni, sa mergi la biserica si sa te autosugestionezi ca crezi in ceva ce nu exista, si iti vei dedica toata viata unei iluzii si vei fi in stare chiar sa mori pentru acea iluzie. Nu, multumesc. Nu vreau sa fiu sclavul acestei iluzii.
Iti repet. Stiu destule, poate ca stiu mai multe decat tine. Repetitia continua a unor cuvinte fara sens nu inseamna cunoastere. Spune-i cum vrei, emotie, excitatie divina, extaz, traire intensa, dar nu cunoastere. |
Iluzii? Sclavie?
"Adevarat, adevart va spun voua ca cine traiesti in pacate e robul al pacatului. ..
Si veti cunoaste Adevarul, iar Adevarul va va face liberi" .