QUOTE(exergy33 @ 4 Feb 2009, 09:05 PM)
As avea o rugaminte: nu ma asocia pe mine cu terte persoane/regim/forte politice pro sau contra.
Nu stiu la cine te referi cind spui
"voi ati iesit" pentru ca eu reprezint o singura persoana, si nu am iesit nicaieri.
Iar afirmatia aceasta "voi credeti ca e o mare realizare" ... iarasi e fara sens.
Daca m-ai fi intrebat ce cred
eu, ti-as fi spus o parerea personala referitoare la subiect.
Chiar am fost surprinsa sa vad cu cita rivna ai urmarit evenimentul si reverberatiile din presa
Mi-ar place sa port o discutie cit mai 'decolorata politic', axata in special pe detalii tehnice.
Fac o paranteza ca sa-ti raspund la linkul dat in postul anterior.
Orice problema trebuie analizata pe toate fatetele.
E adevarat ca multimilionara iranianca, prima femeie in spatiul cosmic, are pe haine drapelul american, dar inainte de a a-si pune casca de cosmonaut si de a intra in racheta, a deschis Qoranul si a citit niste versete, apoi a luat cartea cu ea in spatiul cosmic.
Nu cstiu de ce, dar red ca ai vazut scena respectiva ...
Uite cum e ea prezentata pe site-ul America.gov :
http://www.america.gov/st/washfile-english...r0.1222956.htmlAnousheh Ansari nu s-a nascut intr-o familie religioasa, Acest fapt e evident din numele pe care il poarta. Annousheh nu este un nume inspirat din Qoran sau din textele religioase. E un vechi
nume persan care inseamna
Norocoasa .
Si totusi, in cel mai asteptat si fericit moment al vietii, ea a apelat la Qoran.
http://mideastyouth.com/2008/12/09/anoushe...iranian-muslim/Nu as vrea ma repet intr-un mod suparator, insa chestiunile legate de mindrie nationala, religie., etc .. sunt probleme cu adevarat sensibile, si nu pot fi intuite din titlurile ziarelor de mare tiraj.
Sa revin la subiect.
De unde crezi ca vine pericolul iranian, referitor la capacitatea de a lansa sateliti in spatiul extra-terestru?
Ceea ce au lansat pina acum reprezinta doar niste
jucarii.Cu cit mai mare masa obiectului, cu atit mai greu ii este de controlat traiectoria.
Deci mai au serios de lucru ...
in primul rand nu te asociez pe tine cu nimeni. 'voi' inseamna poporul iranian , probabil exprimarea mea lasa de dorit. si iti sunt dator sa iti confirm spusele: acum 10 ani era foarte posibil sa vezi chinezi si nu nord-coreeni acolo unde i-ai vazut. dar acum 10 ani alta era situatia.
aceasta lansare comporta 2 fatete: una tehnica si una politica. cea politica este pe termen scurt ( bucuria voastra) si pe termen mediu-lung ( aici sunt extrem de pesimist).
despre ansari - nu stiu daca stiai dar a vrut sa poarte drapelul iranian ( ala oldies but goldies
) dar datorita unor tolomaci nu s-a putut. insa altceva e important de vazut in cazul acesta : nimeni din lumea asta vestica nu are nimic de impartit cu iranienii ca si popor.
pericolul iranian provine din imprevizibilitatea regimului si ce o sa faca cu "jucariile" astea. daca iranul semna un tratatul NPT si adera la un control strict de neproliferare a tehnologiei balistice puteam vorbi despre un success dar asa nu.
tehnic vorbind: asa cum am zis , racheta este un shahab-3 pe steroizi. in mod normal un shahab-3 ar putea lovi israelul cu un focos de vreo 1,200 -1,500 kg . sau poate lovi romania.
pe aceasta racheta , in loc de focos s-a montat o treapta a treia care a propulsat micutul satelit pe orbita . e mult mai usor sa accelerezi un 20-30 kg la o viteza mai mare consumand 1,000 kg de combustibil. nu este o chestie grea de facut mai ales ca aceasta a treia treapta ( secreta inca) se pare ca a fost copiata de la rusi de pe piata mai mult neagra.
insa chiar si aceasta lansare reusita ridica semne de intrebare: pe scurtul reportaj prezentat initial se vede destul de bine momentul aprinderii motorului primei trepte. in acel moment bucati de combustibil tasnesc din motor ca niste scantei de artificii. la una dintre filmari se vede ca racheta se ridica un pic ezitanta si apoi accelereaza trecand pe langa turnul de control.
cu alte cuvinte : este posibil ca sa nu se stapaneasca inca procesele din camera de ardere 100%. o indicatie a subturarii rachetei este si faptul ca in februarie 2008 un oficial iranian a declarat ca orbita va fi la 650 kilometri altitudine ( probabil se referea la apogeu). orbita actuala este de 377 km ceea ce indica ca racheta nu a avut forta sa imprime viteza necesara.
ce este f suspicios este mai putin racheta cat poligonul de lansare. instalatiile sunt usor de replicat: lansatorul mobil ( camionul ) prezent langa racheta, lipsa unui "crater" de evacuare a gazelor. nimeni , nici rusii care sunt relaxati cu securitatea nu lanseaza in astfel de conditii misiuni civile.
este clar ca ei se pregatesc pentru o productie de serie limitata si cu puncte de lansare mobile . acest lucru se intampla numai la lansarile militare de rachete balistice.
despre masa obiectului: nu are legatura cu controlarea acestuia. in spatiu nu exista gravitatie deci masa nu conteaza.