QUOTE(abis @ 3 Aug 2015, 09:23 AM)
Ia intreab-o pe exergy33 daca sunt asemanatori sau nu, ca sa nu zici ca te pacalesc eu.
Nu sunt asemanatori si voi explica si de ce.
Cea mai mare parte a muntilor din Iran sunt neimpaduriti, doar stanci goale si foarte abrupte. La poalele acestor munti, sau in vaile de pe albia paraielor, poti vedea copaci ... dar urcand mai sus nu vezi decat piatra.
Partea centrala, de est si de sud o cunosc mai putin. Dar cateva saptamani de vacanta in provinciile Isfahan, Shiraz sau Yazd mi-au dat sansa sa-mi formez o parere.
Am scris si in jurnal, chiar am pus si fotografii, din locurile vizitate
Partea muntoasa din zona Marii Caspice insa e intens impadurita. Ca aspect, privita de la distanta sau la TV/Internet, este asemanatoare cu cea din Romania. Acolo insa conditiile climatice sunt cu totul speciale. Ma refer in primul rand la arsita si umezeala insuportabila generata de evaporarea apei de mare sau din plantatiile de orez, umezeala ce ramane in aer si creaza un
efect de sauna, ca altfel nu am cum sa-i spun.
Muntii inalti blocheaza imprastierea aerului umed.
De la sfarsitul primaverii si pana la sfarsitul toamnei efectul acesta de sauna nu dispare. Eu l-am simtit pe pielea mea de foarte multe ori
Iarna insa, tot din cauza umiditatii, se instaleaza o raceala cu dinti de fierestrau. Ai impresia ca cineva iti taie oasele.
Indiferent de anotimp, la Marea Caspica ploua
Acum voi trece la muntii din zona Azerbaijanului, Kurdistanului, Lurestanului si provincia Kermanshah.
Si aici vorbesc tot din experienta pentru ca am locuit cativa ani buni in partea de vest a Iranului sau am fost in vizite repetate la fetele romance stabilite acolo.
Acesti munti, rarereori impaduriti, au un grad de escaladare ce necesita antrenamente speciale ... ca sa nu le spun antrenamente de alpinist.
Cand spun "munte" ma refer la munte nu la drumurile de acces dintre diferite sate si catune.
Iernile sunt grele, cu avalanse distrugatoare, temperaturi extrem de scazute si animale de prada in haite (lupi, sacali, vulpi ... uneori si mistreti sau ursi) care coboara pana in sate si, imi pare rau sa o spun, cazurile de copii mancati ziua in amiaza mare pe ulita satului de haite de lupi sunt destul de frecvente.
Primavara, vara si toamna au loc averse de ploaie urmate de alunecari de teren iar la crapatul zorilor se lasa o pacla negra, sau ceata alburie foarte densa care aproape nu te lasa sa respiri.
Chiar si traseele montane considerate usoare, special amenajate pentru oraseni in apropierea Teheranului sau pe piscul Alborz, scot sufletul din om.
In functie de zona, serpii si scorpionii sunt la ordinea zilei