Am ajuns acasa acum, o sa fac in viitorul apropiat un topic pe "natura si turism" cu poze si povesti.
Dar, ontopic, am fost in sudul Beirutului si in zona Baakbeck, zone controlate de Hezballah. In afara de limba, atmosfera era... iraniana
, peste tot postere cu "baietzii", Khomeyni si Khamenei si alti "lupi tineri" pe care nu-i cunosc, baietzi cu turbane negre. Steaguri cu "bratul armat" cu Kalashnikov arborate peste tot in diverse culori, steaguri si tricouri cu emblema disponibile asisderea. Libanezii in general, chiar si crestinii, nu numai ca ii tolereaza pe membrii Hezballah dar ii si respecta ca "buni luptatori", care "au eliberat sudul Libanului" (chiar daca istoria oficiala internationala zice altceva, libanezii considera momentul 2000 ca o eliberare datorata Hezballahului, nu retragerii israeliene).
In noaptea de anul nou am fost in centrul Beirutului, in Place D'Etoile, cu alti turisti si un grup nu foarte numeros de libanezi,dupa count-down si bucuria generala un grup de tineri a inceput sa strige lozinci. Nu a durat mult si politia (omniprezenta si in efective numeroase) a intrat in multime, am fost luat de pe picioare si impins ca toti ceilalti din piata spre marginile pietei. Cheful public s-a spart, au plecat toti care incotro. Dupa cate am inteles de la un libanez de acolo, tinerii au inceput strigand lozinci pro-Hariri ("toata lumea il iubeste aici" - ma rog, probabil e relativa ideea, oricum la fel toata lumea stie foarte bine ca familia Hariri a bagat o gramada de bani in conturile proprii de pe urma reconstructiei Beirutului....) si apoi au schimbat-o pe lozinci pro-Hezballah. Care e relatia intre Hariri si Hezballah ? Aici vine partea complicata, Hezballah e finantat de Iran prin intermediul Siriei, va sa zica Hezballah e "mana-in-mana" cu Siria (simplist spus). Hariri "a fost asasinat de sirieni" (asta e opinia majoritara in Liban, ramane de vazut daca chiar au dreptate, probabilitatea e mare sa aiba), va sa zica conform aceleiasi logici simpliste "Hezballah e anti-Hariri". Baietzii aceia cu lozinci incercau, foarte probabil, sa infirme acest cliseu afirmand ca "Hezbalah e CU Hariri, nu anti-Hariri".
Tensiunea pluteste in aer, declaratiile de ambele parti ale frontierei siriano-libaneza sunt vehemente, Bashar e convins ca "agresiunea se pregateste impotriva Siriei", libanezii asteapta noi bombe...
PS: Exergy, da, Palmyra, Apameea, Crack des Chevaliers, Musyaf, Dead Cities (Serjilla, Al Bara), Baalbeck, si desigur metropolele - Halab, Damasc, Hama, Beirut... Pe masura ce o sa am timp sa organizez pozele revin cu amanunte pe un topic separat