QUOTE(TheK @ 19 Apr 2009, 05:53 PM)
Eu nu inteleg exact de ce inca exista teama unei confruntari militare in zona respectiva.. ( care sa atinga anumite proportii)
Orientul a oferit istoriei cele mai grozave armate si a generat gele mai sangeroase conflicte (exceptie WW1 si WW2). O armat formata din soldati bine antrenati si inzestrati cu echipament modern dar care pe deasupra mai au si fanatismul CREDINTEI, este cea mai teribila armata.
provoaca incercand sa opreasca o inarmare nucleara care ar schimba raportul fortelor dintre un Israel nuclear cu ambitiile sale teritoriale si un Iran nuclear la randul lui.
nu vad nimic anormal in chestia asta, si Romania s-ar simti amenintata daca Ungaria ar dezvolta un program pentru conceperea unei arme nucleare. Cat despre ambitiile teritoriale ale Israelului chiar ca nu inteleg, din cate stiu evrei sunt gata sa se retraga din teritoriile ocupate in schimbul unei pacii durabile lipsita de atentate.
Privind totusi pe ansamblu un Iran sustinut de Rusia nu va fi atacat de un Israel sustinut de America pentru ca un asemenea conflict ar tinde sa se extinda implicand direct ambele mari puteri , nici una dintre ele nefiind dornica de un asemenea conflict .
Nu cred ca Rusia isi permite sa sprijine Iranul, rusii vor doar sa vanda reactoare, arme, etc. nimic mai mult. Rusia are si ea probleme cu fostele tari membre ale URSS care sunt azi "libere" unde islamul a luat amploare si risca sa degenereze in conflicte similare celor cu care se confrunta si chinezii la granitele lor.
Rusia prin politica dusa in ultimii ani a aratat ca perioada de declin s-a incheiat si nu v-a mai permite intinderea influentei Statelor Unite .
Rusia este o forta militara, dar este departe de schimbarea tehnologica pentru a atinge nivelul USA. Americanii si UE nu au nici un interes sa-i irite pe rusi s-a vazut in conflictul din Georgia, mai degraba mi se pare ca USA, UE si NATO curteaza Rusia cerand sprijin pentru actiunile antiteroriste. Crezi ca ar putea Rusia sa-si permita sa refuze acesta cerere?
De aici parerea mea ca acest conflict intra intr-un "freeze" pe o perioada nedeterminata ( sau daca nu conflictul in sine ,amenintarea unui razboi deschis)
Sunt departe de situatie?
Eu cred ca perioada "nedeterminata" va fi determinata de situatia interna din Pakistan, unde exista mari sanse sa izbucneasca o revolutie de genul celei din Iran.
QUOTE(abis @ 21 Apr 2009, 11:22 AM)
Exact asta este si opinia mea. In afara de declaratii, nimeni nu va face nimic.
Daca tu crezi ca Iranul va continua linistit cu programul sau nuclear "pasnic" atunci da-mi voie sa-ti spun ca te inseli. Nici rusii nici americanii si cu atat mai putin chinezii sau indienii nu vor dori sa aiba langa ei o tara condusa de fundamentalisti islamici care sa posede arme nucleare. Desi toata lumea este cu ochii pe Iran, eu sunt convins ca cei mai multi analisti privesc cu ingrijorare spre Pakistan.