Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Tema Zilei: Specificul unei generatii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Show-biz > Mass-media
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 10 Nov 2004, 05:59 PM)
Teoria mea fiind aia pe care ai citat-o mai devreme, cand ma tachinai. laugh.gif

pai nu ţ'explicai ca nu te barfeam? Daca te tachinam nu aveam cum sa te barfesc pentru ca nu merge amandoua, intelegi, care este? rolleyes.gif

nefertiti-old
Revenim la politica, ca oricum e apropiata de barfa laugh.gif . Asadar, ce credeti despre anuntatele schimbari privind alegerile parlamentare si cele prezidentiale, care este posibil sa nu mai aiba loc in acelasi an? Primele o data la patru ani, ca si pana acum, iac cele pentru presedinte o data la cinci ani. Ar schimba asta ceva?
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 11 Nov 2004, 11:14 AM)
Primele o data la patru ani, ca si pana acum, iac cele pentru presedinte o data la cinci ani. Ar schimba asta ceva?

Cu siguranta ar schimba ceva. S-ar desparti in sfarsit alegerile prezidentiale de cele de partid, probabil ca vom uita in sfarsit de cultul personalitatii. Vom avea in sfarsit ocazia sa disociem cele doua institutii pe care le alegem demoncratic si pentru prima data nu vor mai fi parlamentarele pe locul 2, vor fi tratate cu mai multa atentie. Cred ca in mare e un lucru bun.
abis
Da, separarea alegerilor este un lucru bun.
Daca se va trece si la sistemul electoral uninominal propus de ProDemocratia am avea probabil un sistem politic mult mai bun decat cel actual.
dead-cat
bine dar ce faci cu un presedinte care face parte dintr-un partid de opozitie?
abis
Coabitezi!
Pai daca alegerile sunt simultane, nu exista posibilitatea de a avea presedinte si majoritate parlamentara de culori diferite?
dead-cat
ba da, dar nu foloseste nimic daca partidul A are majoritatea de guvernare iar presedintele vine din partidul B. consecinta va fi ca presedintele nu-i decit un figurant, lucru care duce la eroziunea functiei de presedinte si cresterea in importanta a primului ministru.
abis
Nu neaparat. Activitatea prezidentiala se va desfasura (teoretic) in limitele legii indiferent daca presedintele provine din partidul aflat la putere sau din opozitie. Deci nu poate fi institutia prezidentiala mai importanta sau mai putin importanta. Cel putin atat timp cat nu se schimba constitutia.
dead-cat
cind presedintele propune ceva, iar majoritatea din parlament e pe jos de ris, nu foloseste la nimic. invers, daca nu are veto (si nici n-ar trebui sa aiba), majoritatea face ce vrea si presedintele n-are decit sa-si exprime profundul dezacord, iar majoritatea va fi din nou pe jos de ris.
nu prea exista nici un avantaj, altul decit sa-ti dea sentimentul ca ai contribuit direct la alegerea sefului statului, cind acesta nu prea poate sa faca nimic.

daca provine din partidul ce a cistigat alegerile situatia-i alta, mai ales ca de regula face parte din conducerea partidului respectiv, daca nu-i chiar seful.
deci in cam orice face, are majoritatea parlamentara in spate.
Achernar
Pare-se ca Romania era singura tara din cele 25 membre UE + 3 candidate in care durata mandatului presedintelui, senatorilor si deputatilor era identica.
abis
Ideal ar fi, bineinteles, ca si presedintele, si majoritatea parlamentara sa apartina aceluiasi partid, iar acel partid sa fie cel pe care eu il agreez cel mai mult - asta este in mintea fiecaruia dintre noi, in mod firesc.
Presedintele Romaniei are atributii mai mari decat cele ale presedintelui Germaniei, de pilda. Si are posibilitatea, daca nu gresesc, de a dizolva Parlamentul si de a convoca referendumuri - deci poate actiona, chiar daca majoritatea parlamentara ii este ostila.
dead-cat
echivalentul aproximativ al presedintelui roman in germania, este cancelarul, care-i ales de parlament.
functia de presedinte e una de figurant si cu citeva mici exceptii, este reprezentativa doar.
Achernar
Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 85
Numirea Guvernului
(1) Presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele României va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

ARTICOLUL 89
Dizolvarea Parlamentului
(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele României poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de învestitura.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui României si nici în timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

ARTICOLUL 90
Referendumul
Presedintele României, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

ARTICOLUL 95
Suspendarea din functie
(1) În cazul savârsirii unor fapte grave prin care încalca prevederile Constitutiei, Presedintele României poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, în sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neîntârziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, în cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.
nefertiti-old
Sa fim seriosi, astea sunt atributiile de care poate 'abuza' . In realitate, stim ca toate jocurile se fac in culisele partidului.
nefertiti-old
Hmm, nici o aluzie sexuala azi laugh.gif .

Real McCoy, Love and Devotion.
gonen
Cred ca mai indicat ar fi ca sa alegem premierul, fiindca in cele din urma el e cel care conduce tara. Presedintele are foarte putine atributii interne ci mai multe externe.

P.S Nu statui sa citesc toate mesajele de la tema de azi si nu stiu daca aduse cineva vorba despre votul individual si nu cu liste. Eu, unul, sunt pentru prima varianta. individual.
nefertiti-old
Ca sa alegi premierul, ar trebui schimbata intai legislatia.

Madonna, The Power of Goodbye.
actionmedia
QUOTE (bogho @ 11 Nov 2004, 03:14 PM)
Cred ca mai indicat ar fi ca sa alegem premierul, fiindca in cele din urma el e cel care conduce tara.

Pai de ce sa alegem doar Premierul. Hai sa alegem tot guvernul. spoton.gif

Serios acum. Nu mi se pare practic sa alegi Primul Ministru. Cine alege Guvernul. Daca il alege parlamentul risti sa te trezesti cu prim ministru de o culoare cu un guvern de alta culoare. Daca guvernul este proiectat de primul ministru si aprobat de parlament, atunci nu vad nici o problema in a-i da si material de lucru votand pardidul din care face parte.
nefertiti-old
Sa presupunem ca fiecare dintre voi candideaza independent si vrea sa obtina un loc in parlament. Care ar fi prima initiativa legislativa daca ati castiga?
YoyoMan
De cate ori aud o asemenea intrebare ma gandesc intr-una si intr-una la taxe si impozite. As reduce fiscalitatea.

Nu se poate face economie de piata si sistem concurential cu asemenea taxe. Fiecare e tentat sa fure Statul - si il fura! Si fura mai mult decat daca ar fi niste taxe acceptabile. Pentru ca odata ce te obisnuiesti sa furi furi tot mai mult. Iar in Romania daca nu furi Statul - Statul nu te lasa sa traiesti mai ales daca ai o firma mica si esti la inceput.
gonen
nu stiu ce as face prima data. sunt atat de multe lucruri importante de rezolvat : sanatate, invatamant, cultura, coruptie, fiscalitate si birocratie, comert, turism .

Poate ca un plus de importanta se afla in domeniul fiscalitatii si birocratiei. Sunt prea multe impozite care trebuie platite iar birocratia din sistemul romanesc e inca la un nivel destul de mare.
nefertiti-old
Sigur ca sunt multe de rezolvat, dar trebuie sa incepi cu ceva. Si mai concret, daca se poate. tongue.gif

Nu-mi pasa de nimic, Spitalul de urgenta.
Eclectic
Prima initiativa ar fi sa amanetez tara.
Antont
Citatul zilei :
Daca as fi pt o zi presedinte,
V-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde

spoton.gif
Am raspuns si la intrebarea din topic rofl.gif evil.gif

Edit:
Fir-ar, mi-a luat-o Barrie inainte roflmao.gif
YoyoMan
mellow.gif dry.gif hh.gif
gonen
Ma razgandii.
Primul lucru pe care l-as face; as rascumpara tara, de la Casa de Amanet, de unde au lasat-o Barri si Ghost
nefertiti-old
Mda, astia doi ar fi buni de premieri. laugh.gif
Eclectic
Pai si ce naiba ai face cu ea, bogho ? Nu de alta, dar ar fi inca locuita. rofl.gif
abis
QUOTE (Barrie @ 12 Nov 2004, 12:00 PM)

Parlamentar a spus Nefertiti, nu presedinte!

Cred ca prima mea initiativa legislativa (daca s-ar aproba inainte cele ale colegilor cu fiscalitatea) ar fi propunerea de a introduce votul uninominal (varianta ProDemocratia). O asemenea lege trebuie adoptata cu ceva vreme inainte de alegeri, nu intr-un an electoral.
gonen
QUOTE (abis @ 12 Nov 2004, 12:29 PM)
QUOTE (Barrie @ 12 Nov 2004, 12:00 PM)

Parlamentar a spus Nefertiti, nu presedinte!

Cred ca prima mea initiativa legislativa (daca s-ar aproba inainte cele ale colegilor cu fiscalitatea) ar fi propunerea de a introduce votul uninominal (varianta ProDemocratia). O asemenea lege trebuie adoptata cu ceva vreme inainte de alegeri, nu intr-un an electoral.

Inlegatura cu votul uninominal, am mai zis, sunt si eu de acord.
Si din cate stiu eu, acum cativa ani incepuse adunarea de semnaturi pt. acest gen de vot.

Achernar
Depinde de componenta celor doua camere ale parlamentului, mai bine zis de obiectivele partidelor ce au reprezentanti in parlament. O initiativa legislativa trebuie in primul rand acceptata spre dezbatere, lucru de care un parlamentar independent nu poate fi deloc sigur. In al doilea rand, parlamentarii au dreptul de a propune amendamente, iar suficiente amendamente pot transforma o initiativa legislativa in exact opusul ei. In al treilea rand, o initiativa legislativa poate fi 'plimbata' un timp indelungat intre diversele comisii ale parlamentului, poate fi trimisa spre modificare de catre una din camere, reprimita, retrimisa de cealalta camera spre mediere, etc, iar acest 'du-te vino' poate fi stopat numai de un partid, nu si de un parlamentar independent. Asa ca, inainte de toate, cine intr-adevar are de propus initiative legislative importante cam trebuie sa se inscrie intr-un partid. Sau sa se gaseasca in relatii super-bune cu un partid.
nefertiti-old
Am inteles, tu esti gica-contra azi. tongue.gif
Achernar
Nu. Pur si simplu am sesizat un aspect si mi-am expus punctul de vedere.
abis
Achernar,
Ai dreptate. Nici eu nu cred ca parlamentarii independenti pot face mare lucru. Politica se face in primul rand prin partide politice, nu prin initiative individuale.
nefertiti-old
Mai, carcotasilor, ideea era sa spuneti ce ati face voi mai intai daca ati ajunge acolo, nu sa va legati de amanunte teoretice. tongue.gif
abis
Pai am spus...
Ideea este ca daca ai ajunge parlamentar independent, poti sa propui cam orice, cu sanse de succes zero. Daca ai in spate un partid puternic, se schimba treaba.
Superunknown
Dac-as fi parlamentar, mi-as impusca totzi colegii... spoton.gif
nefertiti-old
Ramanem la aceeasi tema, pentru ca nu m-ati lamurit inca ce ati face. tongue.gif
gonen
vedeti ce greu e sa fii parlamentar in Romania? rofl.gif
nefertiti-old
Exact laugh.gif . Acum vedeti de ce ii injurati pe aia care sunt acolo? rofl.gif
gonen
Serios vorbind, unul din primii pasi pe care i-as face ar fi sa imi conving colegii sa vina mai des pe la parlament.
nefertiti-old
Doar atat, sa vina mai des? Ca sa ce? Sa luati masa impreuna la bufetul parlamentului sau pentru ce? rofl.gif
gonen
Problema e ca orice lege, proiect de lege tre' sa fie discutat in plenul celor 2 camere. Insa atata timp cat vin foarte putini, sunt foarte putine pareri, si deci, poate, forma in care va apare acea lege, nu va fi si cea mai buna.
Achernar
Mde, adevarul e ca-s prea multe lucruri care merg cu susu-n jos in tara asta si e greu de decis care ar fi prima initiativa ce ar trebui propusa. Si-apoi, sa nu uitam ca fiecare om are propriile sale momente de subiectivism. Poate ceea ce mi se pare mie important e de-a dreptul de neglijat in raport cu prioritatile nationale reale.
nefertiti-old
Si ce daca? Trebuia doar sa exprimati o opinie.
gonen
pai tocmai asta e problema.
nu poti sa iti exprimi o opinie.
vrei sa spui ceva de sanatate, insa te gandesti ca si cultura e importanta, etc.

Toate problemele unei tari sunt importante. Nu cred ca exista o problema mai importanta sau mai putin importanta. Ceea ce noua ni se pare imporant, poate la alti romani li se pare inutil, iar cea ce lor li se par important, pe noi nu ne intereseaza
Achernar
Paai ... si asta e o opinie, nu ?
gonen
unii o considera o opinie, alti nu!
nefertiti-old
Vad ca de politica v-ati saturat. Haideti sa vedem ce va vine in minte prima data cand va ganditi la perioada de dinainte de '89. wink.gif
gonen
imi aduc aminte ca trebuia sa stau la niste cozi destul de mari, ca sa pot cumpara 5 paini si jumate, conform "cartelei valorice"
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.