Scaderea impozitelor nu ar insemna mare lucru pentru slariatii care au negociat salariul net. Probabil ca intradevar vor avea o crestere a salariului dar nu proportionala cu scaderea impozitului.
Dar in mod sigur scaderea impozitelor ar insemna foarte mult pentru firme. Pentru ca vor avea mai multi bani disponibili si vor putea face invetitii ceea ce ar duce la mai multe locuri de munca deci implicit la o crestere a bazei de impozitare.
Acum hai sa analizam 3 variante posibile de impozitare pe 3 categorii sociale personalizate in Gheorghe, Petre si Marian.
Ca sa simplificam lucrurile voi folosi ca moneda leul greu si vom discuta doar despre venitul impozabil, presupunand ca fiecare are aceeasi deducere personala, sa spunem 300 lei. In cazul impozitului progresiv redus nu cunoastem deocamdata decat limita inferioara (14%) si cea superioara (38 %)
sursa din acest motiv presupunem un procent de 21% pentru Petre si de 30% pentru Marian acestea fiind aproximari.
Iata cele 3 variante:
Nume Prenume ____Venit Impozabil ______
Impozitarea actuala_________ Cota unica ______ Impozit progresiv redus
________________________________ impozit____ salariu net ___ impozit ___ slariu net _____impozit ___ salariu net
Gheorghe ___________ 200 lei ________ 36 lei _____ 464 lei _____ 32 lei _____ 468 lei ______ 28 lei ______ 472 lei
Petre ______________ 800 lei _______ 183 lei _____ 917 lei ____ 128 lei _____ 972 lei _____ 168 lei ______ 932 lei
Marian ____________ 2.000 lei _______ 625 lei ____ 1675 lei ____ 320 lei ____ 1980 lei _____ 600 lei _____ 1700 lei
In acest exemplu aplicarea cotei unice aduce un plus la salarii (fata de sistemul actual de impozitare) de:
+ 4 lei (0,8%) pentru Gheorghe
+ 55 lei (6%) pentru Petre
+ 305 lei (18%) pentru Marian
In cazul aplicarii cotei progresive diminuate plusul la salarii este de:
+ 8 lei (1,7%) pentru Gheorghe
+ 15 lei (1,6%) pentru Petre
+ 25 lei (1,5%) pentru Marian
Daca facem difernta cota unica vs. cota progresiva diminuata, diferentele salariale ar fi urmatoarele:
Ghoerghe: - 4 lei
Petre: + 40 lei
Marian: + 280 lei
Acum hai sa analizam ce ar putea face fiecare cu surplusul de bani. Va reamintesc faptul ca 1 leu greu = 10.000 lei actuali.
In primul caz Georghe poate cumpara cu 40.000 lei 7 paini, in al 2-lea caz, cu 80.000 lei poate cumpara 14 panini sau 4 sticle de tarie de proasta calitate sau 1/2 kg de carne sau poate 4 pachete de tigari. In orice caz sunt bani foarte putini si intr-un caz si in celalalt.
cu 550.000 lei Petre ar putea sa isi cumpere niste Pantofi mai prosti sau o camasa buna si o cravata sau poate ceva muzica sau ceva mancare mai buna, poate chiar iese in oras, merge la un spectacol, ceva. Ar putea chiar sa faca o excursie de o zi la munte sau mai bine ar face o rata pentru o masina de spalat. 550.000 lei inseamna destul de mult pentru Petre. In cazul al doilea, cu 150.000 lei ar putea sa isi cumpere un kg de carne sau ar putea sa ii bea pur si simplu.
Marian are destule oportunitati pentru cei 3.050.000 lei. De exemplu ar putea sa isi compere o masina in leasing sau poate chiar si o casa. Ar putea sa cumpere cu banii jos un aspirator sau un cuptor cu microunde, un costum de haine sau un palton. Ar insemna probabil 3 zile in plus de concediu de odihna sau o seara frumoasa la un restaurant bun. Ar putea merge cu taxiul in fiecare zi sau ar putea face abonament la principalele ziare nationale. Dar ce ar putea sa faca cu 250.000? Probabil sa ii doneze sau sa cumpere mancare pentru catel pentru cateva zile.
Este foarte important impactul pe care il poate avea asupra consumului, o relaxare fiscala. Se poate vedea ca daca ii dai omului cateva zeci de mii sau 2-3 sute de mii de lei in plus la salariu nu il stimulezi prea mult sa ii consume. In schimb daca ii dai ceva mai mult atunci il stimulezi sa consume si din alte domenii. Cred ca toata lumea stie ca rata profitului in zona produselor pentru nevoi primare este relativ mica fata de produsele de lux sau pentru nevoi medii si superioare. In plus la produsele de lux exista si alte taxe.
Principalii consumatori sunt cei cu venituri medii sau mari. Nu cei cu venituri mici.