Achernar
25 Jan 2005, 04:21 PM
Si cum imprejurarile pot fi oricand si din orice motiv un factor de presiune ...
nefertiti-old
26 Jan 2005, 09:21 AM
Ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei a respins, din nou, ideea infiintarii unor facultati in limbile minoritatilor maghiara si germana in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
Voi ce credeti despre aceasta polemica?
dead-cat
26 Jan 2005, 09:59 AM
ce profil? in cadrul Universitatii "Poli" din TM sunt 2 sectii in lb. germana. una de c-tii civile si una de roboti industriali.
la cea de civile, unde a terminat subsemnatul, a fost mai tot timpul o problema de a gasi suficienti studenti pentru a justifica existenta sectiei. am fost o grupa cu 16 insi la infiintare. in urmatorul an s-au inscris cam tot atitia, apoi tot mai putini.
pentru a studia intr-o alta limba, ea trebuie stapinita la un nivel competitiv, altfel nu prea se poate. iar chestia cu stapinirea limbii era o problema serioasa si pentru o mare parte din profesori...
acu pentru limba maghiara situatia-i desigur altfel, dar imi imaginez ca-i o decizie politica. pt. lb. germana nu prea vad unde e business need-ul, avind in vedere numarul f. scazut de posibili candidati ce stapinesc limba la un nivel satisfacator pentru a urma cursuri la nivel de invatamint superior. la fel pentru profesori.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 11:16 AM
Nu sunt sigura ca ministeriabilii nostri au apucat sa discute asemenea amanunte. E o idee mai veche si, venind din partea UDMR, toti ii atribuie substraturi politice. La fel ca si in anii trecuti, cand scandalul a fost destul de mare, oficialii se opun.
Achernar
26 Jan 2005, 12:17 PM
Rau a facut. Nu vad de ce la BB nu s-ar preda numai in limba maghiara. Daca olahii din zona vor romana atunci sa-si faca propria lor universitate. Ca si-asa, indiferent de limba de predare, absolventii de calitate vor fi maghiari iar aia de-au absolvit din greseala vor fi rumani murdari. Chiar daca ei pe la casile lor vorbesc sau nu romana.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 12:22 PM
Ia incearca, poate reusesti sa emiti si o parere serioasa.
Achernar
26 Jan 2005, 12:24 PM
Primele doua propozitii reprezinta parerea serioasa. Restul e partea mai putin serioasa.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 12:30 PM
Aha. Si de ce sa se predea NUMAI in limba maghiara acolo?
Achernar
26 Jan 2005, 12:57 PM
Aaa, am formulat gresit. S-ar putea preda si-n germana, engleza, etc
Cla
26 Jan 2005, 01:23 PM
Si ce-i cu rromii, mancatz-as?
nefertiti-old
26 Jan 2005, 01:36 PM
Ce-i cu rromii?
Cla
26 Jan 2005, 01:46 PM
Pai nu-s minoritari? Au scoala sau facultate in limba lor? Ca doar nu-s putini in Romania...
nefertiti-old
26 Jan 2005, 01:47 PM
Io zic sa nu le dai idei din astea. Desi, am impresia ca nici nu i-ar interesa.
Cla
26 Jan 2005, 01:54 PM
Posibil...
ma gandeam doar la un pic de politically correctness...
nefertiti-old
26 Jan 2005, 02:07 PM
Mai, sa fie! Iote bunul samaritean unde era.
Mara
26 Jan 2005, 02:10 PM
Rromii parca au la anumite facultati locuri distincte, nu? Si cum nu e prea mare concurenta, la ce bun infiintarea de sectii cu predare in limba lor? Gata, pe asta am rezolvat-o.
Cat despre maghiari, din punctul meu de vedere pot sa invete in ce limba vor, cu conditia sa stapaneasca si romana. Pentru ca nu mi se pare firesc si nici de acceptat sa locuiesti intr-o tara, sa ai cetatenia respectivei tari si sa nu stii limba oficiala!
nefertiti-old
26 Jan 2005, 02:34 PM
Adevarul e ca utilitatea unor asemenea facultati e discutabila. Spun asta pentru ca absolventii lor ar lucra, totusi, in RO si atunci le-ar fi greu sa se adapteze, obisnuiti fiind doar cu limba materna. Sunt rare situatiile in care si-ar gasi de lucru in firme care lucreaza exclusiv cu maghiari, de exemplu.
dead-cat
26 Jan 2005, 02:41 PM
QUOTE |
Pentru ca nu mi se pare firesc si nici de acceptat sa locuiesti intr-o tara, sa ai cetatenia respectivei tari si sa nu stii limba oficiala!
|
cu cetatenia te nasti, nu cred ca au cerut-o.
Mara
26 Jan 2005, 03:20 PM
@dead-cat: De acord, dar se poate renunta la o cetatenie, nu? Dar nu cred ca asta era ideea.
dead-cat
26 Jan 2005, 03:29 PM
incearca sa renunti la cetatenie daca nu ai alta garantata. nu ai cum pentru ca devii apatrid.
Achernar
26 Jan 2005, 03:56 PM
Naspa. Pai asta e discriminare. Adica ce, daca locuiesc in Franta si sunt cetatean francez de ce-ar fi obligatoriu sa cunosc limba franceza ? Ce naiba, doar nu limba-l face pe om.
dead-cat
26 Jan 2005, 03:58 PM
arata-mi o lege franceza care te obliga sa stapinesti limba franceza.
Achernar
26 Jan 2005, 04:03 PM
Pai eu ce spuneam ? Fiecare trebuie sa fie liber sa vorbeasca in ce limba-i trece prin cap, treaba lui cum se descurca.
PS : Da mi-or accepta cererea pentru cetatenie daca nu cunosc franceza ? Daca nu, ii dau in judecata !
dead-cat
26 Jan 2005, 04:11 PM
una e sa depui o cerere pentru o cetatenie, ceea ce arata ca o soliciti in mod activ, ceea ce e o exprimare a liberatii tale de a alege.
altceva e sa primesti ceva by default numai pentru faptul ca te-ai nascut intr-un anumit loc.
din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane
(publicata in Monitorul Oficial nr. 98 din 6 martie 2000)
QUOTE |
CAPITOLUL V Pierderea cetateniei romane
Art. 26. Pentru motive temeinice se poate aproba renuntarea la cetatenia romana persoanei care a implinit varsta de 18 ani si care: a) nu este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala ori nu are de executat o pedeapsa penala; b) nu este urmarita pentru debite catre stat, persoane fizice sau juridice din tara sau, avand astfel de debite, le achita ori prezinta garantii corespunzatoare pentru achitarea lor; c) a dobandit ori a solicitat si are asigurarea ca va dobandi o alta cetatenie.
|
Mara
26 Jan 2005, 04:22 PM
Uf, ce mi-ati sarit in cap!
Dar eu tot cred ca cetateanul unei tari ar trebui sa cunoasca limba tarii respective.
P.S. De ce nu spune nimeni ca suntem offtopic?
Achernar
26 Jan 2005, 04:24 PM
Mde, iti dai seama cam ce numar de apatrizi pe metrul patrat ar avea pe teritoriu Romania daca ar fi modificat acest articol ? Ca-n afara de cei cu motive intemeiate s-ar gasi repede o gramada de genii care sa renunte la cetatenie fiindca nu le-a dat statul nu stiu ce.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 04:24 PM
Tocmai ma pregateam sa spun ca asta imi place mie la voi: orice tema as propune, tot despre ce vreti voi vorbiti.
Da' nu sunteti chiar off topic.
dead-cat
26 Jan 2005, 04:32 PM
QUOTE |
Dar eu tot cred ca cetateanul unei tari ar trebui sa cunoasca limba tarii respective.
|
ar trebui e altceva decit obligatoriu. "ar trebui" tine de punctul de vedere al fiecaruia.
lucru care ne aduce (si de aceea nu cred ca suntem offtopic) la motivul pentru care are rost, sau nu, o facultate in limba unei minoritati.
daca in viziunea unui numar mare de indivizi ai acelei minoritati, exista un business need pentru o asemenea institutie, de ce nu?
adica daca poate cineva sa prospere si sa se realizeze profesional, urmind exclusiv cursuri in lb. maghiara, din partea mea.
iar daca acel grup sustine ca e necesar, asa de-al draq, iar pe urma se arata ca strategia e aiurea, adica nu se gasesc nici pe departe suficiente locuri de munca/posibilitati, pentru a absoarbe outputul acelei institutii, ea va avea o viata cam scurta, pentru ca, chiar si la unguri, pentru majoritatea stomacul plin primeaza inaintea nationalismului.
Achernar
26 Jan 2005, 04:35 PM
Da. Sa revenim la subiect. Eu deci zic ca n-are ce sa fie negativ in treaba infiintarii de facultati cu limba de predare maghiara. Sau daca nu infiintare de noi facultati atunci transformare a celor existente. Ca doar tot carte se invata si-n romana si-n maghiara. Dar sper ca varu' Istvan va-nvata si vreo doua-trei cuvinte-n romana, ca s-ar putea sa nu-nteleg daca ma-njura in ungureste.
Superunknown
26 Jan 2005, 05:19 PM
QUOTE |
daca in viziunea unui numar mare de indivizi ai acelei minoritati, exista un business need pentru o asemenea institutie, de ce nu? |
Dar nu-l impiedica nimeni pe grupul ala sa-si faca o facultate particulara, in care limba de predare sa fie klingoniana, de exemplu. Ideea de care se agatza UDMR este acea facultate in limba maghiara sa fie
DE STAT. Adica, mai pe scurt, ungurii sa invetze in limba lor pe banii nostri.
Cla
26 Jan 2005, 05:32 PM
QUOTE (nefertiti @ 26 Jan 2005, 01:07 PM) |
Mai, sa fie! Iote bunul samaritean unde era. |
Vezi, nefe, n-am nevoie de Biserica pt. ca sa fiu crestin...
QUOTE (superunknown) |
Ideea de care se agatza UDMR este acea facultate in limba maghiara sa fie DE STAT. Adica, mai pe scurt, ungurii sa invetze in limba lor pe banii nostri. |
Wrong. Printre altele, pe banii
lor, ca si ei platesc impozite, nu numai tu
In afar de asta, sunt nascuti in RO, pe cand klingonii NU.
Bineinteles ca sa fie de STAT, ca doar sunt cetateni romani, 'aight?
Superunknown
26 Jan 2005, 06:48 PM
QUOTE |
Wrong. Printre altele, pe banii lor, ca si ei platesc impozite, nu numai tu In afar de asta, sunt nascuti in RO, pe cand klingonii NU. Bineinteles ca sa fie de STAT, ca doar sunt cetateni romani, 'aight? |
Sincer, nu vad legatura: adica statul roman ar trebui sa faca universitati dupa pretentziile fiecarui om care plateste impozite si e cetatean roman? Cam bizar...
Nu vad nici o motivatie logica pentru pretentia de a avea universitate de stat exclusiv in limba maghiara. Daca omul vrea sa invetze constructzii de masini in Romania, sa invetze in romaneste. Daca in calitate de cetatzean roman nu stie limba romana, poate ca n-are ce cauta la universitate. Daca nu-i place lui limba romana, sa vorbeasca cu taica-su sa-i faca o universitate particulara in limba maghiara. Daca tine mortzish sa invetze in limba maghiara la o universitate de stat, sa se duca la Budapesta. Vedetzi? Exista solutzii pentru orice capriciu... Pina la urma, stitzi vorba aia: prost nu e ala care cere, prost e ala care da.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 07:33 PM
QUOTE (Superunknown @ 26 Jan 2005, 05:19 PM) |
Dar nu-l impiedica nimeni pe grupul ala sa-si faca o facultate particulara, in care limba de predare sa fie klingoniana, de exemplu. |
Te inseli, facultate particulara nu inseamna ca deschizi o scoala dupa cum ti se scoala tie, ai nevoie de niste aprobari si pentru asta, functie de diverse criterii de indeplinit.
Cla
26 Jan 2005, 07:40 PM
Superunknown, Statul trebuie sa stea drepti pt. cetateni, nu invers
asta a fost candva... si cred ca deajuns.
Superunknown
26 Jan 2005, 08:59 PM
QUOTE |
Superunknown, Statul trebuie sa stea drepti pt. cetateni, nu invers asta a fost candva... si cred ca deajuns. |
Daca asa a fost cindva, nu inseamna ca acum trebuie sa cadem in extrema cealalta. Sintagma "statul in slujba cetateanului" nu inseamna ca institutiile trebuie sa satisfaca pretentiile absurde ale oricui, doar pentru ca respectivul e cetatean si plateste impozite.
Cla
26 Jan 2005, 09:36 PM
Ce este absurd pt. tine nu trebuie neaparat sa fie si pt. altii. Nici vorba de extreme, ci de tolerante. Dar asa ceva mai trebuie invatat in RO.
dead-cat
26 Jan 2005, 10:03 PM
QUOTE |
Daca asa a fost cindva, nu inseamna ca acum trebuie sa cadem in extrema cealalta. Sintagma "statul in slujba cetateanului" nu inseamna ca institutiile trebuie sa satisfaca pretentiile absurde ale oricui, doar pentru ca respectivul e cetatean si plateste impozite.
|
nu-i chiar oricui. e vorba de vreo 1.6 millioane de cetateni. si nici absurd nu-i. mie unul nu mi se pare productiv, dar ar fi mai multa liniste si pace daca si cei despre care am vorbit mai sus s-ar convinge de asta. plus ca ar mai disparea un motiv de scandal pt. cei din extrema.
Superunknown
26 Jan 2005, 10:36 PM
QUOTE |
e vorba de vreo 1.6 millioane de cetateni. |
Nu totzi au pretentzia de a invatza la universatzi de stat in limba maghiara.
QUOTE |
si nici absurd nu-i. |
De acord, nu-i absurd, pentru ca tine de afirmarea identitatii nationale a maghiarilor, chiar daca intr-o forma ofensatoare pentru romani. Dar cum spuneam, ei pot sa ceara, nu-i obligatoriu sa le si dam.
nefertiti-old
26 Jan 2005, 10:43 PM
De ce ti se pare ofensatoare?
Superunknown
26 Jan 2005, 10:49 PM
Pentru ca ignora principiul potrivit caruia limba oficiala in stat este romana.
Cla
26 Jan 2005, 11:19 PM
Eu cred ca n-ai priceput ca nu este vorba de limba oficiala.
Superunknown
26 Jan 2005, 11:22 PM
Eu cred ca am priceput mai bine decit crezi
dead-cat
26 Jan 2005, 11:26 PM
QUOTE |
Nu totzi au pretentzia de a invatza la universatzi de stat in limba maghiara.
|
din fericire nu. dar ai face un "referendum" pe tema asta in Harghita/Covasna/Mures/Salaj?
QUOTE |
Pentru ca ignora principiul potrivit caruia limba oficiala in stat este romana.
|
io am fost si la un liceu cu limba de predare a unei minoritati. la facultate de asemenea. ce are una cu alta? dupa contextul in care ai citat "principiul" de mai sus n-ar trebui sa fie permisa vreo forma de invatamint in vreo alta limba decit cea romana. nici la scoli generale, nici la gimnazii si nici la licee.
Cla
26 Jan 2005, 11:26 PM
QUOTE (Superunknown) |
Eu cred ca am priceput mai bine decit crezi |
Atunci e bine. Daca tu crezi. Si dai in bara, treaba ta.
nefertiti-old
27 Jan 2005, 09:52 AM
Azi trecem la ceva mai lejer, care nu implica nationalisme.
Se vorbeste ades despre 'varsta critica', care ar fi 30 la femei si 40 la barbati. Si unii si altii se spune ca au o criza la varsta amintita. Este sau nu asa? Sunt doar basme or, intr-adevar, atunci e momentul in care, brusc, ne apuca panica?
Opiniile pot veni si din partea celor care inca nu pot vorbi din proprie experienta.
abis
27 Jan 2005, 10:37 AM
Pai daca toata lumea spune ca-i asa... Nu am auzit inca pe nimeni sa afirme ca nu ar exista o asemenea "varsta critica". Asa ca noi sa fim sanatosi, sa traim pana atunci...
Cla
27 Jan 2005, 11:03 AM
Frumos, nefe, si o idee buna
Eu am trecut prin asta, acum vreo 3 ani. Si deodata te gandesti ca ce naiba ai facut toata viata, tragi bilant si ce ramane e al tau. Daca nu ramane nimic, ai avut ghinion sau ai fost incapabil de a face ceva. Norocu' meu ca n-a fost asa, dupa cum am facut un resumee... dar ma rog, nu toti au norocul si nu-s de condamnat, viata nu este "fair"... Multi n-au facut nimic pt. ca doar au asteptat.. dar CE au asteptat?? Dupa CE au stat?? Si totusi nu-i bai... asa-i viata.
"Midlife Crisis"... da, asa e. Numai ca multi se gandesc doar la BANI. "M-am realizat??" adica ce inseamna ca te-ai "realizat"? ca ai pus bani deoparte? oh shit... saracii...
"Am o masina mai tare decat vecinu'"...
ooooooh... baga-mi-as...
Daca ai ajuns la o varsta anume, cand chiar ca iti pui intrebari de-astea si iti dai seama ca (inca) mai esti sanatos, atunci chiar ca ai "realizat" ceva... restul devine nesignificant (sau insignificant?... ma rog... )
SANATATE va doresc tuturor, gandire buna, restul nu conteaza...
nefertiti-old
27 Jan 2005, 11:13 AM
Asa e, bilantul ala nu se rezuma la partea materiala. Din cate stiu eu, multe dintre persoanele care au avut parte de asemenea 'crize' au constatat ca, de fapt, nu sunt multumite de viata pe care o duc, in general, si si-au luat lumea in cap, hotarati sa o ia de la capat. Sau, sunt altii (spun altii referindu-ma si la barbati si la femei) care brusc simteau nevoia sa fie 'liberi' si nu mai erau multumiti de partenerul de viata.
dead-cat
27 Jan 2005, 11:37 AM
eu sper ca la mine chestia sa se rezume la cumparatul unei motociclete cu care voi merge de 5 ori.
nefertiti-old
27 Jan 2005, 11:39 AM
De ce de 5 ori?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.