actionmedia
17 Feb 2005, 11:49 AM
QUOTE (Achernar @ 17 Feb 2005, 11:30 AM) |
Un bun conducator trebuie sa aiba anumite aptitudini si calitati. |
O.K. am intelse, tu spui asa.
Ca sa fii lider trebuie sa indeplinesti conditiile: A, B, C, D...
Apoi te autoevaluzei si spui: "pai eu nu indeplinesc conditiile astea".
Si tragi concluzia: "pia daca oricum nu as fi in stare, de ce sa ma obosesc".
Acuma nu stiu cum merge implicatia:
Adica cum este corect:
1. nu pot deci nu vreau
sau
2. nu vreau deci nu pot?
Unii psihologi sustin ca nimic nu este imposibil atata timp cat vrei sa faci asta.
Personalitatea omului este complexa.
Ma intreb daca acei oameni care pot, sunt asa pentru ca asa s-au nascut sau pentru ca si-au dorit sa poata si s-au instruit.
Se spune ca nimeni nu se naste invatat, si se mai spune ca nu incetezi sa inveti pana mori. Personalitatea omului depinde de ceea ce invata pe parcursul vietii si se poate modifica.
De aceea eu cred ca afirmatia "nu pot deci nu vreau" nu este corecta. Pentru ca in general "daca vrei poti"
nefertiti-old
17 Feb 2005, 11:53 AM
Bine, dar nu mereu functioneaza doar acest principiu. E clar ca trebuie sa ai niste aptitudini pentru a deveni conducator. Insa, realitatea a dovedit, de fooaarte mule ori, ca, gratie unor circumstante, ajung in aceste pozitii si cei care nu au calitatile necesare pentru asta.
Cla
17 Feb 2005, 11:58 AM
Mie intotdeauna mi-a placut la lucru sa fiu pe locul 2. Ma ocup de toate, care trebuie insa sa mearga struna. Si seful are timp sa se enerveze cu alti sefi, eu nu simt nevoia...
abis
17 Feb 2005, 12:16 PM
Mie mi se pare clar ca unii oameni sunt nascuti sa fie sefi, altii nu. Uitati-va la copii: intotdeauna intr-un grup unul se impune, aproape natural, in postura de lider. El hotaraste ce si unde se vor juca... Iar altii, tot natural, isi asuma rolul de subordonati. Adica cei care urmeaza liderul de grup.
Chiar si intr-o casnicie, daca ambii vor sa se impuna ca sefi, iese cu scantei. Daca ambii sunt de tipul "subordonat", se vor plictisi impreuna si nu vor fi in stare sa realizeze mai nimic. Ca sa aiba succes, unul trebuie sa fie "sef" si celalalt "subordonat".
Asa ca "dorinta de a fi sef" nu exista decat la cei nascuti sa fie sefi...
milimetru
17 Feb 2005, 12:22 PM
QUOTE (actionmedia @ 17 Feb 2005, 11:49 AM) |
Ma intreb daca acei oameni care pot, sunt asa pentru ca asa s-au nascut sau pentru ca si-au dorit sa poata si s-au instruit.
|
Şi eu parcă aş īnclina să mizez pe "aşa s-au născut" (plus o instruire acolo, evident) şi mă gīndesc cīnd spun asta la liderii "adevăraţi". Poţi ajunge lider, desigur, şi numai instruindu-te dar parcă īn acest caz lipseşte ceva, nu ştiu ce... "substanţa", carisma, flerul, iaca nu-mi dau seama...
nefertiti-old
17 Feb 2005, 01:49 PM
Eu sigur nu as vrea sa fiu sef si nici nu as fi buna de sef. Asta nu inseamna ca imi place sa fiu condusa, mai degraba mi-ar placea sa pot lucra pe cont propriu ceva, genul de freelancer, nu sa am o firma, asta chiar nu vreau. Sau, mi-ar placea sa fiu numarul 2, adica omul din umbra, care dirijeaza doar anumite lucruri.
milimetru
17 Feb 2005, 02:03 PM
Dar ce aveţi fraţilor cu locul 2 ăsta?
Nu cumva vreţi pe 2 ca să aveţi aproape toate atuurile şi avantajele şefului dar responsabilitate, īn caz de ceva..., mai puţină, hm?
Eu nu vreau neapărat nici 2-ul, nu ţin nici măcar să prind Cupele Europene. Īmi ajunge să mă salvez de la retrogradare, chiar cu riscul că o să spuneţi că-s bleg şi n-am ambiţie. Dar e aşa de bine la mijlocul clasamentului, acolo unde se pot face blaturi fără ca să bată prea tare la ochi...!
Achernar
17 Feb 2005, 02:18 PM
Hihi ... n-ai vrea sa ma ai ca sef ...
milimetru
17 Feb 2005, 02:27 PM
Ho-ho, nici tu pe mine ca subaltern!
Achernar
17 Feb 2005, 02:36 PM
Mde, tocmai de-aia nici nu vreau sa fiu sef. Subalternii pot fi periculosi ...
nefertiti-old
17 Feb 2005, 02:48 PM
Eu cred ca e invers: sefii dauneaza grav sanatatii!
Achernar
17 Feb 2005, 04:00 PM
Ar trebui inscriptionati. Precum pachetele de tigari.
nefertiti-old
18 Feb 2005, 10:06 AM
Autoritatea Nationala pentru Turism va propune anul acesta legalizarea bacsisului lasat angajatilor din sectorul hotelier si din restaurante. Toata lumea vorbeste de spaga, de comision, cat lasam ospatarului. Bacsisul este legalizat īn alte tari europene. Dorim sa īncurajam angajatii din turism sa īsi faca treaba īn asa fel īncat clientul sa fie multumit, stiind ca pot primi legal bacsis, si-a motivat presedintele ANT decizia.
Sunteti de acord sa nu?
abis
18 Feb 2005, 10:08 AM
Da
actionmedia
18 Feb 2005, 10:35 AM
Pe de o parte e bine si civilizat. Adica iti rece inclusiv bacsisul pe bon (chitanta, factura).
Pe de alta parte este cam nasol pentru ca cel putin eu obisnuiam sa las bacsis pe masura serviciilor. Daca eram multumit lasam mai mult, daca eram nemultumit lasam mai putin (sau chiar de loc). Acum vrei nu vrei, ce scrie pe bon aia achiti.
milimetru
18 Feb 2005, 11:38 AM
E impozabil? E stabilită cumva o anumită sumă, de exemplu dacă-mi cară valiza pīnă īn camera de hotel trebuie să dau X lei (sau euro, dacă-s străin
)? Nu prea ştiu amănunte...
Ceea ce ştiu cu precizie este că la romāni bacşişul e īnrădăcinat de secole. Şi a prins rădăcini adīnci! Iar o trăsătură de bază a lui e aceea că e... īn afara legii. Tare mi-e teamă că, după ce dau bacşişul legal, va trebui să dau şi bacşişul... propriu-zis!!
nefertiti-old
18 Feb 2005, 11:46 AM
Da, propunerea prevede si impozitarea.
milimetru
18 Feb 2005, 01:22 PM
Atunci, pentru mine cel puţin, e klar! O idee īn sine bună va deveni aproape sigur o trăsnaie (ca să mă exprim elegant) cīnd va fi pusă īn practică...
Avantajul este că nu va fi primul caz de acest gen.
Īnceputul a fost făcut cu aplicarea cotei unice de impozitare... Se pare că noii băieţi de la conducere nu duc lipsă de idei. La punerea lor īn practică, īnsă, o cam sfeclesc la modul brillant!
black ice
18 Feb 2005, 01:23 PM
Nu inteleg o chestie.
Bacsisul era o anumita suma de bani (de regula 10 - 15 % din suma totala) care e lasata angajatului restaurantului sau hotelului. Erau bani pe care omul acela ii baga in buzunar. Acum, aceasta legalizare, in opinia mea nu face decat sa mai creasca pretul acelor servicii cu 10 - 15 % - impozitabili - pentru a mai introduce o taxa.
Am inteles bine, sau nu?
abis
18 Feb 2005, 01:36 PM
Eu am inteles ca singura modificare este ca suma de bani pe care oricum o lasi personalului hotelului sau restaurantului va apare pe nota de plata. Va fi ceva cu denumirea "servicii personal" sau cam asa ceva. Nu vad de ce te-ai simti obligat sa le mai dai inca ceva pe deasupra...
Clientul va plati aceeasi suma, angajatul va primi si el aceiasi bani ca inainte, numai ca de data asta vor fi bani albi si nu negri...
rebel
18 Feb 2005, 01:50 PM
Cānd va fi cazul, un client respectabil īn Romānia va acorda şi-un bacşiş pe şleau, fără bonuri ori chitanţe, dar asta īntr-adevăr īn funcţie de calitatea serviciilor prestate de ofertant.
Problema ar fi că romānul prea s-a obişnuit cu şpagă şi bacşişuri. Nici o mirare legalizarea
abis
18 Feb 2005, 01:56 PM
Se pare ca obiceiul de a trece bacsisul pe nota de plata a aparut intai, totusi, in tari mult mai civilizate...
Eclectic
18 Feb 2005, 02:11 PM
Intr-adevar, unele restaurante din tarile occidentale afiseaza ce procent trebuie lasat ca bacsis. In fond, mi se pare ok.
axel
18 Feb 2005, 11:56 PM
QUOTE (abis @ 18 Feb 2005, 02:56 PM) |
Se pare ca obiceiul de a trece bacsisul pe nota de plata a aparut intai, totusi, in tari mult mai civilizate... |
Cand platesti cu credit card-ul nota de plata ar fi chiar ciudat sa fi nevoit sa lasi cash pentru bacsis...
In general, cei care practica meserii ca, chelner, sunt sub-platiti in sensul ca se stie clar de catre ambele parti (angajat si angajator) ca o mare parte din venituri vor veni din bacsis si nu din salariu.
bdl
19 Feb 2005, 12:07 AM
Nu se specifica nicaieri suma care trebuie data baccsis..... baccsisul se lasa numai daca vrei sa il lasi, nu te obliga nimeni....
Se poate trece pe bon.....exista suma de plata, sub ea exista rubrica tips si apoi totalul....acest bacsis va fi impozitat, clar.....e un venit dovedit....
Daca se lasa cash (si nu e deloc rara situatia, chiar daca suma de pe bon e platita cu cc ) acesta e neimpozabil.....nu il poate dovedii nimeni.....de obicei, asa cum a mai spus cineva, ospatarii au salarii mult mai mici, tocmai datorita acestui bacsis....
Bacsisul e trecut inclusiv in foaia de impozitare.....si se ia in calcul la impozitare...la sfirsitul anului financiar...
nefertiti-old
21 Feb 2005, 09:43 AM
Vazusem undeva un articol, imi pare rau ca nu il mai gasesc acum, despre Romania si 'specimenele' care o populeaza
, adica romanii. Printre altele, cineva de afara spunea ca printre etichetele pe care majoritatea romanilor inca le poarta sunt prejudecatile, sentimentul de frustrare, ideile preconcepute, falsele pudori si alte asemenea. Cu alte cuvinte, o mentalitate invechita, ca sa ma exprim civilizat.
Asadar, chiar ne caracterizeaza toate astea? Astept pareri atat de la cei din Ro, cat si de la cei de afara. Chiar cu exemple.
Achernar
21 Feb 2005, 11:37 AM
Adica achiti bacsisul de pe bon si-apoi achiti si bacsisul clasic. Tzapaa !
Astept cu incredere ziua in care vreun ministru va aparea la tv si va explica natiunii cum s-a scumpit nu stiu ce serviciu pe motiv de majorare a bacsisurilor
milimetru
21 Feb 2005, 12:24 PM
QUOTE (nefertiti @ 21 Feb 2005, 09:43 AM) |
cineva de afara spunea ca printre etichetele pe care majoritatea romanilor inca le poarta sunt |
De foarte multe ori mi s-a īntīmplat să aud persoane "din afară" vorbind prostii. Dacă-s "de afară" nu īnseamnă că au 2 perechi... ... de creiere!
Depinde cine, cīnd şi īn ce context vorbeşte.
nefertiti-old
21 Feb 2005, 12:39 PM
Argumente sau/si exemple?
Achernar
21 Feb 2005, 12:41 PM
Chestia cu specimenele din tara e simpatica. C-asa am avut si eu o experienta cu unul plecat in West imediat dupa '90. Cand s-a intors si-a exprimat parerea precum ca majoritatea romanasilor sunt ... (cenzurat). In tot cazul, era chiar jenat de originea lui. Hilar a fost ca-ntr-o seara, dupa ce-a luat la bord un kil de 'tarie' a inceput sa se planga de cat de cretini, rigizi si incuiati pot fi occidentalii. A fost o super-faza de care-mi aduc aminte ori de cate ori il aud pe cate unul ca-i injura pe astia din tara.
milimetru
21 Feb 2005, 01:59 PM
Hmm, argumente... Īn primul şi īn primul rīnd mie nu mi se pare o treabă corectă să spui că somalezii, din cauză că trăiesc aşa cum trăiesc, sīnt mai proşti, incapabili, retardaţi ş.a.m.d. decīt americanii. Nici măcar că "majoritatea" etc etc. Asta īnseamnă o gīndire rudimentară şi, din punctul meu de vedere, afirmaţia se īntoarce īmpotriva celui care o zice. Īn aspecte particulare, īn cazuri specifice, punctuale, poate ne putem exprima aşa, dar şi atunci e puţin hazardat...
exemplu bun e tocmai articolul cu pricina!...
Aa, la un "pahar de vorbă", desigur, putem să spunem orice!...
nefertiti-old
21 Feb 2005, 03:19 PM
Pai nu vorbim de motive si nici nu e vorba sa fim retardati. Insa, eu cred ca, totusi, sistemul in care am trait zeci de ani si mediul social nu tocmai ideal ne-au lasat cu niste 'sechele'. Nu e placut sa o recunosti, dar...
milimetru
21 Feb 2005, 04:02 PM
Bineīnţeles că au rămas sechele. Din nefericire se vindecă mai greu decīt ar fi normal.
Cla
21 Feb 2005, 05:17 PM
Si mie mi-a ramas ceva, cred ca e de cautat in copilarie, cand invatatorii si profesorii erau atotputernici si-ti bagau spaima-n oase, in loc sa vorbeasca cu tine ca de la om la om...
Relatia mea fata de sefi nu e normala. Ori sunt timid, ori ii bag in ma-sa cum apuc, adica 2 extreme...
Sper ca generatia noua (care sunt destui pe Han) au mai multa incredere in sine si se comporta ca atare...
Noua ne-a fost furat avantul deja devreme. "Taci ma, ca te interogheaza Securitatea...", "Da Europa Libera mai incet, mai, ca aud vecinii..." Frica
contraste
21 Feb 2005, 05:29 PM
QUOTE |
Sper ca generatia noua (care sunt destui pe Han) au mai multa incredere in sine si se comporta ca atare... |
Uneori, deranjant de multa incredere in sine !
Da pe-afara !
Cla
21 Feb 2005, 05:58 PM
QUOTE (contraste @ 21 Feb 2005, 04:29 PM) |
Uneori, deranjant de multa incredere in sine ! |
Si
ce ne arata asta? Ca noi n-am invatat, n-am avut sansa...
nefertiti-old
22 Feb 2005, 10:11 AM
QUOTE (contraste @ 21 Feb 2005, 05:29 PM) |
Uneori, deranjant de multa incredere in sine ! Da pe-afara ! |
Nu cred ca increderea in sine poate fi deranjanta. Tu cred ca te referi, de fapt, la un fel de libertinaj in vocabular, poate si in comportament.
milimetru
22 Feb 2005, 10:35 AM
QUOTE (Cla @ 21 Feb 2005, 05:17 PM) |
Noua ne-a fost furat avantul deja devreme. |
Foarte bine spus! Au fost furate multe. Construirea acelui om nou era de fapt un fel de sterilizare a personalităţii fiecărui individ īn parte, care a produs multe conştiinţe infirme. Cei norocoşi urmează cu mic sau mare succes tratamentele de recuperare ce se impun. Sīnt īnsă destui cei pt care eliberarea a venit prea tīrziu...
Dincolo de tot răul pe care l-a făcut, īn capul de listă al ororilor comunismului, se află crearea acelui om nou, adică spălarea creierelor. De aceea comunismul nu mai trebuie să reīnvie vreodată!
Achernar
22 Feb 2005, 10:53 AM
Ce tampenie ! Ma rog, se pare ca intr-adevar spalarea creierelor a functionat pe ici, pe colo ...
In comparatie cu ce se intampla ACUM ceea ce se intampla in urma cu 30 de ani era apa de ploaie.
milimetru
22 Feb 2005, 11:18 AM
N-ar fi rău dacă ai vrea să detaliezi puţin, Achernar. Cum adică e mai rău decīt acu' 30 de ani (adică īn 1975)?
ps. Nu ştiu la ce se referă exclamaţia "ce tīmpenie!". La ce am spus eu cumva?...
Achernar
22 Feb 2005, 11:33 AM
Imi cer scuze pentru formularea respectiva. Se pare ca-s suparat pe viata la ora asta. Asta insa nu-i un motiv sa sar peste cal.
milimetru
22 Feb 2005, 11:41 AM
Ai o mentalitate īnvechită prietene, dacă eşti supărat pe viaţă!
Totuşi... de ce era mai bine atunci, de ce e mai rău acum?...
nefertiti-old
22 Feb 2005, 12:31 PM
Hmmm, as vrea si io detalii, Achernar, altfel nu pricep.
contraste
22 Feb 2005, 01:02 PM
Nu, NEFERTITI, nu ma refer la
QUOTE |
Tu cred ca te referi, de fapt, la un fel de libertinaj in vocabular, poate si in comportament. |
.
Motivat de faptul ca si eu sunt libertina, rebela si nonconformista. Dar, intre doua prostii, strecor si ceva esenta....
Ma refer la faptul ca multi exponenti ai tinerei generatii, educati fiind in lipsa mai mult decat totala a educatiei si supravegherii parintesti - telefon din alte tari unde sunt parintii la munca reprezentand uneori grija suprema -de exemplu -
afiseaza strident lipsa normelor de orice fel. Cunostintele in orice domeniu, sunt mai mult decat derizorii.
Dar nu vor sa ramana in anonimat. Streseaza propria lor tinerete cu fel de fel de agresivitati de tot felul ; prostia, kitsch-ul si aroganta animalului tanar fiind legea suprema....
Slava domnului ca nu sunt toti asa !
Privesc si eu in alta parte, si gata !
Dar, sunt din ce in ce mai multi tineri de acest tip, si, este un semnal de alarma....
nefertiti-old
22 Feb 2005, 01:42 PM
Oook, sa inteleg ca mentalitatea romaneasca a cunoscut, de fapt, extremele? Am sarit de la prejudecati etc. direct la nesimtire?
Achernar
22 Feb 2005, 02:51 PM
'Bosorogii' educati ante 89 au fost conditionati sa accepte supunerea. Implicit, au invatat sa-si ascunda sentimentele si ambitiile personale si sa astepte momentul propice pentru a-si atinge obiectivele.
New generation este conditionata intensiv sa se manifeste. In orice conditii. Ceea ce conteaza este prezentul. Cine in prezent face 'ce vrea' e cel mai tare. Pana aici nimic rau, insa per total aceasta conditionare ii face cu mult mai manevrabili si mai putin adaptabili decat au fost vreodata bosorogii.
abis
22 Feb 2005, 03:02 PM
Achernar, am senzatia ca bati campii... Dupa cele scrise de tine, eu sunt un bosorog (ca aveam 18 ani in '89)...
Vezi ca aia care s-au revoltat au fost exact cei educati inainte...
Achernar
22 Feb 2005, 03:59 PM
N-ar fi nici prima nici ultima oara cand bat campii. Dar acum chiar nu-i bat.
abis
22 Feb 2005, 04:21 PM
Scuza-ma, dar ii bati rau de tot: cei mai tineri sunt mult mai adaptabili decat cei batrani, nu invers (cum spui tu).
Nu am vazut la generatia 30-40 sa accepte supunerea...
Achernar
22 Feb 2005, 04:42 PM
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.