Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Tema Zilei: Specificul unei generatii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Show-biz > Mass-media
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88
abis
Sigur ca trebuie sa existe, asta nu contesta nimeni (sper). Si sunt convins ca ar fi existat resurse pentru a majora cu mai mult de 15.000 lei alocatiile copiilor daca nu ar fi existat scutiri de la plata catre bugetul de stat a unor colosi industriali gen RAFO. Scuza-ma ca revin la acest subiect...
dead-cat
QUOTE (cociuba @ 15 Dec 2004, 11:24 AM)
daca e minima e bine..., nu cred ca ar trebui sa fie treaba statului ce se intampla chiar si cu handicapatii..., cunosc multi care beneficiaza de pensie de boala si o duc bine mersi sanatosi... wink.gif

treaba statului e sa se ingrijeasca de toti cetatenii si sa-i convinga sa ajunga la concluzia ca a te naste in sfera lui de influenta a fost cel mai bun lucru ce ti se putea intimpla.
acu handicapatul (din nastere sau in urma unui accident) nu-si poate purta singur de grija si n-are cum sa-si cistige existenta. avind in vedere ca numarul lor nu-i mare raportat la numarul total, pot fi sustinuti de comunitate.

cociuba
dead-cat
raportat la numarul total, pot fi sustinuti de comunitate

cat inseamna numar mare? mai degraba daca ar fi organizatii non-profit... ar fi mai buna situatia handicapatilor si a altor grupe defavorizate..., asa mare parte o fondurilor sunt deturnate...sau date pe pile... wink.gif

treaba statului e sa se ingrijeasca de toti cetatenii si sa-i convinga sa ajunga la concluzia ca a te naste in sfera lui de influenta a fost cel mai bun lucru ce ti se putea intimpla.

asta-i simplu, le spala creierele rofl.gif si gata sunt cei mai fericiti wink.gif
dead-cat
numar mare ar insemna undeva pe la 10%.

aia cu spalatul creierelor, se pare ca functioneaza numai pina la un anumit punct. oricum ala ar trebui sa fie long-term goal-ul oricarui stat.

cit despre organizatii non-profit, nu te poti baza pe ele, pentru ca bugetul lor depinde de donatii. iar cel putin cel care a lucrat X ani si dupa aia a ajuns handicapat in urma unui accident, are pretentia juridica sa primeasca ajutor, deoarece a platit asigurarea sociala pe acei X ani.

se poate discuta despre modul cum sunt administrate fondurile pentru handicapati, dar asta-i altceva si tine de eficienta guvernului respectiv in inlaturarea coruptiei.
nefertiti-old
Cociuba, protectie sociala nu inseamna doar persoane cu handicap, ci mult mai mult. wink.gif

Si nu e vorba de spalat creiere, dead-cat are dreptate, sistemul acesta de organizare care implica statul chiar trebuie sa faca ceva pentru cetatenii care fac parte din el. Altfel, poate emigra fiecare unde il taie capul si unde se simte protejat.
cociuba
din pacate pentru mine ideea de stat protector pare depasita, pentru mine...

hai sa vedem din alt punct de vedere: pentru a face fata competitie existente la nivel mondial intre state pentru atragerea investitiilor este necesar scaderea taxelor, a impozitelor , investitii in infrastructura, etc , pe cand protectia sociala consuma fara a produce wink.gif , deci avem pe de o parte scaderea bugetului iar pe de alta parte cresterea cheltuielilor sociale wink.gif ...

nefertiti
Altfel, poate emigra fiecare unde il taie capul si unde se simte protejat.

cine vrea sa primeasca un emigrant si sa-l faca sa se simta protejat, sunt curios care e aceea tara , ca-mi fac bagajul in 1/2h wink.gif

edit:
dead-cat
cit despre organizatii non-profit, nu te poti baza pe ele, pentru ca bugetul lor depinde de donatii. iar cel putin cel care a lucrat X ani si dupa aia a ajuns handicapat in urma unui accident, are pretentia juridica sa primeasca ajutor, deoarece a platit asigurarea sociala pe acei X ani

cel care sufera un accident poate sa fie asigurat la o firma privata , nu vad unde-i protectia sociala aici?
iar ong mi se par o solutie buna deoarece au un buget clar si niste obiective de indeplinit , nu asa la gramada... rolleyes.gif , cum de altfel s-a intamplat acum inainte de alegeri... wink.gif
dead-cat

pe cand protectia sociala consuma fara a produce

nu-i chiar adevarat smile.gif
e o asigurare, ca si cea de masina.
daca nu faci accident, doar platesti prime, daca ai ghinion, te scapa asigurarea.
acu' modul in care e gestionat fondul de asigurare e discutabil. se poate investi in tot felul de moduri ca sa nu stea banii degeaba.

porcaria apare, cind iei bani din alta parte sa peticesti acest buget. asta inseamna ca n-ai facut calculul cum trebuie. sau si mai rau, sa iei din acest fond sa peticesti altele, ca de exemplu colosi industriali nerentabili.

cel care sufera un accident poate sa fie asigurat la o firma privata , nu vad unde-i protectia sociala aici?

firma privata poate da faliment. statul nu. risti sa ajungi in situatia fondurilor de pensii 401k din statele unite.
abis
Nefertiti,
Ai idee cumva cam ce procent din populatia Romaniei beneficiaza de o forma de protectie sociala? Eu nu stiu, si nici nu stiu unde sa caut.
cociuba
nu-i chiar adevarat
e o asigurare, ca si cea de masina.
daca nu faci accident, doar platesti prime, daca ai ghinion, te scapa asigurarea.
acu' modul in care e gestionat fondul de asigurare e discutabil. se poate investi in tot felul de moduri ca sa nu stea banii degeaba

vezi dead-cat ca se poate si fara protectie sociala, ceva de genul asigurarilor, dar totusi nu-mi dau seama cum ar putea cineva sa asigure un copil in burta mamei?
asta in ideea de a putea beneficia de asigurare daca sufera de ceva hmm.gif

ideea e ca fiecare sa fie raspunzator pentru el, si nu statul , chiar nu v-ati saturat de statul paternalist, care da la toti numai la cei care au nevoie nu? wink.gif
Achernar
Cheltuielile pentru 'asistenta sociala' reprezinta intre 35 si 40 % din totalul celor 2 bugete (de stat + al asigurarilor sociale)
Din aceste 35-40 %, circa 70 % sunt pensii (defalcat : 70 % limita de varsta, 10 % invaliditate, cate 6-7 % urmas, agricultori, diverse)
Din ce ramane, circa o treime reprezinta somaj+reconversie+compensatii+absolventi, peste jumatate reprezinta alocatii diverse, iar ce ramane 'merge' la persoanele cu handicap si scolile speciale.

Completare : numar pensionari - circa 6,4 milioane (din care 1,8 mil agricultori); Numar persoane sub 18 ani : aprox 5 milioane (din care 100000 internate in centre speciale - institutii pentru pers cu handicap, leagane, case de copii); Someri : peste 600.000. Persoane ce primesc indemnizatie pentru cresterea copilului (2 ani) : circa 300.000.
nefertiti-old
Merci pentru cifre, Achernar.

Cociuba, nu e vorba de stat paternalist, ci de protectie sociala adevarata, pe care nu o poti elimina, pur si simplu.
dead-cat

vezi dead-cat ca se poate si fara protectie sociala, ceva de genul asigurarilor, dar totusi nu-mi dau seama cum ar putea cineva sa asigure un copil in burta mamei?

pai protectia sociala se face prin asigurarea sociala, care este o asigurare. difera de alte asigurari prin faptul ca nu este optionala.

cociuba
nefertiti
ci de protectie sociala adevarata, pe care nu o poti elimina, pur si simplu.

vad nefertiti ca nu prea ne intelegem wink.gif , eu nu inteleg la ce te referi cand spui ''protectie sociala adevarata'' rolleyes.gif

dead-cat la ceea ce te referi tu nu este necesar amestecul statului wink.gif

Achernar
numar pensionari - circa 6,4 milioane (din care 1,8 mil agricultori); Numar persoane sub 18 ani : aprox 5 milioane (din care 100000 internate in centre speciale - institutii pentru pers cu handicap, leagane, case de copii); Someri : peste 600.000. Persoane ce primesc indemnizatie pentru cresterea copilului (2 ani) : circa 300.000.

daca cumva dispui de informatiile referitoare la numarul persoanelor cu loc de munca am sa te rog sa le dispui..., ca sa vedem diferenta dintre cei care muncesc si cei carora le este oferit ajutor social

parerea mea e ca in romania protectia sociala e prea mare, nu ne trebuie nimic in plus, mai degraba redusa, dar e doar parerea mea rolleyes.gif

ps:nefertiti as avea si eu o propunere, nu crezi ca ar fi bine ca subiectele sa fie active 2 zile si abia apoi sa propui altele, sa avem timp sa le discutam pe indelete? wink.gif
nefertiti-old
Ok, putem lasa o tema doua zile, in cazul in care subiectul intereseaza. smile.gif

Revenind la protectia sociala, cand spun asta ma gandesc in primul rand la salariul minim pe economie, la alocatiile pentru copii, la pensii, la un sistem de asigurari de sanatate care sa imi permita un minim tratament cand am nevoie, la niste ajutoare sociale reale - nu doar niste bani dati tiganilor pe degeaba, ci acelor care chiar au nevoie de ei samd. La noi, toate astea sunt de mizerie. Si nu o data m-am gandit ca banii necesari exista, sunt povesti ca nu ii avem. Dar se duc in alta parte.
contraste
Ideea protectiei sociale o consider una a nivelarii sociale.
Iata de ce :
Un protejat social care are venit 0 primeste ajutor social fara sa presteze nici o munca.
Primeste indemnizatie de caldura.
Un beneficiar al unui venit de pana la suma cuvenita prin lege (si pe care nu o cunosc precis), primeste indemnizatie de caldura. deci: suma + indemnizatie caldura.
Un salariat cu un venit egal cu al primului + l.000 lei, nu primeste acea indemnizatie de caldura.
Cine are venitul mai mare ?
Un alt exemplu :
La serviciul unde sunt eu inca sindicatul nu face nimic pentru a plati orele suplimentare.
De ce ? Unde este protectia sociala ?
Achernar
QUOTE (cociuba @ 15 Dec 2004, 07:53 PM)

daca cumva dispui de informatiile referitoare la numarul persoanelor cu loc de munca am sa te rog sa le dispui..., ca sa vedem diferenta dintre cei care muncesc si cei carora le este oferit ajutor social

Cifrele variaza intre 4,2 si 4,7 milioane salariati. Nu stiu daca termenul 'salariat' se refera la numarul de persoane ce au cel putin un loc de munca sau numarul total de locuri de munca pentru care se plateste un salariu.
In plus, mai exista un numar de persoane ce activeaza in asociatii familiale si persoane fizice ce desfasoara diverse activitati si care, desi nu primesc salariu, platesc asigurari sociale. Nu cunosc numarul acestora.
cociuba
nefertiti
cand spun asta ma gandesc in primul rand la salariul minim pe economie

care de altfel e stabilit arbitrar, iar cei care nu vor sa-l plateasca o sa angajeze oameni la negru...

la alocatiile pentru copii

asta sa stii ca-mi place laugh.gif , adica statul sa plateasca pentru copil, ce-ar fi ca oamenii sa se maturizeze si daca nu au bani sa nu faca copii wink.gif
la pensii, la un sistem de asigurari de sanatate care sa imi permita un minim tratament cand am nevoie

in mod gresit considerati pensia si asigurarea de sanatatea ca fiind de stat, in curand vom avea pensii private, si sunt in acest moment asigurari de sanatate private, parca interamerican are un spital in B. wink.gif

stie careva care este numarul persoanelor cu loc de munca? wink.gif
nefertiti-old
Stai un pic, tu confunzi niste lucruri. Fiecare dintre noi plateste statului niste sume imense, sub forma unor contributii la diverse sisteme de asigurari sociale, de sanatate samd, plus impozite. Asa ca e normal ca statul sa faca ceva pentru cetateni. Lasa sistemele private, pentru ca alea sunt doar alternative.
cociuba
sub forma unor contributii la diverse sisteme de asigurari sociale, de sanatate samd,

eu ma refer la faptul ca nu e necesar sa decontam la stat...

fata de impozite ai dreptate wink.gif , acesti bani ar trebui sa mearga in politie,pompieri,armata,infrastructura,etc
nefertiti-old
Cum adica nu este necesar? Traiesti cumva intr-o alta Romanie, de care eu nu stiu? Deocamdata nu ma intreaba nimeni daca vreau sau nu sa 'decontez' la stat, mi se opresc, pur si simplu, niste bani din salariu. Asa ca...
cociuba
nefertiti discutam parca vorbim despre
ce s-ar putea face pentru a imbunatati acest sistem.

nu despre ce se face wink.gif

Traiesti cumva intr-o alta Romanie, de care eu nu stiu?

da in romania drogatilor,hotilor si capsunarilor rofl.gif , tu in care traiesti? laugh.gif
nefertiti-old
Ca sa poti imbunatati ceva trebuie sa vezi ce e rau la actualul sistem. Si am pomenit despre ce se face in prezent si pentru ca tu vorbeai despre ceva ce nu exista la noi. Adica, posibilitatea de a opta doar pentru un sistem de asigurari sociale, de pensii, sanatate etc. privat. Iar la noi asta nu se poate inca. Asa ca, atata timp cat statul imi baga mana in buzunar si imi ia niste bani de care eu nu ma pot folisi cand am nevoie, nu mi se pare ca actualul sistem e ok. Ca sa nu mai spun ca nu am cum sa fiu de acord cu ideea ta de a nu astepta nimic de la stat, din aceleasi motive pe care tocmai ti le-am spus. wink.gif
cociuba
posibilitatea de a opta doar pentru un sistem de asigurari sociale, de pensii, sanatate etc. privat

am spus ca exista deja sistem privat de sanatate..., iar asigurarea de viata se poate transforma in renta viagera wink.gif
dar ai dreptate cand spui ca bani iti sunt folositi in mod discretionar cry.gif
nefertiti-old
Ok, exista sistem privat de sananate, dar statul tot imi ia banii pe asigurarea lui de sanatate, nu pot sa aleg doar una dintre ele.
cociuba
inca ohyeah.gif

ps: ar trebui sa schimbi subiectul de azi,cosma e acum in prim-plan wink.gif
nefertiti-old
M-am lamurit, tu cand te plictisesti de o chestie, o schimbi. laugh.gif

Nu o sa vorbim azi despre Cosma aici, daca intereseaza pe cineva, poate sa deschida un topic, dar mie una nu mi se pare atat de important.
cociuba
nu m-am plictisit...asa tare... biggrin.gif
nu vreau sa fac aici apologia ineficientei statului in repartizare, dar nu prea vad solutii concrete cum ar putea functiona sistemele publice de protectie sociala... wink.gif
YoyoMan
Ar putea exista prin sistem concurential, prin alternative. Asta e raspunsul la aproape toate problemele organizationale si sistemice in Roamania. Asta nu se vrea sa se inteleaga aici. Ca prin concurenta reusesti sa rezolvi o groaza de probleme pentru ca in loc sa incerce un singur organism sa gaseasca solutii, incep dintr-o data sa gandeasca mai multi indivizi, care sunt in primul rand interesati sa gandeasca in interes propriu. Si de aia sunt ideile lor aproape totdeuna mai bune decat ale unuia platit cu salar/luna sa gandeasca.

Ar fi bestial daca s-ar putea ca oamenii sa poata opta. Cei cu bani mai muti sa isi poata face o polita de asigurare sau sa apeleze la servicii medicale mai de calitate, ceilalti sa mearga la o clinica de stat samd. Ar exista loc pentru toate astea daca s-ar vrea. Binenteles ca faptul ca statul iti ia banii din buzunar asa numai, pentru ca are el chef, e enervant, frustrant si revoltator. Astea se vor schimba toate nu peste mult, mai ales daca reuseste Basescu sa ii puna pe pesedei/comunisti cu botul pe labe. Si eu cred ca o sa reuseasca.

Eu totdeauna am zis ca cea mai inteligenta miscare e, cand nu stim ceva, sa ne uitam in gradina din vecini sau in gradinile din vecini. Si o sa avem acolo solutia aproape sigur mai buna decat a noastra.
dead-cat

Ca prin concurenta reusesti sa rezolvi o groaza de probleme pentru ca in loc sa incerce un singur organism sa gaseasca solutii, incep dintr-o data sa gandeasca mai multi indivizi, care sunt in primul rand interesati sa gandeasca in interes propriu.

nu ca ar fi complet gresit ceea ce se spune mai sus, dar din pacate concurenta nu e rezolvarea tuturor problemelor. de ce? well ca sa fi comptetitiv, trebuie sa fii suficient de ieftin, ceea ce, in domeniul sanatatii poate duce la catastrofe. asta inseamna costuri proprii cit mai mici, adica doctori cu schimburi de 24-36 de ore, medicamente ieftine si/sau insuficient testate etc.
toate fazele asta cu ai' instariti nu le poti face, ca au mijloace sa te dea in judecata sa te ruineze. dar omu' de rind n-are, cu el faci ce vrei.

ce as vrea eu sa se poata opta, e pachetul pentru care vrei sa te asiguri medical.
nefertiti-old
Asta spun si eu, sa poti alege. In momentul asta, de exemplu, platesti la stat degeab, pentru ca ajungi la doctor si tot trebuie sa platesti, nu doar spaga, ci si analizele. Si ca sa scapi de mizeria de la stat si de incompetenta unor doctori, te duci la privat. Si uite asa platesti de doua ori.
YoyoMan
Pai exact de aia ziceam eu de sistem concurential si in domeniul asta. Pentru ca sa nu se mai ajunga la penibilisme de-astea. wink.gif In alte parti functioneaza. Si la noi se poate.
nefertiti-old
Propun sa ramanem la acelasi subiect si azi.
Achernar
QUOTE (YoyoMan @ 17 Dec 2004, 11:58 AM)
Pai exact de aia ziceam eu de sistem concurential si in domeniul asta. Pentru ca sa nu se mai ajunga la penibilisme de-astea. wink.gif In alte parti functioneaza. Si la noi se poate.

In alte parti sunt mai multi bani. Daca in tara X salariul mediu brut e de 800 de euro atunci statul poate accepta mai usor ideea de a nu gestiona majoritatea fondurilor obtinute din impozite in comparatie cu tara Y in care salariul mediu brut e de 220 de euro. Teoria concurentei e aproape inaplicabila daca sumele colectate sunt mici.
nefertiti-old
Pai cine spune ca la noi sumele colectate sunt mici?
Achernar
Contributia la diverse bugete ale statului :
Romania : aprox 750 - 800 euro per locuitor si an
Ungaria : aprox 2200 - 2400 euro per locuitor si an
mai e cazul sa ma refer la Germania sau Franta ?
nefertiti-old
Pai nu compara cu alte state, ca e aberant. Compara cu veniturile de la noi si atat. O sa vezi ca suma pe care ti-o ia din buzunar nu e mica.
dead-cat
avind in vedere ca, pentru multe produse de necesitate, materia prima pentru a le produce se cumpara la preturi internationale, e cu atit mai naspa pentru tarile cu venituri mici, chiar daca acolo unele preturi sunt mai scazute.
Achernar
@ nefertiti : Hehe, chiar crezi ca nu-mi dau seama ?
Ideea tocmai asta e : veniturile individuale (si implicit sumele colectate si deci disponibile pentru asistenta sociala + restul cheltuielilor statului) sunt prea mici pentru a permite aplicarea imediata a modelelor statelor dezvoltate din Europa. Si vor fi prea mici chiar daca statul isi va reduce cheltuielile la minimum.
nefertiti-old
Cred ca nu ne intelegem. Veniturile sunt mici, dar sumele adunate de stat nu sunt mici. Fa un calcul la cat se aduna pentru fondurile de sanatate, de ex., si vezi cat din ele se regasesc in serviciile de care tu beneficiezi. Asta e ideea.
Achernar
Inteleg ce vrei sa spui. Fondurile destinate 'sanatatii' pare-se ca nu-s folosite tocmai ... eficient. Sa presupunem ca intr-un an - doi problema ar fi rezolvata. Asta ar putea eventual imbunatati situatia celor ce efectiv contribuie la formarea fondurilor respective. 'Asistatii' insa (sau cel putin o parte a lor, cei care n-au contribuit prea mult de-a lungul timpului) ar beneficia cam de aceleasi conditii ca si astazi, si deci ar putea fi lejer utilizati ca masa de manevra in anumite situatii.
cociuba
dead-cat
materia prima pentru a le produce se cumpara la preturi internationale, e cu atit mai naspa pentru tarile cu venituri mici, chiar daca acolo unele preturi sunt mai scazute

nu cred ca materia prima e cea mai scumpa, mai degraba brevetele rolleyes.gif
deci hai sa nu respectam proprietatea intelectuala biggrin.gif

nefertiti-old
Pentru ca suntem in zilele in care se implinesc niste ani de la miscarea din 1989, haideti sa vedem la ce credeti ca duceti dorul din perioada dinainte de '89. Daca este asa ceva, bineinteles.
mutulica
mi-e dor de :
- coada la banane/portocale de cite 2-3 ore pt un kg cumparate
- cartela pentru paine, lapte, zahar, ulei ... etc
- condusul duminica cu sot si fara sot
- faptul ca desi preturile erau acceptabile, le cumparam cu spaga inclusa, si deci ajungeau mai mari ca acum (atit ca erau putini ce isi permiteau)
- de antenele de sirbi de pe blocuri (tretje canal era bestial, mai ales simbata noaptea cind dadea cite un pornozag, sau era filmski maraton)
- de mersul la stadion si de dansurile tematice cind venea impuscatu' in vizita (ce ne mai inghesuiam cu fetele pe la stadion, super)
- de biletele la costinesti, ca eram elev si trebuia sa ma dau om al muncii

sa mai spun?

later edit: cu dedicatie "trenul galben fara cai"
Achernar
De momentele in care se lua curentul in noaptea, in mijlocul desfasurarii unui bairam. Asteptand 'sa dea drumul la curent' se putea discuta mult mai lejer intre patru ochi. Mai ales daca suficienti colegi de bairam aveau inspiratia de a dori sa admire Bucurestiul noptea.
dead-cat
mie dor de serile de iarna in care stateam pe intuneric cu tata si ascultam pe unde scurte eropa libera, care era bruiat.

daca stau bine sa ma gindesc, de fapt nu mi-e dor. smile.gif
actionmedia
Bai, imi dau seama ca este intradevar ceva de care imi e dor. Imi e dor de acele bancuri spuse pe soptite depre Ceausescu, Stalin, s.a.m.d. Altfel radeai la acele bancuri pe vremea aia.
Si mai este o chestie. Atunci rabdai-rabdai-rabdai-rabdai-rabdai.... si cand se ivea ocazia sa bei un Pepsi sau sa mananci caramele Bulgaresti sau o ciocolata straineza, maaama ce bune erau. Acum deja sunt banale, pe vremea aia erau produse de lux.

Dar nu as vrea sa se intoarca vremurile alea? hh.gif . Cand imi amintesc ce nasol era cand ma puneau ai mei sa stau la coada la pui sau la ulei sau la zahar sad.gif . trebuia sa stea toata familia ca sa poata sa ia cat mai mult.

Stau si ma gandesc ca pe de o parte, din punct de vederea conceptual sistemul rationalizarii probabil ca era O.K., dar la capitolul aplicarii era deastruos. Se zice ca nu ajungeau niciodata (probabil ca era intradevar o deficienta la nivelul nevoii reale) dar erau astfel rationalizate incat toata lumea sa aibe o bucatica. Numai ca nimeni nu se supunea sistemului. Oamenii nu erau multumiti cu bucatica, vroiau atat cat aveau nevoie si atunci era care pe care sau cine e mai smecher isi ia partea lui cine e fraier rabda. Cam asa mergeau trebuirile pe vremea aia. Adica nici vorba de comunism. Oamenii nu aveau constiinta comunismului, ci erau fiecare pentru el.

Comunistii incercau sa construiasca un sistem planificat-centralizat pe o mentalitate individualist-egoista a populatiei. Si aceasta mentalitate s-a accentuat tocmai datorita lipsei acute de resurse. Aceasta mentalitate ne bantuie si astazi. Cred ca suntem mult mai egoisti si individualisti decat oamenii care au trait in tari cu traditie in capitalism.
xti
mi-e atat de dor de scobitorile care se dadeau ... 2 pachete de scobitori la o ciocolata rofl.gif aveam nenumarate rofl.gif
calfa
QUOTE (dead-cat @ 20 Dec 2004, 12:19 PM)
mie dor de serile de iarna in care stateam pe intuneric cu tata si ascultam pe unde scurte eropa libera, care era bruiat.

daca stau bine sa ma gindesc, de fapt nu mi-e dor. smile.gif

Pai normal ca nu iti era dor, ca bruiajul (sau poate doar conditiile atmosferice, sau ambele) facea foarte obositor de ascultat radioul, fie ca era Europa Libera, fie ca era BBC Romania, Deutsche Welle ori ... Radio Moscova laugh.gif

Mai obositor de atat nu era decat sa asculti, nebruiat, radioul "public". ohyeah.gif
_________

Acum pe subiect .... daca mi-e dor de ceva, atunci mi-e dor de ... colegii si prietenii care (in marea lor majoritate) au parasit intre timp tara, din diferite motive.
nefertiti-old
Tot se apropie sarbatorile, asa ca haideti sa lasam politica o vreme si sa vedem ce va place mai mult la Craciun, de exemplu? Atmosfera, impodobitul bradului, faptul ca se reuneste familia, cadourile etc.?
calfa
De Craciun ? Pai as putea sa il parafrazez pe John Wheeler, spunand ca "Craciunul este, intr-un anumit sens, unul dintre momentele in care simt ca Universul e participativ" wink.gif Asta imi place la Craciun, atmosfera ... "partcipativa". smile.gif

Cadourile ? Nu neaparat. Mai degraba faptul ca e o mini-vacanta. O "mini" destul de mare anul asta ... laugh.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.