nefertiti-old
1 Dec 2005, 04:27 PM
Mi-am adus aminte... oja facuta de Farmec e foarte buna dar, la fel, nu o gasesti in multe locuri.
Sushi
1 Dec 2005, 04:40 PM
eu folosesc Gerovital si Gerocosen, vopsea de par Made in RO, ceara epilatoare tot asa. Plus ca mi-am luat niste costume foarte faine de frecat la lucru, nu se sifoneaza deloc, le spal la 30-40 de grade si le usuc pe umeras si nu mai trebe deloc calcate, au o tinuta super buna. Mai am gramada de lenjerie intima facuta de ceva fabrica din cluj (am uitat cum ii spune) tot asa, calitate super
Olaf
1 Dec 2005, 07:26 PM
Mi-am mai amintit ceva: anul trecut mi-am luat o super pereche de bocanci, ca sa aflu apoi ca sunt facuti in Romania, si ca puteam sa-i iau la juma' de pret de acasa - cu conditia sa fi stiut unde sa caut...
nefertiti-old
2 Dec 2005, 08:41 AM
Ma uitam aseara la emisiunea lui Turcescu, unde erau invitati Liviu Mihaiu, de la Academia Catavencu, si Tudor Octavian, de la Jurnalul National... a fost o discutie foarte misto, desvhisa si relaxata, despre romani si Romania. Printre alte idei discutate, era acela al faptului ca romanii fug tot mai mult de identitatea romaneasca. De exemplu, cei care pleaca din tara, cum ajung acolo, fac tot posibilul sa uite ca sunt romani, sa uite de unde au venit, sa isi gaseasca o tara adoptiva, se feresc de alti romani samd. Acelasi sentiment de 'vreau sa fiu altceva decat roman' il intalnesti si la cei ramasi in tara. Intrebarea e de ce si daca e bine?
Olaf
2 Dec 2005, 09:33 AM
Cei cu care m-am intalnit eu pana acum, nu aveau deloc aceeasi atitudine. Adica este un grup maricel de romani, facem diverse lucruri impreuna, iesiri, intalniri, petreceri... Iar daca cineva ma intreaba de unde sunt, da, dom'le, sunt din Romania. Partea mai proasta este ca de multe ori mi s-a intamplat sa vad reactii negative la raspunsul asta... Si da, ma simt prost cand vad ca cei care stau in fata la Carrefour in fiecare zi cu paharelul de plastic in mana vorbesc romaneste. Si poate tocmai de asta incerc sa evit romanul intalnit pe strada. Dar mie nu are de ce sa-mi fie rusine, si nici nu o sa ma feresc vreodata sa spun ca sunt roman, sau sa vorbesc romaneste cu prietenii mei.
nefertiti-old
2 Dec 2005, 11:08 AM
Si, totusi, fenomenul exista. L-am observat si la cateva persoane de aici, de la Han, stabilite in strainatate...
Intr-o alta emisiune de aseara, pe un alt post tv, am vazut un interviu cu un editor de la un ziar din Italia. Vorbea de comunitatea romaneasca de acolo. Aceeasi idee, romanii sunt cea mai dezbinata comunitate din Italia, cea mai dezorganizata. Asta, comparativ cu alte etnii aflate prin diverse tari.
Eu recunosc ca am criticat si critic mult tara asta si oamenii ei, de multe ori intr-un mod impins la extrem. Dar vreau sa cred ca e un fel de critica constructiva. Pe de alta parte, ma intristeaza cand vad ca altii ne 'desfiinteaza', pur si simplu, ne balacaresc la sange... si noi nu reactionam, nu gasim argumente sa ne aparam. Ok, avem uscaturi, dar toate popoarele au...
Poate ca problema asta a apartenentei la o natiune incepe sa devina desueta, fara importanta?
Apropo de cei plecati, as fi curioasa de ce spune Misti, de exemplu, care e in SUA, unde e un mare amalgam de populatii.
exergy33
2 Dec 2005, 11:27 AM
Olaf
Imaginile descrise de tine au un impact negativ foarte mare asupra unui roman venit pentru citeva saptamini de vacanta ...in Franta , Italia ...
Probabil ca tu te-ai obisnuit intr-o mare masura cu ele...
Eu nu am fost la Paris (si nici in Franta ) dar imi doresc mult ca intr-o zi sa ajung si acolo.
Altii care au fost mi-au povestit ca imaginea romanului in Franta este praf...
si asta au simtit-o ei incepind de la personalul hotelului care ii privea de cele mai multe ori cu neincredere ...si pina la autoritatile de la aeroport.
De vina nu sint numai romanii ci si mass- media occidentala care se intrece sa prezinte numai aspectele neplacute...care sint preschimbate in titluri de o schioapa asigurindu-le asfel o anume notorietate si o cifra a vinzarilor .
Olaf , de cite ori ai avut ocazia sa citesti in presa elogii la echipa olimpicilor romani (matematica , fizica ), la adresa Vivianei Risca (cea care a reusit sa scrie pentru prima data o propozitie pe o molecula de DNA - folosind limbajul genetic ).
De cite ori ai avut ocazia sa auzi faptul ca cea mai vorbita limba printre angajatii firmei IBM din Paris este ...limba romana ?...dupa franceza , bineinteles...
Nu stiu daca tu citesti Paris Match...si articolele scrise de Mirel Bran ?
Nu cred ca este cineva pe acest pamint care sa fi scris atitea lucruri negative despre Romania ca acest Mirel Bran...si asta nu i-au reprosat-o romanii ci francezii care isi petrec in mod regulat concediile in Romania!
Dupa parerea mea nu are de ce sa ne fie rusine ca sintem romani ...cel putin eu nu am avut acest sentiment pina acum.
Si cind ma gindesc ca romanii au dat culturii franceze personalitati ca...Brancusi , Eugene Ionescu , Cioran , Martha Bibescu , George Enescu , Anne de Noailles....!!!
exergy33
Mistinguett
2 Dec 2005, 12:51 PM
Chiar acum cateva zile vorbeam cu sotul meu despre alte natii (chinezi, arabi, indieni/pakistanezi etc) care nu prea traiesc mult aici singuri - isi aduc toate neamurile pana la veri de a 5-a speta. Traiesc toti intr-un apartament sau casa, pun banii la gramada, cumparaturile importante sunt tot comune (masina, casa) dar intr-adevar sunt pusi pe strans bani si isi cam mananca de sub unghie. Irelevant insa. Noi faceam comparatie cu romanii - noi nu am fi capabili de asa ceva. Daca 2 familii de romani ar imparti un apartament s-ar ajunge clar la neintelegeri, in frigider fiecare ar fi cu mancarea lui, s-ar oftica la plata luminii ca a dat jumate dar el stie sigur ca n-a consumat egal ci mai putin... sa mai dau exemple?
Am mai spus asta, am cunoscut romani de toate nuantele - care nu vor sa cunoasca romani (prietena care nici nu vroia sa auda de romani) sau alta care se dadea italianca, pana la cei care n-au nici o problema sa spuna ca-s romani (ca mine, asa
pentru ca realmente pana acum n-am avut o reactie aiurea la asta, ba chiar azi la munca cineva m-a rugat sa-i spun care e adevarul cu Dracula
)
Si asta am mai spus: avem si noi aici tigancusa care merge la munca la cersit pe Madison Ave zilnic, avem acelasi program si stam in acelasi cartier, deseori mergem impreuna in autobuz (nu ne stim decat din vedere), avem si "baieti de cartier" imbracati cu "trelinguri" asortate cu bratari si lanturi de aur. Avem si doctori, oameni seriori de afaceri, avocati - care n-au nici o jena sa spuna ca-s romani.
Nu mai zic de cate fitze vad... dar fitze, nu gluma. In tara fitzele-s mai cu jena, aici is fitze de-alea adevarate.
De altfel, au fost observate si pe-aici candva, prietenii stiu despre ce zic.
Acum... cu identitatea romanului imigrant... e un pic mai dificil de exprimat. Vezi tu, cand ajungi aici exista 2 posibilitati: sa te adaptezi sau sa nu te adaptezi. Daca nu te adaptezi (pentru ca inconstient nu vrei sau pentru ca pur si simplu nu poti) traiesti nefericit sau te intorci in tara. Daca te adaptezi inseamna ca accepti ca asta ti-e locul, ca asta ti-e tara de adoptie si te ia valul cam in directia lui. Dupa ani te identifici mai mult cu tara de adoptie decat cu patria muma ( si motivele pentru care se intampla asta sunt destule) dar asta nu inseamna ca nu mai esti roman. Oricine isi reneaga radacinile este un om fara... hm - radacini, nu?
Si da, inca-ti mai plac sarmalele si micii, doar cu astea ai fost intarcat.
Cred ca problema la romani nu este neaparat ca avem uscaturi - ci faptul ca avem un mod balcanic de a gandi, a trai, a face afaceri, a munci etc. Modul asta de viata pare normal cand traiesti acolo, mai ales pentru faptul ca e singurul mod de viata care il cunosti - abia dupa ce te rupi de mediul ala si vezi ca exista si alt mod de viata realizezi diferentele.
Mi-am dat seama de asta nu de mult, cand ma tot miram eu de ce a prins asa tare muzica spaniola/maneaua la romani - intr-o buna zi am realizat ca si eu dansam dupa muzica spaniola si arabeasca la carciumi in tara si nu mi se parea deloc dezgustator atunci. ("Aha! moment")
Noi semanam mai mult cu vecinii nostri turcii, grecii si care-or mai fi - nicidecum cu vreo tara de la vest. Pana si ardelenii-s altfel decat restul tarii - cu cat te duci mai la vest cu atat e mai putin predominant balcanismul.
Ce avem altceva de facut decat sa acceptam ceea ce e si sa incercam sa schimbam ceea ce se poate schimba? Critica poate fi si constructiva si (cunoscand romanii
) distructiva (imposibil sa nu injure vreunul ce-am scris aici, una de-aia cu "du-te-n...ce stii tu?) Poate puterea exemplului (asta apropos de spiritul de tuma) si biciul (nicaieri in lume nu se face treaba fara amenzi si pedepse) sa functioneze sigur.
Am scris o groaza si nu stiu daca ti-am raspuns la problema, Nefe.
nefertiti-old
2 Dec 2005, 01:10 PM
Hehee, multumesc mult ca ai raspuns.
Cred ca ai dreptate, mai ales in privinta balcanismului... Insa, cred ca solutia ar fi sa incepem sa acceptam ca suntem ceea ce suntem si sa corectam ce se poate corecta. O negare a identitatii nu cred ca e nici buna, nici o solutie pentru a rezolva neajunsurile.
Uite, la discutia de ieri, de exemplu, am vazut ca unii dintre noi am gasit cate ceva BUN de mentionat. E ceva... Cum am mai spus, am si eu momente cand dau pe dinafara si nu mai suport, dar parca in ultima vreme reusesc sa fiu mai toleranta. Cel putin pe alocuri.
Pe de alta parte, spunea T. Octavian aseara, citandu-l pe Coposu parca, ceva de genul: noi am trait 50 de ani in infernul comunist, asa ca avem nevoie tot de atat ca sa iesim din el. Pare o scuza, dar nu e decat, poate, intr-o foarte mica masura.
Felina
2 Dec 2005, 03:18 PM
QUOTE (nefertiti @ 2 Dec 2005, 08:41 AM) |
De exemplu, cei care pleaca din tara, cum ajung acolo, fac tot posibilul sa uite ca sunt romani, sa uite de unde au venit, sa isi gaseasca o tara adoptiva, se feresc de alti romani samd. Acelasi sentiment de 'vreau sa fiu altceva decat roman' il intalnesti si la cei ramasi in tara. Intrebarea e de ce si daca e bine? |
Am un coleg roman care m-a sfatuit la inceput ca atunci cand cineva ma intreaba de unde sunt, sa-mi spun repede si profesia, pentru ca altfel voi fi desconsiderata.
Nu m-am concentrat pe problema asta deloc, asa ca daca cineva ma intreaba, spun ca-s romanca. Daca ma intreaba si ce profesie am, atunci spun si asta, altfel nu.
Acelasi coleg mi-a spus ca va fi foarte greu pt sotul meu sa-si gaseasca de lucru pentru ca atunci cand citesc pe CV 'roman' le piere instant interesul si nu te mai cheama la interviu.
Poate o samanta de adevar o fi in toate astea, dar sotul meu a fost chemat la doua interviuri si si-a gasit job dupa trei saptamani de cautatare. Si nu era nici el vorbitor de limba engleza cand a sosit aici. Dar poate a fost el mai norocos, cine stie.
In alta ordine de idei nu imi e rusine sa spun ca-s romanca si nu am intentia sa ascund vreodata acest fapt, dar in anumite situatii am o strangere de inima deteama ca voi fi tratat ALTFEL, ca voi fi privita altfel, ca de exemplu azi la medic. Nu o sa stiu niciodata daca am fost tratata mai altfel decat alti pacienti. Cel mai probabil nu.
La fel, cand am sosit aici am fost sfatuita sa nu intru in vorba cu oamenii pe strada sau cu vanzatorii doar pentru faptul ca-i aud vorbind romaneste si ca imi vine automat sa fac asta. Tare imi venea la inceput sa intru in vorba. Dar s-a dus vestea ca romanii sunt tepari, infractori, ba chiar ar putea incerca sa te urmareasca sau sa te fure si sa te bruscheze mai repede decat pe localnici, stiind ca nu esti de-al locului si ca nu prea stii cum functioneaza lucurile.
Nici nu am intalnit romani care sa se 'dea' de alta nationalitate.
Cred ca in general romanii nu vor sa fie altceva decat romani, ci doar sa se diferentieze cumva de romanii necivilizati. Pentru ca in acest moment pot spune cu mana pe inima Romania este impartita intre romani civilizati si romani necivilizati, diferenta intre ei fiind cat o prapastie. Nu prea intalnesti specimenul de mijoc, cel aproximativ-civilizat.
Aramis
2 Dec 2005, 06:17 PM
Am trecut si eu prin momente mai putin placute in afara in momentul in care am zis ca sunt romanca (in Ungaria mi-a intors spatele o vanzatoare si a refuzat sa ma ajute sa cumpar ceva, la o conferinta un personaj ne-a zis in fata ca, dat fiind ca suntem romani, se asteapta sa fim mai slab pregatiti decat restul participantilor), dar am incercat sa le arat ca ma desconsidera aiurea
In ceea ce priveste persoanele plecate pe care le cunosc, unii nu-si ascund originea, majoritatea nici nu fac vreun caz de asta, altii tac malc... na... oameni si oameni...
Leonardo
2 Dec 2005, 06:32 PM
Felina:
Si eu cred ca astea-s cauzele pentru care romanii din strainatate nu pot organiza comunitati de calitate.
Sunt multi cerseori si tzepari care au ajuns prin Europa in proportie de masa intr-un interval scurt si au creat o carte de vizita proasta. Ca roman normal in strainatate ai tendinta sa te feresti de altii pe care-i auzi vorbind limba ta pe strada.
De altfel si ca roman din Romania te cam feresti de conationali care arata suspect.
Comunitatea se creaza de catre o majoritate de aceeasi etnie/nationalitate cu grad de pregatire/dezvoltare apropiat.
Romanii au din pacate in Europa comunitati formate din oameni, sa le spun, mai putin pregatiti care in principal au ramas ilegal si dintre care multi comit infractiuni. Multi s-au tras unii pe altii si formarea unei comunitati a devenit fireasca; s-au asezat in aceleasi locuri, au aceleasi preocupari. Asa au si creat imaginea negativa tarii.
Romanii de calitate ce stau prin Vest au plecat de obicei in mod particular si extrem de rar in grup sau sa cheme alti romani sa li se alature. Din acest motiv nu sunt grupati in procent semnificativ si se pot cunoaste intamplator. E destul de greu de facut o comunitate in acest caz.
Identitatea ti-o poti pierde intr-o anumita masura dar decat sa stai intr-o comunitate dubioasa doar pentru ca e de aceeasi nationalitate cu tine mai bine iti pierzi un pic din identitate.
Din punctul meu de vedere a te simti roman e o chestiune de spirit, de traire si mai putin de organizare.
Iar imaginea proasta ne-o vom schimba in timp, valul de 'lacuste' din Romania s-a cam limitat la un anumit nivel, acum incep sa reapara si romani de treaba
Foarte probabil ca vor aparea si comunitati romanesti respectabile la acea vreme.
nefertiti-old
5 Dec 2005, 08:03 AM
Propuneri pentru azi?
Oiski-Poiski
5 Dec 2005, 08:23 AM
S-au intalnit vreodata Mos Nicolae si Mos Craciun ?
Scuze
azi nu am nici o idee
sau poate "va face placere sa faceti cumparaturi inainte de Craciun ?" sau cu alte cuvinte "stresul la Craciun"
nefertiti-old
5 Dec 2005, 08:29 AM
Done!
Da, febra cumparaturilor de sarbatori. E un lucru care pe mine una ma nervozeaza la maximum. Nu prea inteleg de ce trebuie sa cumperi juma' de magazin si sa faci un milion de feluri de mancare pe care sa le bagi in tine in trei zile?!
Cucu Mucu
5 Dec 2005, 09:04 AM
QUOTE (Oiski-Poiski @ 5 Dec 2005, 08:23 AM) |
S-au intalnit vreodata Mos Nicolae si Mos Craciun ?
|
Nope, dar s-au intalnit Mos Craciun cu Mos Gerila si a iesit Mos Cracila!
Michelle
5 Dec 2005, 09:16 AM
Dar febra cumparaturilor nu e in legatura doar cu alimentele ci in mare parte cu cadourile,in plus unii gasesc in momentele astea un prilej de a se innoi(tzoale noi,tembelizor mai mare,frigidere) e suficient sa vezi cozile de la bancurile de garantie! Ce ma enerveaza pe mine e ca in Romania nu exista bunul obicei al comerciantilor de a incepe reducerile inainte de sarbatori. Si tot ei pierd.De exemplu vezi un pulover frumos si ieftin-oferta ,cumperi 2-3, unul pentru tine celelalte sa le faci cadou,daca e scump te gandesti daca sa-l mai iei si pentru tine
In concluzie nu prea le au cu marketingul comerciantii romani si romanii prefera sa-si cumpere din ce in ce mai frecvent atunci cind ies din tara ,mai ales cei care stau aproape de granita. De aceea din supermarketurile romanesti se cumpara mai mult mincare si bautura ca astea nu prea ai cum sa le cari din Budapesta sau Viena ,desi...
Felina
5 Dec 2005, 11:38 AM
Daaaa, cu cadourile e cea mai mare nebunie! Simti cum timpul se contracta. Eu personal intru in panica in fiece an, mereu imi ramane ceva de facut in ultima zi.
Oiski-Poiski
5 Dec 2005, 11:44 AM
Saptamana viitoare si-a luat sotul extra liber de ziua mea si ne ducem la cumparaturi
.Asa ma bucur ca imi vine sa dau din urechi
De ce ? Pentru ca urasc sa merg la cumparaturi inainte de Craciun
.Ma contrazic ? da de unde .O data la zece ani merge.
Insa nu mai mult.De obicei facem cumparaturile prin internet si cu asta am rezolvat problema.Si ma bucur ca avem norocul sa avem aceasta posibilitate.
Nu ma refer la alimente desigur.
nefertiti-old
6 Dec 2005, 08:35 AM
Mahalaua romaneasca a depasit de mult stadiul unui cartier marginas. A devenit un mod de gindire, un fel de a simti, o atitudine.
Continuarea.Asadar, credeam ca doar eu sunt de aceasta parere si eram gata sa renunt. Dar...
Olaf
6 Dec 2005, 09:36 AM
Mda, o sa caut cartea...
nefertiti-old
6 Dec 2005, 10:25 AM
Bine, sunt convinsa ca sunt unii care vor spune ca e o exagerare. Dar eu cred ca exagerarea e intr-o masura foarte mica, atat cat sa capete amprenta de literatura. In rest, e cat se poate de adevarat. Si, din pacate, tendintele merg in continuare in directia asta.
Achernar
6 Dec 2005, 11:02 AM
"Mass-media postcomunista nu face altceva decit sa cultive un sentiment romanesc al mahalalei. Emisiunile TV propun arhetipuri pilduitoare, unde kitschul, silicoanele, masina si casa sint singurele valori cunoscute"
Aia e ! Da' are vreo importanta ?
valeria
6 Dec 2005, 12:00 PM
QUOTE (nefertiti @ 17 Aug 2004, 12:18 PM) |
Pentru azi, ca sa fie ceva lejer, am putea vorbi despre... simtul umorului intr-un cuplu, de exemplu. In ce masura sunteti de acord ca este necesar, daca este necesar sau daca, dimpotriva, sunteti de parere ca o relatie se poate baza si trebuie chiar sa se bazeze doar pe momente serioase. Mai simplu spus, sa faci sa nu misto de partener?
|
Trebuie sa reiau, incercam sa raspund, dar un mesaj Yahoo pe care am incercat sa-l vad, nu sa-l citesc, mi-a facut ceva, nu stiu inca daca gresesc. Voi vedea...
Sa revin "in context": totul sub sigla PAREREA MEA...:
Adica, intru si eu ON-THE-AIR...
"Intr-un cuplu, de exemplu", sunt de acord ca este necesar simtul umorului.
...nu "dimpotriva", ci SI...
"o relatie se poate baza si trebuie chiar sa se bazeze doar pe momente serioase"
Sa ma explic:
- simtul umorului, asa ereditar cum e, este [I]CEVA FOARTE SERIOS;
- deci: o relatie trebuie (daca se poate) sa se bazeze SI pe simtul umorului;[/I]
"sa faci sau nu misto de partener?"...Hmm..
- sa faci, daca crezi ca aveti amandoi acest dar ereditar, dar in limitele BUNULUI SIMT:
- sa-l tachinezi, daca suporta, daca-l iubesti..., iar daca suporta tachinarea e benefica;
- sa faceti mereu glume, atat de necesare relatiei si psihicului;
- daca nu manifesta simtul-umorului decat cand vrea el, intra in joc, dar (vezi mai sus);
- si in orice caz, fa tot ce poti sa nu-ti pierzi TU-INSUTI acest dar ereditar, care depinde si de alte... ereditati personale;
- incearca sa traiesti mereu-mereu cu simtul umorului pe "ON", si...
- incearca sa fii prudent, sa nu ti-l fure... cineva/oricine;
Concluzie : Fericiti cei ce au simtul umorului ereditar si nu au ghinionul sa-l piarda!
Si totusi, ar mai fi atatea de spus...
Olaf
6 Dec 2005, 12:48 PM
QUOTE (nefertiti @ 17 Aug 2004, 11:18 AM) |
Alegem, zilnic, un subiect oarecare, din absolut orice domeniu, si fiecare isi da cu pararea despre acel subiect, pe care il poate propune oricine, nu doar eu. |
Valeria, ai uitat sa citesti partea asta
Felina
6 Dec 2005, 02:33 PM
QUOTE (Achernar @ 6 Dec 2005, 11:02 AM) |
"Mass-media postcomunista nu face altceva decit sa cultive un sentiment romanesc al mahalalei. Emisiunile TV propun arhetipuri pilduitoare, unde kitschul, silicoanele, masina si casa sint singurele valori cunoscute"
Aia e ! Da' are vreo importanta ? |
Ah, din pacate e asa adevarat!
Am facut greseala acum cativa ani sa merg la discoteca.
Bineinteles, domnisoare trasnet, inbracate dupa ultimul ragnet, macheate la fel, isi unduiau cu inocenta soldurile pe melodia 'pe la spate' - nu cred ca e cineva care sa n-o fi remarcat.
Lasand la o parte mediocritatea, lipsa de educatie, care pot explica intr-un fel acceptarea unei 'culturi' de mahala, eu nu reusesc sa inteleg unde a disparut pudoarea. Cum sa dansezi pe asa ceva? Cum sa asculti asa ceva?
Avem la activ ceva ani buni de manele si cultura de mahala in extindere, poporul a dovedit ca e mare consumator si isi calca si pe pudoare, doar sa fie la moda - cred ca a venit timpul ca cei cu putere de decizie sa ia niste masuri, sa limiteze raspandirea mahalagismelor. Sa nu ziceti ca nu e posibil, pentru ca e.
cociuba
6 Dec 2005, 02:45 PM
QUOTE |
Bineinteles, domnisoare trasnet, inbracate dupa ultimul ragnet, macheate la fel, isi unduiau cu inocenta soldurile pe melodia 'pe la spate' - nu cred ca e cineva care sa n-o fi remarcat. |
-intr-adevar o melodie care iti taie respiratia...
maneaua e doar ceea ce iese in evidenta din aceasta cultura,dar eu cred ca mai periculoase sunt noile staruri si modul lor de viata(si aici nu ma refer doar la manelisti, ci si la sportivi,actori de 2 bani,etc) dar intotdeauna majoritatea e mediocra deci nu prea cred ca trendul se va schimba (si oricum ceea ce se intampla la noi nu cred ca e un fenomen izolat...vedeti de ex succesul hip-hopului in vest)
Cucu Mucu
6 Dec 2005, 05:10 PM
QUOTE (Felina @ 6 Dec 2005, 02:33 PM) |
Am facut greseala acum cativa ani sa merg la discoteca. Bineinteles, domnisoare trasnet, inbracate dupa ultimul ragnet, macheate la fel, isi unduiau cu inocenta soldurile |
Tat ase ar fi spus si bunica daca intra pe vremea cand intrai si tu in disco. Pfuii, maica, anticristul pi pamant cu copchii astia.
P.S. imbracate, racnet, machiate
Felina
6 Dec 2005, 05:13 PM
QUOTE (mariusc2 @ 6 Dec 2005, 05:10 PM) |
Tat ase ar fi spus si bunica daca intra pe vremea cand intrai si tu in disco. Pfuii, maica, anticristul pi pamant cu copchii astia. P.S. imbracate, racnet, machiate |
Marius, ma intelegi gresit, nu e nimic rau ca erau aranjate si frumoase.
Cucu Mucu
6 Dec 2005, 05:24 PM
Si tu m-ai inteles gresit! Ce, nu are voie omul sa mai si rada putin??
Felina
6 Dec 2005, 05:26 PM
@mariusc2
Leonardo
6 Dec 2005, 05:59 PM
Societatea romaneasca este in schimbare radicala dupa '89 si inca nu s-a asezat. De unde erau o gramada de restrictii (unele poate excesive dar bune) s-a trecut la o libertate de exprimare aproape totala. Toate astea pe fondul unei societati alfabetizate dar necivilizate in esenta. Doar am avut dictatura clasei muncitoare si n-o spun ca o desconsiderare a celor ce munceau in fabrici dar nu e normal ca tonul sa fie dat din aceasta zona. Dupa revolutie mare parte dintre cei ce s-au imbogatit au facut-o prin mijloace, sa le spun mai putin ortodoxe. Sunt dintre cei mai descurcareti, mai lipsiti de valori morale, cei care in '90 s-au infipt in politica ca intr-o afacere personala. Ei sunt acum in posturile de conducere. E normal sa avem cultura de mahala.
Pe de alta parte cei care ne vaitam de extinderea mahalalei la scara nationala suntem si un pic puritani, de moda veche. Cei care se considera in elita actuala a culturii romanesti sunt in extrema cealalta: s-au refugiat in sofisme si tanguiri superioare despre decadenta natiunii. Cred ca suferim de o lipsa acuta de dialog social, nu s-a creat o punte care sa permita mahalalei sa evolueze, exemplele de prosperitate sunt oferite in principal de oameni de calitate indoielnica, nu exista atractie spre alte valori mai inalte.
Parerea mea e ca lucrurile se vor schimba treptat dar e o iluzie sa speram ca poate exista astazi o tara cu un nivel cultural ridicat in proportie de masa. Nu cred ca americanii dau dovada de cunostinte bogate, sunt celebre sondajele pe strazi cu raspunsuri idioate. De ex. muzica rap, hip-hop a ajuns celebra pe plan mondial si este o muzica de mahala. Poate ca ne va surprinde sa constatam peste cativa ani ca maneaua romaneasca va fi produs de export de valoare.
Daca cei ce fac presa in Romania nu vor mai reflecta atat de insistent anumite aspecte ce tin de mahala poate ca fenomenul va pierde din amploare. Am mai spus-o si cu alte ocazii, divertismentul TV de la noi e de o calitate extraordinar de scazuta. Gigi Becali si alti leaderi spirituali parca sunt angajati ai trusturilor de presa, au aparitii permanente. La stiri au loc de cinste crimele, jafurile etc.
Iata un articol foarte frumos care merge cumva catre esenta generalizarii mahalalei la noi, despre parerea buna pe care o avem despre noi insine bazandu-ne pe niste etaloane oarecum false:
--------------------------------------
Cultura generala
Tudor Octavian
In liceele noastre, se face "cultura generala", insa ce-i asta si cat de generala sau de particulara trebuie sa fie astazi cultura, nu stiu nici ministrii.
In liceele noastre, lectiile cu care ar trebui sa inceapa invatatura nu-s predate de nimeni, fiindca nimeni nu le-a invatat, ca sa le poata da mai departe. E vorba de lectiile despre tehnicile invatatului si foloasele imediate si, in timp, ale asa-numitei culturi generale. Absolventii liceelor, cand ajung in alte lumi, descopera ca strainii n-au, ca noi, cultura generala – ca nu cunosc nici formula acidului sulfuric, nici care e capitala Madagascarului, iar ce e de-a dreptul impardonabil, nici ce lungime are fluviul Mississippi – si conchid ca romanii sunt destepti, iar ceilalti, restul lumii, prosti. Absolut toti romanii cu care am stat de vorba in Germania, Statele Unite sau Canada, mi-au vorbit de ignoranta localnicului in toate celea, adica in treburile in care pana si cel mai marginit absolvent de liceu de la noi tot stie ceva.
Cultura generala e un fel de a sapa 10 fantani de cate un metru adancime, in loc sa sapi una de 10 metri. Sunt, e drept, si locuri unde panza freatica e la suprafata, dar prima regula a fantanii e sa mergi la adanc. In opinia mea, liceul care nu are, ca lectie-cheie, in orarele pe toti anii lucrul cu computerul si lucrul cu programele nu numai ca nu e bun de nimic, dar face un mare rau tarii si viitorului imediat.
Cred, de asemenea, ca tot elevul trebuie sa vorbeasca la absolvire doua limbi de circulatie si ca limbile straine trebuie sa fie examenele cele mai dure. Statul democratic e o stare de lucruri si, totodata, un mod de folosinta. Cateva dintre materiile care-s obligatorii ar putea fi foarte bine facultative, insa cursul care sa se cheme Societatea, si chiar asta sa-i invete pe liceeni, cum functioneaza bine statul civilizat, e – va rog sa-mi iertati indrazneala – mult mai important decat algebra si geometria, ca factori de cultura generala. Ba chiar si decat nesfarsitele cursuri de literatura. La literatura, omul ajunge si singur, dar Societatea se invata cum trebuie numai cu mentor. In cele mai multe cazuri, intrebarile de bun-simt privitoare la continutul invatamantului par aberante, prin relatie cu niste programe traditionale. Si prin insusi acest fapt, aberante. Sa ma explic: la Universitate, la Filologie, unde cartile sunt subiectul permanent, nu exista catedre de tehnica si practica scrisului si nici de facerea cartilor. Am avut ocazia sa descopar ca in nici una dintre nenumaratele facultati de Jurnalistica, nascute din neant dupa 1990, obiectul principal nu e scrisul propriu-zis al articolului. Absolventii de la Ziaristica au cultura generala a jurnalismului, cu care pot sa-i sperie pe toti meseriasii ziarelor, dar nu cumva sa-i pui sa scrie! Nu ca n-ar fi in stare sa compuna un text pasabil, cu care sa castige ca niste slujbasi oarecare un salariu oarecare, dar, nestiind ce dar imparatesc e scrisul din placere, cu o motivatie interioara deslusita, nuantata si atent articulata, scriu ani de-a randul din sila.
Exista o cultura a motivatiilor, deasupra culturii generale, care te duce acolo unde ti-e locul potrivit. Lectia de Cultura motivatiilor se preda numai in tarile unde elevii sunt mai prosti ca ai nostri, fiindca habar n-au la cate grade fierbe unghiul drept si nici ce localitati inunda Oltul in satele unde primarilor li se rupe in 3,14 de Societate.
---------------------------------------------
nefertiti-old
7 Dec 2005, 08:19 AM
Da, frumos spus.
Pai, hai sa vedem ce credeti ca e mai bine sa se invete in scoli: cultura generala cat incape sau lucruri practice si civice?
Degeaba o sa aiba pruncii cultura generala pe care sa o foloseasca la Trivia pe mirc sau pe forumuri, daca nu vor avea un minim de educatie civica si un minim de cunostinte practice despre ceea ce urmeaza sa faca in viata.
Eclectic
7 Dec 2005, 08:22 AM
Eu cred ca optim ar fi ca elevii sa aiba parte de ambele. Nu vad de ce una ar exclude-o pe alta.
nefertiti-old
7 Dec 2005, 08:26 AM
Nu e vorba sa le excluzi, dar la noi se pune prea mult accent pe chestiuni generale, de care nu vei avea absolut nici o nevoie in viata. Toate astea sunt in proportie de 90 la suta in programa scolara, cred. Cine are inclinatii spre cultura generala si-o va cultiva singur, scoala trebuie sa-i ofere doar startul in privinta asta. Iar cine nu, oricum nu invata cat trebuie din lucrurile alea generale si ramane in stadiul de etern mahalagiu.
Leonardo
7 Dec 2005, 09:54 AM
Subscriu la spusele lui Barrie, optim ar fi ca elevii sa aiba parte si de cultura generala si de educatie civica/pregatire pentru viata.
Din pacate la noi partea a doua e neglijabila, poate si datorita faptului ca deocamdata societatea noastra nu are niste reguli clar definite, se traieste haotic. Dar trebuie inceput odata si odata.
Achernar
7 Dec 2005, 11:06 AM
Sorry. Are niste reguli. Dar regulile astea provin in general din mediul mai putin telectual. In mediul telectual n-ai nevoie sa bai pumni in gura cuiva ca sa ai succes la gagici. N-ai nevoie nici sa-i zici unuia ca vii cu gashca personala si-l tai si pe el si pe tat-su daca nu face ce-i spui. Diferenta e clara, nu ?
O (noua) tema a zilei ?
Leonardo
7 Dec 2005, 12:16 PM
Achernar: ai dreptate partial, de fapt sunt multe reguli de casta. Si mediul telectual are propriile reguli si dispretul intre cele doua tabere este la fel de mare fata de cealalta. Nu exista armonie sociala, niste reguli de baza pentru toti.
Regulile sociale nu tin atat de cultura cat de comportamentul in grup. Daca ar exista educatie sociala si civism aplicat in realitate prea putin ar conta nivelul cultural.
Ce zicea si Tudor Octavian in articolul de mai sus: "Lectia de Cultura motivatiilor se preda numai in tarile unde elevii sunt mai prosti ca ai nostri, fiindca habar n-au la cate grade fierbe unghiul drept si nici ce localitati inunda Oltul in satele unde primarilor li se rupe in 3,14 de Societate."
bursuca
7 Dec 2005, 12:20 PM
e clar ca sistemul romanesc de invatamant nu e bun...elevii iasa toba de teorie, dar au greutati la aplicarea teoriei in practica...e clar ca in vremurile astea nu mai e rentabil sa stii cate putin din cat mai multe, ci trebuie sa mergi in domeniul tau cat mai adanc...scoala ar trebui sa te invete sa inveti, eventual sa-ti deschida pofta de cultura general, da' in principal sa te pregatesca pentru o meserie, fie ca asta inseamna strungar sau manager de banca...e bine si sa te invete cate ceva din toate, dar numa' pana la un punct...pana la punctul in care iti poti da seama ce vrei sa faci si daca te tine sa faci lucru' respectiv, daca esti potrivit pentru asa ceva....
cat despre educatia civica....pe vremea mea
aveam o materie, cultura civica, nu stiu daca acum mai e inclusa in programa...da' stiu ca era pusa de la 3 la 4 sau de la 7 la 8, era predata de o profesoara de istorie care folosea ora de cultura civica sa ne mai cimenteze cunostintele de istorie sau sa recupereze din ore daca era cazu'...oricum, cert e ca nu dadea doi bani pe materie...
si oricate legi s-ar da, sistemul de invatamant nu o sa se schimbe pana nu se schimba generatia de profesori...tragedia e ca, asa cum se vorbea acum cu greva, aproape din fiecare promotie aleg sa mearga in invatamant doar cei mai slabi care nu ar reusi sa-si gaseasca un job bine platit...
Felina
7 Dec 2005, 12:25 PM
Apropo de chestii practice invatate in scoala, am intalnit aici o romanca angajata intr-un hotel. facuse scoala pentru asta si printe altele a invatat ce sa faca in caz de incendiu, de exemplu daca simte miros de fum venind dintr-o camera, sa nu deschida usa, sa se aplece si sa incerce sa observe pe sub usa care-i treaba, daca iese sau nu fum si alte asemenea. Reactia mea a fost 'Cum?? V-a invatat asta la scoala?!'. Cam asa.
Leonardo
7 Dec 2005, 12:36 PM
Educatia civica inseamna sa inveti oamenii cum sa se comporte si cum sa se descurce in societatea actuala.
Pregatirea profesionala specifica este altceva si asta inceape dupa invatamantul general unde trebuie facuta educatia civica mai intens. Cu alte cuvinte in invatamantul primar 'specializare civica' si in cel gimnazial/universitar specializare profesionala.
E absurd sa indopi copii in clase primare cu notiuni destul de avansate de matematica si sa nu le arati ce inseamna societatea si cum trebuie sa se comporte. Sau alt ex: inveti muzica in stil profesional (note, game etc.) dar nu inveti cum sa te comporti in autobuz, sa ocrotesti natura etc. Asa se nasc necioplitii cu scoala de mai tarziu, inclusiv dintre cei cu studii universitare.
Constatare: Faptul ca iesi mai specializat profesional de pe bancile scolii s-ar putea sa nu-ti confere mari avantaje intr-o economie imprevizibila ca a noastra. Ba chiar dimpotriva. E valabil numai pentru anumite domenii restranse (filologie, software de ex.) pentru altele s-ar putea sa te blocheze din start neavand posibilitatea sa gasesti de lucru in domeniul strict in care te-ai specializat (inginerie de ex.).
bursuca
7 Dec 2005, 12:42 PM
tocmai de-aia spuneam ca la scoala trebuie sa te invete sa inveti, sa nu ramai blocat la ce-ai invatat in scoala, asa cum se intampla cu mare parte din profesori..
Achernar
7 Dec 2005, 12:44 PM
Par egzample
Fizica, clasa a VIII-a, planificare anuala
blablabla ... Tema 11. Instrumente optice. Tema 12. Radiatiile si radioprotectia. Tema 13. Energetica nucleara.
Dupa parerea mea de bagator de seama, asta-i materie de liceu. Si chiar si-acolo numai anumite specializari au nevoie de-asa ceva.
p.s Instrumente optice = tema 11 clasa a 8-a dar si tema 4 clasa a 7-a. Popor de opticieni ce suntem ...
ps2 Nu mai zic de cate electricitate si magnetism au parte elevii aia ... si macar daca-ar si retine ceva.
Leonardo
7 Dec 2005, 12:50 PM
Bursuca:
scoala trebuie sa te invete in primul rand cum sa inveti si cum sa traiesti in stup.
Achernar: e un exemplu, poti sa pui si Chimia de a 8a si Matematica de a8a .... Nu e rau ca se invata lucruri mai serioase decat la altii, e rau ca asta se intampla in detrimentul pregatirii de baza pentru viata.
Achernar
7 Dec 2005, 01:25 PM
Inutil de serioase.
Fitzcarraldo
7 Dec 2005, 08:03 PM
QUOTE (nefertiti @ 7 Dec 2005, 08:19 AM) |
lucruri practice si civice |
Optez pt. varianta asta. Formula acidului sulfuric nu ma ajuta la nimic. In ceea ce priveste cultura generala, as pune mai multa baza pe partea "umanista". Sistemul de predare in scoli e o mare tampenie, ar trebui ca elevilor sa li se dea posibilitatea alegerii materiilor. Astfel ar dispare toti dascalii trogloditi iar cei ramasi ar face mari eforturi sa-si atraga elevii sa opteze pentru materiile pe care ei le predau.
nefertiti-old
8 Dec 2005, 08:25 AM
Haideti sa vedem ce preferati sa faceti cu banii, daca ii aveti sau i-ati avea: ii tineti la pastrare sau ii investiti. Daca preferati investitiile, care sunt, in ce domenii?
Oiski-Poiski
8 Dec 2005, 08:28 AM
Daca i-as avea
i-as investi in:
- Aktien-actiuni
- cumparare de case, pamanturi
- deschiderea unei afaceri (asta asa ca sa nu ma plictisesc
)
Aramis
8 Dec 2005, 08:31 AM
Eu nu am foarte multi bani economisiti, dar ce am, am in banca. Daca as avea mai multi, cred ca as investi in bursa si pamanturi
Cucu Mucu
8 Dec 2005, 09:15 AM
La banca nu i-as tine, ca mi-i impoziteaza statul si la bruma aia de dobanda. I-as investi intr-o firma de constructii - daca nu ar fi de ajuns, atunci in actiunile unei firme de constructii. Sau in actiunile unei banci. Sau a unei societati de leasing.Cam astea ar fi trendurile (
ce cul sunt)!
Edit: greseli de tiparnita. (da' ce-am bai nene?!)