Hai ca am gasit cifrele exacte. Le poate verifica oricine si se poate juca cu ele la
aceasta adresaCAS-ul total este de 31,5% (mai mare pentru meseriile riscante)
Din acesta 22% il plateste angajatorul si 9,5% angajatul
Somajul total este de 4% din care 1% angajatul
La sanatate se plateste 13,5% dincare 7% angajatul
La astea se mai adauga 1,053% asigurari de accidente si boli profesionale si 0,75% comision la camera de munca, acestea cad in sarcina angajatorului.
Tot ce am enumerat aici se socoteste la salariul brut. Ceea ce datoreaza angajatul se scade din salariul brut. Ceea ce datoreaza firma doar se raporteaza la salariul brut, platindu-se in plus fata de acest salariu brut.
Socotind asa. Pentru orice salariu net de 100 de unitati, un angajator trebuie sa plateasca in plus 82 de unitati.
Acuma ca idee impozitul de 16% se aplica la salariu brut - deduceri adica o suma mai mica decat salariul brut. Ceea ce inseamna ca o crestere a impozitului cu 2% si reducerea CAS cu 2% nu ar fi echivalent cu mutarea banilor dintr-un buzunar in altul.
Una e sa aplici 2% la 10.000.000 lei si alta e sa il aplici la 6.000.000 lei. Atunci intradevar este un castig, dar este atat de mic (aproximativ 0,8%) incat nu cred ca merita sa se oboseasca nimeni sa mai modifice inca o data codul fiscal si asa destul de obosit. Daca este insa vorba de procente mai mari de genul 5-6% atunci este probabil sa se simta ceva (2 - 2,5%) reducere a cheltuielilor. Totusi daca vrei sa pastrezi acelasi salariu net, trebuie sa maresti brutul. Prin urmare baza de calcul pentru CAS-ul micsorat se mareste (se mai pierde ceva din procente dar nu mult)